Slovenija

Ostro proti Hrvaški

Ljubljana/Zagreb, 04. 10. 2007 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./S.T./Š.Z.
Komentarji
19

V primeru razglasitve hrvaške ERC je treba prekiniti pogajanja, meni SLS. Jelinčič gre dlje - 'prekiniti je treba stike'.

Uveljavitev hrvaške ERC bi za Slovenijo pomenila še en hrvaški korak v smeri poseganja po polovici Piranskega zaliva
Uveljavitev hrvaške ERC bi za Slovenijo pomenila še en hrvaški korak v smeri poseganja po polovici Piranskega zaliva FOTO: POP TV
SLS opozarja, da mora v primeru realizacije hrvaške grožnje Slovenija s 1. januarjem 2008 do nadaljnjega zamrzniti vsa Hrvaška pogajanja o vstopu v EU in to do dokončne razveljavitve sklepa hrvaškega sabora.

SLS opozarja, da mora Slovenija tako Hrvaški kot Evropski uniji nemudoma in jasno sporočiti, da bo v primeru hrvaške razglasitve zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu tudi za članice Evropske unije prišlo do prekinitve pogajanj za vstop Hrvaške v EU. Tako delovanje je po oceni SLS v neposrednem nasprotju s principi EU in ne more biti opravičljivo za državo, ki želi postati članica te Unije. V SLS sicer zatrjujejo, da podpirajo vstop Hrvaške v EU, a pod pogojem, da se drži evropskih pravil obnašanja in delovanja, ki so jih morale in jih morajo upoštevati tudi vse ostale države kandidatke za članstvo v EU.

Hrvaški premier Ivo Sanader je povedal, da bo Hrvaška s 1. januarjem 2008 uveljavila ERC v Jadranu tudi za države članice EU. Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je dejal, da bi uveljavitev ERC pomenila težavo za Hrvaško pri približevanju EU.

Včerajšnjo izjavo hrvaškega premierja Iva Sanaderja, da bo Hrvaška s 1. januarjem 2008 uveljavila ERC v Jadranu tudi za članice Evropske unije, v SLS ocenjujejo kot neposredno napoved Hrvaške, da bo prekršila svoj dogovor s Slovenijo, Italijo in EU, po katerem ERC za države EU ne bo uveljavljena.

Tiskovni predstavnik SLS Rok Ravnikar je na vprašanje 24ur.com, ali gre za poziv vladi, da naj kaj ukrene v zvezi z napovedano hrvaško potezo, dejal, da stranka ne poziva vlade k ničemur. Dodal je, da glede na zadnje izjave zunanjega ministra Dimitrij Rupla, pričakujejo, da bo tudi vlada sama opozorila uradni Zagreb.

V SLS ocenjujejo kot nesprejemljive izjave nekaterih posameznikov v Sloveniji in EU, češ da zaradi prihajajočih volitev na Hrvaškem ni pričakovati spremembe sklepa hrvaškega sabora. Uveljavitev hrvaške ERC bi za Slovenijo pomenila še en hrvaški korak v smeri poseganja po polovici Piranskega zaliva in poskus onemogočanja slovenskega neomejenega dostopa do mednarodnih voda.

Pahor: Gre za zaplet z EU

Kako se bo Svet odzval na enostransko odločitev Hrvaške, če bo ob koncu leta 2007 jasno, da Hrvaška ne namerava spremeniti svoje enostranske odločitve o uveljavitvi Ekološko-ribolovne cone, ki naj bi stopila v veljavo 1. januarja 2008? Pahor v Evropskem parlamentu vložil vprašanje Svetu

Napoved Sanaderja je po mnenju predsednika SD Boruta Pahorja slaba odločitev. "Ne toliko za Slovenijo in EU kot za Hrvaško," je ocenil. Izjava Sanaderja po mnenju Pahorja namreč ne pomeni zapleta s Slovenijo in Italijo, temveč neposreden zaplet z EU.

