Slovenija

Opozicija razočarana

Ljubljana, 14. 06. 2007 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vse kaže, da se premier Janša ne bo sestal z opozicijo, da bi ji pojasnil trditve iz odmevnega pisma Starina Kosmove.

Predsednik DZ France Cukjati je prejel pobudo vodij vseh štirih opozicijskih poslanskih skupin za sklic sestanka, na katerem naj bi se zavzel za opozicijski predlog glede poziva predsedniku vlade Janezu Janšu. Cukjati, kot je pojasnil medijem, ne ve, zakaj bi takšen sestanek skliceval, opozicijskim poslancem pa predlaga, naj vprašanje sprožijo na petkovi seji kolegija. V opoziciji so nad Cukjatijevim odzivom razočarani in napovedujejo nadaljnje korake.

Vse kaže na to, da bodo prva tri poslanska vprašanja na seji v ponedeljek na temo pisma nekdanje državne sekretarke na ministrstvu za gospodarstvo Andrijane Starina Kosem
Vse kaže na to, da bodo prva tri poslanska vprašanja na seji v ponedeljek na temo pisma nekdanje državne sekretarke na ministrstvu za gospodarstvo Andrijane Starina Kosem FOTO: POP TV

Opozicijske poslanska skupine (SD, LDS, NP in SNS) so namreč Cukjatiju predlagale sestanek v zvezi s pobudo predsedniku vlade glede pisma nekdanje državne sekretarke na ministrstvu za gospodarstvo Andrijane Starina Kosem. Cukjati je prejem pisma potrdil, a se hkrati vprašal, zakaj bi on skliceval sestanek vodij opozicijskih skupin. Če pa želijo to vprašanje odpreti, naj ga sprožijo na seji kolegija, za reševanje takšnih vprašanj pa je najbolj primeren institut poslanskih vprašanj, je še dejal predsednik DZ.

Vodja poslanske skupine NP Matej Lahovnik je razočaran, da se Cukjati na pobudo ni odzval tako, "kot bi bilo primerno za predstavnika zakonodajne veje oblasti". Očitno se mu ne zdi dovolj pomembno, da so štiri poslanske skupine izrazile željo, da do pogovora s predsednikom vlade pride ter razčisti nekatere zelo sporne okoliščine dogodkov zadnjih dni. Na ta način bi se lahko izognili nadaljnjim korakom, še meni Lahovnik.

Pod pismo Cukjatiju so se sicer podpisali vodje poslanskih skupin SD Potrč, LDS Jožef Školč, poslanske skupine nepovezanih Matej Lahovnik in SNS Zmago Jelinčič. Pismo so Cukjatiju poslali v skladu z dogovorom s sredinega sestanka štirih opozicijskih poslanskih skupin.
O nadaljnjih korakih se bodo opozicijske poslanske skupine dogovorile v prihodnjih dneh, pa je napovedal vodja poslanske skupine SD Miran Potrč. Kakšni bodo nadaljnji koraki opozicije - med možnimi so izredna seja, interpelacija, preiskovalna komisija ali ustavna obtožba -, tako še ni znano, Potrč pa je napovedal, da bo marsikatera poslanska skupina izkoristila ponedeljkovo možnost poslanskih vprašanj predsedniku vlade.

Poslancu SNS Sašu Pečetu pa je žal, da se je "politika dela vlade preselila v DZ, saj ne prihaja do konsenza, ampak le do izključevanja". Razočaran je nad reakcijo Cukjatija, ki ni bil pripravljen na dialog, pravi Peče, ki je prepričan, da bi se s pogovorom lahko izognili nadaljnjim ukrepom.

Hajdinjak: Opozicija naj izkoristi poslanska vprašanja

Opozicija ima vrsto možnosti, da predsedniku vlade zastavi tudi konkretna vprašanja. Prva takšna bo junijska redna seja. S tem je tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak odgovoril na vprašanje, ali ima premier že načelen odgovor na poziv opozicijskih poslanskih skupin za čimprejšnji sestanek v zvezi s pismom Starina Kosmove. Prva takšna možnost bo po Hajdinjakovih besedah že v ponedeljek, ko bodo na dnevnem redu redne seje DZ tudi vprašanja poslancev.
Tanko: Trditve bi bilo treba dokazati.
Tanko: Trditve bi bilo treba dokazati. FOTO: POP TV

Vladni tiskovni predstavnik je dodal, da ima opozicija možnost zastaviti prva tri poslanska vprašanja "in tako je v njeni domeni in tudi iznajdljivosti, kaj ga bo vprašala". Poudaril je še, da pobude v kabinetu predsednika vlade še niso prejeli, zato je tudi ne morejo komentirati.

