Slovenija

Oklepniki ST za Portugalce?

Ljubljana, 29. 09. 2006 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ravensko podjetje, ki ni uspelo dobiti celotnega posla s prodajo svojih oklepnikov državi, išče kupce.

Kar ni dovolj dobro za obrambnega ministra Karla Erjavca, je primerno za Portugalce?
Kar ni dovolj dobro za obrambnega ministra Karla Erjavca, je primerno za Portugalce? FOTO: POP TV

Osemkolesnega oklepnika krpana je ravenska Sistemska tehnika prodala eni od zahodnoevropskih držav. Korošci bodo na zahodu dobili manj, kot so izgubili v Sloveniji, kjer jim je dobavo vozil izmaknila finska Patria.

Po izgubi 63 milijard tolarjev (263 milijonov evrov) vrednega vojaškega posla se je Sistemska tehnika (ST) z Raven lotila prodaje svojih osemkolesnih oklepnikov v drugih članicah zveze Nato, poroča časnik Finance.

Po trditvah vodstva ST je vozilo skupaj z oborožitvijo, razvito v Sloveniji, vrednost posla pa bo manjša kot bi bila, če bi dobili izgubljeni posel na razpisu obrambnega ministrstva.

Zaenkrat še ne želijo razkriti, katera država članica Nata naj bi kupila njihove oklepnike, po neuradnih virih pa naj bi šlo za Portugalsko.

Največji lastnik Sistemske tehnike je ljubljanski Viator & Vektor, solastnika pa sta tudi avstrijski Steyr in ameriški General Dynamics, ki naj bi ponudil pomoč v boju za vojaški 'posel stoletja' v Sloveniji, navaja poslovni časnik.

Pogajanja za nakup finskih oklepnikov Patria med obrambnim ministrstvom in konzorcijem, ki ga vodi Gorenje skupaj s trzinskim Rotisom, še trajajo in naj bi bila končana novembra.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pimo
30. 09. 2006 06.15
Ja seveda se pogovarjajo o prodaji in so se pogovarjali, ampak se morajo tudi dogovoriti, podpisati pogodbo in posel izvesti, šele potem lahko pišejo, češ za Portugalce so naši oklepniki dobri za nas pa ne. Imam kolega ki je na vadbišču preizkušal oba oklepnika, njegova ocena je nedvoumna in to je da je patria za uporabnika najmanj 100% boljša od Krpana in to na vseh področjih.