Slovenija

Oporišča so suverena odločitev države

Ljubljana, 19. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na napoved namestnika poveljnika ameriških sil v Evropi, da bodo ZDA v Sloveniji vzpostavile vojaška oporišča, je tiskovna predstavnica MORS dejala, da Natovi pogajalci niso izrazili niti želje niti potrebe po stalnih oporiščih v naši državi.

Na obrambnem ministrstvu so nam povedali, da Nato zagotovo ne pridvideva stalnih vojaških baz na ozemlju novih članic, informacijo so nam potrdili tudi na sedežu Nata v Bruslju.

V zvezi z omenjeno izjavo je tiskovna predstavnica obrambnega ministrstva Darja Dolenc še povedala, da so sicer oporišča suverena odločitev vsake države.

General Charles Wald, namestnik poveljnika ameriških sil v Evropi, je v petek, po navedbah ameriške tiskovne agencije AP, še dejal, da nameravajo ZDA obenem ohraniti svojo navzočnost v Nemčiji. S tem se je odzval na namige, da naj bi ZDA množično preselile svoja oporišča iz Nemčije v vzhodnoevropske države, prihodnje članice Nato.

"Ni dvoma o tem, da bomo morali biti navzoči tam, kjer je Nato, ki pa se pomika proti Vzhodu. Znano je, da so ta območja strateško pomembna za Nato in ZDA," je dejal Wald. Kot je še pojasnil, mora ameriška vlada ob usklajevanju s svojimi zaveznicami v zvezi Nato sicer še sprejeti odločitev o natančni razširitvi in lokacijah svoje vojaške prisotnosti v Vzhodni Evropi.

Ameriška vlada mora ob usklajevanju s svojimi zaveznicami v zvezi Nato še sprejeti odločitev o razširitvi in lokacijah svoje vojaške prisotnosti v Vzhodni Evropi
Ameriška vlada mora ob usklajevanju s svojimi zaveznicami v zvezi Nato še sprejeti odločitev o razširitvi in lokacijah svoje vojaške prisotnosti v Vzhodni Evropi FOTO: Reuters

Vendar pa general Wald ni imel v mislih Natovih baz, temveč oporišča Združenih držav, kakršnega so vzpostavili v italijanskem Avianu. Za takšno bazo morajo z državo gostiteljico skleniti dvostranski sporazum Združene države in ne Nato. Naše oblasti o morebitnih ameriških oporiščih na slovenskih tleh ne vedo ničesar, je pa za to idejo že pred dvema letoma slišal poslanec Zmago Jelinčič, ko je kot član obrambnega odbora skupščine zahodnoevropske unije gostoval v floridski vojaški bazi.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA