Slovenija

Pester dan za Pahorja

Ljubljana, 10. 10. 2008 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

SD in Zares sta začela usklajevati besedila koalicijske pogodbe, v LDS pa so dali med pripombe pogodbe neizvršene odločbe ustavnega sodišča.

Za nas ne bi bilo sprejemljivo, če koalicija ne bi podprla predlogov, ki se nanašajo na zmanjševanje sodnih zaostankov. Aleš Zalar

Predsednik odbora LDS za pravosodje Aleš Zalar je med poudarki delovnega osnutka pripomb LDS na osnutek koalicijske pogodbe Socialnih demokratov izpostavil to, da naj se koalicija zaveže, da v roku šestih mesecev izvrši vseh 16 neizvršenih odločb ustavnega sodišča. Kot je dejal Zalar, v predlogu LDS ne gre za konceptualno velika razhajanja s SD.

LDS po Zalarjevih besedah v zvezi z ustavnim sodiščem (US) predlaga še, da se koalicija zaveže k spremembi ustave z namenom zagotovitve razbremenitve US.

Zalar je sicer pojasnil, da usklajevanje osnutka pripomb znotraj LDS še poteka. "Pričakujemo, da bomo besedilo zaključili do večera in ga zvečer tudi poslali potencialnemu mandatarju," je še dejal.

Pri vprašanju meje s Hrvaško v LDS poudarjajo izhodišče na dan 25. junij 1991, menijo pa tudi, da "niso bile izčrpane po naši oceni še vse možnosti za sporazumno razrešitev tega spora bodisi z bilateralnimi pogajanji bodisi s posredovanjem tretjega bodisi v okviru spravnega postopka". Zato je zanje razsojevalni postopek 'samo zadnja možnost'.

Na vprašanje, od česa v končnem predlogu koalicijske pogodbe v LDS ne bi odstopili, je Zalar dejal, da je meja s Hrvaško eno od vprašanj, "kjer bi se težko odločili za drugačen pristop".

Usklajevanje koalicijske pogodbe

Uklajevanje besedila koalicijske pogodbe so se sicer začela s srečanjem predstavnikov SD in Zares. Ta so sicer še neformalna, a že zelo vsebinska, je po srečanju povedal predsednik SD in verjetni mandatar za sestavo nove vlade Borut Pahor. Ocenjuje, da razlike niso take, da bi bile nepremostljive.

Kot je dodal, sta s predsednikom Zaresa Gregorjem Golobičem oblikovala predlog, da bi se v prihodnjih dneh pospešeno dobivali predstavniki strank, ki bodo verjetno sestavljale bodočo koalicijo, in sicer po resornih področjih.

Gregor Golobič in Borut Pahor
Gregor Golobič in Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš
Socialni demokrati bodo v prihodnjih dneh gostili takšna bilateralna srečanja tudi s predstavniki drugih strank, s katerimi potekajo pogovori o oblikovanju koalicije, če bodo to želele, je povedal Pahor.

Pahor je dejal, da se zanaša na to, da bodo odgovorni ljudje iz vseh strank, ki se nameravajo vključiti v koalicijo, pri posameznih resorjih znali sami presoditi, kako na primeren način premostiti morebitne razlike, da bo lahko vlada uspešno opravila svoje delo.

Z začetkom pogajanj je zelo zadovoljen, saj po njegovih besedah vse poteka v skladu z načrti in pričakovanji, razlike pa niso takšne, da bi bile nepremostljive. Imajo namreč sorodne strateške usmeritve in stremljenja, zaradi česar so sodelovali že pred volitvami in se dogovarjajo o sodelovanju tudi po njih. "Vse lahko naredimo tako, da bo v sredo konstituiran državni zbor, v razumnem času pa tudi odločanje o mandatarju in sestavi vlade," je prepričan Pahor.

