Slovenija

Olja – potvorbe, zavajanje in vprašljiva kakovost

Ljubljana, 19. 10. 2024 10.58 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Petra Čertanc Mavsar
Komentarji
17

Vsak prebivalec Slovenije doma porabi slabih 7 in pol litrov jedilnega olja na leto – od klasičnih in široko uporabnih – bučnega, oljčnega, sončničnega, lanenega, konopljinega, orehovega in arašidovega. Olja so pomemben del uravnotežene prehrane, a niso vsa enako kakovostna.

Barvita jesenska vožnja proti Prekmurju – polja prekrivajo oranžne oljne buče, ki so jih kmetje po večini že postavili v vrsto, kot pravijo, zato, da iz njih lažje in hitreje ločijo semena. To je ustaljen postopek, a pot do bučnega olja bo še dolga. Semena morajo oprati, posušiti, ločiti od nečistoč. Nato jih pražijo ter šele takrat iz njih iztisnejo olje. 33 buč za en liter toplo stiskanega bučnega olja. Če gre za hladno stiskanega, pa dvakrat toliko, pove Gregor Kocbek, ki nadaljuje oljarsko tradicijo svojih staršev in starih staršev. 

Oljčno olje
Oljčno olje FOTO: Shutterstock

Vsako olje ni za vsak namen, vsako ima namreč svojo točko dimljenja, ki je ni dobro preseči. "Sončnično je primerno za segrevanje in se zelo pogosto uporablja v kombinacijah specialnih olj, ki so za cvrtje," pravi Igor Pravst, doktor kemije in vodja Inštituta za nutricionistiko. Zelo visoko točko dimljenja ima tudi olje oljčne ogrščice. Lahko segrevamo tudi oljčno olje, a bo s tem izgubljal na kakovosti, medtem ko je bučno olje bolje uporabljati hladno. 

Jedem dajejo okus, nekatera se uporabljajo kot začimbe za hladne ali že pripravljene tople jedi. A z olji ne smemo pretiravati. "Denimo kokosovo olje, palmovo olje in kakavovo maslo vsebujejo preveč nasičenih maščob, teh naj bi se v prehrani čim bolj izogibali," pravi dr. Živa Lavriša z Inštituta za nutricionistiko. Nasprotno pa ima oljčno olje številne dokazane ugodne učinke na zdravje, predvsem na boljši razplet  kardiovaskularnih boleznih.

Zaradi vse bolj ekstremnih vremenskih razmer in klimatskih kriz je pridelka čedalje manj, cena rastlinskih olj na svetovni ravni že nekaj let raste. S tem pa tudi ponaredki: "Pri nižjekakovostnih oljih je verjetnost, da pride do odstopanja od deklarirane kategorije toliko večja," pojasnjuje Nadja Škrk z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Letos bodo prvič za ponaredke preverjali tudi bučno olje. Nadzori oljčnega olja pa so tudi letos pokazali na precej slabo stanje – več kot 40 odstotkov olj, ki so se v lanskem letu na trgovskih policah prodajala kot ekstra deviška, je bilo v resnici deviških.

Na evropski ravni je stanje še bolj porazno – stara, žarka, cenejša olja, tudi tista, ki nimajo nič z oljkami, se prodajajo kot oljčna olja. Prvi alarm bi, pravijo poznavalci, morala biti cena, ki, če je olje kakovostno, ne more biti nizka. 

V rubriki 24ur Inšpektor smo se opravili na obiranje, predelovanje in stiskanje različnih vrst olj. Strokovnjake  smo spraševali o razlikah, pozitivnih in negativnih lastnostih. V Sloveniji se lahko pohvalimo s pridelavo visoko kakovostnih olj, a moramo vedeti, kaj izbrati.

Inšpektor

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

škrga škrga
19. 10. 2024 12.06
+1
Če pri pridelovalcu ne dobiš bučnega ali oljčnega olja izpod 20€ za liter (15€, če nabavljaš po "prijateljski" ceni), je potem vsaka cena, nižja od tega že sumljiva....
mr.poper
19. 10. 2024 12.12
+3
Napačno vrednotenje - cena ni garant ,tako ne nizka ali visoka . garancija je poznavanje olja in izvor .
škrga škrga
19. 10. 2024 12.24
+2
Ja, no, malo pa pripomore tudi osebno poznastvo z pridelovalci in osnovno poznavanje organoleptičnih lastnosti.
ap100
19. 10. 2024 13.05
v trgovini še nisem naletel na bučno olje enakovredno domačemu po karšnikoli ceni - po moje ga filtrirajo in tako odvzamejo dodano vrednost, medtem ko oljčna olja lahko najdeš enakovredna, razen če gre za res pravi ekstra ekstra virgin tudi tukaj je problem filtriranje
Antena
19. 10. 2024 11.28
+8
Da je v trgovinah vse 100 % mora poskrbeti Uprava za varno hrano in inšpekcijske službe. Oni pa čez leto dni samo obveščajo. Potem jih ne rabimo
sosed5
19. 10. 2024 11.18
+10
Tocno tako, javno objavit in seveda primerno financno kaznovat, ker po tem, kaj tu pise, slepcem prodajajo namesto mercedesa, fickota.
Lion90
19. 10. 2024 11.17
+12
Kje je tukaj zascita in pravica potrosnika? Zakaj se javno ne objavi rezultatov? Se pravi inšpektorji ščitijo prevarante!
Lion90
19. 10. 2024 11.15
+11
Vsako tako firmo ki prodaja ponaredke objavit, tozit in prepoved prodaje v sloveniji oz eu! Kako hitro bi se vse uredilo!!
JApajaDAja
19. 10. 2024 11.35
+5
že objava imen je dovolj...kaznovali jih bomo kupci,ki za temi artikli več ne bomo posegali....
Lion90
19. 10. 2024 11.14
+5
Kako je to splph mozno pri vseh inspekcijah, dokumentih.. da se nekaj prodaja kar ni!
boris c
19. 10. 2024 11.10
+11
Ampak javno je treba povedat katere znamke olja so slabe kvalitete, samo od opozarjanja ne bo nič.
JApajaDAja
19. 10. 2024 11.09
+14
dolžnost inšpektorjev v r slo bi morala biti, da javnost seznanijo s kvaliteto olj-vsakega proizvajalca,poimensko...sicer jih le podpirajo v zavajanju....