Slovenija

Odziv na opozorilo v Portorožu: tuji aktivisti skušajo utišati stroko

Portorož, 09. 09. 2024 17.11 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko več kot 200 vodilnih jedrskih strokovnjakov iz 27 držav na mednarodni konferenci Nene 2024 v Portorožu razpravlja o pomenu jedrske tehnologije in nasprotuje njenemu demoniziranju, so aktivisti Greenpeacea pred hotel prinesli sporočilo Jedrske pravice, draga realnost. Platforma podpornikov jedrske energije JedrskaSi pa očita, da tuji aktivisti širijo laži in skušajo utišati stroko. Neprimerna se jim zdi tudi primerjava projekta širitve jedrskih kapacitet (Jek 2) s Tešem.

Pred referendumom je treba po mnenju aktivistov organizacije Greenpeace razrešiti vprašanja, povezana s financiranjem novega jedrskega reaktorja, kot so: kdo bi jedrski reaktor plačal, ali bi se v financiranje vpletla država, kakšne posledice bi to prineslo za državljane in proračun ter ali bi si Jek 2 za izvoz postavili tujci. Kot so namreč opozorili, so stroški projektov gradnje jedrskih elektrarn v svetu v zadnjih desetletjih močno narasli.

Povečevanje končne cene jedrskih projektov, ki se močno razlikujejo od prvotnih, po njihovem ni edina težava. "Stroški proizvedene električne energije iz jedrskih elektrarn se še naprej povečujejo, medtem ko obnovljivi viri energije beležijo stalno znižanje stroškov," so navedli in dodali, da je jedrska energija postala najdražji vir energije na ravni uporabnikov, celo dražji od plinskih elektrarn.

Akcija aktivistov med konferenco v Portorožu
Akcija aktivistov med konferenco v Portorožu FOTO: Bobo

"Projekti gradnje novih jedrskih elektrarn v veliki meri postanejo ekonomsko upravičeni le, če država sodeluje pri zmanjševanju tveganja naložb za zasebne vlagatelje, bodisi prek jamstev za posojila ali različnih oblik državnega (so)lastništva," so poudarili in spomnili, da naj bo vsem v opomin zgodba Termoelektrarne Šoštanj (Teš). V njej se je gradnja bloka šest močno podražila, Teš pa bo morala sedaj zaradi neekonomične proizvodnje elektrike iz premoga reševati država.

"Zahtevamo, da se vlada opredeli do instituta državnega poroštva v primeru gradnje drugega bloka nuklearne elektrarne v Krškem (Jek 2). Vlada naj predloži jasen odgovor o morebitni udeležbi v investiciji in tveganjih, ki jih ta prinaša za državni proračun in davkoplačevalce Slovenije, ter predstavi, kaj bi to pomenilo za splošno blaginjo prebivalstva in javnofinančne ukrepe," so zapisali v sporočilu za javnost, v Portorožu pa so aktivisti iz osmih držav razpostavili sode, ki ponazarjajo radioaktivne odpadke.

Očitki, da skušajo aktivisti utišati stroko

Da tuji aktivisti širijo laži in skušajo utišati stroko, pa so se na današnjo akcijo Greenpeacea odzvali v platformi podpornikov jedrske energije JedrskaSi. "Stroka je bila pri energetskih investicijah v Sloveniji že preglašena in posledice takšnih odločitev čutimo še danes," so zapisali in dodali, da se vse več držav v želji po zmanjšanju onesnaženja in zagotovitvi dovolj elektrike obrača k jedrski energiji.

Trenutno je po njihovih navedbah samo v Evropi predlaganih več kot 40 novih jedrskih reaktorjev, primerjava projekta širitve jedrskih kapacitet s Tešem pa se jim zdi neprimerna. "Pri Teš 6 je šlo za tehnologijo, za katero je bilo jasno, da se njen čas izteka. Jedrska energija pa je v tem trenutku v fazi rasti," so navedli.

Kot so dodali, imajo obnovljivi viri energije še vedno tehnične omejitve in ne morejo samostojno napajati elektroenergetskega sistema. Prepričani so, da za boj s podnebno in energetsko krizo ter strateško neodvisnost od tujcev potrebujemo vse nizkoogljične vire energije, ki so na voljo. "Nasprotovanje jedrski energiji nas bo dolgoročno vezalo na fosilna goriva ali pomanjkanje in posledično drag uvoz," so prepričani v platformi.

'Namesto demoniziranja jedrske tehnologije'

Konferenca Jedrska energija za novo Evropo (Nene 2024) v organizaciji Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije sicer poteka od danes do petka, na njej pa po navedbah organizatorjev sodeluje okoli 230 vodilnih strokovnjakov iz znanstveno-raziskovalnih in izobraževalnih ustanov, industrije in upravnih organov iz 27 držav. Govora bo o stanju in razvoju jedrske energetike in jedrskih raziskav ter pomenu jedrske energije za zanesljivo oskrbo z nizkoogljično energijo.

Krška nuklearka
Krška nuklearka FOTO: Bobo

Kot je po navedbah društva v nagovoru dejal predsednik programskega odbora konference in vodja odseka za reaktorsko fiziko na Institutu Jožef Stefan Luka Snoj, je pomembno vlagati v izobraževanje in znanost ter razširjati znanstvena spoznanja in dejstva v vsa družbena področja.

Poudaril je, da med približno 100-letno življenjsko dobo jedrske elektrarne človeštvo doživi ogromne družbene, demografske in tehnološke spremembe, edini način, da se soočimo s temi spremembami, pa so stalne raziskave in razvoj.

Kot je dodal, jedrska tehnologija potrebuje tudi enake konkurenčne pogoje. "Namesto da bi demonizirali jedrsko tehnologijo, bi si morali prizadevati za to, da imajo vse industrije tako visoko razvito tehnično in varnostno kulturo, da se vse emisije v okolje in odpadki obravnavajo po enakih standardih kot radioaktivne snovi," je povedal.

Na konferenci, ki so jo danes poleg Snoja slovesno odprli Igor Lengar iz Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije, direktor Instituta Jožef Stefan Boštjan Zalar in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Danijel Levičar, bo sicer nastopilo pet vabljenih govorcev, poleg tega bo na 13 plenarnih sejah več kot 140 strokovnih predstavitev.

Društvo jedrskih strokovnjakov je na novinarski konferenci pred odprtjem konference predstavilo stališča do resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije. Med drugim menijo, da je izjemno pomembno široko pojmovanje jedrske infrastrukture in jedrskega programa v državi, ki ga nakazuje resolucija.

"Sodobna in celovita jedrska infrastruktura obsega tako industrijsko-energetske objekte za proizvodnjo energije in za ravnanje z odpadki, kot tudi raziskovalne objekte ter upravne, izobraževalne, raziskovalne, infrastrukturne in industrijske organizacije," so navedli v stališču.

