Slovenija

'Pahor prehiteva volitve'

Ljubljana, 18. 01. 2008 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanske skupine menijo, da je Pahorjeva odločitev o sodelovanju z Gasparijem prehitra in škodljiva.

Borut Pahor si bo v primeru zmage na prihajajočih parlamentarnih volitvah za podpredsednika v svoji vladi izbral Mitjo Gasparija.
Borut Pahor si bo v primeru zmage na prihajajočih parlamentarnih volitvah za podpredsednika v svoji vladi izbral Mitjo Gasparija. FOTO: Dare Čekeliš

Evropski poslanec in predsednik SD Borut Pahor ter Mitja Gaspari sta predstavila sklenjen dogovor o medsebojnem političnem sodelovanju. Nekdanji guverner Banke Slovenije in kandidat na lanskoletnih predsedniških volitvah se bo v skladu s sporazumom pridružil ekipi Socialnih demokratov. Pahor je napovedal, da bo v primeru zmage na jesenskih parlamentarnih volitvah Gasparija povabil, naj prevzame mesto podpredsednika vlade, ki bi skrbel za usklajevanje "javnih financ ter gospodarske in socialne politike, torej ključna področja, ki bodo določala izzive prihodnjega mandata."

Na vprašanje, ali to že pomeni napoved povezovanja z LDS, ki je podprla Gasparija na zadnjih predsedniških volitvah, je odgovoril nikalno. Kot je pojasnil, nima mandata, da bi se pogovarjal z LDS o morebitnem sodelovanju. "Za to je tudi daleč prezgodaj," je še dodal.

V NSi niso presenečeni

"S to potezo predsednik Socialnih demokratov zgolj potrjuje dejstvo, ki smo ga lahko že večkrat opazili v njegovih javnih nastopih, in sicer, da ima izredno šibko ekonomsko znanje in mu operativne funkcije, ki so nujno potrebne v izvršilni veji oblasti, niso najbolj pisane na kožo,“ je poslanska skupina Nova Slovenija zapisala v sporočilu za javnost. Kljub temu pa se strinjajo, da se Pahor odlično znajde na protokolarnih funkcijah. V primeru morebitne zmage leve sredine bi bil po njihovem mnenju Gaspari nedvomno boljši predsednik vlade kot Pahor.

Kresalova obžaluje Gasparijevo odločitev

"Tisti, ki misli, da lahko vlada sam, se hudo moti," je opozorila predsednica LDS Katarina Kresal.
"Tisti, ki misli, da lahko vlada sam, se hudo moti," je opozorila predsednica LDS Katarina Kresal. FOTO: POP TV

Na Gasparijevo odločitev se je odzvala tudi predsednica LDS Katarina Kresal, ki je dejala, da obžaluje, da se je Gaspari odločil zamenjati ekipo. Poudarila je, da bi si želela, da bi "fronto proti vladi oblikovali sporazumno, vendar očitno nekateri ocenjujejo, da je bolj pomembno tekmovati." Kresalova meni, da je v interesu Slovenije, da pride po volitvah do spremembe oblasti, "vendar je za to potrebno sodelovanje". Strokovnemu sodelovanju z Gasparijem se v LDS ne bodo odpovedali, ne bodo pa si "lastili ljudi in tudi ne z njimi manipulirali," je zaključila.

SDS: Gasparijev pristop je nerazumljiv

Po mnenju vodje poslanske skupine SDS, Jožeta Tanka, Pahorjeva napoved očitno pomeni, da razmere na opozicijski strani političnega prostora še niso konsolidirane, na kaže tudi to, da se prebegi in prestopi še kar vrstijo. Gasparijev prestop se mu zdi nerazumljiv, še posebej zato, ker se dogaja v tako kratkem času po predsedniških volitvah, na katerih je Gaspari nastopal še kot kandidat s podporo LDS. "Očitno se v ozadju dogaja, da mati partija združuje sinove pod rdečim praporom za naslednje volitve," meni Tanko.


DeSUS: Fant naj najprej postane mandatar!

Za vodjo poslanske skupine DeSUS, Franca Žnidaršiča, "mora najprej fant postati mandatar". Govorjenje o povolilnih potezah se mu zdi prezgodnje, saj je treba najprej na volitvah zmagati. Žnidaršič sicer Gasparija ocenjuje kot sposobnega guvernerja Banke Slovenije. "Kot finančnik s težo bi bil v kakršnikoli vladi lahko zelo koristen, pri brzdanju inflacije pa bi zagotovo storil več kot sedanji minister", je dejal.

Odločitev je prerana

Zmago Jelinčič Plemeniti Pahorju napoveduje podoben konec, kot ga je na predsedniških volitvah doživel Lojze Peterle.
Zmago Jelinčič Plemeniti Pahorju napoveduje podoben konec, kot ga je na predsedniških volitvah doživel Lojze Peterle. FOTO: POP TV

Po mnenju predsednika SNS, Zmaga Jelinčiča, je Pahorjeva odločitev mnogo prehitra. Napoveduje mu podoben konec, kot ga je zaradi prehitre kampanje na predsedniških volitvah doživel Lojze Peterle.

Tudi vodja poslanske skupine Zares, Matej Lahovnik, vidi Pahorjevo napoved kot preuranjeno. "Načeloma ni dobro pripravljati ražnja, dokler je zajec še v gozdu oziroma si ni dobro podeljevati medalj dva kroga pred ciljem," meni.

Nepovezana poslanka Barbara Žgajner Tavš pa meni, da je treba počakati do volitev in videti, če bo Pahor sploh mandatar. Le v tem primeru bo namreč imel možnost izbiranja podpredsednika. Sicer pa Žgajner Tavševa verjame, da ima Gaspari tako strokovne kot osebnostne kompetence za zasedanje takega mesta. Po njenem gre za strokovnjaka za finance, ki bi lahko Sloveniji pomagal izplavati iz situacije, v kateri se je znašla.

Verjameta, da je Slovenjo mogoče voditi bolje

"Z magistrom Mitjo Gasparijem sva enotna v tem, da je za prihodnost Slovenije bistveno dinamično ravnovesje med
konkurenčnostjo in solidarnostjo,
" je poudaril Pahor. Gaspari pa je izpostavil, da "gre pri iskanju ravnovesja med konkurenčnostjo in solidarnostjo za socialno liberalen koncept, ki lahko spremeni stvari v Sloveniji na boljše." Oba sta izpostavila pomen združevanja programsko sorodnih političnih sil, saj gre pri pripravi alternativnega programa za politični projekt, ki je širši od običajnih strankarskih projektov.

Enotnost v stališčih

Pahor je še povedal, da do odločitve o njunem sodelovanju ni prišlo čez noč, temveč je temeljito premišljena. Izrazil je veliko zadovoljstvo in čast, saj ima Gaspari izjemne strokovne kompetence, dovolj političnih izkušenj ter avtoriteto, kar ga utrjuje v prepričanju, da bo uspešno usklajeval pripravo programa na izpostavljenih področjih. Gaspari pa je dejal, da je v pogovorih s Pahorjem ugotovil sorodnost pogledov. "Moj pogled na razvoj Slovenije sem izpostavil že v predsedniški kampanji, v teh pogovorih pa sem ugotovil, da na stvari gledava enako ali podobno."

Gaspari je na predsedniških volitvah nastopil s sloganom "Misli na jutri." Je že takrat razmišljal o sodelovanju s Socialnimi demokrati, ki so sicer na volitvah podprli Danila Türka?
Gaspari je na predsedniških volitvah nastopil s sloganom "Misli na jutri." Je že takrat razmišljal o sodelovanju s Socialnimi demokrati, ki so sicer na volitvah podprli Danila Türka? FOTO: Dare Čekeliš

Nekdanjega guvernerja Banke Slovenije je lani za predsedniškega kandidata predlagala Liberalna demokracija Slovenije, potem ko so propadli poskusi poenotenja levice, da bi na volitvah nastopili s skupnim kandidatom.