LDS za sestanek s premierjem

LDS medtem predlaga predsedniku vlade Janezu Janši takojšen sklic sestanka predsednikov parlamentarnih strank s premierjem, na katerem bi dogovorili o nadaljnjih korakih. ''Na problem uveljavitve ERC smo v LDS na sestankih opozarjali, saj uveljavitve cone ne moremo razumeti drugače kot nov korak k doseganju hrvaškega strateškega cilja, to je sredinske črte v Piranskem zalivu. Sosednja država očitno gradi politiko reševanje mejnih vprašanj s Slovenijo na principu doseženega v naravi. Predsednica LDS Katarina Kresal bo predlagala, da Slovenija zahteva sestanek v Bruslju glede veljavnosti sporazuma iz leta 2004, ki so ga podpisali državni sekretarji Hrvaške, Slovenije in Italije. Sporazum je takrat postal del sklepov Sveta Evrope za to leto, z njim pa se je Hrvaška odpovedala uveljavitvi ERC za države članice Evropske unije,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

Jelinčič za prekinitev odnosov

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič pa v pisni poslanski pobudi sprašuje vlado, kakšne postopke bo uvedla proti razglasitvi ERC. Ob tem jo poziva, naj do rešitve odprtih vprašanj s Hrvaško prekine vse odnose z Zagrebom, v primeru uveljavitve ERC v Jadranu tudi za članice Evropske unije pa naj Slovenija kot predsedujoča EU takoj ustavi pogajanja o vstopu Hrvaške v unijo.

Jelinčič je v svoji pobudi spomnil, da v SNS že leta opozarjajo na odprta vprašanja in mejno problematiko s Hrvaško in pozivajo vlado k rešitvi, vendar niti vlada niti druge parlamentarne stranke po njegovih besedah nimajo posluha za njihove predloge. SNS se zato pridružuje pozivu SLS o zahtevi za prekinitev pogajanj o vstopu Hrvaške v EU.

HNS: Potrebno je diplomatsko komuniciranje

Ekološki vidik ERC je absolutno v interesu vseh držav. ERC bo glede ribištva uredil sedanji kaos v Jadranu. Vesna Pusić

Polna uveljavitev hrvaške ERC od začetka naslednjega leta je možna, ampak zahteva zelo intenzivno diplomatsko komuniciranje z Italijo in Slovenijo, je ocenila predsednica Hrvaške narodne stranke - liberalnih demokratov (HNS) in podpredsednica sabora Vesna Pusić. Meni tudi, da je Hrvaška premalo storila glede ERC v pogovorih z Italijo in Slovenijo. Kot je poudarila, je ravno v tem trikotniku potrebno doseči skupni predlog za urejanje problema.

Poslanca zahtevata razglasitev ERC

Poslanca Tadić in Rožić sta prejšnji teden izstopila iz opozicijske Hrvaške stranke prava (HSP) zaradi nestrinjanja z načinom vodenja te stranke.

Hrvaška poslanca Tonči Tadić in Miroslav Rožić sta v odprtem pismu pozvala Sanaderja k razglasitvi ERC v Jadranu tudi za članice Evropske unije. Tadić, član nacionalnega odbora za spremljanje pogajanj z EU, in Rožić, član skupnega odbora Evropskega parlamenta in hrvaškega sabora, sta Sanaderja pozvala, naj "nikakor ne sproži postopka vnovične prestavitve polne uveljavitve hrvaške ERC v Jadranu".

V pismu Sanaderju sta menila, da je treba čas do 1. januarja 2008 izkoristiti za "pripravo uveljavitve odločbe hrvaškega sabora o ERC in zakona o obalni straži, da bo Hrvaška v enakopravnem položaju s svojima sosedama, članicama EU".

Poslanca sta zapisala, da sta zaskrbljena zaradi "groženj nekaterih članov Evropskega parlamenta in Evropske komisije iz Slovenije in Italije o morebitnem oviranju hrvaških pogajanj z EU zaradi hrvaške razglasitve ERC 1. januarja 2008", še posebej pa zato, ker bo "Slovenija istega dne prevzela predsedovanje EU".

