Slovenija

Pahor: Ni razloga za strah

Postojna, 24. 10. 2009 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Z davkom na nepremičnine bomo obdavčili luksuz. Omogočil bo, da bo mlada družina z enim otrokom, kjer oba starša delata in imata visoko izobrazbo, lahko v doglednem času prišla do stanovanja, je dejal Pahor.

Naj vas ne skrbi, obdavčili bomo luksuz, sporoča Pahor.
Naj vas ne skrbi, obdavčili bomo luksuz, sporoča Pahor. FOTO: Reuters
Po še neuradnih podatkih naj bi vlada želela obdavčiti tista stanovanja, v katerih lastnik ne živi, jih pa oddaja v najem oziroma mu služijo kot finančne naložbe.

Po podatkih geodetske uprave ima v Sloveniji 1,2 milijona lastnikov in solastnikov v lasti 6,5 milijona nepremičnin.

Država namerava z načrtovano uvedbo davka na nepremičnine obdavčiti nadstandard, zato je strah pred nepravično obdavčitvijo stanovanj odveč, Slovence miri predsednik vlade Borut Pahor. "Ni potreben nek temeljni strah v slovenski javnosti, da bodo ljudje, ki so celo življenje garali za svojo hišo ali stanovanje, sedaj nepravično obdavčeni zanj. Šli bomo v obdavčitev nadstandarda. Kje in kako so te meje, to bo še vse predmet javne diskusije," je pojasnil.

Davek nameravajo po Pahorjevih besedah uvesti, da bi sprostili nepremičninski trg in ga naredili fleksibilnega. Omogočil bo, tako pravi Pahor, da bo na primer neka mlada družina z enim otrokom, v kateri sta oba odrasla zaposlena in imata visoko izobrazbo, sploh lahko v doglednem času prišla do stanovanja.

Kot je znano, ministrstvo za finance pripravlja predlog davka na nepremičnine, po njihovih navedbah bi ga lahko uvedli z letom 2011. Po še neuradnih podatkih naj bi vlada želela obdavčiti tista stanovanja, v katerih lastnik ne živi, jih pa oddaja v najem oziroma mu služijo kot finančne naložbe.

