Slovenija

Pahor predlaga podporo Türku

Ljubljana, 09. 07. 2007 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Profesor Pravne fakultete Danilo Türk bo na jesenskih predsedniških volitvah najverjetneje kandidiral s podporo SD.

Kolegij predsednika SD bo predsedstvu SD predlagal, naj podpre Danila Türka za kandidata za predsednika republike, je povedal predsednik SD Borut Pahor. Dodal je še, da bodo predsedstvu stranke predlagali, naj Türk na jesenskih predsedniških volitvah kandidira s podporo skupine volivcev ter strank in gibanj.

Danilo Türk bo na jesenskih predsedniških volitvah kandidiral s 5000 podpisi volivk in volivcev
Danilo Türk bo na jesenskih predsedniških volitvah kandidiral s 5000 podpisi volivk in volivcev FOTO: POP TV

Profesor na ljubljanski Pravni fakulteti Danilo Türk bo kandidiral s 5000 podpisi volivk in volivcev. V SD so se za tak način kandidiranja odločili, ker menijo, da bo to Türku omogočilo pridobitev širše politične podpore, pravi Pahor.

Po njegovih besedah se namreč v SD zavedajo, da je Türk širši javnosti manj poznan, kot bi želeli za kandidata, ki vstopa v predsedniško tekmo. A menijo, da je štiri mesece, kolikor je še do predsedniških volitev, dovolj časa, da ga predstavijo kot ugledno politično osebnost.

Stališč LDS glede predsedniškega kandidata Pahor ni želel komentirat. "Če in ko bo soglasje dal tudi drugi kandidat, bo LDS verjetno za nadaljevanje pogovorov glede predloga o podpori kandidata, ki bo v prvem krogu zbral večino glasov," je še povedal Pahor in dodal, da morajo biti za začetek teh pogovorov izpolnjeni določeni pogoji. Kateri so ti pogoji, pa ni povedal.

Nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari se še dokončno odločil
Nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari se še dokončno odločil FOTO: POP TV


LDS vztraja pri Gaspariju

"Veliko bolj pomembno kot to, da imamo enotnega kandidata je, da omogočimo volivcem možnost izbire med čimbolj kvalitetnimi kandidati," je na odločitev, da LDS podpre svojega kandidata za predsedniške volitve, komentirala predsednica LDS Katarina Kresal. Za Mitjo Gasparija so se v LDS odločili, ker je po vseh raziskavah najbolj javno razpoznaven protikandidat Alojzu Peterletu in ima tako največje možnosti, da pride v drugi krog predsedniških volitev, je pojasnila.

Nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari je LDS dal mandat, da mu poiščejo čim širšo javno podporo, nato pa se bo odločil, ali bo kandidiral ali ne, je pojasnila Kresalova. Vsekakor pa ima še dovolj časa za odločitev, meni prva dama LDS. Zato nameravajo v naslednjih dneh opraviti še nekaj sestankov z drugimi strankami.

"Radi bi, da zmaga najboljši kandidat, ki bo presegel strankarske ovire in blokovske delitve," je še povedala Kresalova. Dodala je, da je vprašanje vnaprejšnjih dogovarjanj o tem, koga podpreti v drugem krogu, v tem trenutku še preuranjeno. Po mnenju Kresalove mora biti vodilo LDS in SD kot dveh največjih opozicijskih strank, da dosežeta čim večjo volilno udeležbo, ne pa "vezana trgovina z glasovi".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muvimen
09. 07. 2007 18.43
hinko - dober si to napisal, Tuerk je res car diplomacije in glede na spodaj prebrane poste ga res malo kdo pozna, toda ko bo dal par intervjujev po tv bo folk vidu, da mu res nihče od kandidatov ne seže do kolen.
max99
09. 07. 2007 18.25
poštenga politika in zelenga psa še nisem videl!!!!!!!!!!
max99
09. 07. 2007 18.22
samo brište poste......
hinko.murovec@siol.net
09. 07. 2007 17.51
G. Tuerk je od vseh predlaganih edini , ki ima dejansko bogato diplomatsko -politično preteklost, je človek, katerega pozna večina aktivnih in neaktivnih politikov, ima poznanstva in iskušnje, ki bi lahko veliko doprinesla k nadalni razpoznavnosti Slovenije. Skratka je človek, ki je bil v vrhu svetovne politike doma takrat, ko se je Petrle šele odločal med vstopom v politiko in domačo reprodukcijo pod božjim pokroviteljstvom. Tudi harmonikaštvo najbrž ne bo toliko v korist Slovenije , kot poznanstvo in poznavanje svetovne politike skozi daljše obdobje. G. Gasparji je dober n področju bančništva in monetarnih zadev nasploh, ne morem pa i ga predstavljati v vlogi predsednika države , bi mi pa bil domač kot guverner . LP
mindfucker
09. 07. 2007 17.24
Tüüürka za predsednika!
muvimen
09. 07. 2007 17.14
Za tiste ki ne najdete črke "ü" jo lahko zamenjate z "ue". Pravilno se napiše, primer: "Tuerk". Ker turčinov mamo že tko preveč.
highlander
09. 07. 2007 17.06
Gaspari je bil kar nekaj časa minister, sedaj pa še guverner banke. To so tiste politične izkušnje, ki mu bodo omogočale odlično opravljanje funkcije predsednika. Hkrati nikoli ni bil član nobene stranke, tako da bo lahko predsednik vseh državljanov. Turk mi je bil v teh zadnjih nastopih malo podoben Ruplu, tako po stilu oblačenja kot tudi govorjenja. No ja, malenkostno boljši od Rupla je že bil. Je bil pač v Barbikinem šnelkurzu političnega manekenstva (govori umirjeno, ne povej nič vsebinskega, da te ne bo nihče napadel in delaj se, da si sproščen).
albertinum@excite.com
09. 07. 2007 16.58
Rosomoh, se strinjam s tvojimi navedbami - le da veljajo za Turka.
vborut@siol.net
09. 07. 2007 14.21
g Turk je dober kandidat sam bo mogu mal bol se izpostavt, tud reskirat kaksno izjavo da iznici prednost Petrleta. sam se da tud to narest ce bo g Turk dost "pameten" ga bo zlahka premagal . skoda ker se levica ne more izbrat skupnega kandidata .
rosomoh@email.si
09. 07. 2007 13.40
Če se to zgodi bomo spet imeli "invalidnega "predsednika.Gaspari je dober strokovnjak na svojem področju ni pa politik.V politiki je odvisen od prišepetovalcev in v tem primeru bi delal v interesu stranke,ki ga predlaga.
albertinum@excite.com
09. 07. 2007 13.12
Turk proti Gaspariju nima možnosti. Pahor je tako dolgo mečkal in cincal, da je Peterletu ustvaril prijazno prednost, tako da v drugi krog pride Peterle in en z leve sredine. To je Gaspari. Turk bo pogorel v prvem krogu.
rosomoh@email.si
09. 07. 2007 12.58
Zame ni pomembno kdo mu bo dal podporo,pomembno je,da je daleč najboljši kandidat od že znanih,ki mislijo postati predsednik in tudi od teh dveh,ki sta bila predsednika do sedaj.Res pa je problem v tem,da ga mnogi premalo poznajo.D.Tuerk se nikoli ni posebej ekspniral v javnosti.Njegova izobrazba in dosedanje delo v politika ga uvrščajo najmanj za 2 razreda višje.