Slovenija

Ovadili Potočnikovo

Ljubljana, 09. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Članica mestnega nadzornega odbora Marija Senčar je vložila kazensko ovadbo zoper dosedanjo ljubljansko županjo Viktorijo Potočnik ker o polletnem proračunu ni obvestila mestnih svetnikov. Kriminalisti zadevo že preiskujejo.

Tik pred volitvami je članica nadzornega odbora ljubljanske občine Marija Senčar vložila kazensko ovadbo zoper zdaj že nakdanjo županjo Viko Potočnik. Senčarjeva namreč trdi, da je blagajna mestne občine Ljubljana prazna, Potočnikovi pa očita tudi kršitev zakona o javnih financah, saj nekdanja županja o finančnem stanju občine in o polletnem proračunu mestnih svetnikov sploh ni obvestila.

Županja Viktorija Potočnik poročila o proračunu po zakonu o financah ni poslala mestnemu svetu
Županja Viktorija Potočnik poročila o proračunu po zakonu o financah ni poslala mestnemu svetu FOTO: Dare Čekeliš

Pred štirimi leti je Viktorijo Potočnik v mestni blagajni pričakal presežek denarja v višini dobrih 6 milijard. Naslednje leto je primanjkljaj znašal milijardo tolarjev. Leta 2000 prav tako. Lani 2 milijardi. Letošnji polletni primanjkljaj znaša že 3 milijarde in 700 tisoč tolarjev. S sredstvi ki so še ostala iz minulih let je trenutno stanje občinske blagajne 2 milijardi minusa. Senčarjeve sam primanjkljaj ni zmotil toliko kot dejstvo, da županja poročila o proračunu po zakonu o financah ni poslala mestnemu svetu.

"Kazensko ovadbo sem to pot podala samo zaradi tega nespoštovanja zakona o javnih financah," pravi Senčarjeva.

Stevo Lekič z oddeleka za finance MOL pa je za 24ur povedal, da mestni svet tega poročila ni obravnaval, ker ni bila sklicana redna seja mestnega sveta. Lekič sicer priznava, da sta sklic redne seje in dnevni red obravnave v domeni županje. Izgubo pa bo občina premostila s kratkoročnimi krediti v višini primanjkljaja.

Senčarjeva pravi da je takšnih pogodb okrog 30. "Najemali do in vračali, najemali in vračali … tako da je zdaj saldo takšen kot je. O tem niso svetniki vedeli ničesar," dodaja Senčarjeva.

Občinski nadzorni odbor je zahteval dodatna poročila in predlagal neodvisno revizijsko komisijo, ki do zdaj v občinsko blagajno ni še nikoli pokukala.

"To pobudo bomo preučili, saj je to povezano z določenimi stroški, in bomo eventuelno tudi naročili takšno revizijo," je povedal Lekič.

Senčarjeva je kazensko ovadbo razširila tudi na nakup tovarne Rog v višini 2 milijard tolarjev. Tam namerava občina graditi nadstandardna stanovanja, o čemer mestni svetniki prav tako niso bili obveščeni. Lekič pa se zagovarja, da so svetniki o tem nakupu sicer posredno razpravljali pod skupno točko nakupa stavbnih zemljišč.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA