Slovenija

Pirc Musarjeva: Dr. Pučnik je bil in ostaja simbol in zgled državnika

Ljubljana, 11. 01. 2023 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, U.B., D.J.
Komentarji
120

Mineva 20 let od smrti Jožeta Pučnika. Garda Slovenske vojske v imenu predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar položila venec h grobu dr. Pučnika na pokopališču v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici. "Dr. Pučnik je bil in ostaja simbol in zgled državnika, ki se zaveda, da je za skupno prihodnost najbolj koristen pogovor s tistim, s katerim se v izhodišču najmanj strinjaš," je ob 20. obletnici njegove smrti poudarila predsednica republike.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob 20. obletnici smrti Jožeta Pučnika dejala, da je Pučnik bil kot vodja Demosa ena izmed najpomembnejših osebnosti sodobne slovenske politike in njene politične pomladi. "Neprijetnim osebnim izkušnjam navkljub je ohranil preudarnost in domoljubje, s katerima je vodil narod in domovino do plebiscita in nadalje v ustanovitev samostojne države. Dr. Pučnik je bil in ostaja simbol in zgled državnika, ki se zaveda, da je za skupno prihodnost najbolj koristen pogovor s tistim, s katerim se v izhodišču najmanj strinjaš," poudarja predsednica republike. 

 Garda Slovenske vojske v imenu predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar položila venec h grobu dr. Pučnika.
Garda Slovenske vojske v imenu predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar položila venec h grobu dr. Pučnika. FOTO: Boštjan Podlogar STA

Da je Jože Pučnik najpomembnejša osebnost slovenske politične zgodovine, pa je dejal nekdanji predsednik republike Borut Pahor. Po njegovem mnenju kljub temu Slovenci posvečamo premajhno pozornost skrbi za njegovo mesto v našem zgodovinskem spominu.

"Zato sem, kolikor je bilo to mogoče, na različnih političnih položajih prispeval k ohranitvi tega spomina," je zapisal Pahor. Kot predsednik DZ je po smrti Jožeta Pučnika v njegov spomin odredil žalno sejo parlamenta, čeprav po protokolarnih pravilih to ni bilo samoumevno.

Po dr. Jožetu Pučniku je od leta 2015 poimenovana ena od dvoran v Predsedniški palači.
Po dr. Jožetu Pučniku je od leta 2015 poimenovana ena od dvoran v Predsedniški palači. FOTO: Dare Čekeliš

Kot predsednik republike je ob okroglih obletnicah na njegov grob dal položiti venec v svojem imenu in imenu države. Po Pučniku je poimenoval tudi eno od dvoran v Predsedniški palači. Sodeloval je na simpozijih, ki so vrednotili njegovo delo in prispevek k demokratizaciji in samostojni državi. Ob poimenovanju ene od dvoran Evropskega parlamenta po njem je v Bruslju imel tudi nagovor. Leta 2016 pa je bil v Lenartu slavnostni govornik na slovesnosti ob poimenovanju mestnega parka po Jožetu Pučniku in odkritju spominskega obeležja v počastitev 25. obletnice samostojnosti države.

Venec na grobu Jožeta Pučnika.
Venec na grobu Jožeta Pučnika. FOTO: Boštjan Podlogar STA

"V posebno čast si štejem, da sem lahko Gorazdu Pučniku in družini Jožeta Pučnika sredi lanskega decembra vročil najvišje državno odlikovanje, s katerim je Pučnika posthumno odlikoval Janez Drnovšek, družina pa ga vse od leta 2006 do nedavnega ni želela sprejeti," je še dodal na Twitterju.

Obletnico Pučnikove smrti obeležili tudi na Trgu republike 

Ob 20. obletnici smrti politika Jožeta Pučnika so se nanj z žalno slovesnostjo spomnili na Trgu republike. Govorci, med njimi predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle in predsednik SDS Janez Janša, so se Pučnika spomnili kot politične osebnosti, ki je zaznamovala pot Slovenije v osamosvojitev in demokratizacijo.

Po besedah Peterleta je bil Jože Pučnik veliko ime, bil je žrtev totalitarnega sistema, a ni bil revanšist. Osamosvojitev, v kateri je sodeloval kot šef Demokratične opozicije Slovenije (Demos), pa je videl kot projekt, ki naj Slovence osvobodi, poveže in omogoči novo evropsko prihodnost.

