Slovenija

'Odlašanje bi pomenilo iti s slabega na še slabše'

Ljubljana, 09. 08. 2010 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Osnutek zakona o reformi pokojninskega sistema predvideva, da bo večina delala do 65. leta. Tako naj bi postal pokojninski sistem vzdržnejši, vlada pa ga je pripravljena v DZ poslati tudi brez soglasja sindikatov.

Ivan Svetlik, Borut Pahor in Peter Pogačar ob predstavitvi pokojninske reforme
Ivan Svetlik, Borut Pahor in Peter Pogačar ob predstavitvi pokojninske reforme FOTO: 24ur.com

Po osnutku novega pokojninskega zakona bi bilo treba za starostno pokojnino izpolniti 65 let starosti in 15 let zavarovalne dobe ne glede na spol. Pod blažjimi pogoji bi se ob izpolnjevanju določenih pogojev lahko upokojili tisti, ki so začeli bolj zgodaj delati, moški pri 60 letih, ženske pa pri 58. Novi pogoji bi se uveljavljali postopno.

'Delamo, kar smo obljubili

Uvodoma je premier Borut Pahor povedal, da je osnutek zakona nastajal eno leto in pol, pripravljali pa so ga na podlagi socialnega dialoga, izračunov in temeljitega premisleka. Prepričan je, da gre za najbolj modro in pravično odločitev, saj bi šlo z odlašanjem "s slabšega le še na slabše". Pojasnil je, da od leta 2000 pokojnine v primerjavi s plačami padajo. Leta 2000 je povprečna pokojnina predstavljala 75 odstotkov povprečne plače, danes pa znaša le 65 odstotkov povprečne plače. Zato je prepričan, da je trenutni sistem nepravičen, negotov in tudi finančno nevzdržen. "Delamo tisto, kar smo obljubili. Delamo mandat sprememb," je povedal premier. Dodal je, da se bo reforma dotaknila vsakogar, prinesla pa bo bolj pravičen, bolj gotov in bolj vzdržen sistem.

Minister za delo Ivan Svetlik pa je dejal, da zdajšnji pokojninski sistem sicer deluje v pravi smeri, vendar prešibko, saj ne dohiteva trendov staranja prebivalstva. To bi bilo mogoče popraviti le s podaljševanjem delovne aktivnosti, je dodal. Pri oblikovanju osnutka zakona so po njegovih besedah zasledovali dva cilja. Prvi je bil narediti pokojninski sistem bolj vzdržen, drugi pa ustavitev padanja pokojnin. Pri tem so opozorili, da zaradi padanja pokojnin vse več upokojencev državo prosi za socialno pomoč, saj s svojimi pokojninami ne morejo živeti. Ugotovili so, da je za dosego ciljev ključno podaljšati delovno aktivnost. Če tega ne bi storili, bi morali leta 2020 za pokrivanje primanjkljaja v pokojninski blagajni iz proračuna plačati že dve milijardi evrov.

Upokojenci
Upokojenci FOTO: Aljoša Kravanja
Svetlik je tudi pojasnil, da nobena država na svetu nima sistema, po katerem bi se pokojnine 100-odstotno usklajevale s plačami. Dejal je, da so pri oblikovanju predloga zasledovali švicarski model, po katerem se pokojnine v 50 odstotkih prilagajajo rasti plač, v 50 odstotkih pa rasti cen življenjskih stroškov. Projekt pokojninske reforme so zato imenovali "Varna starost za vse generacije".

Pokrivanje luknje v pokojninski blagajni bo vzdržnejše

Direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela Peter Pogačar pa je dejal, da predlog prinaša sistem, v katerem bomo delali dlje za višje pokojnine. Pri tem je pojasnil, da so bila na predlog socialnih partnerjev uvedena daljša prehodna obdobja. Tako bi morali moški do 65. leta delati leta 2020, ženske, ki morajo po zdajšnjem zakonu delati do 58. leta, pa do leta 2024.

