Slovenija

'Čas je za ločitev Izraela in Palestine': 'Nihče pa ne želi Hamastana'

Bled, 02. 09. 2024 18.20 | Posodobljeno pred 16 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
69

Dogajanje v Gazi je ena osrednjih tem letošnjega Blejskega strateškega foruma. Rešitve zaenkrat ni na vidiku, vojna v Gazi pa bo žal kmalu obeležila neslavno prvo obletnico.

 Amal Jadou
Amal Jadou FOTO: 24ur.com

Pogovor z Amal Jadou, ambasadorko in svetovalko palestinskega predsednika vlade, je na letošnjem BSF potekal na daljavo. Oglasila se je iz Ramale. Najprej se je zahvalila Sloveniji za priznanje Palestine. "To ni le simbolna gesta, ampak zelo pomembno dejanje za rešitev dveh držav." Ocenila je, da je primerno, da države, ki so priznale Izrael, priznajo tudi Palestino. 

Glede razmer na Zahodnem bregu je dejala, da so izraelske sile blokirale ceste. Po njenem se razmere le še zaostrujejo, stopnjujejo. "Kar se dogaja danes, se je dogajalo že dolgo prej, saj je fokus Izraela Zahodni breg, ne Gaza." Dejala je, da pravzaprav ni treba narediti kakšne večje analize, da bi razumeli, kaj se dogaja, treba je le poslušati izraelske oblasti, ki da so Palestincem že predstavile opcije: "Genocid, etnično čiščenje ali apartheid." Dejala je, da smo danes že priča tem elementom. 

Glede palestinskih prizadevanj za mir je dejala, da so zelo aktivni na mednarodnem področju, da si res prizadevajo za političen dogovor, saj bi tako ljudi v Gazi rešili pred nasiljem, da pa so bili zaenkrat neuspešni. Podprli so tudi ideje ameriškega predsednika, je dejala. "Države smo pozivali, naj k sodelovanju pridobijo Izrael." A neuspešno. "Medtem so na obeh straneh izgubljena življenja. Pa so človeška življenja veliko pomembnejša od katerega koli ozemlja."

Pa je vlada v Ramali odprta za širši sporazum glede Gaze in na Zahodnem bregu, saj bi bile istočasno potrebne tudi notranje reforme? Dejala je, da se zavzemajo za rešitev dveh držav, zato so se obrnili tudi na mednarodne institucije. Želijo pa, da Izrael preneha z okupacijo ozemelj. "Žal pa tega ne upoštevajo in na mednarodni skupnosti je, da dosežejo, da Izrael spoštuje mednarodno pravo."

"Nujno potrebujemo premirje. Za to prosimo že enajst mesecev," je poudarila. Dejala je, da so od mednarodne skupnosti v tem času slišali veliko besed, a potrebna so dejanja, in videli so le malo dejanj. In ponovila, da bi Izrael, ki se ne odziva niti na pozive k premirju, k temu morala prisiliti mednarodna skupnost. "Prav tako morajo nekatere države prenehati s pošiljanjem orožja Izraelu, saj se to uporablja za ubijanje palestinskih otrok. 17.000. A to je le številka, ki jo vemo, številna trupla pa so še pod ruševinami. Ko sem gledala starejšega moža, ki ne želi zapustiti ruševin, izgubil je otroke, vnuke in pravi, da ni nikjer varno, sem se vprašala, kakšno življenje pa želimo, da živi?" Po njenem je čas, da se uresničijo zaveze mednarodne skupnosti in da je treba spoštovati pravo. 

Kaj pa vloga Hamasa? Jasnega odgovora na to vprašanje gostja ni podala. Dejala je: "Rada bi videla več aktivizma svetovnih voditeljev, da se ustavijo zločini proti človečnosti, ki se dogajajo proti mojemu ljudstvu."  Namesto na vlogo Hamasa pa je opozorila, da so v Izraelu protesti in stavke, ki oblast pozivajo k drugačnemu ravnanju. 

Zaključila je, da je rešitev dveh držav edina mogoča: "Obstaja občutek sovraštva in maščevanja, ki slepi izraelske naseljence in vojake, zato je kakršnakoli enotna država skoraj nemogoča. Edini izhod je ločitev na podlagi mednarodnega prava in resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov."

