Slovenija

Oskrba z vodo še vedno 'le pogojna', kar so sanirali, je odnesla nova ujma

Podbelca, 29. 07. 2024 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
30

Kaj se 10 dni po prvotnem neurju dogaja na območju Kokre v občini Preddvor, kjer je plaz zasul več hiš, uničil ceste ter prekinil oskrbo z vodo? Župan Preddvora Rok Roblek nam je povedal, da je nedeljska ujma na območju Suhadolnika znova uničila vse, kar so do nedelje uspeli sanirati. "Cesta je bila tam za vikend že solidno urejena, a je neurje znova odneslo vse," je povedal. Medtem so na območju uspeli vsaj delno urediti oskrbo z vodo, ki pa je še vedno le "pogojna". "Treba jo je prekuhavati," pove župan, ki dodaja, da so uspeli najti tudi alternativni vir vode. Dela je še veliko: "Čaka nas torej pester teden, tudi pri iskanju odgovorov na še nerešena vprašanja."

Sanacija na območju nedavnega plazu na območju Kokre še zdaleč ni zaključena. "Znotraj naselja smo odvozili ves trenutno predviden material. Do petka smo po nekaterih ocenah odvozili okoli 15.000 kubičnih metrov kamenja," nam je 10 dni po hudi ujmi povedal župan Preddvora Rok Roblek. Vendar pa je nanosa še vedno več 10 tisoč kubičnih metrov.

"Čez vikend smo se začeli prebijati proti vodovodnemu zajetju in ga v nedeljo s pomočjo gasilcev tudi očistili," je dejal, a ob tem poudaril, da je oskrba z vodo še vedno le "pogojna". Voda je torej primerna za potrebo sanitarij ipd., za osebno rabo pa je potrebno njeno prekuhavanje.

'Prioriteta je, da voda priteče do vsake hiše'

Ker so pred tednom dni govorili tudi o iskanju alternativnega vira, smo župana povprašali tudi o tem. Kot je dejal, so našli dve alternativi, a prioriteta je še vedno prvotno vodno zajetje, "vsaj za tisto minimalno vodooskrbo". "Prioriteta je namreč, da voda priteče do vsake hiše," je dejal. Zato bodo ob rednih kontrolah vodnega zajetja ocenili, kako urgentna je potreba po drugem viru.

Prvo alternativo so sicer našli v nepoimenovanem potoku, ki mu domačinu pravijo Mlinščica. A vprašanje je, kako do njega, saj leži tako na javnih kot zasebnih zemljiščih. Slednja bi bilo treba namreč najprej pravno urediti. "Potok je sicer na ustrezni nadmorski višini in ima zato primeren tlak, a najverjetneje izvira na starih meliščih, zato je treba kvaliteto oz. neoporečnost vode še preveriti," je poudaril Roblek.

Druga možnost je sicer bližja, a ob tem tudi manj ugodna. To pa zato, ker bi bilo treba vodo prečrpavati. Gre namreč za izvir Podljubelca, ki je sicer po besedah župana izjemno kvaliteten, "ampak izvira iz žive skale", nato pa se voda spušča pod državno cesto. Kot je pojasnil, slednje pomeni neugoden tlak vode, zaradi česar bi jo bilo treba črpati, kar pomeni energetsko potratnost ter tudi težko izgradnjo potrebne infrastrukture.

In kako je po zadnji vremenski ujmi? Roblek pravi, da jo je območje Kokre na srečo odneslo kar dobro, popolnoma drugače pa je na območju Suhadolnika. "Tam je znova odneslo vse. Cesto smo imeli v nedeljo že solidno urejeno, a je zdaj znova uničena in neprevozna. Upamo, da jo bomo uspeli do jutri narediti vsaj toliko prevozno, da se lahko po njej prebije kakšen traktor," je povedal.

'Leto dni po katastrofalnih poplavah si ne moremo privoščiti, da nekatera vprašanja še vedno nimajo jasnih odgovorov'

V torek jih čaka tudi nov krizni sestanek. "V nekaterih predelih namreč še vedno ni električne energije. Če se uspemo prebiti do teh krajev, bomo z našimi operaterji sodelovali tudi pri ponovni oskrbi z elektriko," je dodal. Prav tako naj bi bila do srede znana točna ocena, kolikšno količino materiala so že odvozili in koliko je še morajo. "Pred nami je torej pester teden tako v delu kot pri iskanju odgovorov," pravi župan, ki pa ob tem opozarja tudi, da bi morala nekatera vprašanja že imeti odgovore.

"Lanske poplave so bile za Slovenijo nekaj neobičajnega, zato je po eni strani razumljivo, da postopki trajajo toliko časa. Vendar pa si leto dni kasneje ne moremo privoščiti, da še vedno ne vemo, kako postopati ob tovrstnih katastrofah, kaj svetovati prebivalcem, da niti oni sami ne vedo, kaj lahko pričakujejo," je kritičen.

Plaz v Kokri
Plaz v Kokri FOTO: Bobo

Kako pa je torej s prebivalci na območju? Plaz je namreč pred 10 dnevi zasul 10 hiš, dve med njimi pa naj po ocenah ne bi bili več primerni za bivanje. Tudi to je nekaj, kar bi morali leto po najhujših poplavah v zgodovini Slovenije vedeti, meni župan. Katere hiše bi torej morali zaradi nevarnosti porušiti in katerih ne.

