Slovenija

Gjerkeš: Imam vizijo in znanje

Ljubljana, 14. 10. 2009 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednik vlade Borut Pahor bo za ministra za lokalno in regionalno politiko in samoupravo predlagal Henrika Gjerkeša, ki ga je podprla stranka DeSUS. Pahor poudarja, da ima Gjerkeš izobrazbene in vodstvene reference ter pozna področje.

Novi kandidat za ministra je tudi uradno Henrik Gjerkeš, doktor znanosti iz Ljutomera, ki je zaposlen na Univerzi v Novi Gorici. Gjerkeš je sin podpredsednice stranke DeSUS Marije Gjerkeš. Predsednik vlade Borut Pahor je danes dejal, da bo predlog za njegovo imenovanje posredoval v državni zbor. Pahor je še zagotovil, da je imel glede novega kandidata pogovore s koalicijo in da ga bodo podprli. "Zanj sem se odločil hitro, a premišljeno," je povedal Pahor in dodal, da ima Gjerkeš izobrazbene in vodstvene reference ter pozna področje.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Skrb za občutljivo področje

Pahor upa, da bo novi minister skupaj z državnima sekretarjema v premierovem kabinetu Radom Genoriem, ki je pristojen za črpanje evropskih sredstev, ter Andrejem Horvatom, pristojnim za regionalni razvoj, sestavljal "uspešno triperesno deteljico, ki bo skrbela za eno najobčutljivejših nalog v tem mandatu, in sicer za pospešen regionalni razvoj in učinkovito črpanje evropskih sredstev".

Pahor od novega ministra pričakuje, da bo usmeril svoje ambicije na tri naloge; da do zaključka finančne perspektive 2013 oziroma 2015 počrpa štiri milijarde evropskega proračunskega denarja, da v najkrajšem času dokonča delo dosedanje ministrice Zlate Ploštajner in skupaj z njim predloži državnemu zboru predlog zakona o ustanovitvi pokrajin ter da naveže odličen stik z župani in županjami ter z njimi rešuje probleme lokalne samouprave.

Po besedah Genoria, ki bo novemu ministru pomagal na področju črpanja evropskih sredstev, jih na tem področju čaka še veliko dela. "Praktično dve tretjini sredstev sedanjega proračunskega obdobja EU 2007–2013 je še neangažiranih," je dejal Genorio.

Dodal je, da je nova vlada naredila nek premik v tem pogledu: "Končno smo po dveh letih in pol junija prišli v položaj, ki je ugoden za Slovenijo, saj ni več neto plačnica v evropski proračun, ampak neto prejemnica sredstev". Še vedno pa je daleč od cilja iz decembra 2005, da bo Slovenija neto prejemnica sredstev v višini 0,9 odstotka BDP.

Horvat pa je kot zelo pomembno področje, kjer bodo poskušali ministru pomagati, izpostavil regionalni razvoj. "Postavljamo drugačen koncept regionalnega razvoja, ki bo usmerjen predvsem na večje projekte, na sodelovanje regij in občin pri regionalnih projektih," je pojasnil in dodal, da je operativne programe treba odpreti za kohezijska sredstva.

Predsednika SLS Radovana Žerjava veseli, da je predsednik vlade Borut Pahor prisluhnil njegovi pobudi, da naj bo kandidat za ministra za lokalno samoupravo iz Pomurja. Sicer pa Henrika Gjerkeša v SLS ne poznajo in se bodo o podpori odločili po njegovi predstavitvi v državnem zboru, so zapisali v sporočilu za javnost.

Gjerkeša ne poznajo niti v stranki SDS, zato predloga o njegovem imenovanju na mesto ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj še niso hoteli komentirati.

Predsednik vlade mora sedaj kandidata za novega ministra predlagati državnemu zboru. Ko je predlog vložen, se mora kandidat najpozneje v sedmih dneh predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, nato pa o njegovem imenovanju odloča državni zbor.

Kdo je Gjerkeš?