Peterle ob tem kritično gleda na odnos vodilnih do Pučnika. Kot je pojasnil, namreč kljub njegovi pomembni vlogi pri osamosvojitvi države takratna politična večina ob njegovi smrti ni pristala, da bi ga pokopali z vojaškimi častmi. Pri tem je potegnil vzporednico z nedavnim pogrebom Janeza Zemljariča, ki je bil izveden z vojaškimi častmi, zaradi česar je kritičen do aktualne oblasti.

To je na žalni slovesnosti na Trgu republike izpostavil tudi Janša in dodal, da so ob Pučnikovi smrti poslanci z "veliko muko" dosegli vsaj žalno sejo DZ, ni pa jim uspelo pri zahtevi, da se mu podelijo časti, ki gredo očetu slovenske države. Po Janševih besedah je takrat eden od poslancev vladajoče LDS dejal, da "imejte še ta cirkus, čez dvajset let nihče več ne bo vedel, kdo je bil doktor Jože Pučnik". Danes, nasprotno, vsi vedo, kdo je Pučnik, nihče pa več ne ve, kaj je bila LDS, je menil Janša.

Pučnika so po Peterletovih besedah za vodjo Demosa postavili z razlogom. "Zame je tektonska osebnost slovenskega osamosvajanja in osebnost, ki je državo želela demokratizirati," je dejal. Ob tem je opozoril, da nam je osamosvojitev res uspela, zastali pa smo pri demokratični preobrazbi. "Na to kaže tudi kraj, na katerem danes obeležujemo 20. obletnico Pučnikove smrti. Dokler namreč na Trgu republike stoji spomenik revolucije, to ne more delovati kot Trg republike," je dejal Peterle.

Janša je dejal, da Pučnikovo ime nosi osrednje slovensko letališče in več ulic ter trgov slovenskih mest, a ne dovolj. Ob tem se je zahvalil županom, zaslužnim za poimenovanja, in k temu povabil še druge. Spomnil je, da je bilo ob Pučnikovi smrti rečeno, da bodo po njem poimenovali enega od osrednjih trgov, kar jim zaenkrat še ni uspelo, "pa zaradi tega to zaobljubo ponovimo. Jaz verjamem, da bo prišel čas, ki ni tako oddaljen, ko jo bomo lahko uresničili".

Pučniku se je Janša še zahvalil, da imamo danes kljub vsem težavam samostojno, neodvisno, slovensko državo. Dodal je, da danes veliko stvari ostaja enakih, kot so bile ob Pučnikovi smrti. "Takšnih, zaradi katerih je doktor Jože Pučnik v času samostojne Slovenije, v času države, ki je bila v velikanski meri tudi plod njegove žrtve in njegovih naporov, odšel drugič v tujino," je nagovoril zbrane.

Jože Pučnik je bil od leta 1989 do 1993 predsednik Socialdemokratske zveze Slovenije oz. Socialdemokratske stranke Slovenije, ki se je pozneje preimenovala v SDS. Po vrnitvi iz Nemčije, kamor je emigriral zaradi šikaniranja takratnih oblasti, je postal tudi predsednik Demokratične opozicije Slovenije (Demos), ki je zmagala na volitvah 1990. Leta 1992 je bil v prvi vladi Janeza Drnovška podpredsednik vlade. Vodenje SDSS je leta 1993 prepustil Janezu Janši, leta 1997 pa se je umaknil iz aktivne politike. Nazadnje je bil častni predsednik SDS.

