Slovenija

Orožarska afera: Na vrsti je vlada

Ljubljana, 18. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb je poročilo o trgovanju z orožjem ocenila kot dobro, kljub temu od vlade zahteva dodatne odgovore.

Pristojna parlamentarna komisija od vlade zahteva še dodatno gradivo, predvsem glede gotovinskih plačil ob prodaji orožja na Balkan. Vsebina poročila zaenkrat ni znana. Predsednik komisije Davorin Terčon (LDS) je potrdil le, da gre za veliko večje zneske od tistih, o katerih je javnost ugibala doslej. "Vsekakor sem prepričan, da bi bilo za stanje duha pri nas dobro, da bi enkrat dobili odgovore na vsa vprašanja in to zgodbo tudi nekako zaprli po potrebni poti, zato tudi predlagamo DZ, da dodatno terja od vlade še nekatere odgovore na vprašanja v zvezi s temi gotovinskimi plačili," pojasnjuje Terčon.

Za kolikšen znesek je Slovenija Hrvaški in BiH v začetku devetdesetih let prodala orožje?
Za kolikšen znesek je Slovenija Hrvaški in BiH v začetku devetdesetih let prodala orožje? FOTO: POP TV

Zato državnemu zboru komisija predlaga, naj od vlade dodatno terja odgovore na nekatera vprašanja glede gotovinskih plačil pri trgovini z orožjem, je dejal Terčon in dodal, da gre za vprašanja, na katera niso dobili odgovorov na podlagi že pridobljene dokumentacije.

Finančnega obsega gotovinskega poslovanja pri trgovini z orožjem na podlagi poročila in analize, ki zajema obdobje do leta 1994, komisija v tem trenutku po besedah Terčona ne more oceniti. Prav tako za zdaj tudi ne more oceniti, ali je bilo gotovinsko trgovanje z orožjem zakonito ali ne, saj morajo v zvezi s tem dobiti še dodatne informacije, je dodal predsednik nadzorne komisije.

DZ je sestavo tega poročila komisiji naročil že leta 2003, ko je bil njen predsednik Jožef Jerovšek (SDS), vendar pod njegovim vodstvom komisija poročila ni sestavila. Nova opozicija pa je očitno dobila nov zagon za raziskovanje podrobnosti.

Po dosedanjih neuradnih informacijah naj bi pri prodaji orožja na Balkan šlo za deset tisoč nemških mark, kar pa je po mnenju komisije premalo. Za popolno razjasnitev, kako se je trgovalo z orožjem, ali so bili posli kje zabeleženi in kdo je pri tem zaslužil, komisija zahteva dodatno sodelovanje državnega zbora.



SORODNI ČLANKI