Slovenija

Opozicijski 'ne' dokapitalizaciji NLB

Ljubljana, 09. 07. 2007 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Člani odbora za finance se strinjajo z nujnostjo financiranja železniške infrastrukture, razhajanja pa so glede dokapitalizacije NLB.

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je na današnji seji obravnaval predlog rebalansa proračuna RS za leto 2007 in novelo zakona o izvrševanju proračuna za leti 2007 in 2008. Spremembe so potrebne zaradi prenosa nalog z javne agencije za železniški promet na novo direkcijo in dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke (NLB), je uvodoma povedal državni sekretar Andrej Šircelj. Da je posodobitev železnic nujna, se strinjajo vsi, različnega mnenja pa so člani odbora glede dokapitalizacije NLB.

Državni sekretar Andrej Šircelj
Državni sekretar Andrej Šircelj FOTO: 24ur

Predlog rebalansa je po pojasnilih vlade potreben zaradi prenosa nalog z javne agencije za železniški promet na novo direkcijo za vodenje investicij javne železniške infrastrukture. Sredstva, ki so bila prej namenjena agenciji, je treba vključiti v proračun, saj je direkcija organ v sestavi ministrstva za promet. Kar se tiče celotnega javnofinančnega položaja, pa se stvari ne spreminjajo, pojasnjujejo na vladi.

Rebalans proračuna predvideva tudi dokapitalizacijo NLB do višine 50 milijonov evrov, ki je potrebna zato, da se tudi po odkupu in pripojitvi NLB Domžale, NLB Koroške banke in NLB banke Zasavje ohrani delež države v največji banki. Država bo za dokapitalizacijo banke namenila sredstva, ki jih je prejela od prodaje deleža v Slovenski industriji jekla (Sij).

Enotni glede posodobitve železniške infrastrukture


Člani odbora so se strinjali, da je posodobitev železniške infrastrukture nujno potrebna, je pa poslanec SD Milan M. Cvikl ocenil, da bi lahko vlada potrebna sredstva za direkcijo pridobila z varčevanjem znotraj obstoječega proračuna, ne z rebalansom. Poudaril je, da ima minister za finance na razpolago vrsto ukrepov, s katerimi bi lahko pridobil sredstva, rebalans proračuna bi moral predstavljati zadnjo možnost.

Vlak
Vlak FOTO: POP TV

Strinjal se je tudi poslanec LDS Milan Petek, ki je ocenil, da bi država sredstva lahko pridobila z racionalizacijo na drugih področjih, predvsem v času visoke gospodarske rasti. Ob takšni gospodarski rasti bi bilo pričakovati, da se proračun pripravlja za obdobje "suhih krav", ko se bodo trendi obrnili navzdol, ne pa da se povečujejo izdatki, je menil Petek. Po njegovem mnenju vlada ne pričakuje, da bo državo vodila še v bodoče, saj si v tem primeru, tako Petek, ne bi povzročala takšnih težav.

Hkrati se je poslancem opozicije porajalo vprašanje, ali je direkcija, ki se pri ustanavljanju srečuje z določenimi težavami, sploh sposobna upravljati s sredstvi, ki se ji s spremembami proračuna namenjajo. Petek je dejal, da direkcija še vedno nima direktorja, srečevali naj bi se tudi z odhajanjem kadrov. Vilija Trofenika iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je zanimalo, kako daleč je 32 projektov v vrednosti 94,5 milijona evrov, ki naj bi se po zakonu o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti javne agencije za železniški promet izvajali letos.

Državni sekretar na ministrstvu za promet Peter Verlič je pojasnil, da na agenciji sledijo vsem rokom. "Z vso dinamiki gremo naprej," je dejal, ob tem pa dodal, da pa so v primeru pritožb ob določenih javnih razpisih nemočni, kar pa Trofenika ni zadovoljilo.

Opozicija nasprotuje dokapitalizaciji NLB

Predlogu novele zakona o izvrševanju proračuna 2007 in 2008 so nasprotovali tudi drugi opozicijski poslanci, medtem ko so ga poslanci koalicije podprli. Člani odbora niso podprli nobenega od dopolnil opozicijskih poslancev - Cvikl je tako med drugim predlagal, da se člen v zakonu o izvrševanju proračuna črta, denar od prodaje Sij pa se nameni spodbujanju stanovanjske gradnje - državni zbor pa bo o predlogu zakona odločal na četrtkovi seji.

