Slovenija

Pahor prek nostalgije do razumevanja študentov

Ljubljana, 27. 01. 2010 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Študentsko delo je še vedno v središču nestrinjanja med ŠOS in ministrstvom za delo, a Svetlik pravi, da so tokrat prebili blokado. Predsednica ŠOS pa je dejala, da se je Pahor spomnil svojih študentskih časov in jih razume.

ŠOS, Pahor in Svetlik
ŠOS, Pahor in Svetlik FOTO: Blaž Garbajs

Predstavniki slovenskih študentov, ki od vlade zahtevajo ureditev študentske problematike, so se sestali s premierjem Borutom Pahorjem. ŠOS je Pahorju predal dokument o celoviti ureditvi študentskega položaja v Sloveniji, ki obsega 90 strani. Kot pravijo študenti, dokument predstavlja sistemski prerez položaja študentov, pripravljen na strokovnih podlagah ter analitičnih podatkih. Izročili so mu tudi dve knjigi, in sicer Strategijo zaposlovanja mladih v družbi znanja (analizo stanja in predlogi rešitev), ki jih je ravno tako pripravil ŠOS, ter 41 strani taksativno naštetih projektov, ki jih v Sloveniji izvajajo študentske organizacije in študentski klubi.

Kot je po sestanku dejala predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba, je bil pogovor s predsednikom konstruktiven. "Predsednik vlade se je spomnil svojih študentskih časov in nas razume," je dejala. Dogovorili so se, da se bodo pogovori o študentskih izhodiščih in analizi študentskega stanja nadaljevali na prvi delovni skupini, kjer bodo študenti tudi sami sodelovali pri pripravi zakona o trgu dela, malem delu, štipendiranju ter zaposlovanju. "Ko bomo pogovore privedli na pravo raven, se bomo ponovno sestali s premierjem," še dodajajo predstavniki študentov.

Na srečanju je bil tudi minister za delo Ivan Svetlik. "Prebili smo blokado," je po srečanju dejal minister ter izrazil zadovoljstvo glede celovitosti materiala o študentskem delu in drugih vprašanjih.

Minister za delo Ivan Svetlik s predsednico ŠOS Katjo Šoba
Minister za delo Ivan Svetlik s predsednico ŠOS Katjo Šoba FOTO: Blaž Garbajs

Kot je dejal Svetlik, je za zakon o štipendiranju že ustanovljena delovna skupina, v katero so vključeni tudi študenti. Rok za pripravo tega zakona pa je tri mesece.

Kot je znano, so izhodišča zakona o malem delu do konca meseca januarja v javni razpravi. "Videli bomo, ali so potrebne korekcije, v obzir pa bomo vzeli tudi predloge, ki so jih dali študentje na prvi posebni delovni skupini v okviru sveta za študentska vprašanja. Vprašanja bomo predebatirali in s temi modificiranimi stališči šli v pripravo ustrezne zakonodaje," še pravi Svetlik.