Gaspari je po prvem krogu predsedniških volitvev, ko se mu ni uspelo uvrstiti v drugi krog, nakazal, da ga še naprej zanimajo politična vprašanja, vendar ni želel biti konkreten o svoji nadaljnji politični poti.

"Pustimo času čas. Kampanja me je postavila v položaj, ko sem začel razmišljati o širših vprašanjih kot v preteklosti. To mi je bilo še posebej v veselje ob koncu kampanje in ne vidim razloga, zakaj bi to veselje prekinili. Imam dovolj jasna stališča, kako bi bilo potrebno v Sloveniji urediti nekatere stvari, predvsem na ekonomskem in socialnem področju. Zdajšnja vlada rezultate izkazuje bolj v besedah kot dejanjih, tako da bo zagotovo veliko dela ostalo tudi za prihodnje vlade,“ je takrat izjavil Gaspari.

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andrija_posavec@t-2.net
21. 08. 2008 20.17
res prehiteva s to svojo izjavo da bo premier,Janša pa bog ne daj da bi bil naprej.
Buena Vita
12. 02. 2008 00.20
Krešite mnenja ,gor ali dol,dobrodošlo, IŠČEMO NOVEGA MANDATARJA,le zakaj bi ga iskali če se je že samooklical. TOREJ kaj sploh v sloveniji potrebujemo jeseni volitve ,.saj je vse odločeno.DA se meče stran denar ,pa,saj je denar kot pravijo njihov,- lepo prosim,zakaj že jutri,,ah kaj jutri danes Pahor ne stopi na piedestal z leve postavljena mafijska nevesta,zdesne pa Gaspari,sveta trojica naprej. Tisti , ki razmišljamo z svjo glavo vemo ,da ta vlada ni naredila dosti slabega Sloveniji,. je pa naredila hoteli ali ne dosti dobrega,. Slovenija je zamudila samo en vlak,LUSTRACIJO,pa kaj če se pa vsi učimo na napakah.OH,,,kako mi dobro dene, Janša,tako popljuvan pa predsednik cele Evrope,,sanje sanje,v to nismo verjeli še v sanjah ne.EJ EJ TISTI KI TAKO PLJUVATE PO TEJ EVROPSKI VLADI,VSE BARVE SI LAHKO NADENETE,ZLATE SREBRNE BELE ČRNE LAHKO JIH MEŠATE POVSEH VAŠIH ŽELJAH,,,,,,,VENDAR Z SVOJE KOŽE NE MORETE,IN TA TENKA TENKA STVARČICA VAM NE DA DIHAT ,,,,,ZATO KAR KIHAJTE MI SE BOMO PA SMEJAL
exim@t-2.net
21. 01. 2008 09.15
Prav rad se pridružijem vsem, ki mislimo s svojo glavo in nas bonsai ni uspel speljati na led. In hvala Bogu, da nas je čedalje več. Komentar mac4_m je zelo OK, saj tudi meni JJ ni najboljša opcija, je pa vsekakor najboljši, kar smo jih imeli do sedaj. Zato, čimpreje je treba obelodaniti, da bodo 12-letni krvniki Slovenije pristali na sodišču in odgovarja lia svoje lopovsko početje. Tudi bivši okoljaš Kopač, recimo.
mac4_m
20. 01. 2008 14.08
mac4_m | 18.01.2008 | 19:57 he, he, nadutost nekaterih res nima meja. Se še spomnite nastopov ropa, anderliča, golobiča, lahovnika. Kako so z praznimi izjavami ignorirali krajo slovenskega premoženja, korupcijo, tajkunstvo, zbiljske gaje, orione, smelte, elane, pekote, tame.... Zdej si domišlajo, da bojo z malo lažne propagande, z nekaj naročenimi rezultati anket, in z enoletnim lajanjem toliko naplahtali folk, da bo pozabu na vse svinjarije, ki so jih počeli...Ljudje ne nasedat kriminalcem. Imeli so oblast, delali so kriminal, čeprav so bili predobro plačani, da bi delali v korist slovenije. To bi morali početi že kot