Medtem ko se člani odbora z nujnostjo financiranja železniške infrastrukture strinjajo, le glede pridobivanja sredstev imajo nekoliko različne pomisleke, pa se opozicija ne strinja z dokapitalizacijo NLB. Cvikl je menil, da ministrstvo s povečevanjem deleža v delniški družbi po 51 letih znova uvaja državni kapitalizem. "Dati 50 milijonov evrov za dokapitalizacijo NLB, o tem, kam se bo denar namenil, bo pa z enako močjo odločal belgijski lastnik, je neumno," je bil kritičen Cvikl. Zanimalo ga je tudi, zakaj k dokapitalizaciji niso bili povabljeni vsi delničarji in ali vlada denar potrebuje za povečanje lastniškega deleža v NLB.

Šircelj je članom odbora znova pojasnil, da je namen predloga le ohranitev obstoječega deleža države v bančni skupini, saj bi s pripojitvami bank Zasavje, Domžale in Koroške banke prišlo do sprememb v lastništvu. Sredstva dokapitalizacije naj bi banka namenila za širitev na tuje trge.

Rebalans proračuna predvideva tudi dokapitalizacijo NLB do višine 50 milijonov evrov
Rebalans proračuna predvideva tudi dokapitalizacijo NLB do višine 50 milijonov evrov FOTO: Dare Čekeliš

Poslanec Bogdan Barovič (SNS), ki je tudi župan občine Zasavje, ta pa je lastnica NLB banke Zasavje, se sicer strinja z ohranitvijo večinskega deleža NLB v državni lasti, a zaradi navzkrižja interesov kot poslanec in župan predloga sprememb zakona o izvrševanju proračuna 2007 in 2008 ni podprl.

Rebalans proračuna predvideva tudi 62 milijonov evrov dodatnih sredstev iz naslova lastninjenja Zavarovalnice Triglav. Zakonodajno-pravna služba DZ je predlagala, da se v noveli zakona o izvrševanju proračuna navede tudi namenska poraba teh sredstev, vendar so predstavniki ministrstva za finance pojasnili, da so sredstva že glede na obstoječo zakonodajo namenjena poplačili dolga.

Proračunski primanjkljaj bo višji

Opozicijski poslanci so posebej poudarili tudi dejstvo, da se kljub visoki gospodarski rasti prihodki proračuna ne povečujejo. Po mnenju Trofenika to pomeni, da so bili prihodki proračuna precenjeni. Visoka gospodarska rast, ki je po njegovih besedah sicer posledica kreditiranja Družbe za avtoceste v RS, tako vlado le rešuje neprijetnega položaja, poleg tega pa ne bo potrebno zvišanje davka na dodano vrednost.

Šircelj je članom odbora pojasnil, da so prihodki enaki, ker ni prišlo do izredne spremembe, sicer pa vlada zasleduje politiko zniževanja odhodkov glede na bruto domači proizvod, hkrati pa znižuje tudi davke, s čimer razbremenjuje gospodarstvo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
10. 07. 2007 08.54
hinko.murovec: ti pa si pravi zagovornik M. Cvikla. Oba lajata, pa ne vesta kaj. Opozicija mora biti konstruktvina, kot je bil JJ, ko je še bil v opoziciji. In zato je dobil volitve in vlada! Zato, ker je argumentirano dokazal Ropovi vladi, da so nesposobneži. Vidiš razliko: argument:žalitvah/medijem. Tako gre, nagec, tako!
nintendo64@email.si
10. 07. 2007 02.48
Tej vladi ni nič jasno. V času ugodne gospodarske rasti se morajo ustvarjati presežki v proračunu oz. čim manjši primankljaji, ne pa še večje zadolževanje. Zadolževanje se more šparat za slabe čase. Lahko bi si vsaj poglavje 1.1 prebrali v kaki knjigi o ekonomiji.
hinko.murovec@siol.net
09. 07. 2007 17.36
Spoštovani , Medo357, ne kje so našli občino Zasavje, kje so našli prav tako neobstoječe argumente . Tako bedaste , požrešne, nepremišljena in zapravljive komande ta dežela ob vseh tepcih , ki so jo kdaj vodili še ni imela. Sicer pa , vse plača narod .LP
medo357
09. 07. 2007 16.38
Kje ste pa našli občino Zasavje?