Slovenija

Ostali brez krpana

Ljubljana, 29. 11. 2006 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sistemska tehnika je po zadnjih podatkih ostala brez proizvodnje oklepnika krpan 8x8.

V Sistemski tehniki so poudarili, da razumejo odločitev GD, saj izdelka, ki so ga razvijali za Slovenijo, ni mogoče prodajati drugje. Po besedah direktorja Jožeta Studenčnika je bil posel očitno izgubljen že veliko pred objavo razpisa. Sodelovanje s Steyrjem se bo nadaljevalo, vendar pa obseg posla nikakor ne bo nadomestil izgubljenega posla z oklepniki, je še dejal Studenčnik.

Zaradi poraza na natečaju ministrstva za obrambo bo Sistemska tehnika po pisanju časnika Dnevnik ostala brez proizvodnje oklepnika krpan 8x8.

To je za omenjeni časnik povedal Lutz Kampmann iz podjetja General Dynamics (GD), ki je solastnik ravenskega podjetja. "Za General Dynamics in podjetje Steyr je natečaj za nabavo oklepnih vozil v Sloveniji končan. Mi smo izgubili in gremo naprej," je dejal Lutz Kampmann, član uprave ameriškega podjetja, pristojen za Evropo.

V Sistemski tehniki so poudarili, da razumejo odločitev GD, saj izdelka, ki so ga razvijali za Slovenijo, ni mogoče prodajati drugje
V Sistemski tehniki so poudarili, da razumejo odločitev GD, saj izdelka, ki so ga razvijali za Slovenijo, ni mogoče prodajati drugje FOTO: POP TV

Po Kapmannovih besedah so takšno odločitev sprejeli, ker se projekt ekonomsko ne bi izplačal in je posledica neuspeha na natečaju v Sloveniji. To bi lahko spremenila le slovenska vlada z razveljavitvijo natečaja v prid Patrie in bi za dobavitelja oklepnikov izbrala Sistemsko tehniko, vendar Kampmann v to ne verjame.

Po pisanju časnika naj bi potekali tudi pogovori med GD in Sistemsko tehniko o prodaji vozila Steyrju, o čemer naj bi dogovor sklenili prihodnji teden. Ker je slovensko vozilo podobno vozilu, ki ga Steyr izdeluje za portugalsko vojsko, bodo na njem vadili portugalski vojaki. Kampmann je še poudaril, da izključeno, da bi Steyr poslal Krpana na končno testiranje za potrebe hrvaškega natečaja. Hrvaška tako za potrebe svoje vojske potrebuje 126 oklepnikov. Po njegovih napovedih naj bi v Sistemski tehniki zdaj izdelovali rotorje za topove, ki bi jih vgradili v Steyrjeve portugalske oklepnike.

Studenčnik: Odločitev o neproizvodnji krpana je razumljiva

Odločitev o tem, da bo Sistemska tehnika ostala brez proizvodnje oklepnika krpan 8x8, je bila za direktorja omenjenega podjetja Jožeta Studenčnika pričakovana in razumljiva.

Studenčnik je poudaril, da uradne informacije o tem, da bodo ostali brez proizvodnje še nimajo, vendar jim je jasno, da tega izdelka, ki so ga razvijali za Slovenijo, ni mogoče prodajati drugje.
Studenčnik je poudaril, da uradne informacije o tem, da bodo ostali brez proizvodnje še nimajo, vendar jim je jasno, da tega izdelka, ki so ga razvijali za Slovenijo, ni mogoče prodajati drugje. FOTO: POP TV

Studenčnik je dejal, da informacija o takšni odločitvi zaenkrat izvira samo iz medijev, zato jo težko komentira, saj ne ve natančno, na kakšni osnovi je bila podana. "Sam pri sebi pa si zadevo razlagam tako, da je bil krpan ustvarjen za slovenske razmere in na podlagi tukajšnjih zahtev. Prodati ga je bilo možno le v Sloveniji, zato o tem tipu ne moremo govoriti, da bo šlo za serijsko proizvodnjo," je dejal Studenčnik in dodal, da je težava v tem, da so za razvoj tega neuspešnega projekta porabili veliko časa in finančnih sredstev.

