Slovenija

Pahor mandatar SD?

Ljubljana, 10. 12. 2007 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Borut Pahor je predstavil priprave na parlamentarne volitve leta 2008. V primeru zmage bo mandatar prav on.

Borut Pahor se ne boji, da bi se s prehitrim začetkom predvolilne kampanje ponovila Peterletova zgodba predsedniških volitev, saj gre tu za drugačen primer. Treba ja namreč vnaprej pripraviti program in ekipo.
Borut Pahor se ne boji, da bi se s prehitrim začetkom predvolilne kampanje ponovila Peterletova zgodba predsedniških volitev, saj gre tu za drugačen primer. Treba ja namreč vnaprej pripraviti program in ekipo. FOTO: POP TV

Če bo predlog za mandatarja v petek potrdilo tudi predsedstvo stranke socialnih demokratov, bo Borut Pahor še pred novim letom začel pogovore s kandidati, ki bi v primeru zmage prevzeli ministrske resorje.

Po Pahorjevih besedah so v stranki s pripravami pohiteli zaradi zadnjih razmer v slovenski politiki, ko je bilo zaradi glasovanja o zaupnici vlade v parlamentu kar nekaj negotovosti glede tega, kaj se bo dogajalo v prihodnje. "Na ta način želi stranka jasno odgovoriti na vprašanja, kdo bi bil strankin kandidat za mandatarja v primeru, da bi stranka zmagala na volitvah. Prepričani smo, da je prav, da ljudje vnaprej vedo, kdo bo strankin mandatar, če ji bodo zaupali svoj glas."

V stranki DeSUS so prepričani, da bodo na državnozborskih volitvah leta 2008 presegli parlamentarni prag in ne bodo več najmanjša parlamentarna stranka. Člani sveta so kot pozitivno ocenili delo vodstva stranke, posebej ob vprašanju zaupnice vladi Janeza Janše.
Če bo osnutek v petek potrdilo tudi predsedstvo stranke, bo SD na njegovi podlagi s 1. januarja 2008 začela pripravljati alternativni vladni program. Kandidatov za ministre Pahor ne bo izbiral samo med člani stranke, pač pa tudi širše: "V poštev pridejo vsi kompetentni kandidati ne glede na njihovo strankarsko pripadnost," je dejal.

Glede morebitne možnosti, da bi stranka po volitvah oblikovala vladno koalicijo skupaj z zdajšnjo največjo vladno stranko SDS, pa je Pahor ponovil že znano stališče iz leta 2005: "Za sklepanje koalicijskih povezav za SD obstajata dva kriterija. Prvi je programska sorodnost strank, druga pa sposobnost ljudi, ki jih lahko koalicijski partnerji ponudijo v koalicijo. Tega stališča SD do danes ni spreminjala."

Zver pozdravlja odločitev
Milan Zver Pahorjevo potezo ocenjuje za pošteno in jo pozdravlja.
Milan Zver Pahorjevo potezo ocenjuje za pošteno in jo pozdravlja. FOTO: Kanal A

"Pozdravljam takšno odločitev, da prvak opozicije zelo jasno pove, da bo tudi sam nosil vso odgovornost na področju politike, ki jo sedaj vodi vlada, oz. da bo mandatar," je v izjavi v DZ povedal podpredsednik SDS Milan Zver. To pomeni "po eni strani dokaj fer potezo, po drugi strani je to tudi dvorezen meč."


Zver tudi upa, da bo Pahor "izbral dobro ekipo, ki bo konkurenčna vladni ekipi in v njej ne bo kakšnih ekstremističnih politikov - zlasti tistih, ki so se doslej s takšnimi ali drugačnimi stališči pojavljali na področju šolstva".

Zver Pahorja ocenjuje z besedami, da je "Pahor zagotovo dober politik, ni pa še izkazal nekaterih kompetenc, ki jih potrebuje premier kot predsednik izvršne oblasti".

