Slovenija

'Opozicija je izredno agresivna'

Ljubljana, 20. 05. 2010 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
E.P./N.S./V.L.
Komentarji
185

Ker se na arbitražni sporazum oglašajo tako strokovnjaki mednarodnega prava kot drugi pravniki, to ustvarja privid strokovne razdeljenosti. A predsednik meni, da razdvojenosti ni.

Predsednik države Danilo Türk zaupa v razumnost, racionalnost odločanja državljank in državljanov. Kot je povedal v oddaji 24UR OB ENIH, se je to doslej večkrat pokazalo, tudi pri plebiscitu in na volitvah. Kar zadeva razdeljenosti med politiko in strokovnjaki, pa Türk pravi, da med strokovnjaki za mednarodno pravo ni razdeljenosti. ''Mednarodnopravna stroka ugotavlja, da je ta sporazum dober in da je dober okvir, ki omogoča tudi pravično rešitev problema. Sloveniji zagotavlja uresničitev njenih nacionalnih interesov, se pravi mejo na stanje 25. 6. 1991 in stik z odprtim morjem,'' pravi Türk in dodaja, da se oglaša tudi veliko pravnikov, ki imajo bolj malo izkušenj z mednarodnim pravom ali mirnim reševanjem mednarodnih sporov. To po njegovem ustvarja neki privid strokovne razdeljenosti. Kar pa zadeva politično razdrobljenost, je ta pričakovana, kajti pri ''nas imamo pluralistično urejeno družbo. Pri nas imamo opozicijo, ki je izredno agresivna, in očitno opozicija ne želi, da bi bil ta sporazum sklenjen in jo vodijo predvsem motivi opozicijskega strankarskega značaja. Slišali bomo vse argumente in jaz zaupam, da bodo ljudje odločili razumno,'' še pravi.

Türk o arbitraži
Türk o arbitraži FOTO: Blaž Garbajs

Tveganje o tem, da bi izgubili stik z odprtim morjem, tako predsednik, ni preveliko. Kot pravi, je tveganje podano tudi, če so bo sklepal dvostranski sporazum. ''Včasih so dvostranski sporazumi manj jasni od arbitražnih določb. V našem primeru pa ima Slovenija dobre argumente in lahko doseže to, kar je v njenem interesu, to je stik z odprtim morjem, kar tudi sam arbitražni sporazum predvideva. Arbitražni sporazum namreč nalaga arbitraži, da ta stik določi, ne da išče alternative, ampak da preprosto določi stik z odprtim morjem. Skratka ne vidim nobene podlage za ta strah,'' poudarja Türk. Predsednik je sicer presenečen, ko sliši, kako nekateri govorijo o izgubi statusa pomorske države. Take trditve so po njegovem mnenju popolnoma neutemeljene. ''Slovenija je pomorska država, Slovenija bo pomorska država in z arbitražnim sporazumom, ki je predložen, bo Slovenija status pomorske države potrdila in okrepila,'' dodaja.

Türk o arbitraži
Türk o arbitraži FOTO: Blaž Garbajs

Na očitke nasprotnikov sporazuma, da je to najslabša možnost za Slovenijo, Türk odgovarja, da je sedanje stanje prav gotovo slabše od tistega, kar obeta arbitražni sporazum. ''Z arbitražnim sporazumom lahko stanje izboljšamo, prepričan sem, da ga bomo izboljšali in verjamem, da je to razumna, racionalna odločitev.''

Kot še pravi, je arbitražni sporazum nekako prevzel dobre elemente iz preteklih poskusov, tudi ta stik z odprtim morjem je povzet v sporazumu Drnovšek-Račan. ''Tudi vse dosedanje napore ta sporazum nekako izraža v svojem pozitivnem duhu in v dikciji tega besedila in verjamem, da ni nobenega razloga, da bi verjeli, da je kakšna druga opcija boljša. Seveda, če bi prišlo do zavrnitve tega sporazuma, bi bil to udarec kredibilnosti Slovenije, kajti Slovenija se je ne samo pogajala o tem sporazumu, ampak ga tudi ratificirala in težko bi prepričali koga, da je taka zavrnitev razumna. In poleg tega, ko je enkrat sporazum tu, potem bo zelo težko kakšno drugo opcijo uveljaviti namesto sporazuma. Če pa je kdo sposoben uveljavljati kakšno pogodbeno rešitev, pa to sporazum sam dopušča. Sporazum vsebuje določbo, ki omogoča, da državi, če se zgodi čudež, sprejmeta tudi pogodbeno rešitev, medtem ko sporazum velja oziroma ko arbitraža teče,'' še pravi predsednik Türk.

