Slovenija

Pahor na tajnem sestanku?

Ljubljana, 29. 01. 2009 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Pahor naj bi se sestal z glavnimi sindikalisti za javni sektor. Pripravili naj bi načrt varčevalnih ukrepov za znižanje plač javnih uslužbencev. Prvi sindikalist opozarja, da je "tak način dela nesprejemljiv".

Sekretar republiškega odbora sindikata državnih organov Drago Ščernjavič
Sekretar republiškega odbora sindikata državnih organov Drago Ščernjavič FOTO: POP TV

Predsednik vlade Borut Pahor naj bi v ponedeljek neuradno sklical "glavne sindikaliste", da bi "pripravil teren" glede varčevalnih ukrepov za znižanje plač javnih uslužbencev, trdi sekretar republiškega odbora sindikata državnih organov Drago Ščernjavič. "Tak sestanek in način dela je nesprejemljiv glede na pogajalsko skupino sindikatov javnega sektorja," opozarja. Ocenjuje, da konec decembra na sestanku s premierjem "po ovinkih napovedano pripravljanje varčevalnih ukrepov" ne predstavlja izvajanja razvitega socialnega partnerstva.

Da je socialno partnerstvo s sindikati "votlo in zanikano s strani premierja", po besedah Ščernjaviča potrjuje tudi Pahorjeva sredina izjava, da bi dali 29 varčevalnih ukrepov – ti, opozarja sekretar, zadevajo 150.000 zaposlenih in se menda pripravljajo že dalj časa – najprej vsem opozicijskim strankam v enotedensko razpravo. Poleg tega za petkovo sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) na dnevnem redu ni varčevalnih ukrepov.

Vrstni red vladnih "partnerskih dejanj" tako po Ščernjavičevo kaže, da je vlada "na svoj način prekinila socialni dialog s sindikati javnega sektorja in nas ultimativno postavila v podrejen položaj, kar ima lahko za posledico trd in buren odziv sindikatov in zaposlenih v javnem sektorju".

Premier Borut Pahor
Premier Borut Pahor FOTO: Reuters

Zato Sindikat državnih organov Slovenije (SDOS) zahteva, da se na dnevni red petkove seje Ekonomsko-socialnega sveta uvrsti in obravnava predlagane varčevalne ukrepe vlade ter da se vabilo z gradivom pošlje vsem sindikatom javnega sektorja.

Bo vlada vsem javnim uslužbencem znižala plače za en plačni razred?

Ščernjavič v sporočilu navaja tudi informacije v medijih, po katerih naj bi vlada predlagala znižanje plač vsem javnim uslužbencem za en plačni razred ter prestavitev letošnje tretje četrtine odprave nesorazmerij plač v letu 2009 in četrte četrtine v začetku leta 2010 v naslednja leta. Vlada naj bi tudi, kot dodaja Ščernjavič, posegla v redna napredovanja s 1. aprilom 2009, regres za letni dopust pa znižala glede na leto 2008. Vlada naj bi s temi posegi prihranila približno 100 milijonov evrov, še navaja.

V SDOS ob teh navedbah opozarjajo, da je razsežnost teh varčevalnih ukrepov neprimerljiva glede na razsežnost javnih naročil, ki pomenijo 3,5 milijarde evrov davkoplačevalskega denarja, vlada pa tega področja "v varčevalni vnemi" ne zajema. Ščernjavič se zato sprašuje, koga s tem ščitijo posamezni ministri in vlada.

Krebsova dobila mandat za spremembo kolektivne pogodbe

Vlada je na današnji seji ministrici za javno upravo Irmi Pavlinič Krebs podelila mandat za spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor. Ministrica bo o tem še danes obvestila sindikate, je povedal premier Pahor.

