Slovenija

Oklepniki v Velenju?

Ljubljana, 17. 06. 2006 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.M./D.Z./I.H.
Komentarji
22

Trzinsko podjetje Rotis naj bi skupaj z velenjskim Gorenjem ustanovilo novo podjetje, ki bo izdelovalo oklepnike.

Oklepnike 8x8 bodo najverjetneje izdelovali v Velenju
Oklepnike 8x8 bodo najverjetneje izdelovali v Velenju FOTO: POP TV

V zgodbi o nakupu novih vojaških oklepnikov za Slovensko vojsko se je zgodil popoln preobrat. Trzinsko podjetje Rotis, ki je zmagalo na razpisu skupaj s finsko Patrio se bo po naših podatkih združilo z velenjskim Gorenjem in ustanovilo novo podjetje, ki bo izdelovalo oklepnike 8x8, najverjetneje v Velenju. Sicer pa je Gorenje že ponudilo roko tudi poražencu na razpisu, Sistemski tehniki.

Bodo delavci Sistemske tehnike hodili na delo v Velenje?
Bodo delavci Sistemske tehnike hodili na delo v Velenje? FOTO: POP TV

Vse od razglasitve odločitve, da vojska kupuje oklepnike od Rotisa oziroma Patrie, se Sistemska tehnika z Raven na vse načine bori, da bi prevzela posel. Zagrozili so celo z revizijo in morda tožbo. V odgovor takšnemu ravnanju Rotis in Patria z Gorenjem nista le podpisala pisma o nameri, da bo sodelovalo pri projektu, pač pa naj bi po naših podatkih Gorenje skušalo prevzeti celo vodilno vlogo v Sloveniji pri proizvodnji bodočih vojaških oklepnikov.

Gorenje, Patria in Rotis naj bi v sredo uradno sporočili, da ustanavljajo novo slovensko podjetje, katerega večinski lastnik bo Gorenje. V 63 milijardnem poslu bo skušalo zagotaviti, da nihče ne bo izgubil dela. Sistemski tehniki sodelovanje še vedno ponujajo.

Direktor Sistemske tehnike Studeničnik se z odločitvijo ministrstva še ni sprijaznil
Direktor Sistemske tehnike Studeničnik se z odločitvijo ministrstva še ni sprijaznil FOTO: POP TV

Na Koroškem nad ponujenim niso navdušeni. Direktor Sistemske tehnike Jože Studeničnik je ogorčen. Četudi bi iz poslovnih vidikov zamižali na obe očesi, ne bi mogli zavreči razvoja, opreme in vseh partnerskih povezav, ki smo jih do danes sklenili, je povedal za 24UR. Nenavadno in preveč preprosto se mu zdi tudi razmišljanje, da bi delavci s Koroške, ki bi zaradi nesklenjenega posla izgubili delo, hodili v službo v Velenje.

Sicer pa naj bi bilo Gorenje pripravljeno delavce z Raven celo dnevno voziti v Velenje, kjer naj bi tekla glavna proizvodnja oklepnikov. Prvega je pričakovati prihodnje leto.

Korošcem se zdi ponudba Gorenja žaljiva

Odločitev ministrstva za obrambo je najbolj ogorčila Korošce. Še več gneva pa je bilo čutiti po včerajšnjem srečanju ministra Karla Erjavca in tamkajšnjih občinskih svetnikov, ki ni obrodil nobenih sadov. Svetniki so sklenili, da podajo pobudo za ministrov odstop.

Odločitev Erjavca je za drugo največje podjetje v občini Ravne na Koroškem pogubna, menijo Ravenjčani
Odločitev Erjavca je za drugo največje podjetje v občini Ravne na Koroškem pogubna, menijo Ravenjčani FOTO: POP TV

Hladnemu sprejemu ministra v Ravnah na Koroškem je sledila vroča razprava o tem, zakaj je 63 miljardni posel dobilo finsko podjetje, in se končala, vsaj za ministra in njegovo ekipo, po dobrih treh urah. Minister je namreč sejo zapustil predčasno, saj ni hotel več odgovarjati na po njegovem mnenju neutemeljene očitke.

