Slovenija

Dolgoročne posledice covida premagujejo s pomočjo rehabilitacije

Maribor/ Koper, 28. 01. 2022 20.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
2

Zadihanost pri naporu, utrujenost, bolečine v mišicah, kosteh in prsih, izpadanje las, nespečnost, tesnoba, motnje spomina in koncentracije. Vse to so lahko posledice tako imenovanega dolgega covida – simptomi, ki se običajno pojavijo tri mesece po okužbi z novim koronavirusom in vztrajajo vsaj dva meseca. Težave se lahko pojavijo pri vseh, ne glede na starost, od tistih, ki so preboleli zelo blago obliko do tistih z najtežjim potekom bolezni.

V Mariboru smo obiskali Jožico Kolednik: "Vam povem, brez palic, poglejte me," a dolgo ni bilo tako. Mesec dni hospitalizacije zaradi covida ji je pustil hude posledice. "Sin in zet sta mi pomagala na noge. Imela sem tudi hojico, tako da so poleg mene hodili. Ko sem hodila gor in dol do stranišča, vam povem, da sem bila brez sape. Potrebovala sem zagon, da sem dihala. Odpadali so mi lasje, zdaj pa me zbadajo še zobje," pove Jožica. 

Na drugem koncu Slovenije, v Kopru, obiščemo Sabino Boben, ki ima prav tako težave po prebolelem covidu."Nemoč, nemoč. Poznalo se je, da sem tri tedne ležala v postelji. Noge so mi kar klecale," pojasnjuje. 

Zato sta vedeli, da morata poiskati pomoč strokovnjakov. Jožica se je obrnila na Center za krepitev zdravja iz Maribora, prvi tovrstni center za celovito rehabilitacijo bolnikov s podaljšanim covidom, gospa Sabina pa na Mediteranski center zdravja v Kopru, kjer se ukvarjajo s post covid vadbo.

"Marsikdo od teh je komaj govoril. Prišli so na berglah, na invalidskem vozičku," pojasnjuje Nataša Vidnar, vodja Centra za krepitev zdravja ZD Maribor. "Tam so bili starejši od 35 let, pa tudi čez 80 let," dodaja dr. Rado Pišot, vodja Mediteranskega centra zdravja in direktor ZRS Koper. Večina – ne glede na to, ali je prebolela hudo ali blažjo obliko covida – je imela težave z bolečinami v mišicah in kosteh ter težkim dihanjem.

"Kar nekaj primerov pa zaznava tudi slabšo miselno kognitivno funkcijo, slabšo koncentracijo," pravi Pišot. "Spet en simptom, ki je pri vseh prisoten, je tesnoba, panični napadi se poslabšajo, tudi krvni pritisk, ki so ga prej imeli v mejah normale ali mejno zvišanega, sedaj kar ponori, enako je s krvnim sladkorjem," dodaja Vidnarjeva.

Dom za ostarele

Pomemben je tudi življenjski stil

Pri tem jim zelo pomaga že sprememba življenjskega sloga, ki jim jo svetujejo v centrih zdravja."Torej zdrava uravnotežena prehrana, gibanje, spoprijemanje s stresom, tehnike sproščanja, da veliko hitreje pridemo k sebi in tudi, ker je najboljša preventiva, cepljenje," poudarjajo v Mariboru. 

"Ugotovili so, da tisti, ki so bili cepljeni, pa so potem zboleli, v primerjavi s tistimi, ki so samo zboleli, da je ta prva skupina imela manj dolg covid. Tudi tisti, ki so zboleli, pa potem bili cepljeni in to v relativno kratkem času, so imeli manj dolg covid," pojasnjuje prof. dr. Janez Tomažič, infektolog. 

Jožica in Sabina pravita, da sta po rehabilitaciji že skoraj kot prerojeni."Dihanje se mi je tako izboljšalo, da pulmologinja ni verjela, da sem to jaz," pravi Jožica, Sabina pa dodaja: "Zdaj že hodim ven, lahko opravljam dela doma, ki jih po prihodu iz bolnice nisem mogla."

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prinašalec2
30. 01. 2022 09.27
Žalostno pa je, da se o posledicah te bolezni javno nihče ne pogovarja, da je vsa skrb posvečena predpisovanju pravil gibanja posameznika do skrajnosti. Da pa bi te kak tvoj zdravnik po prebolelosti vprašal kak si, poslal na kakšne osnovne preverbe rcm.stanje pljuč, krvne slike ipd.pa niti slučajno. Seveda so posledice. Oteženo dihanje, utrujenost ipd.tudi po tisti lahki obliki bolezni.
Ramzess
29. 01. 2022 12.41
Simptomi, ki so opisani ustrezajo tudi simptomom izpostavljenosti radiaciji. Torej kaj je res in kaj ne. Beremo lahko raziskave o tem kaj je v zraku povečano število radiacijskih delcev, ki izhajajo iz razpok nastalih zaradi potresov.