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
15. 01. 2024 08.30
Ja ja nataška če nebi bilo Pučnika in še koga tuši visva z tvojim nebi imela milijonske pa rusko dalo pa tudi predsednica nebi nikoli bila.Vsak dan mu lahko prinese tvoja družina svečko pa rožice na grob
Jožajoža
11. 01. 2023 19.50
+2
so pač bili plačanci tujih obveščevalnih služb. v sloveniji janša,peterle,baučar,kacin,....od zunaj bajuk,pučnik,.....in so ti leta 91 začeli delat državni udar.pa,hvalabogu,ni jim uspel.po 30 letih smo jih nagnali.
murate
15. 01. 2024 08.25
Če te srbi niso k pamet spravili te bodo pa mislimani
Rafael Kramar
11. 01. 2023 19.47
+0
Ogromno zaslug mu gre pri osamosvojitvi! Pravi Slovenci so vedno ponosni nanj, pritepencem iz Juge gre pa v nos, kot vsi ostali osamosvojitelji!! Večna čast in slava osamosvojiteljem!!!
Korintos11
11. 01. 2023 19.22
+2
Slovensko osamosvojitev so povečini izpeljali komunisti-ZKJ!
piu
11. 01. 2023 19.49
-2
kvečjemu bivši komunisti...........komunisti zkj, so špekulirali in se delali Francoze tako kot danes.....
Castrum
11. 01. 2023 18.40
+0
Pučnik je simbol Slovenske osamosvojitve. Simbol Slovenske demokracije. .....In pra zaradi tega ker je tako pomemben, članek o tem ni bil na naslovnici. ...Slava, dr.Pučnik!
pekoči paradižnik
11. 01. 2023 19.09
+2
Slovenska osamosvojitev je bila partijski projekt, pri katerem so Demosovci odigrali vlogo koristnega i...i..t.a.
Xipsilon
11. 01. 2023 17.47
+6
Resnica je ta, da je bil dr. Pučnik v resnici nepomemben. Pa nimam nič proti njemu, prav nasprotno, za desničarja je bil nadpovprečen, pravi presežek. Toda danes se okoli njega gradi nek mit, ki ne ustreza resnici.
jank
11. 01. 2023 17.55
+2
Bil je pomemben, vsekakor pa ne tako kot ga hočejo sedaj prikazati, zlasti janšisti, ki preko njega, zapriseženega levičarja socialdemokrata in ateista, skušajo kovati politični kapital.
zibertmi
11. 01. 2023 17.34
+6
vodenje pučnik ni prepustil stranki sds,ker jo do takrat niti ni bilo.nastala je zaradi tega ker ivaniju ni uspel poizkus rošenja pučnika s položaja predsednika demosa in prevzema stranke demos,zato je ivani ustanovil stranko sds in okoli sebe zbral bivše komuniste,da je bil lahko predsednik sploh česa.tudi petrleta je poizkušal odstavit pa pozneje še drnovška.njega pa zaradi tega ker ga je ,ko je prekoračil pooblastila obrambnega ministra v njegovi vladi in se podal na področje civilnega reda,odstavil s položaja
jank
11. 01. 2023 17.26
+8
Pučnik je postal žrtev komunista Janše. Slednji je od Pučnika prevzel socialdemokratsko stranko. Tesen sledilec Janše in Ideolog te stranke Zver je dokazoval, da je ta stranka naslednica Cankarjeve socialdemokratske misli. Evropski socialdemokrati Janše niso hoteli, ko so videli, kakšno politiko vodi. Janša je kar naenkrat pozabil na Cankarja in tik pred smrtjo Pučnika (farsa, imenovan je bil za častnega predsednika socialdemokratske stranke) preimenoval stranko v SDS in se ideološko preusmeril na skrajno desnico. Pučnika in njegovo zapuščino pa kar naprej ceneno zlorablja za lastne politične potrebe. Člane SDS bi rad slišal, ali so Pučnikovi socialdemokrati ali so skrajni desničarji in ali se jim zdi normalno, da se Janša sklicuje na Pučnika, ki ni imel nič z desničarstvom. On se je javno deklariral kot ateist in socialdemokrat.
pekoči paradižnik
11. 01. 2023 17.24
+9
»Z Jugoslavijo ne bo nič, spravite Slovenijo ven.« E. Kardelj ... Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo, J. Pučnik. Ne more biti dvoma, da je Pučnik parafraziral Kardelja.
jodr
11. 01. 2023 17.33
-9
Brakedirt
11. 01. 2023 17.34
+2
ko levak zmerja nekoga z levakom, mozno samo v ukradeni stranki
Thor
11. 01. 2023 17.11
-3
venec plačala iz svojega žepa ??????
Brakedirt
11. 01. 2023 17.08
+7
pucnik je simbol drzavnika, obsojenec pa simbol komunisticne partije.
Banion
11. 01. 2023 17.01
+9
