Slovenija

Odstopil minister za izobraževanje Darjo Felda

Ljubljana, 17. 09. 2024 14.31 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Minister za izobraževanje Darjo Felda je podal ustno odstopno izjavo. Izrazil naj bi željo, da ponovno odide v akademske vode. Premier Robert Golob bo za novega ministra predlagal Vinka Logaja, sicer dolgoletnega direktorja zavoda za šolstvo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odstopil šolski minister Darjo Felda
    03:43
    Iz 24UR: Odstopil šolski minister Darjo Felda
  • Iz 24UR: Za SDS odstop Felde ni presenečenje
    02:37
    Iz 24UR: Za SDS odstop Felde ni presenečenje
  • Iz SVETA: Sajovic za obrambnega ministra
    02:21
    Iz SVETA: Sajovic za obrambnega ministra

 

Podpredsednik vlade Matej Arčon je danes pojasnil, da je premier odstop Felde vsaj na ustni ravni sprejel in tudi že naznanil novo ime. Na vprašanje, ali je bil premier z delom dosedanjega ministra zadovoljen, pa je Arčon odvrnil, da bo to povedal sam.

Po Arčonovih navedbah bo premier za naslednika Felde predlagal Vinka Logaja, ki od leta 2014 vodi Zavod RS za šolstvo. Aktualni mandat je že njegov tretji, iztekel bi se mu poleti 2026, a je Logaj letos poleti napovedal predčasen umik s te funkcije. Na čelu zavoda ima polna pooblastila še do 30. septembra, medtem pa so že stekli postopki za razpis za novega direktorja.

Kot je poleti pojasnil Logaj, se je za upokojitev odločil po več kot 43 letih dela v vzgoji in izobraževanju, hkrati pa zanikal navedbe nekaterih medijev, ki so tedaj poročali, da odstopa zaradi političnih pritiskov.

Očitali so mu medlost in neupoštevanje stroke

Darjo Felda, profesor matematike, ki je od leta 2003 zaposlen na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, je vodenje ministrstva za izobraževanje prevzel januarja lani po rekonstrukciji vlade. Njegov predhodnik Igor Papič je namreč postal minister za visoko šolstvo.  

"Potrebujemo drugačno šolo, drugačne podatke, drugačno delovanje," je takrat Felda poudaril na predstavitvi pristojnemu odboru in dodal, da so potrebne nujne spremembe zakona o osnovni šoli. Ocenil je tudi, da je ocenjevanje v šolah problematično in krivično, predvsem do nadarjenih otrok.  

Vlada je pod njegovim vodenjem ministrstva sprejela spremembe zakona o osnovni šoli, ki so prinesle nekaj novosti, med drugim na področju nacionalnega preverjanja znanja, pravic učencev pri šolanju na domu in izobraževanja učencev s posebnimi potrebami. Prenovljeni zakon o osnovni šoli je z novim šolskim letom prinesel obvezni tuji jezik za prvošolce in nacionalno preverjanje znanja (NPZ) za tretješolce. Določa tudi, da je uspeh na NPZ v devetem razredu lahko eno od meril pri vpisu na srednje šole v primeru omejitev vpisa.

Ob zahtevah sindikatov po višjih plačah in kadrovskem pomanjkanju v šolstvu – trenutno primanjkuje okoli 4000 učiteljev – se je minister v svojem mandatu soočil tudi s porastom medvrstniškega nasilja in spletnimi grožnjami v šolah.   

Darjo Felda
Darjo Felda FOTO: Aljoša Kravanja

Spomladi se je na spletu pojavil komentar, ki je namigoval, da se bo na eni izmed naših šol zgodil strelski napad, kar je sprožilo val zaskrbljenosti, paniko in zmedo. Policija je šole obvestila o grožnji, ki je bila sicer malo verjetna, a so kljub temu pozvali k previdnostnim ukrepom. Izkazalo se je, da skupnega načrta ukrepanja ni, zato se je vsaka šola odzvala po svoje. 

Felda in notranji minister Boštjan Poklukar sta se po dogodku strinjala, da bi morali komunikacijske protokole izboljšati. Dogovorila sta se, da bodo sodelovanje krepili v treh točkah: z dvosmerno komunikacijo pri protokolu obveščanja, s semaforjem grožnje pri protokolu ukrepanja ter tudi s preventivnimi dejavnostmi.

"Ne želimo ob vsaki zaznani grožnji pred vrata šol postavljati varnostnika, vznemirjati starše in motiti učnega in vzgojnega procesa v izobraževalnem sistemu," je takrat poudaril Felda ter dodal, da je treba vzpostaviti ničelno toleranco pri tovrstnih grožnjah, zlasti ko zadevajo šole. 