Nekdanja izraelska zunanja ministrica: Čas je za ločitev

Forum pa je gostil tudi nekdanjo izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni. Njena udeležba je sicer razburila nevladnike, ki so pred Festivalno dvorano s protestom opozorili na neukrepanje EU glede Palestine ter izpostavili dvoličnost, ki da jo z vabilom nekdanji izraelski ministrici izkazuje slovenska vlada. Zaradi vabila Livni so forum bojkotirali predstavniki Levice, da vabilo ni bilo ravno posrečena poteza, pa je dejala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

V odzivu na predhodnico je Livni dejala, da prav tako verjame v rešitev dveh držav. "Lahko se strinjam z njo o marsičem, še posebej, ko je dejala, da je čas za ločitev med Izraelom in Palestino."

Je pa dodala, da se v marsičem tudi ne strinjata. Opozorila je na pretekle poskuse iskanja rešitev ter poudarila je, da je Izrael Gazo nekoč že zapustil. "6. oktobra ni bilo v Gazi nobenega našega vojaka ali naseljenca. Kaj pa smo dobili v zameno? Hamas."

Dejala je tudi, da bi ljudje, kot je Amal Jadou, morda radi izpustili talce. A jih ne morejo. Ne morejo niti v Gazo, ker bi jih ubili. "Zato tudi jaz pozivam mednarodno skupnost k delovanju. Vzpostavitev palestinske države je del konca konflikta, mislim pa, da nihče ne želi Hamastana, teroristične oragnizacije, ki se ne bori za legitimen cilj."

Poudarila je, da se ne strinja s politiko Benjamina Netanjahuja. Da pa bi morali dati na stran ekstremne pozive na obeh straneh in sprejeti realnost. "Miru ni s Hamasom, okrepiti je treba palestinsko oblast."

Cipi Livni
Cipi Livni FOTO: Aljoša Kravanja

Ko gre za dogajanje na Zahodnem bregu, pa je dejala, da je legitimno, da vojska deluje proti terorizmu, ni pa primerno, da nekateri napadajo palestinske civiliste. 

Na vprašanje o nečloveškem ravnanju Izraela v Gazi je dejala, da Hamas izkorišča civiliste, da ljudje plačujejo ceno, čeprav da se na izraelski strani skušajo izogibati civilnim žrtvam. Prav tako naj bi nekatere vojake doma preganjali zaradi početja v Gazi. Dejala je, da podpira humanitarno pomoč za Gazo, po drugi strani pa tudi pravico Izraela, da se bori proti terorju. 

Kako pa gleda na izolacijo Izraela v mednarodni skupnosti? Dejala je, da želi, da je Izrael del mednarodne skupnosti, saj ljudje tam praviloma verjamejo v liberalne vrednote, mir. Zavrnila je nekatere vrednote aktualne izralelske oblasti. Izrazila je pričakovanje, da bo mednarodna skupnost podprla liberalne sile v Izraelu in opozorila, da se v tem smislu ne upošteva dovolj pravice Izraela do obrambe. 

Kako pa torej priti do dveh držav, če sta trenutno obe strani zastopani z ekstremnimi silami? Dejala je, da meni, da razmere še niso prešle točke nepovratnega, da so rešitve še mogoče. "Upam, da bomo kmalu dosegli premirje in dobili nazaj nekaj talcev. To pa bo čas za odločitve o naslednjih korakih, pa ne govorimo o še enem sporazumu, ampak o resnični spremembi za regijo, sicer smo res v hudih težavah."

