Slovenija

Oster predsednikov odziv

Postojna, 20. 07. 2006 21.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Drnovšek je dejal, da si vlada ne bo podredila institucije predsednika republike, vsaj dokler bo on predsednik.

Predsednik Janez Drnovšek s prestolonaslednikom princem Aleksandrom II Karađorđevićem in princeso Katarino na balkonu ljubljanske Vile Podrožnik.
Predsednik Janez Drnovšek s prestolonaslednikom princem Aleksandrom II Karađorđevićem in princeso Katarino na balkonu ljubljanske Vile Podrožnik. FOTO: Dare Čekeliš
Drnovšek je princa Aleksandra II. s soprogo, princeso Katarino, na vljudnostnem obisku sprejel v torek, ko sta prvič obiskala posestvo Brdo pri Kranju. Družina Karađorđević je imela v Sloveniji do povojne nacionalizacije v lasti več objektov, med drugim tudi dvorec Brdo pri Kranju. V skladu s slovenskim zakonom o denacionalizaciji iz leta 1991 do denacionalizacijskega postopka ni upravičena, saj jo zadeva ukaz predsedstva prezidija ljudske skupščine FLRJ z dne 8. marca 1947. Ta določa odvzem državljanstva in zaplembo vsega imetja celotni družini Karađorđević.

Predsednik republike Janez Drnovšek se je odzval na vladne pripombe, da vlada ni sprejela izhodišč ali dala dovoljenja za obisk princa Aleksandra II. Karađorđevića v Sloveniji. "Vlada si ne bo podredila institucije predsednika," je poudaril Drnovšek. "Vlada si skuša podrejati nekatere druge institucije, gospodarstvo, medije. Ampak institucije predsednika si ne bo podredila, dokler sem predsednik," je povedal Drnovšek in ponovil, da je princa povabil na vljudnostni obisk. Drnovšku se je namreč zdelo, da ima moralno pravico videti tiste kraje in objekte, v katerih so prebivali njegovi predniki. Drnovšek je sicer še dejal, da po slovenskih zakonih Karađorđević gradu Brdo ne more dobiti nazaj.