Tanko: Gre zgolj za klevete

Po mnenju vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka za zahtevo opozicije za pogovor s predsednikom vlade v zvezi s pismom Starina Kosmove "verjetno ni nobene podlage v aktih državnega zbora in ne v zakonu o vladi ali kjer koli drugje". Če že ima opozicija tako veliko željo, da se pogovori s predsednikom, mu lahko že v ponedeljek na seji DZ zastavi poslansko vprašanje.

Bilo bi potrebno, da se dokazi za navedbe v pismu pridobijo, pojasnjuje Tanko. Šele na osnovi argumentiranih trditev se lahko opravijo pogovori po medijih in politiki. Sicer pa pismo po njegovih besedah nima ne glave ne repa.

Po oceni Tanka je v pismu, v katerem je nekdanja državna sekretarka vladi očitala vmešavanje v medije, precej neargumentiranih trditev. Zanimivo pa je, da nihče ne zahteva dokazov za trditve, ki so zapisane v pismu, je povedal Tanko in dodal, da se zahteva dokaze "od neke tretje osebe, ki je v tem pismu oklevetana".

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

liquiderz@gmail.com
15. 06. 2007 00.46
kako se bajuku zatika :)
gadni@email.si
14. 06. 2007 23.21
Koliko je bilo skakanja ko so po veliki preiskavi, ki smo jo seveda drago plačali davkoplačevalci odkrili, da je predsednik za svoje zdravje porabil 1000 EU. Menda bi se moral zagovarjati. Bedaki. KO pa gre za rušenje demokracije in ugotavljanje korupcije, pa ni smiselno sklicevati sestanka. POKVARJENCI sami si jamo kopljete.«
prisoten@email.si
14. 06. 2007 21.54
tomi odgovor prosim pa ne mi rečt prosim kaj so prejšnji. ker ko bodo novi me tudi ne bo zanimalo kaj so prejšnji.
Joško82
14. 06. 2007 20.52
Long live Democracy!!!
prisoten@email.si
14. 06. 2007 20.50
tomi.passion ni važna višina plače. če ne bi bila malo višja pa bi bilo res še bolj žalostno kot je. tomi. pomeben je razkorak med plačo in cenami danes in včasih. povej mi kako naj delavec preživi s 400 e oz. manj. pa še tega ne dobi. jaz bi rad videl da se ti problemi rešujejo. pa naj bo kdor koli na oblasti. lp.
Matej Rojc
14. 06. 2007 20.39
kam? NA MARS :)))
kam
14. 06. 2007 20.34
Seveda so zahtevali sestanek in sedaj so užaljeni, ker ga Cukjati noče sklicati. Še enkrat bom rekel, če bi jih res zanimala vsebina, bi Janšo neposredno povabili. Kaj pa ima predsednik parlamenta s tem? In, če predsednik parlamenta tega ne skliče, zakaj Janšo ne povabijo sami. In še nekaj. Oni so želeli javno sejo. Ja zdaj mi pa naj nekdo pove, kako bi to izgledalo. Na eni Cvikl, Rop, Lahovnik, Peče, na drugi pa Janša. In kamere in ne vem kaj še. Ti fantje gledajo malo preveč filmov. Dovolite, da vam razložim, da je parlament sestavljen iz 90 poslancev, eni so koalicija, ostali so opozicija in parlamentu je predsednik vlade odgovoren. Parlamentu kot celoti. Menda ja ne zagovarjate, da bi lahko vsak od poslancev od predsednika parlamenta zahteval, da skliče sestanek med njim in premierjem. Če ga kaj zanima, naj ga vpraša sam. Saj ima to pravico. Zato lahko mirno trdim. Opoziciji tu ne gre za vsebino (mogoče res tudi zaradi Dragi Borut, dragi Tone), ampak za show.
zico
14. 06. 2007 20.25
Bajuk je očitno velik za šankom, ker sliši samo tisto kar se pogovarjajo za šankom. Mi pa plačujemo pajaca!!??
yanker007@gmail.com
14. 06. 2007 20.23
VIKI-SEGAL: mislim, da bo ostalo kar pri tem, da boš samo želel in upal na še dva njegova mandata!
VIKI-SEGAL@HOTMAIL.COM
14. 06. 2007 20.22
Mislim da se opozicija želi videti tudi SDS tako kot je sama in je v teku in razpada.Želim si da ji to ne bo ratalo in da ne bo nekatero prebivalstvo tako NAIVNO in verjeli lažem in čisto ne logičnih govoricam!!!!!!!!!!Tako kot so vrjeli v Tržiču sedaj pa imajo novega župana in SEDAJ vidijo kako so se po domače napisano ZAJEBALI!!!!!!!! Želim in upam na vsaj še 2 mandata Janeza Janše.!
