Slovenija

Ovadba je na tožilstvu

Ljubljana, 12. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.M./STA/E.Ž.
Komentarji
0

Tožilstvo v Ljubljani je potrdilo, da je prejelo ovadbe v zadevi prodaje Mercatorjevih delnic.

Neven Borak (ATVP)
Neven Borak (ATVP) FOTO: POP TV

Tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) preverja sum zlorabe notranjih informacij pri prodaji delnic Mercatorja, je potrdil direktor agencije Neven Borak. "ATVP v tej zadevi zaenkrat še ni vložila ovadb, tudi če jih bo, pa to ne bo javen podatek," je dejal Borak.

ATVP mora sicer pregledati vse okoliščine, povezane s transakcijami z delnicami Mercatorja. Na agenciji več o pregledih poslov v zvezi z Mercatorjem ne želijo povedati, pod drobnogled pa naj bi vzeli tudi Pivovarno Laško in Istrabenz, saj naj bi sumili, da sta pri tem poslu družbi delovali usklajeno.

Prepričani smo, da smo pri prodaji deleža družbe Mercator ravnali v skladu z zakonodajo. Svoje stališče glede ovadb bomo lahko podali, ko nas bodo pristojni organi tudi uradno seznanili z vsebino ovadb. Marko Pogačnik, direktor SOD

Družbi sta deleže v "najboljšem sosedu" od Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD) kupili po ceni 38.000 tolarjev za delnico. Kot je še povedal Borak, je preiskava ATVP neodvisna od preiskave Ljubljanske borze, če pa bo to potrebno, bodo pri preiskavi sodelovali tudi z borzo.

Kako se bo na insajderstvo odzvalo tožilstvo?

Posle, povezane z odprodajo in dokapitalizacijo Mercatorja, sicer pregleduje tudi Ljubljanska borza, ki je prve postopke pri pregledu poslov, povezanih z odprodajo in dokapitalizacijo Mercatorja, že končala.

Marko Pogačnik (SOD)
Marko Pogačnik (SOD) FOTO: POP TV
Za aktivnosti Ljubljanske borze smo izvedeli iz medijev, je nad ovadbo presenečen predsednik uprave KAD Tomaž Toplak: "Glede na transperentno izvedene postopke pri prodaji deleža v Mercatorju ocenjujemo, da niso podane okoliščine za uvedbo postopka. Ker z vsebino kazenske ovadbe nismo seznanjeni, zadeve v tem trenutku ne moremo komentirati."

Na državnem tožilstvu so potrdili, da so od uprave ljubljanske borze pod vodstvom Marka Simonetija prejeli ovadbo. Po neuradnih podatkih gre za sum kaznivega dejanja zlorabe notranjih informacij, ki naj bi ga storila v. d. predsednika uprave KAD Tomaž Toplak in direktor SOD Marko Pogačnik. Z borze so sporočili, da ne morejo "dodatno pojasnjevati in komentirati vsebine nadzornih postopkov, ki so zaključeni, prav tako tudi ne tistih, ki še potekajo".

Vodstvo KAD se je odzvalo s kratkim sporočilom, da z vsebino ovadbe niso seznanjeni, zato je ne morejo komentirati. "Presenečeni smo nad dejstvom, da smo za te aktivnosti izvedeli iz medijev". Na KAD-u tudi menijo, da "niso podane okoliščine za uvedbo postopkov", češ da so bili postopki pri prodaji deleža v Mercatorju izvedeni "transparentno".

LDS kritična do izjave vodstva Pivovarne Laško

Mercator
Mercator FOTO: POP TV

V zvezi z izjavo glede prodaje delnic Mercatorja, v kateri je Pivovarna Laško napadla predsednika LDS Antona Ropa, češ da prav on kot nekdanji predsednik vlade "pozna načine vplivanja tako na paradržavne sklade kot tudi na medije", se je danes oglasila Liberalna demokracija. LDS trdi, da ni napadla ravnanja Pivovarne Laško temveč tiste, ki so ji omogočili "realizacijo velikih dobičkov".

Prav tako jih preseneča, da Pivovarna Laško kot primerljiv posel z Mercatorjem navaja prevzem Pivovarne Union. "V primeru Uniona je bila zagotovljena transparentnost prodaje, konkurenčnost ponudbe ter nazadnje tudi realizirana več kot 70-odstotna prevzemna premija." Prodaja Mercatorja naj bi bila glede velikosti kapitala in njegovem prodanem deležu po mnenju LDS primerljiva le s prodajo deležev v Leku in NLB, "ne pa tudi realizirana cena prodaje v omenjenih primerih".

Socialni demokrati so danes zaradi prodaje državnih deležev v Mercatorju napovedali poslansko vprašanje predsedniku vlade Janezu Janši, če bo potrebno, bodo zahtevali tudi razpravo. To naj bi se zgodilo že na prvi septembrski seji Državnega zbora.

Prav tako naj ne bi držala navedba Pivovarne Laško, da sta bila v primeru Mercatorja dva ločena kupca. "Prvič, ker je direktor Pivovarne Laško Anton Turnšek član nadzornega sveta Istrabenza. Drugič, ker je vsem dobro poznano, da je Pivovarna Laško solastnik Istrabenza. In tretjič, ker KAD in SOD nista imela nobenega utemeljenega razloga, da bi delež prodajala ločenima kupcema," menijo v opozicijski stranki, hkrati pa priznavajo, da je pivovarna "nedvomno sklenila dober posel" na račun oškodovanja davkoplačevalcev.


SORODNI ČLANKI