SORODNI ČLANKI

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
05. 10. 2007 15.08
V 150 letih je že toliko tajnih sporazumov (novuh), da je tisti iz leta 1915 že zdaj neuporaben, kaj šele 2070 leta, pač predmet za zgodovinarje! Tudi Vatikan je goto imel kakšen tajni sporazum z mestnimi državami po (današnji) Italiji, Švici in Nemčiji itd., pred 1000 leti! Pa kaj naj s tem počnemo? Pred 1500 leti še krščanstva nismo imeli, zdaj prisegamo na dediščino Evrope!
bnam 2707
05. 10. 2007 11.56
Tonček Balonček:jaz sem že tolikokrat pisal o tej temi,da sem to pot zelo na kratko omenil nekaj dogodkov. se strinjam z napisanim,le da je tisti del o Wilsonu malo sporen. Ameriški predsednik Wilson je v celoti podprl zahtevo,da ostanejo DEŽELE KRANJSKE celota in da pripadajo slovenskemu ljudstvu!!!Angleži pa so kljub nasprotovanju Wilsona poklonili Italiji ozemlje,ki ni bilo njihovo,saj so že leta 1915 z rimom podpisali tajni sporazum o tej velikodušni nagradi za sodelovanje Italije na zavezniški strani. Ta sporazum je v Angleških arhivih in ga seveda ne bodo dali na plano,ker jih je sram,da so kupčkali z ozemljem,s katerim niso imeli nič.Torej na račun Slovencev!Sicer pa koliko vem so angleški arhivi ,vsaj nekateri ,dostopni šele po 140 letih! Bi si pa tvoj komentar gotovo moral prebrati Polons in njemu podobni!
Tonček Balonček
05. 10. 2007 10.15
Bnam, seveda! V tistih gradovih okoli Pariza so Avstrijo praktično okradli! Nekaj so dali SHS-u, nekaj pa Italjanom! Pa saj takrat še ni bilo Slovenije kot države! Na Pariški mirovni konferenci leta 1919 so bili Slovenci in Hrvati formalno zastopani v delegaciji Kraljevine Srbije, saj Kraljevina SHS do podpisa mirovne pogodbe ni bila uradno mednarodno priznana!! Predsednik ZDA Wilson ni priznaval londonskega sporazuma in celotnih italijanskih apetitov po ozemlju, pač pa omiljeno različico, po kateri pa Slovenci vseeno ne bi imeli dostopa do morja. Dogovor takrat ni bil sklenjen, a je bilo predlagano, da Kraljevina SHS in Italija to uredita dvostransko. Italijanska pogajalska izhodišča je izboljšal tudi pesnik in nacionalist d'Annunzio, ki je 12. septembra 1919, dva dni po senžermanski formalni ukinitvi Avstro-Ogrske, z iredentisti nasilno osvojil Reko, ki je bila začasno pod protektoratom mednarodnih sil antante, in ustanovil »italijansko regentstvo Kvarnerja«. Na tridnevni konferenci, ki je sledila naslednje leto v Rapallu blizu Genove, se je Italija obnašala kot velesila. Presegla je, z londonskim sporazumom obljubljeno ji ozemlje in s sporazumom 12. novembra 1920 dosegla razmejitveno črto Mangart – Triglav – Blegoš – Hotedršica – Planina pri Rakeku – Snežnik – Reka, pripadli so ji tudi otoki Srakane, Unije, Cres, Lošinj, Lastovo, Palagruža in mesto Zadar. Reka z okolico je po rapalskem sporazumu imela status samostojne države, a je bilo mesto leta 1924 z rimskim sporazumom dodeljeno Italiji, ki ga je že prej vojaško nadzorovala in ni priznavala plebiscita prebivalstva, ki je želelo ostati samostojno. Okolica Reke s Suškom je