Slovenija

Pahor samozavesten glede pokojninske reforme

Ljubljana, 02. 09. 2010 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pahor pravi, da če bo zaradi pokojninske reforme potekal referendum, "ga bomo dobili". Semolič pa odgovarja, da Pahor izrazito podcenjuje pripombe sindikatov in opozorila.

Vlada bi referendum o pokojninski reformi dobila, je prepričan Pahor.
Vlada bi referendum o pokojninski reformi dobila, je prepričan Pahor. FOTO: Damjan Žibert

Vlada bo 9. septembra, kot je že napovedala, predlog pokojninskega zakona posredovala DZ in s tem začela finalni proces sprejemanja pokojninske reforme. Če se bodo socialni partnerji odločili za referendum, pa Pahor ocenjuje, da se bodo ljudje prek argumentov odločili za prihodnost in ne za preteklost ter da bo vlada referendum dobila.

Če bi ostali v obstoječem sistemu upokojevanja, je po premierjevih besedah jasno dvoje: "Da bodo pokojnine padale in da se bo poslabševala socialna varnost zdajšnje generacije upokojencev. Varnost aktivnega prebivalstva in tistih, ki na trg dela prihajajo, pa bo povsem nepredvidljiva."

Z reformo po Pahorjevih besedah ne odpravljajo vseh problemov za vse večne čase. Toda dovolj za to, "da rečemo, da se bo ustavilo padanje pokojnin zdajšnjim upokojencem ter tudi, da bo predvidljivost glede varnosti aktivnega prebivalstva večja". Ocenjuje še, da je predlog pokojninskega zakona relativno pravičen, pošten in socialno uravnotežen medgeneracijski dogovor. Zato verjame, da ga bo sprejela velika večina Slovencev, če bo morala o tem odločati. Na pojasnitev pokojninske reforme se vlada po premierjevih besedah že komunikacijsko pripravlja.

Za Semoliča Pahorjeve napovedi pričakovane

Pahorjeve napovedi medtem predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušana Semoliča ne presenečajo. "Retorika predsednika je znana in pričakovana. Izrazito podcenjuje pripombe sindikatov in opozorila, da so vladni predlogi krivični," je dejal. Vlada je, tako pravi Semolič, že od samega začetka želela, da sindikati pritrjujejo njenim predlogom. Na tem področju je socialni dialog praktično zamrl, je poudaril.

Semolič pa pravi, da Pahor podcenjuje sindikate.
Semolič pa pravi, da Pahor podcenjuje sindikate. FOTO: Dare Čekeliš

Sindikati so sicer v zadnjem odgovoru vladi na predlog reforme ponovili predloge, ki so po Semoličevih besedah konstruktivni za sindikate, "seveda pa so za premiera, ki želi le, da se mu ploska, nekonstruktivni". Pozvali so tudi k nadaljevanju dialoga, a jim vlada še ni odgovorila. Semolič pa, kot pravi, odgovora niti ne pričakuje.

Glede napovedi, da bo vlada dobila morebiten referendum, pa predsednik ZSSS odgovarja: "Ta vlada je že od samega začetka tako zaverovana vase, da drugih opozoril, možnosti in alternativ niti ne sliši niti ne vidi. Kaj šele, da bi jih uslišala."
 