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
12. 12. 2007 20.22
ja slovenija se ni nič iskala. Tudi prehodnega obdobja ni bilo. To je latovščina nesposobnih politikov. Že takrat smo imeli zakone, vsaka vlada pa je imela možnost sprejemati nove ustrezne zakone (če so že bili preveč nesposobni bi enostavno prekopirali zakonodajo kakšne švedske ali danske). Kraja našega naroda je potekala namerno in v to je bilo vloženo veliko energije. Vsi takrat so sodelovali in preprečili vsem institucijam (sodstvu in policiji), da bi kriminalce lovile. In Pahor je bil zraven. Samo to je važno. Nikoli se ni izrekel proti tem dejanjem organiziranega kriminala, še več, take ljudi vabi v svojo stranko. In sodim ga izključno po dejanjih oz. nedejanjih. Sedanja vlada se strinjam ne zadovoljuje tistega, kar so obljubljali, vendar svinjarijam prejšnje oblasti ne morejo priti niti blizu. Nekaj stvari je bilo vseeno dobro postorjenih (premalo), nekaj so jih pa tudi zaj......V bistvu sem hotel reči, da če nam niso levi pa desni da poiščemo tretjo, četrto, peto opcijo in tako zagrabimo demokracijo. Treba je kaznovati vse, ki naše dežele ne vodijo dobro...Mimogrede, moj ded je padel v partizanih...
Cukercek Sladki
11. 12. 2007 23.07
Dober večer vsem . mac4_m Da ne bo pomote , v prvi vrsti ne podpiram Pahorja ga tudi ne bom volil ,samo to hočem povedati da ste preveč krivični. Tako kot ste zdaj obtožili Pahorja za dejanja ,ki naj bi jih storil v času ko se je slovenija še iskala in ko je bil Pahor še v koaliciji z stranko ZLSD, ste lahko kritični tudi do MJJJ -ja ker on to počne javno prek medijev na očeh vsem . Pa se sprašujem kako bote komentirali te napake ki jih po tem takem MJJJ tudi javno priznava. V bistvu sem hotel povedati samo to , da levo sredinska vlada z vsemi priskledniki ki jim sledijo ni pripravljena in še ne bo pripravljena na vladanje v naši državi . Vsaj dokler ne bo pozabila kaj je bilo po 2 sv. vojni z razliko od tako imenovanih rdečkarjev ki smo bojno sekiro zakopali takoj ko smo vam vrnili milo za drago . Pa da ne bo pomote na smrt sovražim hinavce in izdajalce kar to zdajšnja vlada je pa l.p .mac4_m
mac4_m
11. 12. 2007 22.33
sladki Jaz sem hotel reči, da je bil Pahor skupaj v vladi z lds v času, ko se je po sloveniji razpasla 'divja privatizacija'. To umotvorno definicijo so ponavljali vsi od Drnovška, Kučana, Ropa pa še koga. V resnici ni šlo za divjo privatizacijo temveč za organiziran kriminal, ki je uničil mnogo podjetij, uničil in pokradel mnogo slovencev, da so lahko profitirali nekateri (se ve kateri). Edini dve stvari, ki jih je tedanja vlada storila sta bili izum besede 'divja privatizacija', ki naj bi ne vem kaj, ljudem ta kriminal naredila razumljiv ali kaj (kot denacionalizacija, nacionalizacija, reformacija, bla, bla) a dejansko bi morali govoriti o organiziranem kriminalu. Drugo dejanje je bilo skrajšanje zastaralnih rokov s treh na dve leti za podobna kazniva dejanja. S tem so povedali vse. Nikomur, ki je bil takrat zraven ne smemo nikoli več podeliti mandata vladati sloveniji (ne glede na svetovni nazor). Kdor je enkrat zganjal kriminal