Na vprašanje, ali bo pokrivanje potrebno tudi po reformi, pa je Pogačar dejal, da bo pokrivanje potrebno, konkretnih številk ni navajal, premier Pahor pa je dodal, da bo razlika poplačana z vzdržnejšim davčnim primežem. Svetlik je pri tem pojasnil, da bo prva leta v vsakem primeru težko vzdrževati ravnotežje v pokojninski blagajni, rezultat reforme pa naj bi se pokazal pozneje s postopnim podaljševanjem delovne aktivnosti.

Pogajanja s sindikati pod vprašajem

Če bodo dali sindikati na osnutek take predloge, na podlagi katerih lahko iz zdajšnjih izkušenj ugotovi, da kompromisa ne bo mogoče doseči, bo vlada osnutek že konec meseca predložila v razpravo državnemu zboru. Dodaja, da bi bila vlada pripravljena na dodatne pogovore, če bi videla, da bi bilo nadaljevanje socialnega dialoga koristno. "Če pa tega ne bo, potem si vlada ne bo delala iluzij in bo nase sprejela veliko odgovornost, da osnutek spremeni v predlog in ga po seji vlade konec meseca pošlje v razpravo," je povedal premier.

SLS noče hiteti

Na napoved pokojninske reforme se je odzval vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik. Bil je kritičen do dejstva, da je vlada podala predlog tako pomembnega zakona v času dopustov. Meni, da je zakon pomembno spremenjen, neodgovorno pa se mu zdi, da bi lahko pripombe dali do konca meseca. V stranki bodo osnutek preučili, o njem bodo razpravljali vsi pomembnejši organi stranke, nato pa bodo podali konstruktivne pripombe. Poudaril je, da pri tako pomembni zadevi ni smiselno hiteti, in dodal, da so v stranki konec maja pripravili posvet o pokojninski reformi, ki se ga je udeležil tudi Svetlik. Ta je nekaj odgovorov na vprašanja članov stranke že podal, na nekatere odgovore pa še čakajo, v sporočilu za javnost zaključuje Presečnik.

S sindikati že minuli četrtek

Vladna stran je že v četrtek predlog predstavila sindikatom, ki ugotavljajo, da bistvenih sprememb v primerjavi s predhodnim ni.

Po predlogu, ki bi po načrtu začel veljati prihodnje leto, bo treba za starostno pokojnino tako moškim kot ženskam dopolniti 65 let. Tisti od staršev, ki je skrbel za otroke, pa bo lahko izkoristil časovni bonus za starševstvo v dolžini največ dveh let – po osem mesecev za enega otroka.

Pravico do starostne pokojnine po predlogu pridobi tudi moški, ki je brez dokupljene dobe dopolnil 60 let in 43 let pokojninske dobe, oziroma ženska, ki je brez dokupljene dobe dopolnila 58 let in 41 let pokojninske dobe. Novi pogoji se bodo uveljavljali postopno, predvideva besedilo.

Obdobje za izračun pokojninske osnove bo z zdajšnjih 18 podaljšano na 34 let, odmerni odstotek pa bo znašal 80 odstotkov.

Sindikati proti, gospodarska zbornica za
        
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije napoveduje zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum, saj besedilu, po katerem bodo morali "starejši in iztrošeni delavci delati še dlje kot do zdaj", ostro nasprotuje. V Gospodarski zbornici Slovenije po drugi strani menijo, da bi morali pokojninski zakon sprejeti čim prej.

