Slovenija

Oškodovali državo?

Ljubljana, 17. 10. 2007 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, B.J.
Komentarji
4

Komisija za nadzor javnih financ pri izvedbi projekta Pediatrične klinike sumi, da je šlo za oškodovanje državnega premoženja.

Spornih naj bi bilo predvsem 255.000 evrov, ki naj bi jih podjeteje Partner Fin zaračunalo podjetju Makro 5 za fiktivno podjetniško, poslovno in davčno svetovanje.
Spornih naj bi bilo predvsem 255.000 evrov, ki naj bi jih podjeteje Partner Fin zaračunalo podjetju Makro 5 za fiktivno podjetniško, poslovno in davčno svetovanje. FOTO: Kanal A
Člani komisije so sejo glede suma oškodovanja državnega premoženja pri naročilu in izvedbi projekta Pediatrična klinika danes nadaljevali že petič, začeli pa so jo maja na zahtevo Socialnih demokratov.

Komisija za nadzor javnih financ je ugotovila, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je pri naročilu in izvedbi projekta Pediatrične klinike prišlo do oškodovanja državnega premoženja in nepravilnosti pri postopkih za realizacijo investicije. Komisija je zato predlagala računskemu sodišču, uradu za nadzor proračuna in upravi kriminalistične komisije, da preverijo izražene sume in domnevne nepravilnosti ter o svojih ugotovitvah poročajo komisiji.

Sporno pri projektu gradnje klinike naj bi bilo predvsem davčno svetovanje pri izgradnji elektroinstalacij. Prav pogodba za davčno svetovanje pri instalacijskih delih za novo Pediatrično kliniko, za katerega je podjetje Domna Zavrla s podjetjem Makro 5 sklenilo pogodbo v vrednosti četrt milijona evrov, je namreč najprej vzbudila sum opozicije, da je šlo pri projektu za negospodarno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem in za korupcijo. Menijo, da je šlo za fiktivno pogodbo za izmišljeno delo ter pri tem opozarjajo tudi na nekatera dejstva, ki naj bi kazala na povezave med vpletenimi.

Medtem ko je ministrstvo za zdravje doslej poudarjalo, da je bil postopek javnega razpisa za izbiro izvajalca del na Pediatrični kliniki izveden v skladu z zakonom o javnih naročilih, pa ima ministrstvo v novi sestavi drugačne poglede.

Davčni pregled poslovanja je davčna tajnost

Člani komisije so za današnjo sejo med drugim dobili dodatno gradivo ministrstva za zdravje, in sicer kronologijo načrtovanja projekta Pediatrične klinike ter izdelave investicijskega programa oz. dokumentacije, niso pa prejeli zahtevane dokumentacije glede davčnega pregleda poslovanja podjetja Partner Fin. Državni sekretar na ministrstvu za finance Andrej Šircelj je ob tem pojasnil, da gre pri tej dokumentaciji za davčno tajnost, zato se lahko komisija z njo seznani le na zaprti seji. Člani komisije so nato sprejeli sklep, naj Davčna uprava RS posreduje omenjeno gradivo, nato pa bo predsednik komisije Milan Petek (LDS) sklical sejo, zaprto za javnost.

Po sprejetju sklepa se je odprlo vprašanje, ali je smiselno sklicevati sejo, na kateri bi preučili gradivo davčne uprave, a so člani komisije ostali pri prvotni odločitvi. Tako se bodo znova sestali na zaprti seji in se seznanili z dokumentacijo glede davčnega pregleda poslovanja podjetja Partner Fin.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mf80
17. 10. 2007 16.28
In pa kaj, pa če bi bli 1.000.000 €, kaj bi blo NIČ ! Kdo je pa tej že bil kaznovan, če je vkradel miljon evrov. Še povišajo ga, ker verjetno tak je pa že sposeben !!!
tomi.passion@gmail.com
17. 10. 2007 16.02
Toliko sumov imajo komunajzerji, pa še vsak se je razblinil. To jim mora iti že pošteno na živce? Hahahahaha, raja paradajzerska, nesposobna.
Eastman
17. 10. 2007 15.34
tony za nas paradajzerje je to višja matematika. Jaz verjamem Tankotu, da je bilo vse zakonito LOL.
tony_abcde@yahoo.com
17. 10. 2007 15.11
davčno svetovanje pri izgradnji elektroinstalacij kakšno davčno svetovanje pa potrebuješ pri izgradnji elektroinstalacij?