Golobič: Čuti se dobra energija

S potekom današnjega sestanka je bil zadovoljen tudi Golobič. Pravi, da se čuti 'dobra energija', ki se kaže v tem, da si ne le želijo najti skupen jezik, ampak tudi čim prej doseči dogovor in vzpostaviti pogoje za oblikovanje nove vlade.

V Zaresu se strinjajo z zasnovo osnutka koalicijske pogodbe, ki so jim ga posredovali iz SD. "Ne gre za razlike, kjer bi morali citirati neko ideologijo, ampak za razlike, koliko biti na katerem področju konkreten in natančen pri posameznih ukrepih," je še pojasnil Golobič.

Prve pogovore glede kadrovskih zadev Pahor napoveduje po 15. oktobru. Po odločitvi Zaresa, da za predsednika DZ predlaga Pavla Gantarja, zaradi katere naj bi bili v LDS nekoliko razočarani, saj naj bi sami pričakovali to mesto, pa je Pahor ponovno poudaril, da se mu ta razhajanja ne zdijo tako velika. Z Golobičem pa sta se sicer skupaj odpravila na sedež LDS na srečanje s strankino predsednico Katarino Kresal.

Pahor pričakuje, da bo Gantar – kot tudi kandidati za mesta podpredsednikov DZ – izvoljen na ta položaj in bo DZ konstituiran.

Predlog poslancev SDS, da bi na eno od podpredsedniških mest izvolili dosedanjega predsednika DZ Franceta Cukjatija, pa je komentiral z besedami, da ima največja opozicijska stranka pravico, da po svoji vesti in politični presoji izbere kandidatko ali kandidata za položaj podpredsednika. Politična večina jo mora podpreti, "saj sicer pade pravilo, da je odločitev politične manjšine v tem primeru za politično večino zavezujoča".

Kresalova: Podpiramo Gantarjevo kandidaturo

Predsednica LDS Katarina Kresal je poudarila, da podpira kandidaturo predstavnika Zaresa Pavla Gantarja za predsednika DZ in da bo to priporočila tudi poslanskemu klubu LDS.

Pahor, Kresal, Golobič
Pahor, Kresal, Golobič FOTO: Dare Čekeliš

Kresalova je povedala, da je najprej treba opraviti pogovore znotraj poslanskega kluba tako, "kot se je Zares in kot se bo tudi SD usklajeval glede tega vprašanja". Kot je zatrdila, kandidata Gantarja podpira, je pa po njenih besedah treba počakati na naslednji teden, ko bo ta razprava opravljena. Poudarila je, da je dogovor o predsedniku DZ prvi preizkusni kamen za prihodnjo koalicijo. "Tudi v LDS bomo podprli tistega, ki bo imel najširše soglasje," je dejala.

Sicer pa je pojasnila, da so se danes pogovarjali tudi o postopku pri usklajevanju koalicijske pogodbe oziroma o tem, kako bodo pristopili k nadaljnjim pogovorom. V LDS po njenih besedah pospešeno pripravljajo njihove amandmaje k osnutku in predvidevajo, da bodo danes že končani. "Potem bom sprejela ponudbo SD, da se tudi o teh vsebinah pogovorimo v bilateralnem pogovoru," je povedala. Po njenem mnenju bo potem laže pristopiti k širokim pogajanjem o koalicijski pogodbi.