domoljubi na žalost pa so izdali lasten narod. Ker narcizem in kaka nadutost, da si po vsem kriminalu in izdaji lastnega naroda še upajo sploh kazati pred kamerami in si celo že prisvajat naslednje volitve. Pa ne da so že zmenjeni z volilno komisijo...Izdajalcem take ali drugačne barve je ponavadi pristajala samo ena kazen. Naj še dodam: vindis je dejal, da se pahor še ni umazal. Kakšen nesmisel, Pahor je bil 12 let v vladi in niti enkrat se ni izrekel proti 'tranzicijskemu' kriminalu, seveda ko pa prijateljuje s tajkuni, ki so nastali s tem kriminalom..Nekdo je dejal, da je Pahor prepojen s komunizmom. Ne drži! Čeprav kakor bivši komunist je prepojen z fevdalizmom oz. kar sužnjelastništvom. Folk v 21. stoletju dela za streho nad glavo in hrano. Nekdo, ki tako drastično menja svoja načela ni vreden zaupanja! Če bi bil na oblasti Rop bi na vprašanja o inflaciji odgovoril prazno in okoli ovinkov tako kot samo on zna: inflacija je večja po vsej evropi'. in to bi bilo to. Nobenega opravičevanja, nobenih ukrepov kot jih v 12 letih niso niti poskušali izvesti, ko se je uničevalo in kradlo celotno slovensko gospodarstvo. Večina slovencev stoji za nob in Janša je bil spričo tega vedno daleč od oblasti, čeprav je pred osamosvojitvo tvegal največ. Zakaj je bil izvoljen? Ker večina slovencev (tudi tistih, ki nam je nob sveta) ni moglo več gledat kriminalcev na oblasti in čeprav se mediji trudijo sedanje vladanje pokazat kot katastrofalno folk ni neumen. Še pomnimo zbiljske gaje, orione, tame, elane, smelte, pekote, vemo od kod tajkuni in denar po sefih in kajmanih. Še pomnimo nadustost prejšnjih oblastnikov, ki so jim policaji s ceste zrivali folk, ko se se vozili naokoli po banketih. Mnogi tule ne vem ali ste premladi, da se ne spomnite vseh svinjarij, ki so bile ob preteklih vladah. Janša tudi ni optimalna opcija, premalo storjenega za ljudi, preveč za tajkune (posredno), kriminal se še vedno ne preganja, tudi korupcija je vendar kot osebnost deluje neprimerno bolje kot Pahor, Rop ali Golobič. Če ste gledali intervju Pahorja z g. Ambrožičem se lahko resno zamislite. Ko je na prazno politično govorjenje g. Ambrožič postavil par direktnih vprašanj je Pahor pokazal svoj pravi obraz. Skoraj zabevskal je nazaj in kot vedno odgovoril brez odgovora. TAKEGA ČLOVEKA NIKAKOR NA OBLAST!!! Čeprav nism desno usmerjen napram Janši človek nima niti centa kredibilnosti, na žalost. Pa ko smo že pri barvah. Če je bela sinonim za izdajo, potem so Pahor, Rop, Golobič, Drnovšek, Kučan beli, saj so za časa vladanja izdali slovenski narod, ga s svojimi kolegi pokradli in vrgli v revščino. Pokorili so si sodstvo, medije in policijo, sodelujejo z mafijo, na žalost tudi južno mafijo in take ljudi nikakor na obast. Izdajalcem oz. kriminalcem je treba soditi. Rad bi videl, da bi obstajala tudi boljša opcija kot Janša, da bi se našli pošteni, levo usmerjeni politiki oz. stranke vendar na žalost trenutno ničesar takega ni...Še enkrat vsem, ki podpirajo nadutega Pahorja. Spomnite se 12-ih let kriminala, uničevanja podjetij, revščine, bogatenja kriminalcev. Verjamem, da večina tu gori želi najboljše sloveniji ne glede na usmerjenost. Ne dovolimo strankam, da nam lahko 2x prodajajo ljudi, ki so se kompromitirali. Če ne bo slovenija v tem dreku plavala še sto let.