Henrik Gjerkeš se je rodil leta 1965 na Ptuju. Je poročen in ima dva otroka. Gimnazijo je končal v Ljutomeru, v Mariboru pa je diplomiral na Tehniški fakulteti. Na Fakulteti za strojništvo je nato še magistriral in doktoriral. 14 let, do leta 2006 je bil kot raziskovalec in asistent zaposlen na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Od leta 2006 pa je znanstveni sodelavec in univerzitetni profesor – docent na Poslovno-tehniški fakulteti, Fakulteti za aplikativno naravoslovje in Fakulteti za znanost o okolju Univerze v Novi Gorici.

44-letni Gjerkeš je ob kratki predstavitvi povedal, da ima vizijo in znanje in je vajen timskega dela. Veseli ga, da mu je premier zaupal to nalogo, da bo lahko pomagal tudi k enakomernejšemu regionalnemu razvoju.

DeSUS: Gjerkeš je strokovnjak

Henrik Gjerkeš je strokovnjak in je pripravljen zavihati rokave, je po novinarski konferenci, na kateri je premier Pahor predstavil kandidata, pojasnil predsednik DeSUS Karl Erjavec. Kot je dejal, je Gjerkeša izbral za kandidata "zlasti zato, ker je strokovnjak na tem področju", ne pa, ker je njegova mati podpredsednica DeSUS.

Henrik Gjerkeš je danes še dejal, da ima znanje in vizijo, prav tako pa je pripravljen na timsko delo.
Henrik Gjerkeš je danes še dejal, da ima znanje in vizijo, prav tako pa je pripravljen na timsko delo. FOTO: Blaž Garbajs

Glede predhodnih izkušenj kandidata na področju črpanja evropskih sredstev je Erjavec dejal, da je Gjerkeš delal na različnih projektih, zlasti na regionalnih projektih na področju energetike, in da ima dovolj izkušen na tem področju. Tako je prepričan, da bo uspešno nadaljeval delo, ki ga je "odlično opravljala dosedanja ministrica Zlata Ploštajner".

Golobič: Ta hip nismo v položaju za komentiranje

Predsednik vlade je na potezi in prevzema odgovornost, da predlaga kandidate za ministre. Verjamem, da bo svojo odločitev dobro pretehtal in obrazložil. Takrat bo prava priložnost, da svoje mnenje povemo tudi koalicijske stranke, je predlog za imenovanje Henrika Gjerkeša komentiral predsednik Zares Gregor Golobič. "Ta hip pa nismo v položaju za komentiranje in to tudi ne bi bilo korektno," je danes dejal Golobič.

Poudaril je, da Gjerkeša osebno ne pozna. "Vem le to, da je visokošolski učitelj, kar bi načeloma z mesta, ki ga opravljam v vladi, bilo dobrodošlo. Pomenilo bi namreč okrepitev koalicije, ki se zaveda, da je znanje, krepitev ter razširjanje kvalitetnega znanja ključen vidik prihodnjega razvoja Slovenije. Zato več kot je takih ministrov, boljše je za to vlado in za njene ambicije na področju uveljavljanja vrednost in ciljev družbe znanja," je na vprašanje, kaj meni o Gjerkešu, dejal Golobič.

"S tega vidika vsekakor kandidat izpolnjuje želje mojega resorja. A gre za specifične naloge resorja lokalne samouprave, o tem pa ne morem soditi, ker ne razpolagam z ustreznimi podatki in je to predvsem pristojnost mandatarja, da o tem presodi," je še dodal.

LDS: Gjerkeš je kredibilno ime

Ker gre pri kandidatu za novega ministra za lokalno samoupravo Henrika Gjerkeša za strokovnjaka in poznavalca področja, je vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic prepričan, da sta premier Pahor in DeSUS izbrala kredibilno ime. Oceno o kandidatu bodo v poslanski skupini sicer podali, ko se bo Gjerkeš predstavil na matičnem delovnem telesu DZ.

Sajovic je pojasnil, da so v LDS sicer veseli, da je do izbire kandidata za novega ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj prišlo hitro. Kot je dejal, novega ministra namreč čakajo "številne pomembne naloge", med katere je navedel regionalizacijo Slovenije ter črpanje evropskih sredstev.