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blackgirl23
28. 01. 2010 21.52
jaz.sem.kdorkolihočem.vedno... povedala sem kakšna je moja situacija...lahko pa povem tudi, da sem avto kupila z denarjem od študentskega dela - promocije, degustacije...delam jih že 6 let, in to skoraj vsak vikend...tudi za novo leto sem že delala... izkoristim pa tudi najcenejšo možno varianto glede prevoza do faxa, oziroma če se le da hodim peš... pa še to...starši niso ne vem kaj bogati - srednji razred...tako mami kot oči delata...oči celo po cele dneve...mami pa včasih tud...še en šoloobvezen otrok doma, ki btw hodi v lj v šolo... strinjam se, da je preveč kršitev glede "najemanja" napotnic oziroma njihovega izkoriščanja...in tukaj bi se moralo najprej začeti... je pa tako...država nima denarja, in nekje mora udariti... kar se tiče študentov...lahko iz prve roke povem...kriza...študentje prevelik strošek...letimo prvi vn iz podjetij...
dana123
27. 01. 2010 23.26
jaz.sem.kdorkolihočem.vedno27.01.2010, 18:412 se strinjam. pa če bi samo otroci zslužili, ok., ampak zadeva je veliko bolj pereča. na napotnice danes služijo mnogi, premnogi. Spomite se Ruparja, pa njegovega študenta, ki je bil v času, ko je dobival plačilo za delo, nekje v Aziji?!?!" Zlorabe so velikanske, nadzor pa - nikakršen! kdo je kriv? ja država jasno! In zaradi tega bodo nastradali pridni študenti, ki si služijo za študij!
Klemen Janeži? 1
27. 01. 2010 18.16
se strinjam blackgirl! Brez študentskega dela marsikdo ne bi sploh doštudiral. Veliko nas je takih kot ti. Se pa strinjam da so tudi izjeme! Naj raje uvedejo dober način nadzora za kršitelje..
matkop
27. 01. 2010 17.06
takoj ukinit študentsko delo......delat na črno je najboljše
filipt
27. 01. 2010 16.28
blackgirl lepo napisano, se strinjam s teboj...študentskega dela ne damo. študentsko delo mora ostati!
davorce
27. 01. 2010 16.15
Tako je tudi prav! Lepo od g. Pahorja...
blackgirl23
27. 01. 2010 16.13
sama sem študentka, in svoj denar služim že od 15. leta...kupila sem si avto...šparam za stanovanje...naredila sem vse v roku, septembra sem diplomirala, vse redno da sem zraven še delala. vse kar sem do sedaj naredila sem naredila s svojimi rokami in glavo! je res, starši so mi stali ob strani, ampak sem morala vse svoje stroške plačevati sama! nvm kdaj sem nazadnje dobila kakšen evro od mame. ne hodim vsak vikend ven kot moji kolegi, ne napijam se ga...ampak šparam...tako da, kar se tiče raznih modrovanj o ukinitvi študentskega dela, lepo prosim...bodite tiho!!!! če ne bi bilo študentskega dela, bi veliko družin stradalo, saj bi starši s še tako nizkimi dohodki morali skrbeti še za enega člana!!...tako pa si lahko tisti študentje ki delamo preko študentskega dela vsaj malo privoščimo tega, kar naši starši niso imeli!!
Hoop
27. 01. 2010 16.02
vsi tisti, ki vam je tako lepo, da vam starši plačujejo za študij kaj naj vam rečem fajn vam je, ampak morate se zavedati, da smo na drugi strani tudi ljudje z enim staršem, ki se prebijajo iz meseca v mesec. Pa vsi tisti, ki samo odirate državo s socialno podporo, a ko se vam ponudi delo, ki je mogoče malo bolj plačan od podpore ga ne bi opravljaji - zakaj bi če lahko od države potegnete nek minimum in še postrani kaj zaslužite. Ni vsem postlano z rožicami in prej, ko boste odprli oči in sami kaj storili lažje vam bo kasneje v življenju. Poznam par "študentov", ki imajo premožne starše pa jim plačujejo vse - hrano,stanovanje tako imajo svoje,obleke,... in je večina tako razvajenih, da si še svojega dreka ne bi obrisali, če ne bi smrdel (pijani so tak skos, letnike ponavljajo, pavzirajo pol pa se na izredno vpišejo, ki jim ga seveda bogi starši tudi plačajo). Povejte mi sedaj kaj bi tak človek naredu, če podjetje od staršev propade? Lopate še tak od blizu niso videli kaj šele kaj drugega. Pa nobenemu ne privoščim tega in nadvse spoštujem ljudi, ki imajo malo več denarja in ga znajo cenit. Ampak včasih bi kakšna taka lekcija "prizemljitve" bila kar poučna za nekatere posameznike.
kimg
27. 01. 2010 15.53
miska50 očitno tebi marsikaj ni jasno...daj prosim pojdi pogledat na zavode pa boš vidla kok je dela na razpolago, samo so iskalci zaposlitve preveč fini da bi opravljali kakršnokoli delo, potem pa jamrajo da ni dela in da smo študentje krivi, da oni ne dobijo službe...ja in ti kar misliš da če bi prišel nov zakon bodo pa kar vsi meli delo al kaj....sanjaj....ŠTUDENTSKO DELO MORA OSTATI!!!
miska50
27. 01. 2010 15.43