V zvezi z informacijo o tem, da naj bi se z avstrijskim Steyrjem, ki je 17-odstotni lastnik ravenske družbe, dogovarjali o prodaji krpana, je dejal, da tega modela ni možno prodajati kjerkoli, jasno pa je, da je njegova uporaba v Steyrju možna v kakšne druge namene, predvsem promocijske narave, saj je osnova krpana tako ali tako njihova. Je pa po njegovem že to, da ga želijo imeti za promocijo, dovolj dobra ocena za njihov izdelek, zato je normalno, da beseda teče tudi o tej možnosti.

Sodelovanje z avstrijsko družbo se bo vsekakor nadaljevalo preko proizvodnje rezervnih delov, pa tudi preko izdelave določenega tipa vozila za potrebe drugih naročnikov, kar je za Sistemsko tehniko po besedah prvega moža te družbe pomembno z razvojnega vidika.

Ob tem je poudaril, da ta obseg poslov vsekakor še zdaleč ne bo pokril tistega, kar bi ustvarili z redno proizvodnjo za neko vojsko. Zato se bodo posledice po njegovih besedah v tej enoti zagotovo čutile in bodo zanesljivo nastali določeni presežki delovne sile. Do tega bi po njegovih besedah lahko prišlo že v kratkem, bolj konkretno pa bo to znano po izdelavi načrta za naslednje leto.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?rni panter 1
30. 11. 2006 14.00
Hahaaaaaaaaaaa.sedaj se vidi, kako odličen je ta Krpan.Ma sej ni mogoče.Koliko so ga hvalili.Da je boljši od Patrije.Ja seveda.Patrija je z oklepnikom zmagala na testiranjih v puščavi, na snegu pri minus 40 stopinj, pa je slabša od Krpana, ki je dober samo za ozemlje SLO? Ma kaj si mislijo? Pa toliko so imeli za povedat čez ministrstvo. Sedaj bi jih morali dat na TV. Kaj smo kupili oklepnike, da se bomo po Sloveniji vozili al kaj? Bedniki. Oklepnike bodo uporabljali predvsem v mirovnih misijah, oni poa so bili sposobni izdelati le oklepnik primeren za Slovenijo. BOga mati. Si ne zaslužijo, da bi še kakšno podjetje vodili,...
pimo
30. 11. 2006 05.50
Ja kaj nismo v Natu, kjer je vsa oprema unificirana in ni nič narejeno le za eno armado? Kaj zavaja tale nesposobni Studenčnik, da so naredili Krpana za SV? Sicer je pa še v arhivu oddaj, njegovo zagotovilo, da imajo sklenjene predpogodbe za Krpana za več evropskih držav, potemtakem ne bi bilo potrebno odpuščati delavcev. Studenčnik je živ primer lažnivega LDS-ovega manipulatorja, ki propade takoj, ko se mora izkazati brez pomoči mafiske politike.
marko40@volja.net
29. 11. 2006 16.49
Neusmiljen je svet kapitalizma! Ampak v Sloveniji ni izobraženega kadra na tem področju, zato upam, da bo večina dobila delo v novem podjetju, ki bo proizvajalo Patrio. Vse je odvisno od tega, kakšni so bili pogoji v javnem razpisu. Lahko pa se zgodi tudi to, da bodo novi oklepniki proizvedeni zunaj in kompenzirani s strani protidobav. Kaj pa vem kaj je bolje v tem primeru. Verjetno je kdo od odgovornih delal kakšno analizo, kaj je bolje za SLO.
Zakon1
29. 11. 2006 16.26
Banda kapitialistična, diktatorska, nečloveška je dobila bitko, toda vojne še zdaleč ne.
andrej.rajh@ibe.si
29. 11. 2006 14.27
Namesto da bi država vlagala v razvoj te regije, je vlagala denar v oborževalno industrijo in izdelke, ki so tržno nezanimivi. Podobno se je dogajalo s TAM-om. Sedaj imamo dvojni problem: - denar ki je bil vložen za razvoj vojaške proizvodnje je šel v maloro - imamo skupino brezposlenih delavcev (sedaj 5 -10 let starejših kot pred proizvodnjo oklepnikov) - te 5-10 let staejše delavce je potrebno sedaj preizobraziti in preusposobiti za nova dela, kar pa tudi stane in traja...