ali ga podpiral ali ga gledal ali ga pakiral in prevajal v neko kvazi latovščino tak je izdajalec države in bi moral gniti v zaporu. Nikakor pa nikoli več vladati. Če se bomo ljudje začeli deliti na dva bloka (kar bi ustrezalo obem blokom) in ne bomo volili oblasti glede na pretekla dejanja potem bomo postali enako neumn zabit narod kot oni, ki imajo dve stranki, ju izmenjujejo na oblasti vso svojo zgodovino, obe stanki pa jih kradeta, uničujeta in sejeta nasilje po celem svetu. Samo to sem želel reči..Ne moremo sprejet vsak politik je pokvarjen; treba potem menjat dokler ne najdemo nekoga, ki ni. Brez upanja in vztrajnosti bi ljudje še vedno živeli v jamah...
doki007@email.si
11. 12. 2007 18.43
ha ha ha ,....exim ,......kaki uspehi vlade ,...mal poglej kaj se sedaj dogaja okoli mercatorja ,....kaj izjavlja ta minister vizjak ,....potem kaj se dogaja na področju zdravstva ,.......??? -----vse to so težave vlade ta trenutek ,...!!!!!
exim@t-2.net
11. 12. 2007 18.36
Zanimivo-kako hitijo sprevrženci na tem Forumu braniti Pahorja in njegov napad na vlado. Nagci, ne se matrat, Pahor ima medije za seboj, ga bodo že oni vlekli naprej. Samo eno lepotno napako imate vsi: toliko pljuvate po vladi, ta pa, glej ga zlomka, dosega najboljšo rast v zadnjih 15 letih, zmanjšuje brezposelnost, povečuje izvoz,... Vi pa stalno rušite, rušite, se dušite od prehitevanja misli in žalitev. Mirno, nagci, mirno!
doki007@email.si
11. 12. 2007 17.25
fmunih ,...kaj pa ti veš kaj naklepa opozicija ,.....!!!! ----vsi janševci ste tako nekako nestrpni da kr na pamet govorite ,......mal čitaj tuje časopise ne pa naših kjer sam lažejo ...!!!!
Fegeš Andreja
11. 12. 2007 17.24
zver pa res ne ve kaj govori.Čestitam Pahorju da se je odločiv,da kandidira za predsednika vlade
fmunih@email.si
11. 12. 2007 17.21
Pahor, sedaj te bo povozil LDS, ker ima v Gaspariju-boljšega, strokovnejšega in izkušenejšega mandatarja. Z njim bo lahko vladal tako, da bo vedel kaj je vzrok in kaj posledica odločitev. To bi bilo za Slovence dobro. Vprašanje je samo, če je Kresalova dovolj pametna, da bo znala s programom prepričati Slovence.
doki007@email.si
11. 12. 2007 16.55
jebi ga ,.......točno tako ,...pa kaj janša ,....kaj je počel rupar ta je imel zlo hegienski v govoru ,...pa jerovšek ,....pa vizjak ,....ect ,..... ----ti tipi pa sedaj zagovarjajo na kar so takrat pluval ,....!!!!
jebi ga
11. 12. 2007 16.43
manja,opoziciji očitaš pomanjkanje osnovnega bontona in"higijenskega"obnašanja.pa kaj ti to rasno misliš,al samo provociraš?če velja prvo,ti spomin očitno ne seže dlje od leta04.si pzabla na svojega janeza ,ko je še ta bil v opoziciji.njegove izpade je pa res težko preseči.
doki007@email.si
11. 12. 2007 15.26
ha ha ,....ko bodo SD zmagal ,...bo pa mogoče Rop premier ki ma že dobre izkušnje ,....nikoli ne veš a ni res ...??
manjakranjc@hotmail.com
11. 12. 2007 14.48
moose1, Predlagam ponovno branje, lahko pa je tudi problem z razumevanjem!?
moose1@email.si
11. 12. 2007 13.12
