Slovenija

Operacijskih miz še ne bo

Ljubljana, 04. 01. 2006 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za zdravje je le delno ugodilo pritožbenemu zahtevku podjetja Mollier, ki se bo znova pritožilo.

MInistrstvo vztraja pri nakupu miz znamke Maquet
MInistrstvo vztraja pri nakupu miz znamke Maquet FOTO: POP TV

Ministrstvo za zdravje je delno ugodilo pritožbenemu zahtevku celjskega podjetja Mollier v razpisu za nakup 18 operacijskih miz za pet slovenskih bolnišnic, poroča današnje Delo.  

Vendar pa ministrstvo vztraja pri svoji odločitvi, torej nakupu 18 operacijskih miz znamke Maquet, ki jih je ponudil Sanolabor za 595 milijonov tolarjev. Zato namerava direktor Molliera Roman Šumak zahtevati revizijo postopka pri državni revizijski komisiji, še poroča Delo. 

Mollier ponuja nižjo ceno

Kot je znano, je Mollier na javnem razpisu ponudil za kar 199 milijonov nižjo ceno od izbranega ponudnika Sanolabor, a je ministrstvo njegovo ponudbo zavrnilo zaradi nepravilnosti vloge. Zaradi domnevnih nepravilnosti in nezakonitosti pri izvedbi razpisa je Mollier zahteval razveljavitev izbora oziroma revizijo postopka. 

Ministrstvo je ugotovilo, da je zahtevek za revizijo v 52 točkah glede vlagateljeve ponudbe in ponudb drugih ponudnikov neutemeljen, v osmih točkah pa utemeljen, navaja Delo. 

Bolnišnice medtem čakajo

Bolnišnice medtem nestrpno pričakujejo operacijske mize
Bolnišnice medtem nestrpno pričakujejo operacijske mize FOTO: POP TV

Slovenske bolnišnice medtem še naprej ostajajo brez operacijskih miz in kot kaže bo tako še nekaj časa. Če se bo postopek revizije nadaljeval pred državno revizijsko komisijo lahko mine 35 dni, kolikor ga ima na razpolago komisija, da sprejme odločitev.

Omenili smo že, da ministrstvo za zdravje vztraja pri mizah znamke Maquet, ki so dražje od preostalih. Kot je pred časom za POP TV pojasnil predstojnik oddelka za kirurško onkologijo na Onkološkem inštitutu in član razpisne komisije, Marko Hočevar, so mize zares odlične in jih imajo univerzitetne bolnišnice tudi drugod po svetu. Po 30 letih nenehnih operacij so še vedno uporabne, je dejal. Je pa tudi res, da z drugimi mizami slovenski kirurgi nimajo izkušenj, ker v naših bolnišnicah drugih miz ni.