Slovenija

Ogledovanje poljske 'Domovine'

Ljubljana, 05. 07. 2006 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finski ponudnik oklepnikov želi narediti čim boljši vtis in je na ogled svoje tovarne povabil slovenske novinarje.

V medijsko in politično odmevni nabavi oklepnikov za potrebe slovenske vojaške prisotnosti v zvezi Nato je finsko podjetje Patria organiziralo izlet slovenskih novinarjev iz večjih medijskih hiš na Poljsko. Tam si bodo danes in v četrtek ogledovali vojaško mehanično tovarno WZMS, kjer Patria proizvaja svoje oklepnike. Predstavniki sedme sile naj bi se med dvodnevnim obiskom pogovorili tudi s pripadniki poljske vojske, ki med drugim uporablja oklepnike Patria.

Oklepnik Patria pred Gospodarsko zbornico.
Oklepnik Patria pred Gospodarsko zbornico. FOTO: POP TV

Vojaško mehanična tovarna v kraju Siemianowice v Šleziji pri Krakowu je sicer v 100-odstotni poljski lasti, medtem ko je finska Patria prispevala tehnologijo za izdelavo oklepnikov.

Kot je znano, je ministrstvo za obrambo v začetku junija na razpisu za dobavo pehotnih bojnih vozil za Slovensko vojsko izbralo podjetje Rotis, ki zastopa finsko podjetje Patria. Prva vozila Patria AMV naj bi bila dobavljena v letu 2007, do leta 2012 pa naj bi Slovenska vojska dobila predvidoma 136 vozil, za katere je skupno namenjenih 63 milijard tolarjev proračunskih sredstev.

Obrambno ministrstvo je 27. junija začelo pogovore o pogajanjih o nakupu vojaških oklepnikov. Določiti je namreč treba časovni okvir pogajanj, kdaj naj bi se ta zaključila in kdaj naj bi bila pogodba o nabavi podpisana.

Odločitev ministrstva pa je naletela na oster odziv med drugim drugega ponudnika, tj. Sistemske tehnike in ravenske občine, kjer ima Sistemska tehnika svojo proizvodnjo.

Opozicija je zahtevala, naj predsednik vlade Janez Janša zahteva revizijo tajnega postopka o nabavi, vendar se premier ni odločil za to. Resorni minister Karl Erjavec pa je pred parlamentarnim odborom za obrambo zagotovil, da bo odstopil, če se dokaže, da odločitev ministrstva ni bila pravilna.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iqsto@yahoo.co.uk
05. 07. 2006 13.15
Na konc bojo vozila cenejša kot operacijskih miz