Felda se je v času svojega ministrovanja soočal s kritikami nekaterih stanovskih organizacij zaradi po njihovi oceni medlega dela in neupoštevanja stroke, z njegovim delom naj ne bi bili zadovoljni tudi nekateri v koaliciji. Zato se je v zadnjem času vse pogosteje ugibalo o njegovi ministrski usodi.

Z menjavo na čelu ministrstva za vzgojo in izobraževanje bo to sicer že osma menjava v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so doslej odstopili notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. DZ je na Golobov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko, obrambni minister Marjan Šarec pa se je s funkcije poslovil po izvolitvi za evropskega poslanca na junijskih evropskih volitvah. Za njegovega naslednika je premier danes predlagal vodjo poslanske skupine Gibanja Svobode Boruta Sajovica.

Šolniki presenečeni nad odstopom ministra Felde, za Sviz odstop pričakovan

V združenju osnovnošolskih ravnateljev in društvu srednješolskih ravnateljev so nad odstopno izjavo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Felde presenečeni. Presenetilo jih je tudi ime kandidata za novega ministra Vinka Logaja, ki naj bi se upokojil. Za Sviz pa je to bilo pričakovano glede na "pasivnost vodstva, da zaščiti javno izobraževanje".

Poteza Felde je predsednico Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije Mojco Mihelič močno presenetila, prav tako Golobov predlog, da za novega ministra predlaga Logaja, sploh, ker je ta napovedal, da se bo s 1. oktobrom upokojil. "Logaj ima dolgoletne izkušnje v vzgoji in izobraževanju, bil je direktor zavoda za šolstvo, tudi nekaj časa na ministrstvu za šolstvo, tako, da dobro pozna ta sistem," je dejala za STA.

Ob tem se je vprašala, ali nimamo nobenega mladega, nadobudnega človeka z odprtimi očmi, ki bi lahko ob sebi imel izkušene svetovalce s svežimi idejami.

Odstopna izjava Felde je veliko presenečenje tudi za predsednico Društva ravnateljev srednjih šol in dijaških domov Nives Počkar. Ob tem izraža dvom v ime novega ministra, saj kot članica sveta zavoda za šolstvo ve, da je Logaj dal odstopno izjavo z mesta direktorja in da gre v pokoj. "Svet zavoda je nedavno za novo direktorico zavoda izvolil zdajšnjo državno sekretarko na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Jasno Rojc, ki potrebuje še soglasje vlade," je pojasnila za STA.

"Odstopna izjava Felde ni presenečenje in je bila pričakovana glede na naša opozorila, da je vodstvo ministrstva preveč pasivno, saj vzgoja in izobraževanje v tej vladi ne pride do ustrezne veljave in je stalno v ozadju," je za STA poudaril glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj.

Po presoji Sviza kljub očitni krizi ni bilo s strani ministra in vodstva ustreznih potez, da bi v dovolj veliki meri zaščitili kakovostno javno izobraževanje, na kar so v sindikatu po Štrukljevih besedah tudi nekajkrat javno opozorili.

Štrukelj sicer ni želel vnaprej komentirati imena, ki se zdaj pojavlja v javnosti kot naslednik Felde. "Smo profesionalna organizacija, ki sodeluje z vsakim socialnim partnerjem, in kdorkoli bo minister, bomo pač ta odnos vzpostavili na visoki profesionalni ravni. Počakajmo, da se to zgodi, pa se bomo potem opredelili," je bil jasen Štrukelj.

Opozicija: Odstop je razumljiv 

Odstop ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Felde pa je po besedah Mateja Tonina razumljiv, saj se je v slovenskem šolskem sistemu nabralo veliko težav. "Šolniki opozarjajo, da nam šolski sistem razpada pri živem telesu, učitelji izgubljajo avtoriteto, premalo jih je, kurikulum je neučinkovit," je naštel nekaj težav. Meni, da bo potrebna "nova metla, da stvari in koncepte zastavi na nov način".

Jelka Godec je na drugi strani odstop Felde označila za manjše presenečenje, kandidat za novega ministra Vinko Logaj pa je presenetljiv, saj je "odstopil kot direktor zavoda za šolstvo pred počitnicami, ker se ni strinjal s politiko vmešavanja Tine Gaber v delovanje tega zavoda, danes pa je očitno dovolj dober za ministra".

V SDS so danes med kadrovskimi menjavami v vladi pričakovali tudi odstop kar samega predsednika vlade Roberta Goloba zaradi "komisarske sage" ali vsaj odstop ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh zaradi "kršenja več zakonov", je v izjavi za medije povedala Godec.