princ Karađorđević
princ Karađorđević FOTO: Dare Čekeliš


Premier Janez Janša je glede obiska Karađorđevića v Sloveniji dejal, da obiska predsednik Drnovšek z vlado ni koordiniral. "Zunanjepolitične poteze niso koordinirane, čeprav bi morale biti v skladu z zakonodajo in uredbami, ki veljajo, tudi letnimi programi. Tudi financirati bi se morali v skladu z letnimi programi, tako da se nekatere poteze vlečejo mimo tega, tudi mimo dobre prakse," je dejal in to obžaloval. Menil je, da obisku ne gre pripisovati prevelikega pomena. Da obisk ni bil usklajen z vlado je obžaloval tudi zato, ker ima lahko materialne posledice, saj si prestolonaslednik prizadeva za vrnitev premoženja.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svobodnjak 1
21. 07. 2006 22.42
Vlada si ne sme in ne more podrediti institucije predsednika, kot bi to želel Janša s svojimi. In prav te težnje po podreditvi jasno kažejo, da ne gre za dobro Slovenije ampak za lastni prestiž in oholost.
caroll
21. 07. 2006 22.18
Se mi zdi,da je ravno obratno...g.Drnovšek včasih počne take stvari,katere bi morala urediti vlada...g.Drnovšek ti sam predseduj,vladajo pa sedaj drugi...
svobodnjak 1
21. 07. 2006 22.17
Očitno nisi dobro prečital. Tisto kar sem zapisal o komisiji prav nič ne diši po demokraciji. Pa vsa odstavljanja in podobni heci. Saj imamo oči. Priznavaš pa, "da sedaj vidimo neke stvari...", torej stvari so. Če so bile prej ali ne, je druga debata, ni pa potrebno, da so. Saj menda želimo boljše... Hja, tako očitno ignoriranje, kot se ga gre Janša, pa vendarle prej ni bilo. V stilu, naj se dobijo raje pomladi, ob lepem vremenu in takšne zadeve, prečkanje meje, kakor se komu zahoče, pa kaj bi našteval, 25junij je prepričan v svoje, jaz v svoje, čas bo pa pokazal.
25junij@gmail.com
21. 07. 2006 21.58
Žalostno je to ker sedaj vidite nekatere stvari, ki so vam prej bile samoumevne... Končan je absolutizem LDS in prihaja normalna parlamentarna demokracija... Seveda pa to Svobodnjaku ni všeč... Res žalostno...
kgb@akcija.net
21. 07. 2006 21.53
dobro da imamo Drnovška drugače bibili že v času janševega absolutizma
svobodnjak 1
21. 07. 2006 21.38
Če v nekem državnem telesu, v neki komisiji ne dosežeš prevlade in večinskega mnenja, povečaj število članov, seveda s svojimi, tako, da imaš strankarsko prevlado, potem pa tako aoli tako gre vse skozi. 25junij, a lahko temu rečemo demokracija. Daj no, sploh ne vemo, kako se bližamo neki Janševi obliki absolutizma, nadvlade nad vsem. Žalostno.
25junij@gmail.com
21. 07. 2006 17.45
Svobodnjak, očitno si piskal ko je Drnovšek vladal Sloveniji.
svobodnjak 1
21. 07. 2006 16.25
igor ukmar ima prav Končno se je zgodilo, da se Janši vrača tako, kot on daje. Pa saj Janša ni gospodar Slovenije, da bi si vse podrejal. Če z par let bomo enko piskali, če ga ne bomo ustavili.
25junij@gmail.com
21. 07. 2006 16.23
Najbolj je Slovenijo uničil Drnovšek s svojim 10 letnim vladanjem...
doki007@email.si
21. 07. 2006 16.03
raj poglejte kaj dela vlada iz Slovenije koplje grob če še ne veste,... zato se raje vprašte hočjo vladni kljukci državo uničt ,. to je Janez Janša, vse je umetno, govorim o prevzemu evra......
25junij@gmail.com
21. 07. 2006 08.15
Komaj čakam predsedniških volitev. Vsak kljukec bo bolj reprezentativen kot Drnovšek. Pred časom sem še mislil, da je vreden predsedniškega mesta. Sedaj pa vse bolj dvomom v njegovo delovno sposobnost. Izrablja status predsednika Republike. Njegovi govori so vse bolj podobni gostilniškim debatam o vegetarjanstvu in dobrih delih. Čeprav je potegnil nekatere poteze za pomoč potrebnim, imam vse bolj občutek, da s takimi potezami gradi podobo nadčloveka, ki je nad vsemi in ima vsem kaj za povedat. Prerokov, ki ne potrebujejo razmišljati kaj bodo jutri jedli od drage ekološko pridelane hrane, Slovenija ne potrebuje. Novo poduhovljenost, ki jo propagira naš predsednik, je vsekakor izraz obilja in brezkrbnosti. Predsednik, ki ne gleda televizije, potem pa trdi kako si jo nekdo poskuša podrediti je neverodostojen in populističen. Jaz mu predlagam, da naj živi svoje asketsko življenje na račun države. Še eno leto. Potem pa se naj posveti vsem poduhovljeni zadevm tega svata. Samo naj nam ne dela sramote s takimi izpadi. Aja, pa tudi njegova moralna presoja, da je povabil srbsekga prinaca nas je davkoplačevlce tudi drago stala.
bogataj.mitja@gmail.com
21. 07. 2006 08.12
Mimogrede prva slika ni iz Brda pri Kranju ampak pogled iz balkona Vile Podrožnik!!!! Drugač pa svaka čast Presidente mi smo s tabo! Še tako naprej!
pimo
21. 07. 2006 05.48
Tale kljukec Drnovšek je z svojim enostranskim mešanjem štren že nekajkrat močno poslabšal gospodarske odnose z nekaterimi državami, najbolj prav z Srbijo, ko se je šel lizat šiptarjem. Pa kaj se sploh gre, saj je jasno, da je treba vse zunanje politične poteze vleči usklajeno.
zamejec
21. 07. 2006 01.37
dragi jansa,daj objasni nam zakaj si se boril 1991,sls naj bo tiho da ne bi zbudili hrvate,oni so ustasi ne domobranci kot ti,mogoce pa spet sodelujete?kaj bi ti sploh rad,na dobri poti si da bos najbogatejsi slovenec in ubogi narod se vedno misli da bodo bolje ziveli,komu bos vladal cez par let saj bomo vsi siromaki.zdaj pa bi rad se predsednika komandiral?daj naredi ze enkrat nekaj za slovenijo.
goso
21. 07. 2006 01.23
Prestolonaslednik? Minili so tisti časi, ko so si nekateri lastili večno oblast. Njegovi so pač pobegnili in prepustili jugo vojni usodi. Zdaj so pač out. Ne moreš reč, da ni bilo vmes II.svet. morije...
igor.ukmar@ccd.si
20. 07. 2006 22.01
Koordinacija je stvar presoje tistega, ki namen izrazi. Naš predsednik države Dr Janez Drnovšek je ta namen jasno izrazil in koordinacijo obiska kot vedno tudi prijetno in v obojestransko zadovoljstvo tudi speljal. Tako je njegova pristojnost in tako je tudi prav.