Ponudba Gorenja, kjer naj bi potekala proizvodja oklepnikov, da delavce z Raven vozi v Velenje, je žaljiva, dodajajo, ponedeljkov protest v Ljubljani pa bo le prvi korak aktivnosti, ki sledijo, da Korošci in vsi, ki se jim bodo pridružili, prepričajo ministra, da si vendarle premisli.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inkir
18. 06. 2006 20.38
najprej naj naredijo izbor tako kot je treba,ne pa da je vse bilo vnaprej določeno.Moje mišlenje je,da so dobili mastne provizije.Saj veš pri tem pa smo mi navadni smrtniki prenizki.Glede izdelave na Ravnah pa takole en primer.BMW in Mercedes se potegujeta za posel.BMW izgubi,nato pa ga Mercedes povabi da bi delal zanj.Po mojem mnenju bi tudi on odklonil.A ne?
knes
18. 06. 2006 20.25
davorin: zanima me ali bi bilo bolje, ce bi Patrie sestavljali na Ravnah ali bi iz nekaksnega 'ponosa', ker niso dobili sestavljanja Pandurja, po tvoje morali zavrniti tudi to? janez: avstrijski 'partner', ki pa je 100% v ameriski lasti, ima 17,5% neposrednega deleza v ST, koliksen pa je dejanski vpliv v firmi pa postane jasno ce pomislis, da so jim v hiso pripeljali najvecji biznis od katerega zivijo ze 10 let, torej Pandurja.
jsmazarot@email.si
18. 06. 2006 20.24
Pa vozila vzdržijo letalske, helikopterske in anti-tank napade?
knes
18. 06. 2006 20.12
mi odreze komentar,zato ne morem koncat.delat pa brez skrbi da vem kaj pomeni, zato mi pa ni vseeno a se za isto stvar placam 20% vec ali manj
inkir
18. 06. 2006 18.58
knes!Še dobro da si zaštekal,kajti ko sem si ogledal vse tvoje komentarje,sem videl,da si govoril same bedarije.A veš za ta pregovor:"PRVO ISPECI;PA ONDA RECI".Pa še nekaj.Ne gre se za vožnjo od Raven do Velenja,ampak zato da imajo na Ravnah vse,kar potrebujejo za izdelavo oklepnika.Pa ne samo oklepnika,ampak še marsikaj drugega.Pridi na Ravne,pa te bom malo popeljav po obratih,da boš videl kaj se pravi DELAT.Bova šla še v druge firme in ne samo v ST.Pa prosim te, ne kvasi več bedarij!!!!
inkir
18. 06. 2006 17.59
Zakaj non stop ponavljaš,da je ST ameriško podjetje.Od kdaj pa je Viator Vektor ameriški????Pojma nimaš
knes
18. 06. 2006 17.51
davorin, res ogromno pove :D kaj pa podatek, da amerisko podjetje Sistemska tehnika z MORS sodeluje ze 15 let in da brez drzavnega seska, ki ga pridno cuza (kaj sploh rabimo razpise, ce mora avtomaticno vsak posel dobiti eno podjetje?) sploh ne more obstajati? povezava MORS-Sistemska tehnika je 100x mocnejsa od tvoje.
knes
18. 06. 2006 17.46
aha, se mi je zdelo da bo tako. uni, ki ste prej vrescali proti izbiri Patrie, ste zamenjali plosco in odprli fronto na drugih vprasanjih. jaz pa predlagam, da najprej razcistimo prejsnje. torej, zakaj izbrati amerisko podjetje Sistemska tehnika (nadaljevanje sem ze napisal)... kje so vasi argumenti? ko izveste, da za Sistemsko tehniko stoji ameriski kapital, ste pa v kotu, kaj ;)? pa ja ne boste americanov zagovarjali! ;), to je v Sloveniji skoraj prepovedano ;)
inkir
18. 06. 2006 17.46
Opazil sem članek ,kje je bil prej zaposlen direktor Rotisa?Ja normalno,na MORS-u.In to mislim,da na nabavi.Hallllooooo.Vse je popolnoma jasno!
janezek123@gmail.com
18. 06. 2006 17.35
Si je ze kdo preracunal koliko bodo stali oklepniki na vsakega od nas?Preko 70.000 SIT na vsakega prebivalca Slovenije! Ogromno je koristnih podrocij, kjer bi lahko porabili ta denar, ne pa za nakup skorajsnjega starega zeleza. Lahko bi investirali v tehnologije, ki uporabljajo obnovljive vire energije in s tem zmanjsali odvisnost od naftnih sejkov. Lahko bi obnovili vse bolnisnice. Lahko bi imeli zastonj vrtce. Lahko bi znizali davke. Ampak ne, nasi nori politiki raje kupujejo tanke...
doki007@email.si
18. 06. 2006 17.32
Vojska bi lahko kupla operacijske mize, namesto enega transporterja in jih darovala ministru Bručanu,.... kasneje bi pa naredil računico,.... malo je treba mislt logično ne pa POLITIČNO....
knes
18. 06. 2006 17.27
Imamo ameriskego podjetje Sistemska tehnika, ki izdeluje 18% drazje avstrijske oklepnike Pandur II (pri nas imenovane Krpan), katerih izdelava bi zaposlila kar 2000 Slovencev manj kot izdelava Patrij in cela Slovenija tuli o nekaksni katastrofi. Zakaj ze? Ker bi 200 ljudi moralo prenasati neverjetno sramoto VOZNJE Z RAVEN V VELENJE? A je v tej drzavi sploh se kdo normalen?