KOMENTARJI (254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RudolfG
01. 06. 2011 19.40
Prvo sem mislil, da je to nekaj kar se mora zgoditi, sedaj pa bolj razmišljam, da je to bolj farsa za kopičenje financ vladi v žep, da lažje zapravljajo in si delijo lepe plače in regrese.... Pri moji plači, ki je nekaj čez 600€ z plačam na leto davka tudi nekaj čez 800€ ...Vlada bi morala uprašat kako človek preživi z tako plačo ker pri sebi ne vidi ne realnost... Pa še to vlada se ja sama postlala pa naj tudi sama spi v postelji narod pa naj pusti normalno življenje saj nismo živali...
27061959
12. 08. 2010 20.32
BOOOS Vlada želi obremenit generacijo osamosvojitve,tranzicije,stečajev podjetij in odpuščanj.Mislim ,da je ta generacija plačala velik davek državi,politični mafiji in tajkunom.Nepravično je obračunati 34 letno povprečje delavcem ,kateri so delali za plače pod pragom revščine ter se nemalokrat nahajali v situaciji iskalca zaposlitve,ne po lastni krivdi.Izračunaj povprečje teh delavcev po predlagani reformi ,ter starost za izpolnitev minimalnih pogojev upokojevanja.Večina ne bo dosegla kriterija zahtevanih delovnih let,kakor tudi ne starostne pokojnone !!! Prehodno obdobje je prekratko in se ne more primerjati z državami v EU.Npr. FRANCIJA povišuje starostno mejo dva meseca na leto ,da ne omenjam višine pokojnin. Lp
VolilecSI
10. 08. 2010 12.47
spet bo prevladal podoben nonsens kot pri arbitražnem sporazumu, karkoli samo, da ne odlašamo.
resslovenka
10. 08. 2010 12.30
Hja, pa pejmo spet na referendum. Naj odloči glas ljudstva (zaposleni, nezaposleni, študentje, upokojenci). Vsaj ne bo komu kaj očitat.
cupofmarja@email.si
10. 08. 2010 11.35
sej če bi bilo pošteno plačilo, pogoji dela in temu primerno spodobno življenje niti ne bi bilo tako hudo.......tako pa je tako kot je.......
predan
10. 08. 2010 10.19
Nekdo strogo vodi politike vlad! Zakaj? Poglejte; - sprejem zakonov brez samostalnika ODVZEM, če kdo nezakonito krade družbeno lastnino (podjetje, ne plačuje raznih prespevkov), - delitev DOBIČKA samo članom uprave, da bi ti sami kupovali podjetaj z dobički delavcev, - inšpektorji imajo takšno zakonodajo, da ne morejo ukrepati zoper nezakonitosti. Se pravi, da tisti, ki to zakonodajo naarekujejo, dobro vedo, kaj hočejo s tem doseči, ali pa so nemočni od "komand" Čikaških fantov -dr. ekonomskih znanosti-.
Ana Bukovac 1
10. 08. 2010 10.18
Ali kdo preverja, kako ravnajo, kako se obnašajo, kako gledajo na ... "starčke" vodilni in malo manj vodilni po službah!
Aleš Porobija
10. 08. 2010 09.31
Vlada nas že pri vseh stvareh na.....e. Vse se draži gorivo, hrana vse in nasploh vse, a plače ostajajo mizerne, če jih sploh dobimo. Sedaj bi bilo potrebno še bolj dolgo delati. In kako bodo mladi dobili delo če ga že sedaj ni? Nam pravijo da ni denarja, a za Grčijo se pa najde, ta denar bi lahko namenili najbolj ogroženim družinam! KOT JE ŽE VELIKO KDO NAPISAL SLABŠE NE MORE BITI !!!!!!!!!!!
nelie
10. 08. 2010 09.28
Državna blagajna je prazna........zaradi nas - NE....najprej gre tja, kar ostane pa na TRR Od prvega dneva zaposlitve nam trgajo vse, kar je možno.........zdaj pa spet istim nam žugajo kaj bo, če ne bomo.....in nam trkajo na vest, da je blagajna prazna in kako je v Evropi..... Spoštovani sorojaki, pa saj smo samo ljudje - tega se res ne da več prenašat.....
