Slovenija

Onkologija še brez novega direktorja

Ljubljana, 19. 11. 2008 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svet ljubljanske onkologije za novega direktorja ni potrdil edinega kandidata Petra Zdravja. Vršilka dolžnosti direktorice ostaja Ana Žličar.

Svet Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) na današnji seji ni podprl edinega kandidata za mesto generalnega direktorja Petra Zdravja. Razpis za najvišje delovno mesto bodo tako ponovili, do nadaljnjega pa bo onkologijo še naprej vodila v.d. direktorice Ana Žličar.

Nesojeni generalni direktor OI Peter Zdravje.
Nesojeni generalni direktor OI Peter Zdravje. FOTO: POP TV

Zdravje po mnenju svetnikov nima dovolj izkušenj na področju zdravstva, zgolj z menedžerji pa doslej niso imeli dovolj dobrih izkušenj. Nesojeni direktor je bil sicer mnenja, da ima lahko kandidat izkušnje tudi na drugih področjih, ob tem pa poudaril, da je drugačen od nekdanjega generalnega direktorja Aljoše Rojca.

Predsednik sveta OI Tadej Battelino je po seji sveta pojasnil, da se ni nihče od prisotnih članov odločil za podporo Petru Zdravju, saj "so bili glasovi večinoma vzdržani, nekaj glasov pa je bilo proti". Battelino je ob tem tudi dejal, da je gotovo 'nerodno' dejstvo, da še nimamo novega ministra za zdravje, saj gre za pomembno ustanovo, ki je v lasti države, da pa je bila "predstavitev ne glede na to izpeljana precej transparentno", člani sveta zavoda pa so se "odločili vsak po svojem prepričanju in vesti".

Battelino je ob koncu seje sicer odstopil s položaja predsednika sveta. Kot je pojasnil, ga je napovedal že pred časom in da je samo še počakal, da se opravijo naloge, ki so jih dobili v tej sestavi.

Po mnenju kirurga na OI in člana sveta Erika Breclja pa Peter Zdravje ni dobil podpore zato, "ker je zdaj neko brezvladje, ko ministrica odhaja, minister pa prihaja", postavljanje direktorja v taki ustanovi pa mora biti dogovorjeno z ministrom. Sicer bi se, kot je dejal Brecelj, lahko znašli v položaju, da bi Zdravje "danes potrdili, minister pa bi ga čez en mesec odstavil, ker pač ne bi bil po njegovih željah".

V predstavitvi programa je Zdravje napovedal večja vlaganja v kadre, vztrajnost pri odpravi napak pri gradnji novega OI ter pravilen in optimalen izbor za vse investicije OI. Poleg tega meni, da bi bilo treba OI zagotoviti še dodatna sredstva, vendar večine članov sveta OI ni prepričal. Svet OI je namesto novega generalnega direktorja imenoval novo razpisno komisijo, ki bo pripravila besedilo novega razpisa. Vanj bo dodala, da so pri kandidatih zaželene izkušnje v zdravstvu.

Ana Žličar ostaja v.d. direktorice onkologije.
Ana Žličar ostaja v.d. direktorice onkologije. FOTO: Špela Macuh

Ana Žličar je v.d. generalne direktorice OI od julija letos, ko je s tega mesta odstopil Aljoša Rojec. Slednji je delovno mesto zapustil po letu dni. Kot je takrat dejal, je to storil zaradi pritiska medijev in v dobro bolnikov.

Rojec je postal direktor Onkološkega inštituta julija 2007, na to mesto pa ga je imenoval takratni minister za zdravje Andrej Bručan. Njegovo leto na onkologiji so zaznamovali številni očitki, med drugim so mu očitali tudi, da je negospodaren. Septembra lani so OI selili v nove prostore, kjer pa so imeli težave z legionelo. Prav tako so na težave nove stavbe opozarjali tudi reševalci, ki so imeli premalo parkirnih prostorov, tako da so le s težavo dostavljali bolnike.

Nekdanji generalni direktor Aljoša Rojec
Nekdanji generalni direktor Aljoša Rojec FOTO: Kanal A

Zadnja odmevnejša tema v povezavi z OI je bila izginuli raziskovalni arhiv, v katerem so od leta 1973 shranjevali dokumente o raziskavah in bolnikih. Raziskovalni arhiv, ki ga je vodila upokojena kirurginja Marija Auersperger, je vseboval pomembne podatke o različnih vrstah zdravljenja tumorjev, inovacije na področju kemoterapije in je služil kot osnova za načrtovanje zdravljenja za tiste bolnike, ki niso bili primerni za običajne metode. So pa med zaposlenimi na onkologiji zaokrožile informacije, da naj bi arhiv ukazal uničiti sam Rojec, ki je očitke zanikal. Prav zaradi tega naj bi prekipelo tudi članom sveta zavoda, ki naj bi na seji razpravljali o njegovi razrešitvi, a jih je, kot kaže, Rojec prehitel in sam ponudil svoj odstop.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
20. 11. 2008 19.23
Ampak priimek pa ustreza nalogam!
Tonček Balonček
20. 11. 2008 11.12
Sramota za Slovenijo in Ministrstvo je, je edini kandidat ta gospod Zdravje. Povprašajte, kaj je počel v Glaxo&Smith&Kline, kjer je bil računovodja in kaj potem v Beli krajini in marsikaj vam bo malo bolj jasno!
Buena Vita
19. 11. 2008 21.35
vsak se dela pameten od pametnejšega, ta kratko potegnejo bolniki živine se pa kregajo,kot vedno pa drži;;;;; kje se kregata dva,tretji korist ima, kdo je tisti tretji????me res zanima