a janša kateremu je pučnik omogočil politični vzpon se je prišel poklonit,
Brakedirt
11. 01. 2023 17.05
+6
ŠeVednoPlešem
11. 01. 2023 16.55
+8
Kot je dejala Spomenka Hribar, se je po Janševem prevzemu stranke “začel njen intenzivni zavoj v desno”. Kmalu zatem pa je že prišlo do prve prekinitve njenega nastopa, saj je ocenila, da je njegova tretja vlada, ki je z delom zaključila po letošnjih parlamentarnih volitvah, “Slovenijo skoraj spravila na kolena”. Po glasnem negodovanju iz občinstva je v dogajanje posegel Gorazd Pučnik, ki je zbrane opozoril, da “imamo različne poglede” in da lahko vsakdo pove, kar misli. Hribar je nato nadaljevala z ostrimi kritikami na račun Janševega vladanja, češ da je njegova vlada “znova uvedla politično sektaštvo nad državljani, zmerjanje in žalitve od zgoraj navzdol”, kritizirala pa je tudi ukrepanje policije proti protestnikom. Njeno izvajanje je bilo znova prekinjeno, ko je problematizirala Janševo čestitko nedavni zmagovalki volitev v Italiji, predsednici stranke Bratje Italije Giorgii Meloni: “Če bi Jože (Pučnik) vedel za Janševo čestitko neofašistki Meloni, bi se v grobu obrnil.”
ap100
11. 01. 2023 17.00
-5
spomnka je bila za svojega moža isto kot megan za harija - isti nivo
ŠeVednoPlešem
11. 01. 2023 16.54
+3
Spomenka Hribar je v nadaljevanju zelo kritično opisovala Janševo politično delovanje, najprej v Slovenski demokratični zvezi (SDZ), katere poslanka je bila tudi sama, po razpadu SDZ oktobra 1991 pa še njegov vstop v Socialdemokratsko stranko (SDSS), ki jo je leta 1993 prevzel – po umiku in upokojitvi Jožeta Pučnika, ki je ostal častni predsednik stranke do svoje smrti januarja leta 2003. Septembra istega leta se je stranka preimenovala v Slovensko demokratsko stranko – SDS.
ŠeVednoPlešem
11. 01. 2023 16.54
+9
Spomenka Hribar se je vodje Demosa spomnila kot poštenjaka in načelnega človeka, ki je bil tudi “dobrotljiv in sočuten”. Kot je dejala, sama ne more “ločiti njegove osebe od njegovega dela”. Zato je pripravila prispevek z naslovom “Prekinjena pot dr. Jožeta Pučnika” in ga zbranim tudi prebrala. Že v prvem stavku je Spomenka Hribar ocenila, da je bilo za Pučnika usodno srečanje z Janezom Janšo, ki ga je tudi Pučnik sicer izjemno cenil, a sta si bila po njenih besedah precej različna, saj da je Janša že takrat kazal znake oblastiželjnosti.
Betuul
11. 01. 2023 16.46
+2
Vse čestitke jakovu za ⛷uspeh in stopnice !? Čestitke 👏za jakov fak👏
fljfo
11. 01. 2023 16.46
+6
Pučniku samo poklon!
Brakedirt
11. 01. 2023 16.42
+8
no, temu je obsojenec ukradel stranko. da nebi bilo prevec ocitno ga je imenoval za nekega stranskega castnega predsednika
ap100
11. 01. 2023 16.44
-7
edini ki pri nas stranke krade (ker jih ne plača) je sedanji vožd) - pri sdss se to ni zgodilo
Brakedirt
11. 01. 2023 16.45
+4
ne cmokaj bizgo. se ni zgodilo je rekel. banda rdeca kradljiva
Mnogo
11. 01. 2023 16.50
-6
Brakedirt
11. 01. 2023 16.51
+8
zastonj se skrivate bizgo, eden bolj rdec od drugega, potem see pa greste neko lazno desnico. banda partijska
ap100
11. 01. 2023 16.54
-4
BD boš končno spral to umazanijo s sebe in ust predlagam varikino
Brakedirt
11. 01. 2023 16.58
+4
ti bizgo laznjivi lahko samo spokas, ne pa da bos se kaj predlagal.
ap100
11. 01. 2023 17.02
-3
nisem vedel da lahko resnica tako boli - sprejmi jo in vse ti bo laže
Brakedirt
11. 01. 2023 17.06
+2
zato se rdeci tako zaganjate ko napisem da sedite v ukradeni stranki
Bratje Slovani
11. 01. 2023 16.42
+3
Ustanovil je Socialdemokratsko stranko Slovenije, današnja SDS pa je skrajno desničarska stranka v kateri prevladujejo komunisti tipa Janša,Zver, Černač, Gorenak...in taki.
Brakedirt
11. 01. 2023 16.46
+2
Vinogradnik67
11. 01. 2023 16.40
-3
Kučan je podtaknil pučniku janšo na desnico, da mu je prevzel stranko vse ki so mu nasprotovali je odstranil in dela sranje od takrat naprej ,da lahko elirta v miru dela po svoje !!