Slovenija

'Ohranimo lepote Zemlje'

Ljubljana, 21. 04. 2007 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dan pred svetovnim dnevom Zemlje so po Sloveniji potekale številne čistilne akcije in druge aktivnosti.

Pred 22. aprilom, svetovnim dnevom Zemlje, so v Ljubljani in drugih delih Slovenije potekale številne čistilne akcije in druge aktivnosti, s katerimi so organizatorji želeli opozoriti na pomen ohranjanja naravnega okolja.

Človekova zrelost se kaže v sposobnosti tako posegati v naravo, da ne porušimo njenega ravnotežja, ter tako vplivati na druge ljudi, da jih ne ponižujemo in žalimo, ampak opogumimo za dobro. France Cukjati

V Ljubljani je v okviru svetovnega dneva Zemlje potekal zaključek letošnje akcije z naslovom Zemljo so nam posodili otroci, ki je potekala od začetka februarja, v njej pa so s svojimi izdelki sodelovali otroci iz osnovnih in srednjih šol. Slavnostni govornik na prireditvi, ki so jo sklenili s podelitvijo nagrad najboljšim za prispevek k ohranjanju naravnega okolja, je bil predsednik državnega zbora France Cukjati, ki je med drugim poudaril, da se v odnosu do narave kaže tudi človekova zrelost. Cukjati je dodal, da je svetovni dan Zemlje namenjen predvsem spreminjanju ljudi, "da spremenimo svoj odnos do narave, s tem pa tudi svoj odnos do drugih ljudi". Po Cukjatijevem prepričanju imajo mladi moč spreminjati svet, zato jih je v svojem nagovoru pozval, naj se njihova ljubezen do narave nikoli ne postara.

Potapljači so tudi letos očistili Ljubljanico
Potapljači so tudi letos očistili Ljubljanico FOTO: Dare Čekeliš

V okviru aktivnosti ob svetovnem dnevu Zemlje se je danes prav tako v Ljubljani končala spomladanska akcija čiščenja okolja Za lepšo Ljubljano, predstavniki Turistične zveze Slovenije in Mestne občine Ljubljana pa so očistili sprehajališče ob Ljubljanici ter posedili drevesa ob Operi in na Poti spominov in tovarištva. Nad nesnago v strugi Ljubljanice so se med Špico in Tromostovjem spravili potapljači iz Društva za podvodne aktivnosti Vivera.

Sicer pa so povsod po Sloveniji potekale čistilne akcije in druge aktivnosti. O podnebnih spremembah so govorili na Filozofski fakulteti v Mariboru, kjer so pripravili tudi okroglo mizo z naslovom Posledice segrevanja ozračja na floro in favno v Sloveniji in širši okolici.

Na Ptuju poteka tridnevni interaktivni seminar Mladi in okolje, na katerem se mladi seznanjajo z ekologijo medsebojnih odnosov v povezavi s hišnimi prijatelji ter pticami, spregovorili pa bodo tudi o alternativnih gorivih v vsakdanjem življenju.

Potapljači so iz Ljubljanice potegnili več koles.
Potapljači so iz Ljubljanice potegnili več koles. FOTO: Dare Čekeliš


V Ljubljani, na Vrhniki in na gradu Bogenšperk pa je društvo Svet je lep, v okviru akcije Vsak svojo vrečo smeti, razdelilo črne vreče za smeti ter na ta način mimoidoče spodbudilo k pridružitvi k čistilni akciji. Udeležence so ob tem pozvali, da lokacijo, ki jo bodo očistili, fotografirajo in nato slike objavijo na spletni strani društva.

Taborniki čistijo Tivoli in Rožnik

Slovenski taborniki so v parku Tivoli pripravili Taborniški feštival. Prireditev organizirajo v počastitev dneva Zemlje in dneva tabornikov. Poleg tematskih delavnic, ki so jih pripravili, pa bodo očistili tudi Tivoli in Rožnik.

Za udeležence so pripravili delavnice s taborniško, naravovarstveno, športno, izobraževalno in kulturno tematiko, v okviru delavnic pa se bodo med drugim predstavile policija, Slovenska vojska, Unicef Slovenija, ZOO Ljubljana in Fundacija Z glavo na zabavo.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
21. 04. 2007 18.11
Tomi, prosim te, vsaj v ewno temo ne mešaj politike...pismo no, pa kaj te je Janković posilil da ga povsod zraven mešaš?
Jožajoža
21. 04. 2007 18.09
v sloveniji je potrebna nekoliko drugačna čistilna akcija! goli otok bi bil premajhen.
tomi.passion@gmail.com
21. 04. 2007 18.05
Če so čistili po Ljubljani, in če resnično želijo počistiti vso nesnago, naj začnejo pri Jankoviću.
zjolah
21. 04. 2007 13.37
Bravo!!!! Cestitam vsem ki sodelujejo v ciscenju nase male toda krasne dezelice. Vsako leto prihajam na dopust iz Svedske in moram reci ,da je Slovenija vedno bolj urejena cista med tem kot Svedska(prej) ena najciscejsih drzav zacenja malo stagnirati. Le tako naprej!!!!!!!!