Predsednik Türk žali strokovnjake

V Zavodu 25. junij so v sporočilu za javnost zapisali, da če predsednik Türk verjame, da arbitražni sporazum zagotavlja ohranitev teritorialnega stika Slovenije z mednarodnimi vodami, bi bilo prav, da vnaprej in javno napove, da bo v primeru potrditve arbitražnega sporazuma in izgube teritorialnega stika Slovenije z odprtim morjem nepreklicno izstopil s svoje funkcije in se umaknil iz politike. Podobno izjavo bi pričakovali tudi od drugih zagovornikov arbitražnega sporazuma.

Kot so še zapisali, si je predsednik države privoščil nerazumljivo in nesprejemljivo diskreditacijo pravnih strokovnjakov, ki arbitražnemu sporazumu nasprotujejo. Z izjavo, da naj bi bila razdeljenost stroke le navidezna je po njihovem mnenju predsednik države prestopil "rubikon dostojnega in še sprejemljivega obnašanja nekoga, ki kot predsednik države predstavlja celotno državo in vse državljane.“

Janša pravi, da Slovenija ne blokira Hrvaške, ampak Hrvaška blokira pot Slovenije do odprtega morja.
Janša pravi, da Slovenija ne blokira Hrvaške, ampak Hrvaška blokira pot Slovenije do odprtega morja. FOTO: Blaž Garbajs

Janša odgovarja Türku: Saj Hrvaška blokira Slovenijo

Predsednik SDS Janez Janša se je odzval na Türkove besede, uperjene proti njemu, da Hrvaško ni mogoče prisiliti v kak dvostranski sporazum. Kot je dejal Janša, Slovenija ne blokira Hrvaške, ampak Hrvaška blokira pot Slovenije do odprtega morja. To pa bo na mizi, ko se bo odločalo o vstopu Hrvaške v EU, je dejal.

Hrvaška se z EU normalno pogaja, je ocenil Janša in izrazil upanje, da bo ta pogajanja "tehnično uspešno zaključila". "In potem bo sledil postopek ratifikacije. Do takrat, ko bo slovenski parlament o tem odločal, pa bomo dolžni razjasniti neko drugo blokado - blokado s strani Hrvaške za uresničevanje slovenske pravice do teritorialnega dostopa do mednarodnih voda," je dejal Janša na današnji novinarski konferenci v državnem zboru.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vzhod
25. 05. 2010 08.59
nikoli nisem bil za janso ampak v tem primeru pa sem za njega :D
duleas1
22. 05. 2010 20.57
Predsednik pozablja ,da je predsednik vseh Slovencev ne pa samo Kreslaove,Golobiča,Pahorja,Gantarja........ Čas bi že bil ,da se zavemo ,da smo v EU,Hrvaška pa še tja mora priti,prvo pa poskreti ,da se uredijo razmere v državi. Vendar žal ne z to vlado!
YesNo
21. 05. 2010 15.19
Definitivno pa me NSI ne vidi!
YesNo
21. 05. 2010 15.19
SDS SLS in SNS mi niso preveč blizu, ampak kaj hočem so pa moja edina trenutna alternativa in ena od teh ima moj glas.
Ivan Koren 1
21. 05. 2010 12.43
Obstreljevanje z ene in druge strani meje ne vodi k sporazumu ampak ga oddaljuje. Pametna rešitev je podprimo arbitražni sporazum z ZA!
Thomas Strojko
21. 05. 2010 11.11
Admin , Zakaj !
M-teorija
21. 05. 2010 10.09
Strokovnjak za mednarodno pravo je na tiskovki prikazal pravo lekcijo kvazi strokovnjakom, političnim zamegljevalcem in pa čustvenikom, ki bi morali biti modreci, pa to glede na čustveno retoriko in pumpanje ter pihanje na patriotske strune to niso.
haj
21. 05. 2010 10.07
Seveda se opozicija peni, ker sporazum ni rezultat njenega političnega dela.
Izbrisani2
21. 05. 2010 09.59
Teorija je postala zakon, Ataturk prileze na plano samo kadar dežuje, polž sluzast.
sottozero
21. 05. 2010 09.58
Vlada nam Komunajzlerska "elita" oz. točneje definirano: Vladajo nam tajkunsko odvetniški lobiji !
bnam 2707
21. 05. 2010 09.55
Žal moram reči,da bi naš predsednik lahko uporabil malo več modrosti.
sottozero
21. 05. 2010 09.51
Kako razmišljajo Sončni Kralj Pahor in njegov samovšečni drugorazrednež Turek: Kako bo ideja velecenjenega nemca (ja tisti, ki naj bi rešil Slovenske železnice) uresničena, če jo glavni "mecen" g. Borut Pahor že v štartu minira z izgubo teritorialnega stika Slovenije z odprtim morjem (arbitražni sporazum). LOGISTIČNI CENTER (vsa infrastruktura, špediterji, železnice LUKA KOPER)....OK V zaprtem morju? Nekoč EU ne bo obstajala več. In potem bodo ITALIJANI naredili vse, da OŽIVIJO TRŽAŠKO LUKO...Hrvaška pa ima NEIZKORIŠČENO luko = REKA ! In povezavo z Zagrebom čez Madžarsko v zahodno Evropo ! Kaj pa potem dragi sodržavljani?
jfink
21. 05. 2010 08.17
Janša nise bil na tvoji strani od danes naprej maš glas več na volitvah pa ne samo moj ampak od naše družine
jfink
21. 05. 2010 08.15
Tirk tvoja družina zihr ni na robu preživetja ali pa je kaj
BLIC4
21. 05. 2010 07.35
Kakor Predsednik Države Slovenije,tako presednik Vlade, v predvolilni kampanji govorili drugače,danes ko jim bivši predsednik Kučan pere možgane pa delajo nekaj kar v kampanji ni bilo čuti. Hrvaška se ne strinja da Slovenija ima izhod na odprto morje.Če temu nebi bilo tako, sporazum bi bil davno podpisan. Hrvati se zavedajo,da iztop Slovenije na odprto morje pomeni da Hrvaška zgubi mejni stik z Italijo. Zato referendum treba zavrniti, Hrvaška pa naj na terenu dokaže dobrososedske odnose če hoče biti članica EU-ja. V boksu je znanao to, da izivalec meča mora pokazati malo več.
CKKPJ_Milko
21. 05. 2010 07.30
Tako živčno agresivne levice kot jo imamo mi bi še Severna Koreja nima.
ibisibis
21. 05. 2010 07.05
Pri slovensko – hrvaškem sosedskem sporu gre za odvračanje pozornosti z bistvenih na nebistvene probleme, ki jih mora ta trenutek reševati politika. Takšna manipulacija javnega mnenja je mogoča le zato, ker večina javnosti kljub stalnemu bombardiranju z informacijami o tej problematiki ne dobi ključnih informacij. Zato se na ta problem javnost večinoma odziva nagonsko na podlagi nacionalnih čustev. Ekonomisti bi lahko izračunali kolikšni so stroški reševanja tajkunskih in drugih slabih terjatev slovenskih bank. Javni dolg se je v mandatu Pahorjeve vlade povečal za 6,5 mld EUR. Iz tega podatka je mogoče oceniti, kolikšno površino zemljišča, ki si ga slovenski državljani tako želimo, bi Slovenija lahko odkupila od Hrvaške. Treba je namreč vedeti, da bi le z nakupom zemljišča lahko trajno in v obojestransko zadovoljstvo rešili slovensko – hrvaški sosedski spor. Ob predpostavki, da kvadratni meter zemljišča stane 10 EUR bi z zneskom 6,5 mld EUR lahko odkupili 650 kvadratnih kilometrov zemljišča. Površina Istre je 3600 kvadratnih kilometrov, kar pomeni, da bi Slovenija lahko od Hrvaške samo dosedanjim povečanjem državnega javnega dolga odkupila dober del Istre. S tem bi prišli do tako zaželene meje na reki Mirni. Razmišljanje na ta način je verjetno utopično pa vendar je izračun tisti, ki pokaže kolikšni so resnični stroški odkupovanja tajkunskih terjatev z našim davkoplačevalskim denarjem (za zaščito nacionalnih interesov). Verjetno bi zato pravo referendumsko vprašanje moralo biti povezano s tem ali se strinjamo s takšnim trošenjem našega denarja ne pa s potrjevanjem arbitražnega sporazuma.
levamama
21. 05. 2010 05.49
Janša je nakladač-govori in nič ni naredil v njegovem mandatu niti, ko mu je pripadala čast "GLAVNEGA V EVROPI" Sedaj je pa spet pameten!!!!
kzg81
21. 05. 2010 04.14
Kakšne ovce neotesane ste haha tipicni slovenclni. Tok se pustite vodit naokol da je ze bolestno... 3/4 vas pa blage nima, sam da se laja. Tko k sodrga dijaska/studentska. Lepo vas je desnica vzgojila hahah
facon
21. 05. 2010 01.57
Tourek je navaden polizan komunist, ki laže že, ko usta sam odpre!!! Sram me je takega šefa države!