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
03. 09. 2024 11.38
+1
A se boste umaknili iz okupiranih ozemlj
patogen
03. 09. 2024 08.40
+5
Gaza z 2 milijona prebivalcev bo cepila (ne oni, drugi) 640.000 otrok mlajših od 10 let. Slovenija z 2 milijona ima 138.000 otrok mlajših od 14 let. Jim boš dal državo, teoretično recimo in jih nihče več ne bo živel tam, pred čigavimi vrati se bodo znašli? Otroci so za njih orožje džihada.
Pajo_36
03. 09. 2024 08.18
-4
Po mojih 4 obiskih Svete dežele, po vseh mogočih debatah, druženju z lokalnim prebivalstvom in tako dalje, sem na strani palestinskega boja. Sramota pa je, da so influencerji, ki potujejo in služijo keš s svjimi vlogi in blogi tiho. Edini hrvaški Kristjan Iličič je povedal svoje, tako kot je. Mediji? Resnico govori izraelski Haaretz in Al Jazeera. Izrael zelo dobor ubija novinarje. Ker dobro ve zakaj. Enako delajo kot so nacisti njim. Širijo svoj lebensraum in neusmiljeno ravnajo s Palestinci. In samo, da je upor, so že teroristi, a največji teroristi smo zahodnjaki, ki to podpiramo kao, no jaz ne. Svaka čast Levici za svoj glas !
VladaPada
02. 09. 2024 21.54
+3
Gdaj se bo čipiral male radikalizirane teroristeke tam dol da se bo vedelo kje se bodo potikalu ko odrastejo?
Pajo_36
03. 09. 2024 08.12
-3
Kot prvo je kdaj, ne pa gdaj !!! Kot drugo, ja, seveda, naj čipirajo judovske naseljence ! kot tretje, ko zganjaš tako nasilje nad prebivalstvom, ja seveda, da bo upor !
Nianana95
02. 09. 2024 21.52
+9
v Saudski Arabiji so se srečali voditelji 56 muslimanskih držav. Sklepčno ao prav vsi rekli da ne mislijo sprejet Palestinskih beguncev. Še oni sami se jih ogibajo kot gobavce, potem vemo o kakšnih ljudeh se pogovarjamo.
Pajo_36
02. 09. 2024 21.41
-2
5 ur je Hamas haral po Izraelu ! 5 ur ! Na eni najbolj zastraženih meja na svetu??? A vi resno ? IDF je bil upozorjen in je pustil. A vi veste, kako je zastražena ta meja? Dejte no, farbajte koga drugega. Ampak Hamas je izvoljen s strani ljudstva, na ZAhodnem Bregu pa niste imeli volitev že od 2008 mislim da. Zakaj? Ker je Al Fatah podkupljen s strani zahoda, ker dobi denar od Amerike. Na nasilje Izraela se skoraj ne odziva, zato je Palestincem prekipelo in podpirajo Hamas, ker so z uporom odgovorili na nasilje, ki traja že 75 let. SDSovci: Bethlehem je na palestinskih avtonomnih ozemljih. Verjetno, če bi muslimanski PAlestinci imeli toliko proti kristjanom, bi Bethlehem hotel biti pod Izraelom, a kaj mislite? Kdo je rušil cerkve v Gazi? Izrael ! Kdo preganja kristjane iz Jeruzalema? Izrael ! Kako govorijo kristjani v PAlestini? Arabsko ! Arafatova žena je bila katoličanka iz HAife, kar nekaj funkcionarjev v vladi PAlestine je kristjanov. Kaj pa izgon kristjanov iz severnega Izraela 1948? Pa iz Jaffe? In tako dalje. Dalje, zastava arabskega revolta 1936 je bila podobna današnji palestinski zastavi, s tem, da je imela v levem kotu, kjer je rdeča puščica luno, kot simbol islama in križ, kot simbol krščanstva !
VladaPada
02. 09. 2024 21.51
+1
Pozabil si napisat, da je iz krščanske vere prestopila v muslimansko ampak niti ne. Res je bila ampak potem nw več. 🤣🤣🤣 zgodovina nima nobene veze zakaj so jih Izraelci tako zbombali.
Misija1
03. 09. 2024 08.37
+4
@Pajo36: Večkrat v svojih komentarjih pišeš ene in iste nebuloze in na vse dobiš isti odgovor. Arafatova žena je bila kristjanka, ki pa se JE MORALA poislamizirati, preden se je lahko poročila z Arafatom. Ne samo to, večkrat je želela pobegniti, ampak ji ni bilo dovoljeno. Nekoč je izjavila, da je bila njena največja napaka poroka z Arafatom in da če bi lahko prevrtela čas nazaj, se ne bi nikoli poročila. To pove dovolj o miroljubnosti islama kar se tiče zakona!
Kollerik
03. 09. 2024 19.16
txoxnxy
02. 09. 2024 21.40
+7
A sta s Tanjo skupaj že zmolili kak očenaš za zadnjih 6 odkritih brutalno umorjenih talcev ?
Dr.Rugelj
02. 09. 2024 21.39
+5
Fascinantno je to, da palestinskih beguncev ne sprejme nobena arabska država - le turki so se jih nekako usmilili. Le zakaj ?..zato, ker so že indoktrinirani s strani Hamasa, da o strahu sploh ne govorimo. In ves svet mirno dopušča Izraelu, da se obnaša isto, kot Hitler do njih med 2.sv. vojno,...se pa takoj oglasijo v zvezi z Rusijo in Ukrajino,...
Nianana95
02. 09. 2024 21.54
+2
za palestince je težko reči, da so sploh ljudje.
Pajo_36
03. 09. 2024 08.14
-2
Ja seveda ja! Zakaj jih mora nekdo sprejeti? Kje je tu logika??? Kaj, če bi se isto zgodilo s Hrvati recimo, a če bi bili izgnani recimo zaradi srbov, bi jih mi vzeli 3 miljone??? Kje je tu logika??? JE logika ja, da cionistični lobij to reklamira, da bi zmanjšal palestinsko prebivalstvo, zato vam to tolk reklamirajo.
Misija1
03. 09. 2024 08.38
+1
Pajo, ne samo da bi jih, tudi smo jih. Ne samo Hrvatov, pač pa tudi Srbov in Bosancev, ter veliko Albancev. Pa smo majhna država!
Pejnovrt
02. 09. 2024 21.36
+0
Srbi so veliki donator orožja Izraelu
Petur
02. 09. 2024 21.15
-11
bi pa bilo zelo enostavno Judom narediti državo sredi Avstralije naprimer,bi zaživeli mirno in planet bi si oddahnil
Sandx
02. 09. 2024 21.17
+2
Al pa Palestince tja poslat in vse muslice in bi bil mir!!!!
VladaPada
02. 09. 2024 21.25
+5
Kollerik
03. 09. 2024 19.16
VladaPada
02. 09. 2024 21.04
+12
Ni si upala obsoditi hamasa... razloga za to sta lahko samo dva. Ali jih podpira ali pa se jih boji. To sta prva dva razloga zakaj je priznanje Palestinsje države v ten trenutku bila napaka. Fajonk pa tufi ni videt da bi se zavzemale za pravice žensk tam dol. Nobenega vprašanja ga ambasadorko glede človekovih pravic nasplošno. Torej ena velika hinavščina in sovražnost do izraela s strani Fajonk, ki so 100 let pred njimi z vsemi pravicami tehnologijo samo oskrbnostjo...
medusa
02. 09. 2024 20.54
+17
1 leto bo od tega kar so sredi zuriranja hipije postreljali,deklera odpeljali in kasneje posnetki moskih z posamicnim dekletom krvavim hlacam,ali golim v avtomobilih.Vse javno predvajano v danem trenutku!!!Vse javno predvajano!!!NE SE SPRENEVEDAT!TALCE BI DALI NAZAJ,PA BI BIL MIR!!!TKO PA JE ,KAR JE...
mr.poper
02. 09. 2024 20.53
+18
Nihče ne želi več "Hamastana" vzpodbudno ,končno so ugotovili kje je problem .
ZDA teror
02. 09. 2024 20.40
+12
To se ne bo nikoli zgodilo, muslimančki 🤣
JOSEPH HAYDN
02. 09. 2024 20.30
+13
Zelo težko bo to, glede na to da ima teroristična organizacija Hamas večino v parlamentu
txoxnxy
02. 09. 2024 20.43
+0
kiropraktik
03. 09. 2024 08.46
+0
VladaPada
02. 09. 2024 20.25
+9
Najverjetneje je veliko talcev že mrtvih drugače ne vidim razloga zakaj bi jih zadrževal in umirali še naprej. Zgleda da se nimajo več s čim pogajat in gato igdajo edino še na karto žrtve. Za disego nekaj dni premirja bi lahko ponudili nekaj talcev pa tudi tega nočejo. Velika verjetnost je tudi da imajo plan pobit vsaj tiste talce ki so jih mučili, da ne pride v Javnost kaj so delali z njimi. Razumljivo da se je Izraelcem odpeljalo saj vedo kaj je to za ljudi.
VladaPada
02. 09. 2024 20.16
+9
Danes bi se lahko ženske pogovarjale o miru pa so levaki spet raje izbdal skrajnost in iz pogovorov izključili Izraelko 🤣🤣🤣 prejšnjič ba pogovore ni bilo Hamasa ampak tale Ambasadorke kar nekaj po svoje tako kot Levaki. To nemorwm verjet da tako neumenni ljudje zasedajo vusoke funkcije.
assassin911
02. 09. 2024 20.22
+9
Ker noben normalen človek ne gre v politiko.
Čika
02. 09. 2024 20.13
-8
Veliko mi pomeni ta Palestinka.
dolgi
02. 09. 2024 20.11
+13
glih hamastan si želijo in ga bodo tudi dobili. ampak bo ta hamastan v srednjem veku z vso infastrukturo.
Natorinkica
02. 09. 2024 20.09
+7
Ni bilo potrebe, da se pridete nažirat naš račun na Bled, ker vas nihče, prav nihče ne H*** niti za 5 %