Slovenija

''Odstopi ne bodo prinesli sprememb''

Ljubljana/Slovenj Gradec, 31. 08. 2007 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Borut Pahor je povedal, da se njegova stranka ne misli ukvarjati s personalnimi rešitvami v vladi.

Včeraj so vlado zapustili trije ministri.
Včeraj so vlado zapustili trije ministri. FOTO: POP TV

Predsednik SD Borut Pahor je dejal, da si politične krize do izteka tega mandata ne želi, pač pa si želi, "da bi se javnost, ko bo prihodnje leto šla na volitve, odločila med sedanjo koalicijo, ki je imela vse možnosti, in alternativo, ki jo bomo predstavili mi." Pahor tudi ne vidi okoliščin, ki bi opravičevale konstruktivno nezaupnico v letošnji jeseni.

Nekdanji predsednik države Milan Kučan je o aktualnih odstopih treh ministrov dejal, da to verjetno ne bo prineslo bistvenih sprememb. V tem vidi zelo spreten manever predsednika vlade, ki se je tako izognil napovedanim interpelacijam. Pravi smisel zamenjav bo po njegovem mnenju viden šele, ko bodo prišli novi ministri. Sicer pa meni, da se bo nadaljevala ista politika, kajti delo teh ministrov je bilo pohvaljeno, čeprav je javnost nanje gledala povsem drugače.

Pri izbiri novih ministrov ali ministric se mu zdi pomembno, ali bodo novi obrazi prinesli tudi nove koncepte. "Želim si, da bi bila zamenjava treh ministrov hkrati tudi znak, da se bo spremenila politika na treh ministrstvih. Pametno se mi zdi, da se je predsednik vlade odločil za zamenjave ministrov, ki so bili predmet številnih kritik," je še dodal Pahor. S tem je omogočil, da že itak vroča politična jesen ne bo pregreta zaradi mučnih polemik v zvezi z delom za nazaj, ampak ponuja priložnost, da se parlament opredli o delu teh ministrstev za naprej.

Vlada sprejela odstope

Vlada Janeza Janše je včeraj sprejela odstope treh ministrov. Odstopne izjave so podali minister za zdravje, Andrej Bručan, minister za promet, Janez Božič, ter minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Jure Zupan.

Ministrom, ki so odstopili, ne pripada odpravnina. Ima pa minister, ki mu je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more dobiti druge ustrezne zaposlitve, pravico do nadomestila plače v višini, ki bi jo prejemal, če bi opravljal funkcijo. Nadomestilo prejema, dokler se ne zaposli oziroma dokler ne izpolni pogojev za upokojitev po splošnih predpisih, vendar najdlje eno leto od prenehanja mandata. ''Odstopljeni'' ministri so sicer doslej prejemali okoli 3.200 evrov neto plače mesečno, torej 38.400 evrov letno. Vladne plače v mesecu juliju ...

Božič je na dopustu, kam bo odšel po izteku mandata, se bo odločil kasneje, so za 24ur.com pojasnili na zdravstvenem ministrstvu. Zver se namerava vrniti na Kemijski inštitut Ljubljana.

Kdo bodo novi ministri?

Janša je na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da bodo imena novih ministrov znana v desetih dneh. V javnosti pa se že pojavljajo imena o oseb, ki naj bi na novo zasedle vladne stolčke. Ministra Bručana naj bi nadomestil Gregor Pivec, direktor Splošne bolnišnice Maribor, ki se mu pred letom dni ni uspelo prebiti na župansko mesto štajerske prestolnice. Bil je tudi v zdravniški ekipi, ki je pred dobrim letom dni premierju Janši operirala kilo. Pravi, da mu ministrskega mesta še niso ponudili. Možna zamenjava za Bručana je tudi Bojana Beovič, pomočnica strokovne direktorice Kliničnega centra Ljubljana za kakovost in svetnica SDS v ljubljanskem mestnem svetu. Beovićeva je za 24ur.com dejala, da ji mesto ministrice uradno ni še nihče ponudil. Na vprašanje, ali bi mesto ministrice sprejela, je dejala, da bo odločitev sprejela po morebitni ponudbi.