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
11. 10. 2008 13.53
Pomiri se coooler12, na desnici jih je že precej \"razpadlo\" in se združevalo, saj ne gre za ljudi z različnim genetskim materialom, vsi se kregajo, združujejo, razhajo in sklepajo prijateljstva, naj bodo levo, desno, spredaj ali zadaj, naj gredo naprej ali nazaj, zakaj naj bi bilo na tej \"levici\" kaj drugače, kot je na \"desnici\"!? Ti ljudje so pač izrazito samovšečni, aroganzni in prezirljivi, nečutni in stremeči le k ciljem, bolni pač!! Nesmiselno je zaradi lastnega poraza oditi v ilegalo, kot že štirinajst dni počne Janša in se praktično v svoji užaljenosti in kujavosti skriva, končno je še vedno predsednik vlade in je dolžan delati, saj prejema plačo in imam mandat volilcev, gre za skrajno otročje početje in nevredno \"voditelja\"! Smešno, za njega pa tudi dolgoročno slabo! Tako s epač nekdo, ki naj bi bil karizmatična oseba, ne more vesti, izgubi ves kredit, ki ga je imel pri delu ljudstva! Razni Zveri, Grimsi in drugi vezitrji pač ne morejo nadomestiti njegove klene besede, ko ljudem nataka čistega vina. Sporočite mu, tisti, ki ga boste kje srečali, da ga pogrešamo in peičakujemo, da s espet vključi v boj za napredek ter blagostanje tega malega naroda ter naj ne izgublja časa s tožbami in boju proti medijem, ker to pač ne vodi v blagostanje in se ne spodobi vodjem in prvoborcem! Dajmo Janez, vstani, gremo dalje, v boj, jutri je nov dan in sanje so dovoljene!! Korajžno, radi te imamo, pridi spet med nas!
bučar
11. 10. 2008 13.11
Nov rekord za trojico...niso se še razpali...to bo smeha
Tonček Balonček
11. 10. 2008 12.19
Komaj čakam na dokumentarec o ASngeli Vode! Zdaj bomo spoznali, koga je nasledila Kresalova, tudi komunistka. Pahor jo bo uničil na podoben način, Golubić pa uničil tudi kot žensko! Skrajni čas je, da se zanjo zavzame vsaj Janez Janša, saj vemo, da ima okus, in jo zaščiti pred tem partijskim izživljanjem v maniri najhujših boljševikov iz rsede prejšnjega stoletja! Lahko s ezgodi, da bomo sicer čez nekaj let gredali še kar dokumentarec v zvezi s Katarino Kresal, ki se ne zaveda tveganja pri delu s temi komunisti, Golubić je celo SLO Stalin! Storimo kaj, preden še ni prepozno!!
legalc
10. 10. 2008 23.09
MI SMO NAJJAČI
Tonček Balonček
10. 10. 2008 22.16
Pa kaj je tako zelo narobe s temi politiki, a Janša, Bajuk in Podobnik so bili pa pred štiri leti ikona napredka in razcveta? V roek so dobili članico Unije in NATA, pripravljeno an sprejem evra, na vsti za perdsedovanje EU v prvi polovici 2008! Kaj ej tu tako smešnega, da bi se delali norca iz teh treh ljudi? Kaj res en premorete kakšne tehtne kritike, ne pa da je višek kritike pisanje Golubič, rdečkarji, roparji in podobno. Naj Brezigarjeva organizira pregon, imela je 4 leta časa in anj se ukvarja z zakoni, ki dovoljujejo, da Istar Benz trži elektriko iz Krškega, še malo in sprivatizirali bodo še vodo in zrak, nazadnje pa še sonce!
mimoidoci
10. 10. 2008 22.12