knes
18. 06. 2006 17.12
vse cestitke vladi za pravilno odlocitev. ne vem zakaj bi moral jaz in ostali davkoplacevalci placevati umetno vzdrzevanje zaposlovanja na Ravnah. naredijo naj konkurencen izdelek in lahko ga bodo prodajali po vsem svetu. to kar zahtevajo zdaj je povsem preprosto to, da denar iz mojega zepa hocejo zase. ce se komu zdi ZALJIVO (?!) eno uro voziti v sluzbo, je pac tako, da mu, njegovi visokosti, za moje pojme ne pripada niti nadomestilo za brezposelnost niti socialna podpora. kaj pa si mislijo da so?
doki007@email.si
18. 06. 2006 16.18
NE VEM, O KDAJ SE MINISTER ERJAVEC TAKO SPOZNA NA VOJAŠKA VOZILA KO PA JE PRAVNIK,.... VSE ODLOČITVE POSREDUJE JANŠA SAM,..... zgleda mislijo da smo nekateri butasti.
janezgorenc@email.si
18. 06. 2006 14.55
Si predstavljate, kako osiromašeni bi bili, če ne bi imeli Janše? Ali pa Američanov? Kdo bi bil potem kriv za vse naše tegobe? Na koga bi lahko s prstom kazali, da se dogaja to in to? Morali bi jim biti hvaležni, vi pa takole.
albertinum@excite.com
18. 06. 2006 13.18
Ne vem, zakaj se vsi spravljate na Erjavca. On je pac bogi ministerček iz vrst DeSUS-a. Pa kaj kdo resno misli, da je bil on tisti, ki je v proračunu zagotovil 63 mrd, potem pa zlobiral takšno izbiro? *** Drugače pa, s samo izbiro ni nič narobe: namesto lobija A, ki dela po avstrijski licenci, je posel pač dobil lobi B, ki dela po finski licenci. *** Pri vsej zadevi sta sporni dve stvari: (1) Slovenije toliko oklepnikov pač ne potrebuje, ker nam poleg diktature ni potrebno postati še vojaška diktatura pod vplivom ZDA in njihovih osvajalnih vojn; (2) človek, ki stoji za vojaškim proračunom in zmagovalnim lobijem, se pač ne piše Erjavec, temveč JANŠA.
ssg
18. 06. 2006 12.34
Haha, 'm42'! Ta je bla huda. Sam maš čist prov!
SiTerra
18. 06. 2006 12.03
Žalostno je, da se miljarde mečejo stran za neke oklepnike katerii bodo služili za "mirovne (okupatorske) misije" v svetu, v okviru zveze NATO... Ta denar bi blo boljše investirati v luksuzni štadion npr. v Ljubljani pa naj ima narod vsaj iger, če mu že kruha ne privoščijo...
duhec_@hotmail.com
18. 06. 2006 10.46
Ne vem na podlagi česa nekateri brez vsakih dokazov tako naivno in slepo zaupajo ministru Erjavcu?? Že v srednji šoli so nas učili, da moramo vsako trditev podkrepiti z dokazom. Tako slepo zaupajo res le popolni naivneži in "samo bedaki in konji"! 1500 strani uradne dokumentacije so v Sistemski tehniki oddali v dopoldanskih urah, ob 13h je bila že sprejeta odločitev!!!! Haloooo??!!?? Zakaj se govori, da so pomešali jabolka in hruške? Ker so v Sistemski tehniki ponudili Krpana z VSO dodatno opremo in cena velja za vozilo s takšno opremo in ne kakšno okleščeno. Lahko je potem govoriti, da je Patria cenejša....in zelo primeren izgovor za javnost! Niti dobro niso pogledali in primerjali ekvivalentnih stvari, ker je bila Patria že vnaprej izbrana!!!! Ker je nekomu spet padlo ogromno denarja v žep zaradi provizij. In od tega ne bomo imeli čisto nič! Ja, niti penzije....morda nam jih bodo zaslužili smejoči se Finci! Zaradi tega je bila izbrana neka obrtniška in posredniška delavnica iz Trzina, ki izdeluje ležaje in zobnike. Zdaj pa ta predaja posel Gorenju, ki naj bi zgradili celo novo tovarno. Oprostite, ampak mislim, da Gorenje pojma nima o jeklarstvu in težki vojaški oborožitvi (Sistemska tehnika je del bivše Železarne Ravne). Novačenje ravenških delavcev v 1h oddaljeno Velenje je pa čista sramota in žalitev zanje! Seveda bodo v Gorenju začeli vse znova, in ta denar bo šel iz davkoplačevalskih žepov. Že vložen denar v znanje, orodja, stroje in infrastrukturo na Koroškem pa nobenega ne zanima. Pomembna so tudi nova delovna mesta.....a obstoječa pa ne?? Seveda vse zaradi statistike, da se bodo na naslednjih volitvah spet lahko hvalili koliko novih delovnih mest so odprli. Pa še to v razvitih delih Slovenije. Mislim, da nas bo takšno neekonomsko razmišljanje gospoda Erjavca stalo še veliko več, kot 63 milijard!!!! Sicer bi pa tudi raje imel operacijske mize! Zaradi takšnega prodanega razpisa tudi jaz želim, da Korošci vztrajajo do konca.
m42@email.si
18. 06. 2006 10.38
Take oklepnike država zelo potrebuje, saj se lahko zgodi, da jih bo potrebno uporabiti proti lastnemu narodu, ki ga pehajo v revščino ...