Vodja poslanske skupine LDS meni, da ni ključno, od kod kandidat prihaja, ampak njegova usposobljenost za vodenje resorja. Če pa poleg tega kandidat "prihaja iz regije, ki ima ta trenutek velike razvojne težave, pa je to še toliko bolj dobrodošlo".

Odstop zaradi osebnih razlogov

Ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlata Ploštajner, ki je ob imenovanju na ministrski položaj spadala v kvoto DeSUS, je, kot je znano, v petek napovedala odstop, kot razlog zanj pa navedla osebne in zdravstvene razloge. Kot je dejala, vodenje službe prepušča nekomu, ki bo imel več moči tako z zdravstvene kot tudi s politične plati.

Funkcija ministru, ki je odstopil s položaja, sicer v skladu s poslovnikom državnega zbora preneha takrat, ko se z odstopom seznani državni zbor. Predsednik vlade pa mora novega ministra državnemu zboru predlagati v desetih dneh po prenehanju funkcije, lahko pa DZ tudi obvesti, da jo bo opravljal sam ali začasno poveril drugemu ministru. Ko je predlog vložen, se mora kandidat najpozneje v sedmih dneh predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, nato pa o njegovem imenovanju glasuje državni zbor.

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pika.poka12
19. 10. 2009 16.02
mislim, kakšen nesposoben kader dajejo za minisnistre, to je pa že preveč. Kaj bo nek strojnik vedel o razvoju lokalne samouprave. Odkrival bo toplo vodo, vlekel plačo, naredil pa ne bo nič. Vsako ministrstvo potrebuje nekoga, da bo izkušen najmanj nekaj let v tovrstnem področju. In da bo naredil pomembne premike. Od njega pa se ne bo popolnoma nič slišalo v naslednjih letih. On pa vodenje ja pa kaj še. Še pred kamero se ne zna pogovarjat. Pa tko zgleda kot nek psiho k je ušel iz grozljivke.
Tonček Balonček
15. 10. 2009 13.04
Če ej nekdo v družini že politik, sovsem ostalim zaprta vrata v to posevčeno delo? Pa tako lepo je bilo gledati brata Podobnik! No, mlajši ej potem odšel v gospodarstvo, začel je kot predsednik uprave Telekoma, saj je znal tudi telefonirati.
gasiperi
15. 10. 2009 12.53
Vse je v redu z novim kandidatom, samo ne nas basat, dober je zato, ker je naš. Sin podpredsednice stranke Desus, to je bilo odločilno za izbor.
Lumina
15. 10. 2009 10.39
Samo ne pisat, da je Gjekeš iz Prekmurja, prosim! Gjekreš je iz PRLEKIJE. Sicer pa OJEJ.... očitno se farsa nadaljuje----
Tonček Balonček
15. 10. 2009 10.31
Janša nas je vodil v zmage parktično iz zapora, Peterle pa s porodniškega dopusta, Bajuk se je s politiko srečal kakšnega pol leta, perden je postal perdsednik valde in vsi smo bili srečni in sproščeni, da ne omenjam raznih Kuclerjevih in Kukobvičevih, Lukačičevih in drugih sanjskih pomladanskih kadrov! Nikoli ni prav, če je predolgo v politiki, mopra iti, če je pa nov, se ga ne bi smelo pripustiti.Končno je naš nesrečni žerjav za prometnega ministra prišel kar iz Propadle Nafte in vse uredil, kot ej treba...
resslovenka
15. 10. 2009 08.01
Fajn. In dodajmo še pogum. In spet v stilu sem se odločil, menim ....
saso999
15. 10. 2009 07.35
HAHAHAHAHA HENRIK GJERKEŠ, KI ŠE NIKOLI NI SLIŠAL KAJ SE DELA V VLADI AMPAK SE BO HITRO PRIUČIL SAJ KARASTI NI TEŽKO:)
pipi77
14. 10. 2009 23.09