bozjibic da da, mislim da so vaške straže nujne v takih primerih in dobrodošle - vsaki od vaških straž pripada po 1 patrija, 6 litrov cvička, 6 pušk, 6 hlebcev kruha in 6 NEZRELIH BUČ. Ugodnosti v primeru udeležbe v vaški straži: 1) prejemanje \"najobjektivnejšega\" časopisja . brezplačnikov za nedoločen čas 2) članska strankarska izkaznica z rumeno-modro zaščitno barvo - EDINA KI ZRE V BODOČNOST PRAVIH SLOVENCEV 3) 5 bonus odpustkov 4) zbirka filmov: \"še nevideni zločini komunističnega režima\"; zbirka filmov \"moč in slava črne roke\" 5) nalepka SLO za na avto v rumeno-modrem okrasju... 6) pekač za peko kruha z odtisnjenim emblemom JJ na dnu posode - ZA PRAVI SLOVENSKI KRUH. Z lepimi pozdravi... na sleherni slovenski klanec...
bozjibic
10. 10. 2008 21.56
tito111 Bi ti priporočal raje stranko NEVEM. Je velik odstotek volilcev, ki bo jo na naslednjih volitvah z veseljem obkrožilo.
bozjibic
10. 10. 2008 21.54
mimoidoči Nisem siguren, da so ti mešetarji, katere sem že prej navedel, tko nedolžni. Jaz bi namreč kmetom na vaseh priporočal, da postavijo vaške straže. Kaj veš, kaj so vse sposobni ti mešetarji, bodo kar kure pričeli krast.
Ales Prost
10. 10. 2008 21.53
Ustanovil bom stranko ZAHEC pa upam da pridem na naslednjih volitvah v parlament.Obljubim da bom zgradil taborišče za tajkune.
mimoidoci
10. 10. 2008 21.50
bozjibic sem ze danes povedal da so in sicer iz logičnega razloga: --- FINANČNA KRIZA SOVPADA S ČASOM PREDVOLILNEGA OBDOBJA V AMERIKI (TUDI V ZIMBABVU IN V ŠRILANKI, TER LOKALNIH VOLITEV NA KAMČATKI..) --- TOREJ ZADEVA JE JASNA.. PA SAJ TO JE SMEŠNO...
mimoidoci
10. 10. 2008 21.47
RADO62 kakorkoli si prosim izmisli (ali vsaj poskušaj) napisati brez nizkotnih žaljivk.. vsaj enkrat :) :) :) Z lepimi pozdravi... na sleherni slovenski klanec...
mimoidoci
10. 10. 2008 21.42
bozjibic tudi to bi Karloti požrli - vendar bog ne daj da se odpovejo nabavi polovice patrij - lahko se zgodi da nas napadejo finci in v navezi s kucanovim klanom izvedejo revolucijo
bozjibic
10. 10. 2008 21.38
mimoidoči se mehke deklice in Karleto odpovejo svojim plačam in glej ga zlomka, imamo pokojnine večje za en centek.
mimoidoci
10. 10. 2008 21.35
rajše se igraj z vnučki tudi v ponedeljek, ker imam občutek da tukaj ne bova izumila nič novega...
Buena Vita
10. 10. 2008 21.32
mimoidoči, ti odgovorim v ponedeljek,moram proč,me prišli iskat,grem pazit vnučke
mimoidoci
10. 10. 2008 21.31
bozjibic :) :) res je in od teh 5 predlogov so 3 katere je izsilil zagrizeni karl na nivoju - nezanima me kje bomo pobrali - le da bojo pokojnine višje
Tonček Balonček
10. 10. 2008 21.30
A Gregor je kar prodajal in kupnino so nakazovali na njegov TTT-...in to 12 let?! Sramota, in ga niso potem kazensko preganjali, gotovo Brezigarjeva ni imela dokazov, kot vedno?!!
bozjibic
10. 10. 2008 21.26
Kljub kompatibilnosti programov obeh strank, bo od 50 Pahorjevih strani in 99 pripomb filozofa Gregorja, na koncu ostalo 5 strani kadrovskih rešitev in trije bedasti predlogi, ki smo jih že uspeli brati.
mimoidoci
10. 10. 2008 21.15
pajtlerblanka še tole sem ti pozabil povedat - LAHKO SI SIGURNA, DA V TRENUTKU KO GOSPODJE IZ TROJČKA NE BOJO ZAČELI URESNIČEVATI SVOJIH OBLJUB O TUV. NOVI POLITIKI JIH BOM NA TEM FORUMU RAVNO TAKO NABRCAL KOT SEM ZADNJO VLADO!!!
RADO62
10. 10. 2008 21.13
Golobič: Čuti se dobra energija ??? vsekakor jo Gregor čuti... začel se bo zadenj in za Slovenijo usodni val privatizacije in minister Gregor si že mane roke za zadnje kose pogače, ki se bo prelila na njegov TRR.... tako kot je to že počel v 12 letih vladavine LDS....