Slovenija

Odstopil direktor živalskega vrta

Ljubljana, 11. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po večkratnih javnih opozorilih zaposlenih v ljubljanskem živalskem vrtu o nezakonitem poslovanju direktorja in mučenju živali, je direktor Vojko Vesel včeraj odstopil s položaja direktorja. Dosedanji direktor kljub odstopu ostaja v živalskem vrtu, s čimer pa se ne strinja večina zaposlenih.

Vojko Vesel je včeraj odstopil s položaja direktorja živalskega vrta
Vojko Vesel je včeraj odstopil s položaja direktorja živalskega vrta FOTO: POP TV

Direktor živalskega vrta ni želel komentirati svoje odločitve. Po telefonu je povedal le, da še vedno zavrača vse očitke o nepravilnostih. Spomnimo na nekatere: nedovoljena uporaba strelnega orožja, pokončanje medveda, divje svinje in bizona, kršitve pri izvozu in uvozu živali, direktor je kršil tudi predpise v prometu z mesom ustreljenih živali.

Miha Dobrovoljc
Miha Dobrovoljc FOTO: POP TV

Oskrbnik Miha Dobrovoljc, veterinarski tehnik: "To je noro! Te stvari so bile odkrite neizpodbitno, to je odkrila veterinarska inšpekcija. To, da on še sedaj zavrača obtožbe pomeni, da ni pripravljen sprejeti tega, oziroma se ni pripravljen spremeniti. Če bo ostal tukaj bo verjetno delal po starem, drugače si ne znamo predstavljati."

Mestni svet bo o novi vršilki dolžnosti, o kateri zaposleni v živalskem vrtu ne vedo nič, odločal prihodnji teden. Poleg nove vršilke dolžnosti direktorice, bo mestni svet prihodnji teden razpravljal tudi o odloku ustanovitve javnega zavoda Živalski vrt, ki naj bi ga sicer po novem upravljal njegov petčlanski svet.

V zadnjem mesecu v živalskem vrtu praktično ni šlo nič na bolje, kljub opozorilom oskrbnikov. Izgubili so tri živali - jelen in muflon sta se v skupni obori pobila do smrti, čeprav ne bi smela bivati skupaj; pred dnevi je poginila volkulja. Škripa pa še na drugih koncih, predvsem pa živalski vrt nima urejene infrastrukture:

Oskrbnik Mitja Osterman , veterinarski tehnik: "Probleme imamo tako z vodovodom, kanalizacijo, elektriko. Ker je bila prevelika obremenitev, je pozimi prišlo do izpada elektrike in so bile nekatere živali na nižji temperaturi. To so osnovne stvari, ki bi jih direktor moral v teh 15ih letih urediti in mislim, da je povsem nesprejemljivo, da zdaj ostaja tudi kot svetovalec."

Mitja Osterman
Mitja Osterman FOTO: POP TV

O novi vršilki dolžnosti direktorice zavoda so zaposleni izvedeli iz medijev. O njej ne vedo nič. Predlagajo svojega človeka, strokovno usposobljenega veterinarja. Imena zaenkrat še nočejo razkriti.