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
31. 10. 2010 20.16
OH ZA KOLIKO TEGA JE BIL TA ČLOVEK ŽE SAMOZAVESTEN. SE VAM NE ZDI, DA TU NEKAJ KREPKO NE ŠTIMA.
atomic1
06. 09. 2010 17.38
Bravo Pahor v obstoječem sistemu upokojevanja, je po premierjevih besedah jasno dvoje: "Da bodo pokojnine padale in da se bo poslabševala socialna varnost zdajšnje generacije upokojencev. Varnost aktivnega prebivalstva in tistih, ki na trg dela prihajajo, pa bo povsem nepredvidljiva." JA SEDAJ IN V PRETEKLIH LETIH PA POKOJNINE NISO PADALE IN VARNOST AKTIVNEGA PREBIVALSTVA JE ODLIČNA IN PREDVIDLJIVA Ali si tile veleumi znajo zračunati koliko nam je padel standart samo kar smo prevzeli euro In tako kot je rekel Cirenij,dajmo vse na referendum pa da vidimo kje je nepobran in nakraden denar ki ga Vlada in vi g.Pahor ne znate oziroma nočete pobrati ker ste vsi med sabo povezani SRAMOTA
snifff
03. 09. 2010 10.22
Če bodo delali na referendumu tako kot na referendumu o meji s Hrvaško, potem ga bodo sigurno dobili.
snifff
03. 09. 2010 10.17
@jurimuri1 03.09.2010, 07:21 3 on je lahko, saj bo itak dobil izjemno pokojnino -------------------- Pahor pokojnine nebo rabil, saj si je v 2 letih ustvaril kapitala, da je poskrbel še za potomce, saj je to javno povedal v mikrofon, da je za svoje že poskrbel.
snifff
03. 09. 2010 10.15
@Narko 03.09.2010, 08:29 2 Očitno bo HOTEL STARŠI zdržal še naslednjih 15 - 20 let! Kaj bo pa potem? ZAGOTOVITE MLADIM DELOVNA MESTA! ---------------- Ne sedaj bo pri nas tako kot na Korziki (tam sem srečal ta primer) in sicer bodo pri nas iz hiš nastali bloki, kar pomeni v vsakem nadstropju ena familija potomcev. Višja je hiša, več bo ta družina veljala (tako je to tam), bogi tajkuni izgubili bodo svojo veljavo, saj imajo po več hiš in bodo tako ostale pritlične.
cirenij
03. 09. 2010 08.51
Dajmo pobudo za referendum, da se sprejme zakonodaja, da se zapleni vse naropano premoženje. Vlada naj se poveže tudi v drugih državah, kamor so ga prenesli. Iztržek pa naj se da v pokojninsko blagajno. Pa nobena reforma ne bo potrebna. Če pa Pahor misli, da bo referendum dobil, se preklemano moti.
Peter Kralj 1
03. 09. 2010 08.29
Očitno bo HOTEL STARŠI zdržal še naslednjih 15 - 20 let! Kaj bo pa potem? ZAGOTOVITE MLADIM DELOVNA MESTA!
jurimuri1
03. 09. 2010 07.21
on je lahko, saj bo itak dobil izjemno pokojnino
yarrick
03. 09. 2010 00.58
"Če se bodo socialni partnerji odločili za referendum, pa Pahor ocenjuje, da se bodo ljudje prek argumentov odločili za prihodnost in ne za preteklost ter da bo vlada referendum dobila." ČE bo ta vlada referendum DOBILA, ga bo dobila izključno z goljufanjem ali pa z (ponovnim) zavajanjem volilcev..In glede na to, da smo ljudje ovce in da verjamemo vse kar na "sistem" pove ni izključno a bomo morali delati do 65 leta. Če jim referendum slučajno uspe, upam ,d se boste vsi tisti ki boste glasovali ZA takoj pogreznili v zemljo. Sami sebi pljuvate v skledo a tega sploh ne spoznate !! LE VKUP,LE VKUP UBOGA GMAJNA....
mac4_m
02. 09. 2010 23.35
no, do sedaj se je nekako (čeprav samo nekako) še dal razumet. Pač podpora in služenje tajkunsko-sodno-bančni navezi, osebna korist, naložba v 'penzion', prodam-dobim, ampak take izjave pa dajejo prvič slutiti, da gre za moteno osebnost, ki nima nikakršne povezave s planetom po katerem hodi.... Prenešeno. Se pravi slovenci bomo mirno gledali 30-50 let stare 'penzioniste', ki so si brez dela in z raznimi krimianlnimi izplačili, nagradami, storitvami , krajami, zlorabami naložili miljone eur-ov s katerimi so dejansko že v 'bogatem' penzionu , mi pa bomo prostovoljno glasovali, da bomo delali do 70-ega leta za drobiž, da bi potem dobili dr... od pokojnine... To lahko verjamejo in storijo samo umsko zelo bolani ljudje...
alterego
02. 09. 2010 19.57
najprej mora zakon skozi parlament (oba zbora!) in upam, da bojo sindikati res objavili poimensko kdo je glasoval za zakon! se pa bojim, da bo glasovanje tajno, da se ne bo vedelo, kateri "izdajalci" iz vrst koalicije in kateri iz opozicije bojo glasovali za zakon!
butci
02. 09. 2010 19.37
SAMOZAVESTEN PAHOR, KAR SLABO MI JE.
sonyomaster
02. 09. 2010 19.33
Legalizirat prostitucijo,uživanje marihuane,pa bo dovolj denarja za vse.Ampak bodo raje nam vse podtaknili.Delam kot Pahor ha,ha,ha...
nightangel
02. 09. 2010 19.25
Dokler bo Semolič na čelu sindikata,se Pahor res nima česa bat!
cxslo
02. 09. 2010 19.13
ma kaj je z to državo? Kaj so malo w?
PaNoRa
02. 09. 2010 18.52
Ne predstavljam si 62 let stare babice, ki bo v Gorenju delala za tekočim trakom,...
402576
02. 09. 2010 17.59
To in temu podobni prispevki spadajo pod črno kroniko..
rageinblack
02. 09. 2010 17.30
jaz bi jim dal njim delat do 100 leta, od danes naprej!
levaki-tajkuni
02. 09. 2010 17.29
Referendum bodo res dobili. Namreč zelo malo je za poselnih haha Mi ki smo brezposelni in ta je večina pa upokojenci smo zato da tisti ki delajo bodo delali dlje da bo več denarja za nas ki ne delamo
levaki-tajkuni
02. 09. 2010 17.29
Referendum bodo res dobili. Namreč zelo malo je brezposelnih haha Mi ki smo brezposelni in ta je večina pa upokojenci smo zato da tisti ki delajo bodo delali dlje da bo več denarja za nas ki ne delamo