Slovenija

Opozorila na nevarna zdravila

Ljubljana, 20. 05. 2007 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Študenti farmacije so po slovenskih mestih zbrali skoraj 18 tisoč kosov zdravil s pretečenih rokom.

Študenti farmacije so aprila zbrali več kot 17.000 neuporabljenih zdravil
Študenti farmacije so aprila zbrali več kot 17.000 neuporabljenih zdravil FOTO: Kanal A

Društvo študentov farmacije Slovenije (DŠFS) že nekaj let po različnih slovenskih regijah organizira akcijo zbiranja neuporabljenih zdravil iz gospodinjstev, poimenovano Leciklarna. V letošnji akciji, ki je potekala aprila, so stara zdravila zbirali na območju osrednje Slovenije - v Ljubljani, Kamniku, Domžalah, Grosupljem in na Vrhniki. Skupno so zbrali 17.795 kosov neuporabljenih zdravil, od tega jih je 14.494 imelo pretečen rok uporabnosti, so sporočili iz društva.

V društvu so prepričani, da akcija pomembno pripomore k opozarjanju širše slovenske javnosti na nevarnosti uporabe zdravil s pretečenim rokom uporabnosti ter k izobraževanju o pravilnem odlaganju in možnostih pravilnega uničenja teh zdravil v skrbi za okolje, je sporočil generalni sekretar društva Matej Dobravc Verbič.

Z akcijo želijo opozoriti tudi na neurejeno zakonodajo na tem področju, zaradi katere se velika večina neporabljenih zdravil ne uniči na ustrezen način. Lekarne namreč trenutno niso pristojne za zbiranje zdravil, saj jim to onemogoča pravilnik o ravnanju z odpadki, ki nastanejo pri opravljanju zdravstvene dejavnosti. Zato se zdravila zbirajo le na posameznih akcijah zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev, ki jih organizirajo komunalna podjetja, še poudarjajo v društvu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svastapickarodi
21. 05. 2007 11.40
To je tisti problem v Sloveniji. Ko bi rad poskrbel za varno shranitev nevarnih odpadkov, pa izpadeš norec, ker odneseš v lekarno. Podobne akcije bi se lahko lotili tudi študentje iz preostalih regij !
Triera
20. 05. 2007 17.22
Zakaj pa ludi tolko zdravil kupujejo, če jih pol ne porabijo? Šparajte malo z zdravili folk!
igicza
20. 05. 2007 16.16
Ja zakaj pa lekarne ne morejo zbirat zastarelih zdravil? Lih zadnjič sem ene par jih nesu v lekarno, pa mi je farmacevtka rekla, da tega oni več ne zbirajo. Kaj mislite kaj sem naredil? Šel domov in tistih par zdravil vrgel v koš. A mislite, da bom čakal na akcijo zbiranja teh nevarnih odpadkov? Takrat me sigurno ne bo doma.