Slovenija

Okoli milijon SIT mesečno

Ljubljana, 30. 01. 2006 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Štirje slovenski vojaki, ki bodo potovali v Irak, so izbrani. Odpotovali bodo že februarja.

Častnik bo za opravljanje nalog v okoliščinah stabilizacije miru prejel okoli milijon tolarjev neto plače, podčastniki pa okoli 800.000 tolarjev na mesec.

Slovenska vojska (SV) je že izbrala štiri inštruktorje, ki bodo odšli na šestmesečno mirovno misijo zveze NATO v Irak. Gre za častnika in tri podčastnike, ki so jih izbrali med približno desetimi kandidati iz enot SV v Sloveniji, v Bagdad pa bodo odpotovali do konca februarja, so potrdili v SV. Kot je povedal obrambni minister Karl Erjavec, naj bi v Bagdad odšli predvidoma 24. februarja.

Kot so še povedali v SV, bodo štirje vojaki najprej odpotovali v Neapelj, kjer se bodo predvidoma do konca februarja pridružili misiji zveze NATO. Od tam pa bodo ob redni menjavi kontingenta odpotovali v Bagdad. Natančni datum odhoda po navedbah SV zaenkrat ni znan in ga bodo naknadno sporočili.

Razprave o Iraku ni bilo

Poslanke in poslanci ne bodo razpravljali o Iraku
Poslanke in poslanci ne bodo razpravljali o Iraku FOTO: POP TV
Vlada je 12. januarja sklenila, da bo Slovenija v okviru misije zveze NATO za usposabljanje iraških varnostnih sil v Irak napotila štiri vojake. Slovenski vojaki bodo delovali v posebnem centru Al Rustamija v bližini Bagdada, kjer bodo sodelovali pri usposabljanju iraških varnostnih sil.

Državni zbor na dnevni red januarskega zasedanja ni uvrstil predloga poslanske skupine LDS za obravnavo razlogov in okoliščin vladne odločitve o napotitvi štirih inštruktorjev Slovenske vojske v Irak. Predsedujoči seji Vasja Klavora (DeSUS) zahteve za razširitev dnevnega reda namreč ni želel dati na glasovanje, saj naj bi bila v nasprotju s poslovnikom parlamenta.

Zoper odločitev Vasje Klavora sta protestirala poslanca LDS Milan M. Cvikl in Marko Pavliha. Zatrdila sta, da utemeljitev predsedujočega ne drži ter da napačno interpretira poslovnik. Pavliha se je skliceval na člen poslovnika, ki določa, da se dnevni red seje lahko razširi, kadar je odločitev vezana na rok. Odločitev o napotitvi slovenskih inštruktorjev v Irak je vezana na rok, saj naj bi se vojaki v Irak odpravili marca.

Klavora je poslanski skupini LDS nato naročil, naj omenjene argumente pisno utemelji, ter pojasnil, da v obrazložitvi ni bil izkazan rok, na katerega bi bili vezani, in vztrajal pri odločitvi, da predloga LDS ne da na glasovanje.

Ponavljanje argumentov?

V Državnem zboru je o vladni odločitvi o napotitvi vojaških inštruktorjev v Irak že potekala dolga razprava v odboru za zunanjo politiko, še ena razprava pa bi prinesla samo ponavljanje že znanih argumentov obeh strani, pa meni predsednik vlade Janez Janša. Prvi minister je ponovil, da je nasprotovanje omenjeni vladni odločitvi legitimno in da ima opozicija ustavno pravico zahtevati izredno sejo DZ, vendar pa želi vlada voditi verodostojno zunanjo politiko, zato odločitve ne bo spreminjala.