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
18. 09. 2024 13.31
+1
Intelektualci odhajajo, Butalci ostajajo na potapljajoči se barki.
anabanana
18. 09. 2024 08.05
+2
nikoli bil v javnosti, kdo je to?
albis
17. 09. 2024 21.55
+2
Glede na vse dosedanje lazi ter zavajanja te vlade, je vsakemu jasno, da ni odstopil na njegovo zeljo, ampak je bil seznanjen od avtokratskega tirana
ZIPPO
17. 09. 2024 21.18
+7
Imamo Ministrstvo za izobraževanje, imamo Ministrstvo za visoko šolstvo, imamo tudi Zavod za šolstvo, še kaj??? Glede na to, da je v šolstvu slabo stanje in gre vse v franže, predlagam Golobu naj ustanovi še eno inštitucijo,ki bo pokrivala šolstvo,ker očitno prve tri niso sposobne!!!!
medŠihtom
17. 09. 2024 21.06
+4
vašn da raja plačuje davke s katerimi se vseskupi financira, ostalo so postranske in popolnoma nepomembne teme, je veliko denarja za zagonit, ni cajta za postranske teme. milan pa ivan že vesta. vam ni potrebno vedet, vi ste zato da filate proračun in blejate. haha.
Bagzii
17. 09. 2024 20.48
+5
V šolstvu se ne obračajo milijarde kot trenutno v obrambnem sektorju (več sto milijonski posel s Patrio namreč) pa je naslednik znan isti dan, za obrambnega ministra pa po mesecih (ja toliko časa je bilo jasno da Šarec odhaja v super plačano službo v Strassbourg in Bruselj) najde, pa še to popolnoma strankarskega človeka, veterinarja po poklicu torej lutko prek katere se bo opravljalo te sto milijonske posle, pa plačila v kuverti, itd,...pa ne verjemite da bodo šli Sajovicu, on kot Veterinar in URADNI minister bo zgolj, če ste gledali Casino: Mr. Greene (nihče ne ve od kje g je mafija postavila, Casino je iz ozadja vodil Mr. Rothstein, profesionalec ki ga je nastaavila mafija, ki je v Vegas vlagala milijarde iz pokojninskih skladov sindikatov. No poglejte si film, sem zašel malo..igrajo pa De NiNuro, Sharon Stone, Joe Pesci,.. hja pa verjetno še odnos De Niro - Sharon Stone ni daleč od Golob in vemo kdo,..
ZIPPO
17. 09. 2024 21.20
+2
Vseslovenski
17. 09. 2024 20.45
+7
Kadrovanje na kadrovanje..ni kompetentnih ljudi, ki bi delali in kaj dobrega naredili za Slovenijo. Razpada vlade pod vodstvom Roberta Goloba najbrž pred volitvami ne bo, ker bo vedno znova iz rokava vlekel prežvečene politike in jih kadroval do konca mandata.
Nelyy
17. 09. 2024 20.39
+12
Totalni razpad vseh sistemov..
Mclaren
17. 09. 2024 20.23
+5
A se bo to sploh kje poznalo?
neodvisen
17. 09. 2024 20.20
+6
Maki cela SLO je propadla v dveh letih.
biggbrader
17. 09. 2024 20.10
+4
Prebral pismo in odstopil !
Maki3322
17. 09. 2024 20.07
-13
Če razpada šolski sistem je kriva prejšnja vlada SDS, NS.i in DESUS, ki je bil podkupljen od SDS-a. Ne more razpasti v dveh letih. Tonin naj vzame nase odgovornost in SDS.
Rdečimesečnik
17. 09. 2024 19.58
+5
Blue Dream
17. 09. 2024 19.52
+3
Julijann
17. 09. 2024 19.44
+5
Aha, za tu mora bit ' strokovnjak", za obrambo je dober pa politik.
Julijann
17. 09. 2024 19.43
+8
Pus Golob človeku da gre v penzijo. Na položaj pa enga bolj mlajšega. Izkušnje na področju šolstva bolj malo štejejo, ker vse kar je bilo, je bolj zastarelo. Šolstvo potrebuje napredek in svež pogled.
Miran1960
17. 09. 2024 19.29
+6
Mlakar bi rekel, od njega ni blo neč, še dihou je bolj malo
main
17. 09. 2024 19.28
+8
Odstopil dve leti prepozno
iziizi
17. 09. 2024 19.26
+4
Invalidske penzije bodo ostale nespremenjene 350 eur
Potouceni kramoh
17. 09. 2024 18.51
+7
Noben minister in ta butalska vlada nimajo mojega mandata.Bolj zaupam šank majstru Franclju in nočni delilki ljubezni Joužici.