NE MOREŠ VERJET DA SI TA PAHOR NE PRIDE GOR DA GA LJUDJE NE PREBAVLJAJO VEČ!!!ČE BI IMEL KAJ V SEBI VESTI BI Z CELOTNO EKIPO TAKO IMENOVANI TROČEK ODSTOPIL!!!SAMO ZAVOLJO SLOVENCEV TISTIH KI ŽIVIMO IZ MESECA V MESEC IN SE TAKI KOT JE TA TROJČEK NA NAS BOGATIJO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ODSTPITE TAKOJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ČE SEVEDA IMATE KAJ VESTI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
alterego
14. 10. 2009 22.38
jaz imam tud vizijo pokrajin, šest škofij - šest pokrajin
RADO62
14. 10. 2009 21.53
Gjerkeš: Imam vizijo in znanje ??? Ja in predvsem dobre veze.... heh
8JASMIN
14. 10. 2009 20.40
Kaj je vizija nima ta sebivšečni Pahor pojma, tak slinavi misli, da ve več, kot en inteligenten in poln življenskih izkušenj Gospod Bučar. Pač Pahor ni normalen., povrhu pa še izdajalec slovenske zemlje !!!!!!!!!
laufer
14. 10. 2009 19.48
Bravo, sedaj bo pa šlo!
Tonček Balonček
14. 10. 2009 19.16
Pa kakšno vizijo, gotovo najmanj 010x slabšo od bivšega ministra v vladi J. Janše, to je bir res cvet, vesoljski, na žalost je referendum doživel debakel, tistih 5 mio EUR smo že pozabili, dajmo mu še kakšno priložnost, ni prepozno, regije so pač nekaj najbol lepega in perspektivnega na poti v lepšo bodočnost, spominjajo me na nekdanje okraje, seveda gre za čisto nekaj drugega, demokratičnega! Pravzaprav bi Kardelj z regijami opravil na hitro, takoj bi jih imeli!
Tonček Balonček
14. 10. 2009 18.50
Pa tga tip je toptalno brez zveze, nesposoben do konca, Kukovičeva bi takoj prijela za delo in pot v lepšo bodočnost bi bila zagotovlena! Hočemo nove volitve, pogrešam predvsem Podobnikovega Janeza indruge genije prejšnje ekipe. Drobnič bi gotovo zagotovil razmnožebvanje Slovencev in še ter še! kako lepo bi zdaj pekli kostanj ob domačih ognjiščih in se veselili svetle bodočnosti, zaradi prevar na volitvah moramo pa čakati! Kot vedno!
bukefal
14. 10. 2009 17.53
Sicer pa imam vizijo in znanje tudi jaz. Prva mi narekuje, da bom na naslednjih volitvah kot vedno volil bolj sposobne, že minimalno znanje oziroma poznavanje številk pa bo dovolj, da bom obkrožil pravo stranko!!!
8JASMIN
14. 10. 2009 17.53
PAHOR JE UZEL TEGA GERKEŠA, KER GA JE ŽNIDARŠIČ IN NESPOSOBNI ERJAVEC IZSILJUJEJO PAHORJA, DA BODO ODŠLI IZ KOALICIJE, PAHOR SE PA TEGA BOJI, KER SE DRŽI STOLČKA-PREMIJERJA-NESPOSONEGA, KOT HUDIČ KRIŽA !!!!!!!!!!!! TO JE TO IN NIČ DRUGAČE SO POVEDALI IZ KROGOV SD.....
bukefal
14. 10. 2009 17.49
Konec koncev pa je vseeno bolje, da bo minister mladi doktor, pa čeprav iz povsem drugega 'foha'. Bolj sem se bal, da bo Erjavčeva Kahla predlagal za ministrico Požončevo, saj je navijal za Prekmurje!!!
bukefal
14. 10. 2009 17.45
Kot doktor strojništva je kandidat prav gotovo res strokovnjak in nafilan z znanjem. Tako mu statika, konstrukcija orodij in še kaj podobnega, verjetno ne dela težav. Ne vem pa, če je to znanje dovolj za upravljanje lokalne in regionalne politike!!!
bukefal
14. 10. 2009 17.40
Bolj pa me skrbi, da v tem primeru ne gre ne za vizijo, ne za znanje, temveč za sorodstveno vezo v smislu "naši k našim"!!!
bukefal
14. 10. 2009 17.38
Da se ne bo izcimilo kaj podobnega kot s Križančem in Golobičem, ki sta tudi imela vizijo in znanje!!!