bnam 2707
20. 01. 2008 10.24
<)))><:tebi se zdravje slbša.Največ gorja temu narodu so naredili tvoji domači izdajalci.Hujšega od izdaje ni.Pa ne misli,da bi nam rožice cvetele če bi že prej bili v takozvani demokraciji.To se vidi na vsakem koraku danes in vsepovsod.Delavci bi bili izkoriščani tako kot danes ,razvoj bi bil pa verjetno slabši,ker kapitalist slovenskega tipa gleda samo na svoje koristi in na nič drugega.Stisnil bi zadnjo kapljo krvi od delavcev samo,da bi imel profit in lagodno življenje. Že v teh 16 letih se je pokazalo marsikaj,kar nam ravno ni v ponos.Zlasti na finančnem in socialnem področju.Verjetno,bi tudi bilo mnogo ljudi brez svoje strehe nad glavo,saj si danes očitno ne morejo privoščiti nakupa stanovanja,ker imajo 380 evrov plače.Verjamem,da bi bila situacija mnogo slabša če bi se to vleklo od leta 45,če bi nrod sploh še obstojal,ker so peči v koncentrancijskih taboriščih gorele noč in dan.Pa tudi Slovenija bi bila prikrajšana za ozemlje,ki ga pred ii.sv.vojno ni imela.Bila je rapalska meja itd,itd......Za na koncu:toliko gorja,ki je povzročil fašizem in njihovi simpatizerji ni storil človeštvu še nihče v vsej svoji zgodovini!
doki007@email.si
20. 01. 2008 08.57
herioglif ,......da je bajuk največji finančnik na svetu ,...???' ha ha ha ha ,... -----to ni nikakor ,...prej je največji kadilec med finančniki ,....!!!! ----
politik70
19. 01. 2008 22.32
<)))>< | Prvo kot prvo sse bi lahko naučil pravilno napist primek tudi tvojeg predsednika Slovenije! Kar se tiče gorja poba ti ga nisi doživel zato ne lupetaj! Jasno? In dobro primerjavo si dal veš to? Sva na temi Pahor prehi....
<)))><
19. 01. 2008 22.13
Tule si pa mimo brcnu, kot že tolikokrat doslej. Sicer je zelo simpl s copy paste tu gor prikazat, da si ti izjavu, da je dr. Andrej Bajuk najboljši finančnik tega sveta. Zato me ne smejat s temi otroškimi forami, na katere igrate in tudi padate KOMUNJARE. Če si se s Peterletom ukvarjal ti, je tvoj problem, ne moj. Pa tudi sam najbolje veš, koliko ti je sedaj življenje lepše, kot bi bilo v primeru, če Turek ne-bi bil predsednik. Mene pa to tvoje počutje niti najmanj ne zanima. Vem samo, da so komunjarski liderji v vsej slovenski zgodovini naredili NAJVEČ GORJA V ZGODOVINI. Daleč več, kot Hitler in Musolini skupaj. Se mar motim? NE. Preštejmo samo mrtve, kaj šele psihično nasilje....
politik70
19. 01. 2008 21.49
Riba trdil oziroma pisal si da bo zmagal in to v prvem jrogu! Mogoče ni res? Rabiš copy paste?
<)))><
19. 01. 2008 21.45
A si že raziskal, kaj pomeni 0°stopinj Celzija za vodo? No, kaj sem JAZ trdil za Peterleta? Da vidimo tvoj umotvor..
politik70
19. 01. 2008 21.35
O riba!!!!!!!!!!!!!!! Ja zunaj je toplo ribniki niso zmrznjeni! Kako pa kaj škrga? Si se že navadil da dihaš samo na eno in to levo škrgo? Se še spomniš kaj si trdil za Petrleta? Pozabil? No jaz nisem!
