Slovenija

Odstrel 'le' 100 medvedov

Ljubljana, 02. 03. 2007 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po pripombah gozdnega zavoda je minister Podobnik 'rešil življenja' vsaj šestim kosmatincem.

Minister Podobnik je sprejel spremembe pravilnika o odvzemu medvedov iz narave.
Minister Podobnik je sprejel spremembe pravilnika o odvzemu medvedov iz narave. FOTO: Kanal A

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je sprejel spremembe pravilnika o odvzemu osebkov vrste rjavega medveda iz narave, s katerim je določen načrtovani odstrel medvedov v obdobju od 1. januarja do 30. aprila in od 1. oktobra do 31. decembra letos. Letošnji odstrel rjavega medveda je glede na stanje v populaciji ostal na isti ravni kot v lanskem letu, določa pa odstrel 100 medvedov.

"Z enakim poseganjem v populacijo za določeno časovno obdobje želimo doseči še boljše spremljanje razvoja trenda v populaciji rjavega medveda, predvsem pa vpliv odstrela na zagotavljanje ugodnega stanja," so sporočili z okoljskega ministrstva.

Rjavi medved, volk in ris so zavarovane vrste, za katere je potrebno zagotoviti ohranjanje ugodnega stanja. Za odločitve o potrebnosti poseganja v populacije velikih zveri je potrebno pridobiti strokovno mnenje, ki ga pripravi Zavod za gozdove Slovenije, katerega sestavni del je tudi pisno mnenje Zavoda RS za varstvo narave.

Tako je tudi za leto 2007 Zavod za gozdove Slovenije pripravil strokovno mnenje za odstrel velikih zveri in ga s priloženim stališčem Zavoda RS za varstvo narave posredoval na ministrstvo za okolje in prostor. Konec januarja se je sestala tudi delovna skupina ministrstva za načrtovanje z velikimi zvermi, kjer so se člani seznanili s strokovnim mnenjem Zavoda za gozdove Slovenije in podali pripombe.

Ministrstvo je v skladu z načeli participatornega pristopa vseh deležnikov in zainteresirane javnosti pri načrtovanju upravljanja z velikimi zvermi v postopku sprejemanja pravilnika preučilo vse pripombe in se odločilo, da bo letošnji odstrel rjavega medveda glede na stanje v populaciji ostal na isti ravni kot v letu 2006.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mc_burek@email.si
03. 04. 2007 20.18
sam s epa vidi da imajo na azvodu za gozdove same "strokovnjake" če bi un strokovnjak k je govoru kok je emdvedu pa kok ih je za odstrel dav roke v ogn oz. podpisov izjavo in biv odgovorn za napačne informacije, me zanima če bi še si upov kdo take buče klatit
ulibaby
02. 03. 2007 13.08
Hmmm, naj jih rajši preselijo v predele kjer izumirajo! Aja, to je predrago! Dajmo kupit še 100 oklepnikov, da jih ne bodo imeli mesta kjer garažirati, in zgradimo velik hanger, za katerega ne bo prostora. Pa še kupimo eno Slovenijo!
mc_burek@email.si
02. 03. 2007 11.27
ja ministr pa res ve kaj je ugodno stanje za naravo..100 novih blokov