Večina hiš in individualna lastnina sicer po njegovih besedah na srečo ni bila tako hudo poškodovana. "Najbolj je v Suhadolniku nastradala cesta. In to se je zgodilo tudi tokrat. Ob tem pa tam še vedno nimajo niti oskrbe z vodo," je zaključil.

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PomisliNaSonce
29. 07. 2024 19.56
+0
Nikol ne bomo vsega zrihtal da bi blo za vse 100%...
2fast4
29. 07. 2024 19.16
+3
Pri nas je vse v k... Se en vodotoki ne morejo sanirati tako, da bi bilo varno ob močnejšem dezevju... Izgovor tisocletne vode, denar za sanacijo v HR apartmajih....
printer
29. 07. 2024 17.38
+3
Golob, Natasika in Han so že prišli nazaj iz izleta v Parizu ? Ali še kr srkajo šampanjc in se bašejo s kaviarjem na naše stroške? Ljudje, norca se delajo iz nas, temu je potrebno narediti konec...
E.Nigma
29. 07. 2024 17.20
+1
Prihaja v pomoč Evian voda. Direkt from Pariiiiiiiii. Viva la Franc.
boyman
29. 07. 2024 15.57
-1
Odkodovanci imate fb? Naslove denarnice gor... Ajmo.. Modernizirajte se... Naj kripto vsaj enkrat pokaze smisel.
boyman
29. 07. 2024 15.55
-1
Oskodovan Folk nej odpre zdej kripto denarnice za donacije... Bi vsaj v celoti prisel kapital do njih in ne tudi do ostalih vmesnih pohlepnezev.
Smartička
29. 07. 2024 15.36
+4
Bo kustravec dal novo obljubo😂
enzospotenzo
29. 07. 2024 15.07
+3
Golob je lepo reku, ce boste plesal boste nevihte pregnal, ples samo ples in vse se bo zrihtal
Sventevith
29. 07. 2024 14.46
+3
Ves denar se izgubi pri komisijah, vseh ostalih oglednikih in 'strokovnjakih", pa na koncu nič ne ostane za izvedbo samo. Tko to je.
Macesen
29. 07. 2024 14.45
+2
Bog, usmili se nas!
btbslo
29. 07. 2024 14.39
+2
To obnavljanje je ena sama kraja denarja. Delajo obrežja z nekim kamenjem, zaračunajo pa še cement, ki ga nikjer bi. Prav tako odvoze materiala na deponije in pruhe, kjer nekateri gradbinci s tem perejo denar in spet je tu zaslužek. Tako pač je. Poplavljeni od te vlade žal še nimamo nič.
Nelyy
29. 07. 2024 14.20
+6
A tista mumija ŠEHIČ še ni na terenu ??
Wolfman
29. 07. 2024 14.18
+4
Ta vlada Svobode še sami sebi ne more več pomagati, kako bodo potem pomagali tem ljudem?
zoran pušenjak
29. 07. 2024 14.04
+7
To je dokaz , da ta lažniva vlada še ni naredila popolnoma nič. Res sramota, da si ti vladniki še upajo med ljudi
Rde?a pesa in hren
29. 07. 2024 13.55
-2
Imam občutek, da gledam slike iz lanskega leta. Iste lokacije, isti problemi. Sanirali so kaj, na istem mestu? Na istem mestu? Kot j enapisal sogovornik spodaj: priznati je premoč narave; z ali brez pomoči človeka. Razumem, da je lepo živeti na nekem koncu, ampak če vidiš, da se stvari ponavlajo iz leta v leto, enostavno moraš iti drugam. Enostavno ne gre zidat pa kr naprej sanirat na istem mestu. Vedno znova bomo gledali iste slike pa slišali ista poročila. Vsem bo počasi postalo dollgčas, tako politiki kot državlčjanom. Politiki je itak vseeno, solidarnsot bo pa tudi popustila počasi, ko bodo ljudje vidli, da ni haska....
maček 1
29. 07. 2024 13.47
+0
Ne vem a je to politični blog???
maček 1
29. 07. 2024 13.46
+1
Na žalost bo treba priznati premoč narave in se umakniti,ne mores vsak teden z bagerji odkopavat hiše
Dragica Cegler
29. 07. 2024 13.44
+6
Ko sem videla navdušene krajane,na otvoritvi tiste hiške,ki so jo družini podarili podjetniki, in Goloba ,ki se je prišel slikat,sem se odločila,da se mi nihče več ne bo smilil.Ce bi krajani imeli j...a bi Golobu lepi pokazali pot nazaj.In pernata vlada se z vsakim d dela norce iz Slovencev,zato vam privoščim,da se norčuje iz vas.
Digitalni
29. 07. 2024 13.43
+5
Strokovnjaki za svoj žep.!
Mekenzi
29. 07. 2024 13.39
+6
Slovenci, dokler bomo tiho in nič ukrenili, da nam bo bolje Ta balkanska Vlada samo svoje žepe filajo, Slo enci koliko nas je še u boj za narod in Slovenibo se gre. 👊👊👊👊👊🇸🇮🇸🇮🇸🇮