G. Pahor je pa res fant od fare, v času recesije, ko je v Sloveniji več kot 100.000 brezposelnih, se je pa res zelo pametno pogajati s študenti in jim dajati potuho za njihovo nesposobnost dokončanje študija v normalnem roku in odžiranja dela tistim, ki ga nimajo. TAKOJ JE POTREBNO UKINITI ŠTUDENSKO DELO oz če želijo študenje delati naj delajo tako kot ostali državljani RS. Potem naj pa delodajalci izbirajo koga in kako bodo zaposlili, ne pa da imajo študenje prednost. Da o zlorabi študenskih napotnic sploh ne govorim. Prepričana sem, da bi se z ukinitvijo študenskega delo odprlo veliko novih delovnih mest oz. bi si ljudje lahko z občasnimi deli prislužili kakšen denar in s tem manj obremenjevali socialne transferje. Sicer pa se mi zdi, da bo potrebo po včerajšnih političnih dogodkih na novo napisati prvi člen ustave: Slovenija je pravna, socialna in KORUPCIJE polna država.
nugy
27. 01. 2010 15.38
Prebili smo blokado... Madona, to bo še hec.
filipt
27. 01. 2010 15.31
yanezich popolnoma se strinjam s tabo, študentsko delo mora ostati, ker je to priložnost za vse študente, ki si pač to želijo, da pridobijo izkušnje in pa denarna sredstva za študij...sej verjetno je lahko študirat če ti lahko straši sponzorirajo študi, samo takih v Sloveniji je malo...
kimg
27. 01. 2010 15.24
no če že govorimo o brezposelnosti in op tem kdo želi kaj delat, če dobro pogledate na vse te portale ki ponujajo službe in na zavode boste vidli da dela je dovolj samo ti kvazi brezposelni in ostali namesto da bi pač delo ki se punuja sprejeli raje ne delajo nič (ker jim to delo ne diši) in vlečejo socialo od države....lepo vas prosim, zakaj bi morali študente v isti koš metat oz. pod isti zakon.študentsko delo naj ostane in to je za moje pojme edini način da si lahko študentje pridobijo tako izkušnje kot sredstva za financiranje študija.
Klemen Janeži? 1
27. 01. 2010 15.21
stafford: "Študiralbo tisti kateri je za to navdarjen in ne vsak kateri ima povprečni uspeh. Boljše bi bilo se vprašat, Kdo bo pa delal? Ker dela na prostem trgu ni, je pa na študentskih servisih torej, naj delajo vsi kateri to želijo in ne samo tisti kateri ima status študenta." Dobro ti si priskrbljen! Kako bo pa potem študiral študent s Prekmurja od staršev, ki sta izgubila službo v Muri in ni dobil štipendije? Če ne bo študentskega dela, bo pa delo na črno! Podjetja bodo še vedno krčila stroške!!
Klemen Janeži? 1
27. 01. 2010 15.17
filipt: se strinjam! Brezposelnost se bo še vedno povečevala dokler bodo taki predlogi. Strinjam se, da se da upokojencem priložnost! Dela za brezposelne je pa vedno dovolj, samo problem je ker vsak hoče veliko denarja za malo dela pa še v svoji stroki! Koliko je takih ki so na Zavodu samo zaradi socialne pomoči zravn pa delajo na črno?! Študentsko delo je pa priložnost, da si olajšaš študij in dobiš delovne izkušnje, ki jih današnji mladini že tako primanjkuje!
NENORMALEN
27. 01. 2010 15.16
men bo film poču, že kr čutim, kako se mi cefra in pol bo joj...
stafford
27. 01. 2010 15.15
yanezich27.01.2010, 14:551 "Zakona o malem delu. Kdo bo pa študiral? otroci bogatih staršev in politikov, ki pripravljajo zakon?! " Študiralbo tisti kateri je za to navdarjen in ne vsak kateri ima povprečni uspeh. Boljše bi bilo se vprašat, Kdo bo pa delal? Ker dela na prostem trgu ni, je pa na študentskih servisih torej, naj delajo vsi kateri to želijo in ne samo tisti kateri ima status študenta.
stafford
27. 01. 2010 15.09
filipt27.01.2010, 15:040 ...... na mladih svet stoji... ja lepo povedano, kaj pa potem ko več niso tako mladi? Vsak študent enkrat konča študij. pa potem? v več primerih oz. večini jih nadomesti svež študent, tisti kaj pa je doštudiral pa na borzo.
student-ka
27. 01. 2010 15.06
Brez študentskega dela tut js ne bi mogla študirat! Naj ga ohranijo. Drugač bojo sam še bogati lahko študirali! Pa dajte na ministrstvu res študente vključit v pripravo stvari, ki se tičejo študentov!
stafford
27. 01. 2010 15.04
Vsi samo mislijo na študente. Kaj pa brezposelni, upokojenci, zaposleni z niskimi dohodki. Delo v sloveniji je ampak žal NE SMEŠ DELATI, ker nisi študent. Torej ti v Sloveniji onemogočajo pošteni delo. Študent naj se uči in delo koliko lahko, brezposelno bi z veseljem prijeli za delo, vendar tega ne smejo, ker nimajo študentske napotnice, upokojenec bi rade volje delal vendar lahko samo na črno, zaposelni bi z veseljem zaslužili kakšen evro zraven mizerne palče, ampak ne smej oz. jim je to onemogočeno. Zato naj študentje pomislijo tudi na te ljudi in ne samo na svojo rit in svoje pravice.