Slovenija

Odvzem dovoljenja bi škodil Triglavu

Ljubljana, 14. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovensko zavarovalno združenje je danes Zavarovalnico Triglav in Agencijo za zavarovalni nadzor pozvalo, naj najdeta ustrezno rešitev za nastale razmere. Nadaljnje zaostrovanje razmer naj bi po mnenju zavarovalniškega združenja škodilo slovenskemu zavarovalništvu pri preobrazbi in vključevanju na tuje trge.

Svet združenja je na današnji seji ugotovil, da Triglav v celoti izpolnjuje obveznosti do zavarovancev, in da v skladu s pravili stroke obvladuje tveganja, zato meni, da bi bil odvzem dovoljenja za poslovanje škodljiv ne le za Zavarovalnico Triglav temveč za celotno slovensko zavarovalništvo.

Slovensko zavarovalništvo je z vključevanjem Slovenije v EU v fazi preobrazbe, zato združenje od Agencije za zavarovalni nadzor pričakuje, da deluje v skladu z evropsko prakso. Temeljni cilj združenja namreč je, da v sodelovanju z agencijo dosežejo čim hitrejšo in celovito harmonizacijo z zakonodajo in pravili, ki veljajo v EU.

Združenje je v sporočilo za javnost po seji sveta, na kateri so člani obravnavali razmere v slovenskem zavarovalništvu in se seznanili s problematiko, povezano z odredbo Agencije za zavarovalni nadzor Zavarovalnici Triglav, v kateri ta od nadzornega sveta Triglava zahteva razrešitev predsednice uprave zavarovalnice Nade Klemenčič in člana uprave Jožeta Obersnela, tudi zapisalo, da ves čas spremlja poslovanje vseh slovenskih zavarovalnic, in da je še posebej pozorno na tisti del poslovanja, ki se odraža na solventnost zavarovalnic in korekten odnos do zavarovancev. Ob tem ugotavlja, da je poslovanje zavarovalnic uspešno, in da so v relativno kratkem času prilagodile svoje poslovanje novim razmeram po spremembi zavarovalniške zakonodaje.

Kot je znano, je agencija za zavarovalni nadzor nadzornemu svetu Zavarovalnice Triglav naložila, da zaradi oviranja nadzora nad poslovanjem razreši Klemenčičevo in Obersnela. Nadzorni svet se je sestal prejšnji četrtek, vendar pa ni sprejel sklepa o razrešitvi, temveč se je odločil pred tem posvetovati s člani sveta agencije.