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
30. 01. 2009 14.39
NE,V RIŽANI PRI TRSTU
Buena Vita
30. 01. 2009 13.39
EH TONČEK ŠE NEKI V INFORMACIJO KO SO POPOTA TOŽILI heh,za kavbojke,ker da je toliko dolžan buteljni niso nikoli pogledali v trgovino OZARA,VEČNO JE BILA PRAZNA TUMBLJNI NE VEDO DA TUKAJŠNJI MULCI HODIJO V TRST ,KI JE POL CENEJE ,IN VEČJA IZBIRA če bi bili takrat rekli eno zmerno številko,potem verjemi vsi bi verjeli,in popota linčali,ker je bilo vse takooooo napihnjeno .hja,povej koga se je ,,,,,,,,,,,,,,l
Buena Vita
30. 01. 2009 13.33
TONČEK DEJ BODI NO RESEN Omenja Auerja,potem pa omeni koga ki ga lohk zamenja,in naredi eno dobro slovensko oddajo ker ti butalci moderne dobe vse kopirajo,in še to falš ko omenjaš popoviča,so stvari ki niso za vsa ušesa, bodi pa prepričan da je več podedoval ,kot ti loh sanjaš k temu vsi pozabljate da je bil svetovni prvak,in 6. na FORBSOVI lestvici,najbolj zaželjenih moškiih(sicer nevem zakaj,ker ni nek lepotec)pa vendar,in predno je bil župan,ki so ga potem vsi gnojili ,verjemi je imel denarja kot pečka sej sam bi lohk vedel da je v poznih devedesetih letih bil koperski šport čisto na psu,in le povej kdo je dajal denar, denar za različne prireditve,kjer ni bilo nič kasirano,samo plačila so bila,koliko so samo pojedli in popili vse na popotov račun in povej mi enega delavca ,kteri je ostal brez plačila veš,lohk pišem tri dni lohk začnem pisat o svinjarijah JURIJEV,PUCERJEV,FISTROVIH KER SO SD-JEVI-KOPRLČANI POMNEMO VERJEMI
wawer
30. 01. 2009 13.19
Kot vojak imam neto plačo 570-620 eur. Ne vem od kje podatki od 800-1000€. Pustimo ob strani potne stroške saj gredo le ti za gorivo in jih ne morem vreči v hranilnik. Bil sem tudi na misiji kjer smo delali ogromno, bili mesec dni v Mitrovici (česar slovenska javnost sploh ne ve), zapravil kar nekaj denarja za hrano saj je kuhinja pri italijanih katastrofalna itd. To vam govorim iz prve roke saj sem to doživel in ne slišal.
est
30. 01. 2009 13.15
A so se sestali na Čebinah ?
manjakranjc@hotmail.com
30. 01. 2009 08.10
Je mogoče tekel pogovor o EU plačah in pokojninah, ki so jih obljubljali te dolgouhci pred volitvami!? Pa ima T.B v nečem prav. Le pri nas je možno, da klientalistični župan(seveda neodvisni) vodi glavno prestolnico, kljub dokazanim nepravilnostim, ki jih je počel , kot nadmenedžer(ki to ni) na prejšnjem položaju.
Tonček Balonček
29. 01. 2009 22.54
Pa kdo uničuje privatnike, večino dela opravijo brez faktur ali pa so fiktivne, odvisno kaj rabijo! Kdaj si ap že dobila račun od obrtnika, si ga sploh hotela? Ne, ker bi bilo dražje. Kaj ima to zveze s komunizmom? Če država tolerira, da imajo podjetniki vs esvoej avtomobile za familijo službene, in pol gospodinjskih stroškov, dopustov in drugega kot poslovne stroške, štipendira otroke in jim namesto ežpnine plačuje delo na študenstkem servisu, to za mene ni noben kapitalizem in podpora drobnemu gospodarstvu! Se spomnihš Auerja in jegovih nemških računov za pol miliona mark? A je šlo za oviranje podjetništva, če so ga preganjali? Pa se je akr rešil, kandidiral za župana. To ej možmo le pri nas, da ne govorim o vašem Popoviću!!!! Verjetno ga občudiuješ, saj en mara levakov.
Tonček Balonček
29. 01. 2009 21.24
-seth, naša široka potrošnja temelji več ali manjj na uvoženem blagu, še cigarete so vse iz uvoza, da ne omenjam prometa, še verig ne delamo več, samo še čistila za stekla, akumulatorje bodo pa itak kmalu enhali izdelovati. Še SAVA gume niso vse narejene pri nas!
Buena Vita
29. 01. 2009 21.22