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
25. 10. 2009 22.36
Buena Vita
25. 10. 2009 17.23
BILI ŽIVI,PA VIDELI
Buena Vita
25. 10. 2009 17.22
EN-DREJC TEORIJA JE ENO,PRAKSA PA DRUGO, CELO ŽIVLJENJE SI GARAL ZA HIŠO,ČERAVNO SI JO GRADIL 40 LET SE ŠTEJE LETO IZGRADNJE,IN SEDAJ SI V PENZIJI,IN PO TEH BAROMETRIH BOŠ ZA TO HIŠO PLAČAL 1% VREDNOSTI,TO JE RES MALO, PA IZRAČUNAJ KVADRATNE METRE IN ODVZEMI OD SVOJE PENZIJE,,SEDAJ JE DAVEK NA LETNI RAVNI OKROG 60€--PO NOVEM BO OKROG 300€ DEJ ODVZEMI OD PENZIJE---RES TA VLADA JE PAMETNA,SAMO NE ZA VAS LJUDNJE
Uporabnik113189
25. 10. 2009 11.49
Glede obdavčitve nepremični bi pripomnil samo to, da na devesih in na hišah denar ne raste. Torej tisti, ki hoče od nepremičnine imeti DENAR, se mora zvedati, da ga mora nepremičnina najprej zaslužiti. Govorimo torej o obdavčenju DOHODKA od nepremičnine. Če že država želi imeti davke na nepremičnino, vam lahko prinesem v jeseni nekaj korenja, zelja in sadja z mojega vrta, denar pa kot sem že povedal kljub vsemu mojemu trudi ni še nikoli zrasel. Če mi bo država na mojo hišo, ki jo je gradilo več rodov nakopala davek, potem od moje hiše lahko vsako leto prinesem na davčno kakšno opeko ali kos zidu. Za denar moram pa v službo, službe pa mi država še ni ponudila, mi jo je pa že večkrat vzela. Če moram za denar v službo, potem to ni davek na nepremičnino ampak na mene osebno. Zato sem proti obdavčenju nepremičnin ali pa kot pravi Karlo Špacapan, vino pej si vtaknite v rt..
Tonček Balonček
25. 10. 2009 09.51
Jaz s eničesar ne bojim in sem popolnoma miren, pa saj davke na posest stavb in zemljišč plačujem že zdaj, tako v Slopveniji kot na Hrvaškem in v Italiji, ne vem, zakaj sploh ta problem! Verjetnos e bo spremenil način obračunavanja, osnov ali kaj podobnega, sicer pa to vse že plačujemo in smo plačevali tudi v Jugoslaviji, Nemčiji, Italiji in Kraljevini Jugoslaviji!
Leandra
25. 10. 2009 09.00
Italijani pravijo bolje nova administracija ali nič kot novi davki.. Država brez administracije deluje bolje kot namazana...
Tonček Balonček
25. 10. 2009 08.35
Pa saj že zdaj plačujemo davke na stavbe in zemljo! Če bomo pa stanovanja in hiše oddajali, bomo davek plačevali še od najemnine, saj oblast pravilno razmišlja!
Leandra
25. 10. 2009 08.26
Luksus je meti 210 Občin na 2 milijona državljanov..takšno administracijo in kriminalce na vladi ki ji asisstira podkupljeni garjav pravosodni sistem...??? To lahko reši samo Kalašnikov tako kot v Romuniji in Revolucija.. Še nikoli ni kmet ki je spufal kmetijo te postavil na noge..??
pupika17@hotmail.com
25. 10. 2009 02.18
en_drejc 24.10.2009, 17:35 0 kaj je z vami ljudje?! Povejte mi kdo pa je zadovoljen z sedanjim stanjem? Kaj predlagate? Itak da je obdavčenje nepremičnin nekaj dobrega. Davek pa ne bo na kvadraturo temveč na vrednost nepremičnine, kar pomeni, da bodo " poštenjaki" z več stanovanji pač lepo plačali večji davek od katerega lahko nato npr. dobimo zastonj vrtce ali pa kaj podobnega. PA KA JE Z TABO DREJC...??? KJE SI V SLOVENIJI KJE VIDO KAJ ZASTONJ??? MALO ŠE MANJKA, PA TI BO NAŠA VLADA LUFT KASIRALA,IN OBDAVČLA...,TI BI MEL PA VRTEC ZASTONJ...POTEMTAKEM IMAŠ ZIHER VEZE IZ PARLAMENTA.
killi-123@hotmail.com
24. 10. 2009 22.20
cadilac, ne,ne vračamo se v stare čase, s tem zakonom samo uvajamo red na področju nepremičnin. Če pa kdo misli,da tega ni v drugih državah, se krepko motite.
CADILAC
24. 10. 2009 20.41
Vračamo se v čase ko so vladarji poburali desetino od tistih ko so delali da so se oni imeli luštno
caspera1
24. 10. 2009 19.59
S temi pari z visoko izobrazbo je pa res udaril mimo. Noben nov davek ni dober, ni mi pa jasno, če gre " samo" za davek na nepremičnine, zakaj bi, kot je nekdo omenil zdravnike, ti zato šli v tujino? Davku na nepremičnine ne bodo ušli, razen seveda, če jo prodajo drugemu davkoplačevalcu.
Titus01
24. 10. 2009 19.48
Ne razumem ljudi tukaj: So proti krčenju socialnih pravic, obenem pa so proti visokim davkom. Država mora denar od nekje dobiti in davek na nepremičnine je zelo hvaležen davek. Težko se mu je izogniti, obenem pa je vrsta davka na luksuz, ki (ob ustreznih olajšavah) obdavči predvsem bogate, glede na vrednost stanovanja. Vse evropske države poznajo tak davek. Če ne s tem, s čim? Kako pa naj država dobi denar?
Tonček Balonček
24. 10. 2009 19.36
Hočemo ukrepe Janše in Vizjaka, onadva znata, ne pa ta nesposobni Pahor s tisto komedijo od Križaniča! Če bi s eBajuku opravičili in ga povabili nazaj, gotovo kot pravi kristjan ne bi odklonil sodelovanja, nam bi pa pomenil pot k rešitvi! Upajmo tud, da Janša ne bo obsojen, sicer bomo te komunste geldali v nedogled!
killi-123@hotmail.com
24. 10. 2009 19.05
Nikoli nam ni prav. Ko je Križanič predlagal davek na luksus,ter davek na visoko plačo,ste nasedli Jelinčiču in poslancem,ki so se zbali za svoje žepe. Sedaj ko vlada zopet poskuša urediti stanje na nepremičninskem trgu,zopet smo proti. Pa kaj bi sploh radi,saj vidimo in vemo,da tako več ne gre. Rasčistimo enkrat sami pri sebi.
etul
24. 10. 2009 18.51
hm kam naj zdej ko ni veliko vredno prodam vse svoje viške stanovanjskih površin morda jih napišem na otroke,ja sam mi še kak pamž premal hodi bo treba še kej naročit zdej pa vem zakaj so vsi kolegi zamenjal žene zdej pa skačejo kot zajci po tamladih ma že vsak najmanj tri otroke pa pravjo da še ni dost za izognitev dacarjem
Jože Pernek
24. 10. 2009 18.43
Omogočil bo, da bo mlada družina z enim otrokom, kjer oba starša delata in imata visoko izobrazbo, lahko v doglednem času prišla do stanovanja, je dejal Pahor. Kaj pa ostale mlade družine?
Tonček Balonček
24. 10. 2009 18.28
Pogrešam bajuka, ki je znižal davke na dobičke in dohodke managerjev! Da, "nekoč je bilo na divjem zahodu...".
double_a
24. 10. 2009 18.00
en_drejc...a ti res misliš da bo kaj dobrega iz tega?..kje si pa zastonj vrtec staknu?!?!...mi bomo plačevali 1 davek več in stanje bo isto... Še študenti bodo morali to plačevat...če ne, jih bojo pač lastniki vrgli na cesto...placa v študentskih domovih pa itak ni... jz sm se že odloču, da grem v tujino živet...ker tle je že malo 2 much...
zahod.west
24. 10. 2009 17.52
komunisti so vedno bili najboljši v laganju, neverjetno pa je , da se še najde ljudi, ki jim verjamejo in to celo potem ko so zgubili delo, imajo težave s krediti itd. zares neverjetno