po Rimskem sporazumu pripadla Kraljevini SHS, ki je tam zgradila pomembno jugoslovansko pristanišče. Italija in Jugoslavija sta pozneje sicer podpisovali sporazume o prijateljstvu med državama in medsebojnem sodelovanju, a je bila z njimi zaščitena le italijanska manjšina na Hrvaškem. Z rapalsko mejo je bilo slovensko prebivalstvo nekdanje Avstro-Ogrske razdeljeno na dva dela. Slovenci, ki so živeli na Goriškem, delu Notranjske, v Trstu, Istri in na Primorskem, so kmalu občutili raznarodovalni pritisk čedalje močnejšega fašizma. Glej tudi:: Stane Granda, Ivan Kordiš: Od držav na Slovenskem do slovenske države, Pokrajinski muzej Kočevje, Kočevje, 2004.
bnam 2707
05. 10. 2007 09.23
Hrvaški moramo reči odločen "NE",dokler se stvari ne uredijo dokončno,vse ostalo je mlatenje prazne slame!Jelinčič ima še kako prav!Hrvati so zelo predrzni in nesramni in jim ni nič mar za zgodovino in nje dejstva! PS:tisti,ki pravite,da je bila Istra in pretežen del slovenije(Primorska)Italjanska nimate pojma o zgodovini! Istra in Primorska sta bili s tajnim sporazumom Londona in Rma dodeljena Italiji za nagrado,ker so sodelovali na strani zaveznikov!
Tonček Balonček
05. 10. 2007 07.30
Vztrajati bi morali, da Nerezine in Červar postaneta slovenska kondominija! Mogoče tudi Stinica.
bonsai9@email.si
04. 10. 2007 22.32
jrainer da ti ne bo slučajno g. Jelinčič malo ušesa podaljšal. Dol do Dubrovnika. Kar se pa tiče JJ, Sanader, Rupel...letos ti meni, naslednje leto mi tebi. Sicer saj zato so se pa tako otepali Dalajnci osamosvojitve. Ker sedaj so oni tisti ta spodnji. Jugovići. Svoji k svojim.
jrainer@siol.net
04. 10. 2007 17.24
Tonček Balonček je zadel bistvo: Istra ni bila nikoli v zgodovini ne Hrvaška ne Slovenska, med svetovnima vojnama pa je pripadala Italijanom, kot tudi tretjina slovenskega ozemlja (Primorska in Notranjska), takrat pa sta bili Slovenija in Hrvaška prvič omenjeni kot republiki v tedanji kraljevini SHS oz. kraljevini Jugoslaviji.
5R1-K
04. 10. 2007 17.04
politik70...ne mešaj vse skupaj....
coctacola
04. 10. 2007 16.18
Hrvaško vodstvo zamuja in ni niti pripravljeno niti sposobno zapirati poglavij za pristop k EU. HDZ in vlada potrebujejo krivca. Razglasili bodo ERC in mi jim bomo šli na roko in preprečili pristopna pogajanja. Pridobili bodo na času in si bodo za svojo nesposobnost našli krivca. V očeh hrvaških volivcev bo to Slovenija. Ozemlja ti nihče ne podari, vedno si ga moraš kupiti ali priboriti.
karol290@siol.net
04. 10. 2007 15.43
Hrvaško vodstvo je resnično pokvarjeno v dno duše, počitniška skupnost Krško že trideset let deluje v Nerezinah, ki smo jih mi zgradili je bilo do sedaj vse v redu naenkrat so se dobri sosedje hrvati izmislili, da manjka uporabno dovoljenje in Nerezine zapečatili, SRAMOTA.
politik70
04. 10. 2007 14.04