Med možnimi zamenjavami ministra Božiča se omenjata Peter Verlič, državni sekretar na ministrstvu za promet, in Jakob Presečnik, vodja poslanske skupine SLS, ki je v vladi Antona Ropa že vodil ministrstvo. ''Nisem dobil nobenega vabila. Menim, da v državnem zboru opravljam odgovorno funkcijo in jo tudi mislim opravljati do konca mandata. Mislim, da je to bolj potrebno,'' je dejal Presečnik. Predstavnik za stike z javnostjo na prometnem ministrstvu, Damijan Križnik, je za 24ur.com dejal, da Verliču položaja ni še nihče ponudil. Verlič je sicer sporočil, da izjav za medije ne bo dajal.

Morebitne zamenjave na resorju za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo naj bi bili evropski poslanki Ljudmila Novak (NSi) in Romana Jordan Cizelj (SDS), profesor na strojni fakulteti, Jože Duhovnik, in profesor na fakulteti za družbene vede, Janko Prunk, ki je leta 1992 v Drnovškovi vladi vodil resor za Slovence po svetu. ''Pred leti, ko sem šel iz politike, sem se odločil za celo življenje, da bom samo še profesor in znanstvenik. Poklic me veseli. Želim si le še napisati kako dobro knjigo, ki bi jo brali tudi po Evropi. To mesto (položaj ministra, op. a.) bi sprejel, če bi bila država v nevarnosti in slovenski narod pred propadom, da bi ga moral reševati,'' je dejal Prunko.

Duhovnik je za 24ur.com dejal, da gre za novinarsko raco. Tudi Novakova je za 24ur.com povedala, da ji mesta ministrice ni še nihče ponudil. ''O tem nisem razmišljala, saj opravljam delo poslanke v Evropskem parlamentu. Če mi bodo ponudilo ministrovanje, se bom odločila po pogovoru s premierjem Janšo,'' je dejala.

Med možnimi nasledniki Zupana sta bila tudi sedanja državna sekretarka Alenka Šverc ter sam minister za šolstvo in šport Milan Zver, vendar je Zver špekulacije zanikal. S Šverčevo sta po njegovih besedah govorila o tem in meni, da državne sekretarke ne bo izgubil.