manja - da začnem na koncu. Ker se vseskozi delaš grozno pametno ter se hvališ s položajem - ne morem kaj da ti ne očitam očitnih SSKJ napak - praviš razumi tudi, da tu večina piše slengovsko in tudi sama sem med njimi...meni za enkrat tako ustreza! Mogoče res - samo konstantno ponavljanje napak, ki sem ti jih naštel (nebi, nebom,uprašanje) nima nič s slengom. Zatipka pa se lahko vsak in tega ne očitam nikomur! Če se tebi zdi to patetično - ok! Kar pa se tiče vsebine: 1. seveda nisi rekla, da je to samo petrletov uspeh - govoriš, da je za osamosvojitev zaslužen demos. Naj ponovim - za osamosvojitev so zaslužni vsi, ki so na plebiscitu obkrožili ZA in vsi, ki so državo branili z lastnimi rokami. Pa tudi kakšen politik seveda - ne pa samo nekateri kot hočeš ti prikazat! 2. Almunia je Bajukov prijatelj! JA IN???? Kaj je boljšega kot to, da te prijatelj opozori na tvoje napake. In ne ti govorit na podlagi česa je on prišel do svoje ocene - kot, da hočeš reči, da je bil revček spet zaveden. Spet stara zgoba - nekdo hoče oblatiti ime Slovenije v tujini!!! Dej no,.... 3. praviš Novinarje smo državljani že spregledali - se strinjam distanca do informacij je potrebna - samo nekateri imate distanco samo do nekaterih informacij! Do tistih v Demokraciji in podobnih jih pa nimate - to je point!!!
manjakranjc@hotmail.com
11. 12. 2007 12.47
vem vem doki007 a ZLSD je še kako na mestu....ker gre za stranko, ki ima polno odpadnega listja iz levih opcij; pa reč, če ni res!?
manjakranjc@hotmail.com
11. 12. 2007 12.44
Vsak je zase najbolj pameten! In ni druge resnice! -Turk je amater glede politike, btw. JE pa res, da pooseblja diplomata v pre-veliki meri...njegov govor občasno kar požene; če razumeš:)) .... tudi malo heca more bit:), čeprav je v vsaki taki stvari tudi delček resnice :P
doki007@email.si
11. 12. 2007 12.41
manjakranjc ,...kot pravnica pa ne veš da ni več ZLSD ampak SD ,.....in si že mimo mahnila ,......!!! ------kar se pa tiče javnomnenjskih raziskav je pa SDS ogromno padla in vlada isto ,...in težko da se bo pobrala ,... ker v času predsedovanja bodo zelo zanemarli svojo lastno slovenijo ,...!!!!
manjakranjc@hotmail.com
11. 12. 2007 12.33
Doki007, koliko krat sem že dejala, da so v politli vsi isti!? Gre se samo zato, kdo bo zraven in seveda pa gre upoštevati nekaj osnovnega bontona in "higienskega" obnašanja, ki pa ga trenutna opozicija ne premore. Dokler bo stanje več kot povprečno proti vladavini ZLSD in LDS, bom menila enako!
doki007@email.si
11. 12. 2007 12.31
pa še nekaj manjakranjc ,......me pa res zanima kaj je pa janša še posebej pa jastreb rupel naredu za slovence ,....???? -----rupla dej zlo zanima kosovo ,...ne vem zakaj ???? -----janša se je dej osredotoču na afriko ,....pa tok je mel proti drnovšku !!!! ------našo mejo pa kradejo hrvati in se noben ne zanima za to ,...!!! a ni to zanimiv ,...pravnica ??
doki007@email.si
11. 12. 2007 12.27
manja kranjc ----pravnica ona že ve ,....janša pa desna roka ...---levi žep ,...!!! se strinjaš pravnica ?????
manjakranjc@hotmail.com
11. 12. 2007 12.25
politik70, kaj želiš vedeti in izvedel boš. doki007, če bi imel Turk res toliko izkušenj, bi bolje poskrbel za Slovence. Fant ni slab, a ima isto hibo kot ostali.. leva roka, desni žep .