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
10. 09. 2024 13.26
+1
Proti teš proti vetrnica proti atomki proti vsem
Balki36
10. 09. 2024 13.05
+1
Tile se bojijo atomov....🤣🤣🤣....pa to
konc
10. 09. 2024 10.24
+2
Tuji aktivisti? Samo pendrek party!
borjac
10. 09. 2024 10.08
+4
Takoj ko bodo tri aktivisti prišli domov , bodo vključili klimatske naprave v stanovanje , pa mikrovalovko za pripravo hrane, pa pralni stroj, pa sušilni stroj , pa računalnik , TV ki pa mora biti tista TV z ekranom čez polovico stene da lepše vidijo spremembe v naravi, sedaj je že malce hladno ponoči, pa bodo vklopili električno gretje itd. ......AKTIVISTI PROTI ....... proti čemu ??
Dark Knight
10. 09. 2024 11.29
+2
zdravkob
10. 09. 2024 09.33
Po tem fijasku s TEŠ6 sem jaz za moratorij, dokler ne ugotovimo kaj je narobe. Ne moreš tako elektrarno kar zapret. Tu je nekaj hudo narobe. Če s tem ne znamo gospodariti, kakšno štalo bomo šele naredili z NEK2!?
primorec2
10. 09. 2024 08.34
+2
Sem za gradnjo NE. Nevarnost? Ne vem kaj je nevarneje Tesla v garazi ali NE. Skrbi pa me financna plat investicije. Z zakoni prepovedati Anekse, vsa mozna dodatna dela naknadno po rednem postopku kot novo investicijo. V zacetku gradnje se tocno ve kaj je potrebno graditi da stvar funkcionira. Razen v tunelih prepovedati anekse, saj so cisto obicajno zavajanje in manipuliranje. Finance in kraja so nacionalni sport. Take sporte resevati na stadionu na kitajski nacin.
zajebant1
09. 09. 2024 20.32
+6
ToSmJesz
09. 09. 2024 20.27
+1
Jaz nisem proti jedrski energiji. Sem pa proti taki investiciji v Sloveniji. Slovenija najbrž obvlada jedrsko tehnologijo. Finančne pa ne obvlada!
ŠTRAJK ZA VSE
09. 09. 2024 19.59
+9
Sprašujem se, kaj lahko v Sloveniji gradi??? Nasprotuje se drugemu tiru do Kranja, nasprotuje se jedrski elektrarni, nasprotuje se hidroelektrarnam, nasprotuje se tretji razvojni osi??? Kako za vraga smo prilezli sploh lahko do tle, kjer smo zdaj???
jozefStefan
09. 09. 2024 19.46
+2
Elektrarne si naj Nemci gradijo s svojim denarjem v Nemčiji!
Okrogel_Bankovec
09. 09. 2024 19.46
Referendum bi moral bit za občane Krškega, ki so v neposredni bližini in ne za kvakarje, ki mislijo, da je to super ideja. Prvi problem, če bo kdaj nastal, bo tudi Krški problem in ne problem cele države.
Holy50
09. 09. 2024 19.33
+4
Sploh ni vprašanje ali bo nova JEK še en TEŠ 6, pravo vprašanje je za koliko jo bomo preplačali.
jozefStefan
09. 09. 2024 19.47
Grma53
09. 09. 2024 19.32
+1
JEK2 bo pa sigurno nekaj najbolj poštenega, saj bo začela najbolj postena vlada in najbolj pošten PV. Na dodni palači in računalnilih so samo vežbali, da vidijo kako bo raja reagirala. Očitno bo pri JEK2 šlo, kot po maslu...
Anion6anion
09. 09. 2024 18.29
+9
Samo eno zdaj vem. Narediti bo treba ravno nasprotno od d tega kar bo Lahovnik zagovarjal
Kollerik
09. 09. 2024 18.36
+4
Vsakič, ko vodim tegale lahovnika gob.cat in pametovat po tv, me mine. Eh, Slovenija....
slovenka62
09. 09. 2024 18.05
+14
Spet neki socialci pamet solijo!!!
JApajaDAja
09. 09. 2024 17.59
+10
da ne bi "sončni paneli" postali trije teši skupaj.....
Projekt 2026
09. 09. 2024 17.57
+5
Kaj pa vrhunski ekonomist Lahovnik meni?
osservatore
09. 09. 2024 17.56
+12
TEŠ6 ima dve (pogojno 3) težave: 1. zaradi mutenja in malverzacij pri gradnji se je podražil iz 650 miljonov na 1.3 miljarde, 2. zaradi in izključno zaradi bedastih bruseljskih CO2 emisijskih kuponov ima TEŠ6 danes izgubo, 3. izjave in študije o količinah in kakovosti velenjskega lignita so bile zavajujoče. Težavao po točko 1 se rešuje na sodišču, težavo pod 3 se rešuje z uvozom premoga (potrebne so finančne ocene), težavo pod točko 2 povzročajo tehniško polpismeni zeleni bruseljski in domači teroristi. Ker brezogljične zelene prihodnosti brez jedrske energije ne bo, potrebujemo za NEK2 merodajno študijo o ceni proizvedene el. energije, ki seveda vključuje tudi stroške gradnje, kreditov, rednega vzdrževanja in shranjevanja jedrskih odpadkov.
Nightingale
09. 09. 2024 17.50
+6
Osebna odgovornost vodilnega kadra in nadzorovana omejena izplačila dohodkov. Drugače ne bo šlo. Megalomanske kraje in izčršavanje podjetij sta postali nacionalni šport menagerjev pri koritu. Levi, desni, vsi enaki. Odgovarja nikoli nihče, ali pa vse zastara...
Nightingale
09. 09. 2024 17.51
+3
janez Kovač 1
09. 09. 2024 17.48
+2
Ja Nek bo veliko dražja katastrofa kot Teš 6 ,referendum je traparija,saj narod ne ve veliko o projektu,niti o m ožnosti obratovanja,naj se podpiše vlada in strokovnjaki da bodo odgovarjali za morebitno katastrofo,ne pa da to nalagajo narodu,naj odločijo zato so plačani!!!!