KER SE TUKAJ ZASEBNI SEKTOR UNIČUJE SLOBVENSKI KOMUNISTI NE MARAJO PRIVATNIKOV KER PRIVATNIKOM NE MOREJO DRŽAT ROKO V ŽEPU,ZATO SE JIH UNIČUJE
Tonček Balonček
29. 01. 2009 21.21
julij13, a ti od statistike razumeš samo povprečje, pa še to verjetno misliš, da obstaja le aritmetično, še nisi slišal za porazdelitev, razpršebnost itd. Na nekm npr. faksu ali Inštitutu imajo ene par snažilk in hišnika, vsi ostali pa nimajo izobrazbe nižje kot V. stopnje, večina pa sedmo ali osmo stopnjo, v eni fabriki imajo pa takšne le v razvoju in ene par tehnolohgov, otalih 90 provcentov so pa NK ali KV (po starem) delavci. Žale npr. so prej izjema kot pravilo. Ne gre le za zdravstvo! Tako je tudi vse šolstvo, razen snažilk in hišnika imajo tudi tam vsi visoko izobrazbo, razen kakšna tovarišica tik pred penzijo. In potem se prikažejo tvoja povprečja plač! Seveda, če je pa struktura zaposlenih popolnoma drugačna kot v gospodarstvu. Pogelj npr gradbeništvo, Razen par šefov, nadzornikov in projektantov so več ali manj vsi brez poklica plus še ene par zidarjev.
julij13
29. 01. 2009 20.56
Mene pa še zmeraj zanima zakaj ja v RS povprečna plača v javnem sektorju večja kot v zasebnem ? V EU je ravno nasprotno.
_seth_
29. 01. 2009 20.30
Ja pa še to. Vlada naj razmisli, kam vodi zniževanje plač državni upravi, ki nima drugih virov preživetja - v povečanje korupcije. Zakaj? Preprosto. Nekako je potrebno preživeti. Kako pa to izgleda, pa naj si gredo ogledat v takoimenovane propadle države. Vsekakor so veliko boljši ukrepi za varčevanje, ne zgolj na plačah. Seveda pa je to potrebno znati.
_seth_
29. 01. 2009 20.20
Zniževanje plač, tako v javnem sektorju kot tudi v gospodarstvu, ne bo rešilo krize, temveč jo bo še poglobilo, saj bo še naprej padala potrošnja. Žal bodo pohlepneži to ugotovili, ko bo prepozno.
Shiraz
29. 01. 2009 20.07
se že grupirajo, sestanki, seje, kongfresi, plenumi, zasedanja...a v tej vladi sploh kdo še kej druzga počne, razen tega, da izplačuje odškodnine z 6 in7 mestnimi ciframi, joj, kam gremo, Slovenija? AHkr enga tenstanga si bom naredu, njami:)
Uporabnik215111
29. 01. 2009 18.02
davison20 Ja sej z poklicno šolo ne more imeti večje plače. Dosti je takih, ki jim je bila vojska zadnja alternativa in so mislili, da bodo dobili velike denarje. Na krizna območja zaenkrat ne pošiljajo vojakov, ta dva, ki sta bila v Iraku sta služila mastne denarje za pisarniško delo, na Kosovu sem imel prijatelja na misiji in pol leta je preživel fenomenalno, zaslužil dovolj, zapravil nič. Ja koliko bi pa po tvojem mnenju moral dobiti en navaden vojak??? Ja delate sobote, nedelje, praznike itd....dobite cca 800€ - 1000€...koliko dobijo npr. prodajalke, šivilje, frizerke itd.? Niti približno ne toliko kot vi vojaki. Tako, da bodi zadovoljen z 800€-1000€
hribovka
29. 01. 2009 17.26
etul: se strinjam s tabo
fajter
29. 01. 2009 17.26
tajni sestanek tajne sekte slovenije
etul
29. 01. 2009 17.25
davison kot sem napisu ko sem končal faks sem odprel lastno podjetje in nič ne čakam kdo mi bo kaj dal podjetje ni veliko plača pa vseeno ni slaba
hribovka
29. 01. 2009 17.25
davison20: brez skrbi, znam razlikovat med delavci v javni upravi. Zame problem v javni upravi niso gasilci, medicinske sestre itd... pač pa predvsem pisarniški delavci. No, upam, da sem bla zdaj bolj natančna in jasna. O kvaliteti našega šolstva pa rajš ne bi niti načenjala teme, ampak za to niso krivi učitelji pač pa sistem.
davison20
29. 01. 2009 17.24
Sorry zdaj moram v službo za 12 ur, medtem ko boste nekateri še veselo viseli za netom.