klavdijl
10. 08. 2010 09.22
saj je ok... biroktari ipd brez problema delajo do 65. leta... kaj pa fizikalci ... kdo bo pri 65. delal fizična dela na terenu, 65. let stare frizekre in kelnarji .... to bi blo treba klasificirat zadeve ne pa tako vse povprek
cupofmarja@email.si
10. 08. 2010 08.44
brezup.....nobene perspektive......
korenina53
10. 08. 2010 08.35
(si vlada ne bo delala iluzij in bo nase sprejela veliko odgovornost), Kakšno odgovornost neki?! To kar je ta vlada s Pahorjem že uničila, se ne da popraviti. Odgovorno bi bilo, da bi priznali nesposobnost in sami odstopili. Manjka samo še pretepanje in pobijanje ljudi na predvidenih demonstracijah, pa bomo tam, od koder ne bo povratka. Besen sem tudi zato, ker sem volil to vlado in Pahorja, v dobri veri, da je dejansko demokrat, s čutom za socialo, sedaj pa vidimo, da skrbi samo zase in za svoj ego. Ta pokojninska reforma je uničevanje ljudi, ki vplačujemo v pok. blag. 38 let (jaz), sedaj pa ne vem, kaj lahko pričakujem v prihodnosti. Mladina je brez dela, prispevkov zaradi tega je vedno manj, delodajalci ne producirajo novih delovnih mest, subvencije države, si pa želijo. NAROBE SVET!!!
tron3
10. 08. 2010 08.17
Kdo je najbolj odgovoren za stanje v državi - VLADA, Kdo je odgovoren da se dajejo krediti dilentantom ala Šrot, Bavčar, Jankovič, Kordež, Grep... - VLADA preko NLB, Kdo je odgovoren, da slovenska podjetja propadajo - VLADA, KER NI SPREJELA ZAKONODAJE, KI BI SANKCIONIRALA TAKŠNA DEJANJA, Kdo je odgovoren da se ne plačujejo prispevki iz OD - VLADA, OZIROMA NJEN MANEKEN, KER SPET NI SPREJELA ZAKONODAJO, KI BI SANKCIONIRALA TAKŠNO POČETJE IN ŠE BI LAHKO NAŠTEVALI
Spondgeeee
10. 08. 2010 07.48
sej slabse kot je ne more biti, ali??
ytso
10. 08. 2010 07.26
..se strinjam takoj, da politikom v parlamentu in ostalih nepotrebnih demokratičnih aparatih vzamemo 1/3 plače! Pa razpustit raznorazne komisije, ki tko in tko ne rešijo nič, samo da si nabijajo ure in stroške! Bolanoooooo! :I Sem normalen in nenasilen človek, vendar me že grabi jeza, ker se novodobna samooklicana aristokracija požvižga na malega človeka! Mislim, da bi si morali prebrati malo zgodovino, sploh poglavja okoli revolucij.
Matjaž Brundi?
10. 08. 2010 07.21
slabš že ne more bit..pa sej ne more bit drgač z isimi ljudmi 20 let u vladi...
cupofmarja@email.si
10. 08. 2010 07.17
kdo bo pa vse te bolniške plačvou...u glavnem bo folk po bouniškah.....
zulj001
10. 08. 2010 07.03
Bistvo tega zakona je to ,da ti ne dovolijo da obremeniš pokojninsko blagajno pred 65 leii,DELAT TAKO NIMAŠ KAJ tudi če hočeš.....Non stop trobijo,da je pokojninska blagajna prazna,kako pa upravljajo s tem denarjem pa nihče ne pove.......
sandi101
10. 08. 2010 01.15
Normalno, ko si mlad delaj čimbolj, ko si star pa čimprej crkni,da ne boš strošek državi! Bistvo novega pokojninskega sistema ... Z leti se samo sprašujem kdo bo še hotel sploh kaj delati z minimalno plačo, če se mu bo splačalo ...Življenje je prekratko za te bedarije!
RADO62
10. 08. 2010 00.46
To kar uprizarja Pahorjeva nesposobna vlada s svojimi reformami je edinstveni spektakel neznanja..... Slabše vlade si človek niti v najhujši nočni mori ne more predstavljati.....heh