Tale kmečki kao SLS se pa sam pred volitvami zbudi.Tri leta ni kurcem mrdnla zdej pa spet neki grozijo Hrvatom.Po mojem bi bilo bolj učinkovito ko bi oni šli malo k Janši in ga povprašali kaj zaboga se je spet dogovoril z Sanaderjem.Pa Dimsija naj mal po zdravju vprašajo kaj se dogovarja z hrvati že najman 12 let.Ta podlasca je bil v vseh možnih vladnih opcijah zunanji minister.In kaj je naredil ? Veliko pizdarij. Pa tud to je megla z neko ekološko ribogojno cono.Je barbika nekaj hotel v Bruslu temu oporekat pa so ga vsi utišal kao saj smo se že vse zmenil.Zjebal nas bojo ko mačke JJ pa še veselo ponuja Nemcem luko pa telekom pa interevropo železenc pa baje nečjo ker so preveč v pi.... Naj tale SLS raj kmet poštima da nam najo futr podražil do nebes hrvate naj pa veliki JJ poštima sej je velik prjatu od Sanaderja. Sama megla je tale vlada.Je včeraj Rop mal gobec odpru in so morali prec skrent pozornost na ribe. Sam pozabljajo da ribe smrdijo sploh če jih maš predolgo na toplem.
slivov knedl
04. 10. 2007 13.16
Prepozno je za vse skupaj.Pustit bi moral,da jih JNA prgazi,za sosede bi imeli Srbe,kar tud ni idealno,vendar dogorili bi se veliko lažje.
Torpedo
04. 10. 2007 12.54
avsenikman: ja in?
mcgregorslo@hotmail.com
04. 10. 2007 12.47
Enkrat bo treba narest konec. Če ne bošlo drugač pa z izvolitvijo Jelinčiča :)
Tonček Balonček
04. 10. 2007 11.47
Sebveda, Istra ni bila hrvaška, spadala je pod Italijo, še prej pod Avtroogrsko, Avstrijo, včasih celo v Rimsko cesarstvo. Komu naj jo potem damo zdaj, če ni hrvaška, da bo pravično in se bo spodobilo? Morda bo pa prišlo do nove Beneške republike in bo njihova! Nehajrte s temi zemljevidi, ker takega ki mu paše, lahko vsakdo najde, odvisno, kakršnega hoče! Meje morajo določiti velesile, sicer so sami spori in konflikti, kar pa vesesilam tudi ustreza, lahko vedno posredujejo če je treba. Tudi v malem se sosedje za meje nikoli ne dogovorijo ampak se tožarijo v nedogled, sodišča pa odločajo po nekaj deset let.
avsenikman@gmail.com
04. 10. 2007 11.24
Istra ki je zdej pod hrvaško, ni nikoli prej v zgodovini spadala pod hrvaško, to so dokazali HRVAŠKI zgodovinarji in dokazali da si je hrvaška na nepošten način prisvojila to ozemlje!!!
Heinke
04. 10. 2007 11.19
Ko takole gledam kaj vse se dogaja s Slovenije mi pride na misel. Avstijci, Italijani in Hrvati so nam vzeli ozemlje, srbi pa so se polatili kar cele Slovenije. Avstrijci na pošten način z referendumom, Italijani zvito z menjavo ozemlja, Trst smo izgubili in dobili neko ozemlje v Srbiji (kot jugoslavija), Hrvati (ne vem kako, najbrž kak dogovor), srbi pa na njihov način, z mafijo, na način kot so iskali haške obtožence v Srbiji. 6 let so lepo govorili in obljubljali, naredili pa nič, oziroma kontra (npr. Janković).
Tonček Balonček
04. 10. 2007 11.15
In s čim bi ti naši politiki grozili, če npr.Hrvaška sploh ne bi bila pretendentka za članico EU? S harpunami? Nehajmo se že enkrat zatekati pod to krilo Evrope, ker le-ta ni naša mama, kar se bo prej ali slej očitno videlo! Imela bo še veliko "otrok", nekatere bo oddala tudi v rejo!!
Načelno se ne strinjam z politiko SLS vendar jih glede odločne politike do Hrvaške odločno podpiram. Slovenci, stopimo skupaj v bran naših interesov! vzemimo kanone nazaj iz muzejev!