<))><
19. 01. 2008 18.13
PrvoBorac, in kaj v tem primeru ponuja tvoja opevana Barbi???? NIČ, ker pojma nima, kako se temu streže. Janša in Bajuk imata to rešitev v rokavu, TOVARIŠ! Razumeš, kapiši, feršten, andrstend, TAVARIŠ KAMUNIST?????
doki007@email.si
19. 01. 2008 18.13
ha ha ha ha ,...HERIOGLIF,....verjetn si sam sebi stopu na svojga,.....!! -----------sam bajuk je eno velko ***************, ki nima pojma o financah ,...za njega je važna škatla al pa dve cigaret ,..!!!!-------
Prvo Bore
19. 01. 2008 18.10
VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE JE USPEŠNA NA PODROČJU DOHODNINSKE REFORME, SAJ SE BODO DAVKI DEJANSKO ZMANJŠALI VSEM: Delavec – revež si bo lahko zaradi zmanjšanja davka mesečno privoščil npr. dve pivi. Povprečnež si bo lahko zaradi zmanjšanja davka mesečno privoščil npr. kakšno knjigo. Solidnež si bo lahko zaradi zmanjšanja davka mesečno privoščil npr. kakšno boljšo knjigo. IN KAJ BO IMEL OD TEGA DIREKTOR, POSLANEC, MINISTER, ... ... IN SEVEDA TUDI TA, KI SE JE NAMUČIL S TO REFORMO ... Moto OPUS DEI-ja Revež mora ostati revež in bogat mora biti še bogatejši.
<))><
19. 01. 2008 18.09
::::::::::))))))))))))
doki007@email.si
19. 01. 2008 18.05
herioglif ,.......neka kao riba ,....ti si tut bumbar ,..pa bajuk je tut bubar,...sam si napisal ""kaj bubarju pomeni dktorat """ -----zato se moramo opredelit na magistre ,....!!!! ------bajuk je pa eno velko tele ki nima pojma ,.....in ki hoče slovenijo uničit ,...to je pa argentinska šola .!!!
Prvo Bore
19. 01. 2008 18.04
<)))>< Ti si navedel ku... in ne argumente. Tic Tac pa boste počasi odje.... iz Slovenije, pa potem bodite zopet naša diaspora v Avstraliji in Argentina ali kakor Vi pravite zavedni Slovenci. To pa že meji na norost in me sili na bruhanje, ker vsak ku... želi biti Slovenc. Če tako navijaš in če si tako zaveden desničarski Slovenc, potem bodi tolk možat, da sprejmeš posledica. Reva farška !!
<)))><
19. 01. 2008 18.03
prašek, si se vendarle izdal. Sedaj razumem, zakaj je za tebe in še par levičarjem tu gor tako slabo zadnje čase, večini slovencev pa gre iz dneva v dan bolje (Sam poglejmo nakupovalne centre, kamor reveži ne-bi mogli zahajat). Bil si v prejšnjih vladah pri koritu, zato sedaj cviliš. Sedaj razumem te tvoje BEDASTOČE, ki jih trosiš tu gor.
<)))><
19. 01. 2008 17.59
doki 007, kaj bumbarju pomeni doktorat, če je bumbar? Če bi Gaspari bilokje v svetu (tudi v Argentini, ki je za tebe sinonim za nazadnjaštvo) delal skropucalo v smislu 13 mesečnega obračunskega leta, da je ubranil svojo RIT, bi ga povsod brcnili v RIT, in si niti pomisliti nebi upal, da bi še kdaj zasedel javno funkcijo. Pri nas pa ga levičarji hvalite in obožujete kot *******, ker pojma nimate, kaj je ekonomija. Pojdite se učit k dr. Bajuku, da vam pove, kako se temu streže pošteno in brez Gasparijevih goljufij.
<)))><
19. 01. 2008 17.54
prašek, ne nadaljuj s svojimi levičarskimi floskulami. Jaz sem navedel vsaj nekaj argumentov (lahko jih še mnogo več) za svojo trditev in poziv, ti niti ene. Čisto po levičarsko.