hinko.murovec@siol.net
14. 06. 2007 20.19
Ja Spoštovana Neti , vsak mora kdaj povedati resnico v obraz čeprav zanjo ni lepega izraza. Sicer pa preden bo g. Kam to dojel se bo ta izraz že krepko utrdil na teh forumih. Glede JJ smatram, da ni od njega možno pričakovati razen vzvišenega in nadmočnega negiranja pravic drugače mislečih nič. Dejansko sem mislil, da je bolj pameten a so slava in moč ter tretja puberteta naredile svoje. LP
tomi.passion@gmail.com
14. 06. 2007 20.18
prisoten, prepričan sem, da je tvoja plača danes višja kot je bila pred npr. 4 leti. So dovolj visoke? Ne in nikoli ne bodo, ne glede na to, kdo vlada. To je žal kruto dejstvo. Vseeno pa je gospodarstvo danes mnogo boljše kot je bilo kdaj koli, prav tako tudi plače, da o pokojninah niti ne govorim. Vse skupaj pa je povezano tudi s tem, da si Slovenija, zaradi staranja prebivalstva, slabe finančne politike v zadnjih 12ih letih in še česa, žal ne more privoščiti visokih plač. Žal. Strinjam pa se, da bi si marsikateri gospoda in marsikatera gospa iz raznih uprav, lahko izplačala manjšo "nagardo" kot so si. To jim je nenazadnje svetovala tudi vlada. Privatna podjetja pa so pač privatna podjetja.
yanker007@gmail.com
14. 06. 2007 20.17
kam: Kje si prebral, da je opozicija ZAHTEVAL sestanek, dobro piše, da so ga predlagali. Se pravi popolnoma neobvezno in ker ni bilo zakonske podlage jih je Cukjati tudi zavrnil. Sedaj pa bodo razmišljali o drugi opciji.
janezgorenc@email.si
14. 06. 2007 20.08
Spectator, LDS ni bilo treba toliko kadrovati - čeprav so kadrovali veliko - ker so bili na položajih že od prej sami stari znanci iz zlatih časov.Če je hotela desnica kakšen vpliv, je seveda morala menjati ljudi. Kar se pa tiče poziva opozicijskih poslancev - prav ima dr. Cukjati, z njim pa tudi kam - svoja vprašanja lahko Janšu postavijo med rednim zasedanjem parlamenta, ni jim dolžan posebej hodit pojasnjevat insinuacij in zasebnega pisma, ki niso nič bolj strašne kot 'dragi Borut - dragi Tone'. Vseeno mi pa ni všeč, da se desnica da sprovocirati za vsako malenkost. V tem se morajo še mojstriti LP, JAnez
kam
14. 06. 2007 20.00
neti, a bom mogu rečt da si nestrpna? daj mi malo obrazloži, prosim
prisoten@email.si
14. 06. 2007 19.54
ja janša. gospodarska rast, rast cen. kaj pa plače?
neti
14. 06. 2007 19.52
kam, oprosti, to bom prvič napisala na neki forum: ti si butelj!!! Lp!
neti
14. 06. 2007 19.46
prisoten pozdravljen! ASK, Zdoljšek & co, in kapital, res da še nedokončana zgodba, mislim da bojo ostali samo poraženci, v takšni igri zmagovalcev ni. lp
prisoten@email.si
14. 06. 2007 19.37
ojoj. tale janša si res misli da je bog. bomo videli kaj bo čas prinesel. kdaj bomo enkrat dobili poštene politike. vsi hvalijo ta kapitalizem. saj bi bil kar ok. če bi vsi pošteno delali. ne pa da nekateri pridejo do denarja na nepošten način. videli bomo tudi kako čiste namene ima ASK (tukaj odzadaj je Zdolšek pa še kdo)- čeprav je pismo resnično. rad bi že enkrat poštene politike. lp. pozdravljena neti
kam
14. 06. 2007 19.31
je kdo prebral poslovnik DZ ali pa vsaj ustavo RS? Predsednika vlade izvoli parlament, zato je odgovoren parlamentu, ne opoziciji. Res so me razočarali, saj očitno hočejo ustvarjati samo nek show program. Ne mi rečt, da Potrč ne pozna teh aktov. Kako lahko opozicija zahteva od predsednika parlamenta, da skliče sestanek med opozicijo in predsednikom vlade. Saj ga niso oni izvolili. Če bi jih res zanimala vsebina, ga lahko povabijo tudi neformalno. Potem lahko razlagajo, kako so razočarani, ker jih ignorira, ne pa da se grejo neke brezvezne igrice in igrajo kalimerote. Naj vložijo zahtevo za izredno sejo ali interpelacijo, potem bo moral priti. Res mi ni jasno.