Plače - julij 2007

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neti
01. 09. 2007 18.56
Prvo Borec hej, počitnic je konec, zbudi se! Dimsi, dosmrtni minister za, za kaj že...pomagajte!
civitasstain@gmail.com
01. 09. 2007 18.54
"Novinarsko raco". Nismo to besedo dobesedno prinesli iz nemščine ali je to slovenska prispodoba????????
Prvo Bore
01. 09. 2007 18.51
neti, pozabljaš, da smo delavski narod. Če pomislim, da Dimsi odpiri akademijo za diplomate, to pa bo naša pamet, kako vse medsosedke spore izgubiš in se še potem hvališ, kako imamo prijateljske odnose. Ajoj nam. Povej nam, kateri diplomat je dober ?
neti
01. 09. 2007 18.42
albertinum, no no kaj naj rečem, v slogi je moč, bomo pa kakor Martin Krpan, sol švercali, beri pamet... neti vedno pomaga, saj veš! lp
albertinum@excite.com
01. 09. 2007 18.38
Vidiš, Maksi, tu se pa motiš. Mislim namreč, da je Janša precej stvari zavozil, naredil pa ni ničesar pomembnega (razen ustoličenja desne kvazi-elite). Ko bo to zavoženo stanje potrebno reševati, Barbika zagotovo ni rešitev. Barbika je po mojem prazna glava z jako izraženo narcisoidnostjo. Za odločitev, ali bo zjutraj jajčka na oko ali pa kar umešana, potrebuje tako rekoč referendum. Prihodnost te države mi zato ne izgleda svetla (pa se ne bojim in jamram zase osebno, jaz zase znam že poskrbeti).
neti
01. 09. 2007 18.36
Maksi, kaj delaš?
neti
01. 09. 2007 18.30
Hinko, lep pozdrav..Neti
kosir_maks
01. 09. 2007 18.29
Albertinoum ! Verjemi mi, da boš ob morebitnem ustoličenju Barbike leta 2008 , na vse te težave takoj pozabu !
neti
01. 09. 2007 18.28
Maksi, saj veš, da verjamem "na najino igrišče"!
hinko.murovec@siol.net
01. 09. 2007 18.22
Albertinum, malo boš moral počakat, mora najprej moj potni list zrihtat, pa Neti ga bo tut za na Pokljuko verjetn rabila in pa ušesa od Prvo Borca so v resni nevarnosti. Tako vidiš ima Maks nocoj več kot dovolj dela, nadure so slabo plačane , na črno pa ne sme. LP
Prvo Bore
01. 09. 2007 18.20
albertinum lep je slovenski jezik LOL Čestitam TI Prasek dober dan Kaj sem se nasmejal doli ? Jok in stok. Dokler bo še prikolica vzdržala, bom še dolj.Imajo dober bel kruh, ampak črnega pa kupujejo v Luciji. Meso ista cena, ampak Orada je tako draga v trgovini, kot da bi jo lovili v Ljubljani LOL Dvojne cene okoli rib od naših v Ljublajni. Samo vzhodni Nemci so dolj, pa same une, saj veš kaj mislim, ki niso za pogledat LOL. Bral sem pred prikolico , pa užival po svoje.
albertinum@excite.com
01. 09. 2007 18.10
Maksi, res me teži, da nam je Janša sesul zdravstveni in šolski sistem. Matra me tudi, da v obdobju največje gospodarske rasti Janševi vlade ne uspe sklestiti proračunskega primankljaja - kaj bo potem, ko bo rast manjša in prihodki manjši? Problem imam tudi s sekanjem glav kar počez in nastavljanjem nesposobnih SDS-ovskih politkomisarjev. Veš, Janša bi lahko speljal tudi kakšno od obljubljenih gospodarskih reform, ki jih Slovenija potrebuje - reforme so za zdaj le pravljice za lahko noč. Maksi, lahko kaj pomagaš?
kosir_maks
01. 09. 2007 18.04
Evo še prvo borc ! Če bi te slišu tastar ali pa Edo ,da je lepo biti kapitalist , bi ti potrgala ušesa ! pa ti si protidržavni element , ha,ha
kosir_maks
01. 09. 2007 18.00
Albertinoum : No, povej sin moj kaj te matra Neti : ne boš rabla ker desničarji tega ne bodo dovolil ! Desnica ni sam cerku !
Prvo Bore
01. 09. 2007 17.59
Zdravo Maksi Kot prvo je lepo biti mali kapaitalist. Če te pa zanima glede Dragonje. Sedanja Dragonja je premaknjena Dragonja. Prva Dragonja je bolj v Slovenijo. Vpraši domačine. Brez veze bi bilo sedaj po 16 letih ali po 60 letih nekaj iskati v Istri. Naj nam dajo samo Savudrijski polotok, pa bo. Ne potrebujemo kompletne Istre. Najboljši pa bi bilo, da se Istra osamosvoji. Lahko samo sebe vzdržuje. Vsi politiki TRLA BABA LAN, DA JOJ PROĐE DAN !!!!
albertinum@excite.com
01. 09. 2007 17.57
Jaz se strinjam z Maksom, da JJ ni nič zafural glede Hrvatov. **********, tudi JJ zna kje narediti NIČ, ne pa samo ŠKODO.
neti
01. 09. 2007 17.55
He he Maksi, samo, da jaz ne bom rabila pasporta za Pokljuko.....Lp
kosir_maks
01. 09. 2007 17.55
Dej Neti , kot bodoča doktorca mal sprav u red tele tvoje podanike ! pa to so že burleske ! zbudu se bo in dobu vatikanski pasport , pa še papež ga bo takrat dal v svet ole, ha,ha,ha
neti
01. 09. 2007 17.54
Maksi, prvo dober dan, že dolgo nisva bila na igrišču! Dajva raje tako začeti....
kosir_maks
01. 09. 2007 17.50
Zakaj pretiravam Neti ! Hinkota tolažm da sigurno ne bo dobu vatikanskega pasporta ! A se motm ???