Slovenija

Onemogočeni pogovori

Kartum, 21. 08. 2006 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odgovor sodišča na pritožbo v primeru Križnar še ni znan. Križnarju v zaporu preprečujejo vse telefonske pogovore.

Križnar je v zaporu že en mesec
Križnar je v zaporu že en mesec FOTO: POP TV

Razmere v El Fašerju, kjer je Tomo Križnar zaprt že 32. dan, se zaostrujejo. Na tisoč kilometrov dolgo pot se iz Kartuma tako še vedno nista odpravila niti predsednikov odposlanec Hamdija Blekić niti kairski konzul Andrej Dernovšček. Na vratih zapora so zavrnili tudi Križnarjevega odvetnika, Križnarju pa preprečujejo vse telefonske pogovore.

Križnarjev odvetnik Halil Tukras je danes povedal, da bo odgovor sodišča na pritožbo, ki jo je v primeru Križnar vložil njegov drugi odvetnik Mohamed Mahdžub, najverjetneje znan v torek, saj je danes v Sudanu praznik.

Na ministrstvu za pravosodje medtem danes še niso mogli komentirati Tukrasovega predloga, da bi v Sudan v zvezi z reševanjem primera Križnar odpotoval slovenski pravosodni minister Lovro Šturm.

Kot so povedali na pravosodnem ministrstvu, se še usklajujejo z zunanjim ministrstvom, končno odločitev glede ministrove poti v Sudan pa bo morala sprejeti vlada. Tudi na MZZ tega predloga niso mogli komentirati. Na ministrstvu so tudi ponovno poudarili, da optimističnih navedb o skorajšnji odločitvi sudanskega sodišča na pritožbo, ki jo je v primeru Križnar vložil odvetnik Mahdžub, na osnovi informacij, ki jih dobivajo iz Sudana, ni mogoče potrditi.

Ministrstvo tudi danes, ko je v Sudanu dela prost dan, nadaljuje z razvejanimi mednarodnimi stiki v pomoč Tomu Križnarju.

Glede skorajšnje odločitve sodišča na pritožbo na MZZ niso optimistični.


Po mnenju odvetnika Tukrasa bi bilo dobro, da bi se v primeru Križnar aktiviralo tudi slovensko pravosodno ministrstvo, saj lahko poleg predsednika države tudi minister za pravosodje razveljavi katerokoli sodbo. Tako bi se po Turkasovem mnenju lažje dogovorili.

Križnar je v zaporu že mesec dni

Sodišče v El Fašerju je Križnarja, ki je v Sudan vstopil brez vizuma, pred tednom dni obsodilo na dve leti zapora zaradi nelegalnega vstopa v državo, vohunjenja in lažnih navedb o sudanski vladi in sudanskem ljudstvu. Odredilo je tudi zaplembo premoženja, ki ga je imel Križnar pri sebi, in plačilo denarne kazni v znesku okoli 2000 evrov. Križnar, ki je bil posebni odposlanec slovenskega predsednika Janeza Drnovška za Darfur, je bil v priporu v Sudanu od 20. julija.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brzina
22. 08. 2006 11.34
Vtikamo nos tam, kjer nas najmanj briga oz ne moremo kaj doseči.Komu je pa tam sploh mar za kakšno Slovenijo in njenega " altruističnega" predsednika. Predragi, najprej pometimo pred svojim pragom, potem pa poglejmo k sosedom in še kam!
gadni@email.si
22. 08. 2006 00.57
Dobrota je sirota ! To je pač zelo zoperen zaplet. Kdo je kriv ? Na koncu spet tisti, ki zeli le pomagati,namesto, da bi sedel v naslonjaču in pljuval po drugacemislecih. Ni vse v tem, da imas boljsi avto od soseda. Nekateri komentarji so prav bizarni in cloveka je lahko groza, ko pomisli, da bi se nam zgodila kaka vecja katastrofa ali bog ne daj vojna. Spet bi se zgodovina ponovila. Ce je gdo do grla v dreku - potunkaj ga!
marko40@volja.net
22. 08. 2006 00.01
Kriznar je sel dol kot Drnovskov odposlanec. Tukaj ni nobenega dvoma. Sj je tudi edino pravilno, da se predsednik zavzema za pravicnost in mir, ampak nesmisel je pricakovat od Sudanske vlade, da bojo kriznarja kr odpustil ko bo nas predsednik mal "pomigal". Zavedat se je traba da v Sudanu divja vojna, da je Kriznar krsil njihovo zakonodajo in da je arhiviral stvari, ki mecejo slabo luc na sudansko vlado. To je pa mal huda kombinacija, ki bi jo lahko drnovsek predvidel, a ne?
janezek123@gmail.com
21. 08. 2006 22.43
Kaksen fiasko neki? Edini, ki si tu dela sramoto je Sudanska vlada, ki zapre cloveka za nek birokratski delikt. Dejansko pa itak vsi vemo za kaj se gre... To, da pa nekomu Drnovsek ni simpaticen pac ni razlog, da se pisejo na tem forumu stvari, ki so za kozlat.
jaka37
21. 08. 2006 22.00
Drnovsek dela celo zgago in sramoto Sloveniji. Samo cakamo lahko, kdaj bodo prijeli nslednjega njegovega odposlanca. Cetudi Kriznarja resijo, kar si seveda zelimo, bi moral Drnovsek odgovarjati za ta fiasko pred svetovno javnostjo. Jasno, on bo skusal sebe prikazati kot junaka, verjetno jeseni pred lokalnimi volitvami.
viktor.hajsinger@siol.net
21. 08. 2006 18.19
Zdi se mi, da se vse bolj zapletamo. En odposlanec, ga zaprejo. Drugi odposlanec, pa konzul, en odvetnik, pa še drugi odvetnik. In sedaj se nekomu utrne, da naj zadevo rešuje minister Šturm. Tako se ne dela v sodobni, demokratični in pravno urejeni državi. Do kod nas bodo pripeljali zaradi enega, prepotentnega človeka?