Slovenija

Orožje v Irak tudi preko Slovenije?

Trst, 26. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po sporazumu, načrtovanem med vladama v Washingtonu in v Ljubljani, naj bi po današnjih navedbah tržaškega dnevnika Il Piccolo prek Slovenije v ameriške baze v Turčiji odpotovalo 26 konvojev z vojaškimi oklepnimi vozili, laserskimi sistemi in strelivom.

Slovenska vlada naj bi po navedbah časnika besedilo sporazuma v četrtek poslala v državni zbor, ta pa naj bi se o njem izrekel prihodnji teden, najkasneje v torek. Medtem ko tudi nekateri mediji v Sloveniji poročajo, da naj bi slovenska vlada o prošnji ZDA za odobritev prevoza opreme in vojakov po železnici proti Turčiji odločala v četrtek, na ministrstvu za obrambo te napovedi danes niso mogli potrditi.

Gregor Krajc
Gregor Krajc FOTO: POP TV

Na MORS so povedali le, da v skladu z odločitvijo, ki jo je vlada sprejela prejšnji četrtek, pripravljajo vse potrebno in se pri tem posvetujejo z vsemi vpletenimi stranmi. Potem ko se je vlada na četrtkovi seji seznanila z ameriško prošnjo, je direktor vladnega urada za informiranje Gregor Krajc pojasnil, da je treba v skladu z zakonom v takšnih primerih skleniti dvostransko pogodbo, zato bo obrambno ministrstvo opravilo dodatne pogovore s predstavniki ZDA o konkretnih elementih morebitne pogodbe. Ko bo predlog pogodbe pripravljen, ga bo obravnavala vlada in jo nato, če bo sprejet, poslala v ratifikacijo v DZ, je še napovedal Krajc.

Slovenski in italijanski mirovniki bodo preprečili »konvoj smrti«

Il Piccolo navaja, da bi lahko bil Trst glavna točka prehoda konvoja z ameriško vojaško opremo, ki naj bi bil sicer namenjen v turški Kurdistan prek Ljubljane, Madžarske, Romunije in Bolgarije.

Slovenski in italijanski protiglobalisti in mirovniki so odločeni, da bodo s skupno akcijo nepokorščine preprečili "konvoju smrti", da bi peljal prek Trsta, še poroča Il Piccolo.

Italijanski mirovniki so za danes napovedali obsežne akcije. Po besedah vodje mirovnikov Luce Casarinija bo danes "nacionalni dan protestov in neposlušnosti". "Zavzeli bomo železniške tire od Benetk do Pise. Več sto nas bo in bomo s svojimi telesi blokirali prevoz vlakov z orožjem," je dejal. Kot je še pojasnil, bodo svoje aktivnosti osredotočili na območju med Vicenzo in Verono, od koder vlaki odhajajo, in v Pisi, kamor vlaki prihajajo.

Italijanski mirovniki bodo blokirali prevoz vlakov z orožjem na železniških tirih od Benetk do Pise
Italijanski mirovniki bodo blokirali prevoz vlakov z orožjem na železniških tirih od Benetk do Pise FOTO: POP TV

Italijanski mirovniki blizu ameriškega oporišča Camp Darby blizu Pise so danes že začeli pohod proti vojni v Iraku, na katerem pričakujejo več sto ljudi.

Slovenski mirovniki so medtem za drevi sklicali javno tribuno z naslovom Ustavimo vlak smrti, na kateri naj bi razpravljali o načinih, kako preprečiti, da bi vlak prečkal Slovenijo. Mirovniki iz Furlanije - Julijske krajine pa so za petek, 28. februarja, v gledališču Miela v Trstu napovedali javno zborovanje s temo "Bojkotirati, sabotirati in izraziti neposlušnost vojni".