Slovenija

Odstop zaradi objektivne odgovornosti

Ljubljana, 10. 01. 2006 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./O.Š.
Komentarji
0

Odstop inšpektorja Kladoška zaradi tragedije pred lokalom Lipa je sprejel minister Vizjak. Sedaj je na vrsti vlada.

Kladošek trdi, da do tragične nesreče konec decembra s stanjem v lokalu Lipa ni bil seznanjen
Kladošek trdi, da do tragične nesreče konec decembra s stanjem v lokalu Lipa ni bil seznanjen FOTO: POP TV

V komentarju na Kladoškov odstop je minister Andrej Vizjak zapisal, da gre za samostojno odločitev tržnega inšpektorja, ki jo spoštuje in razume. Prav zato ga bo vlada na eni od naslednjih sej razrešila s položaja glavnega tržnega inšpektorja in na to mesto začasno imenovala vršilca dolžnosti. Kdo bo to, ta trenutek še ni znano. Gospodarski minister je ob tem še dodal, da v primeru Lipa ni zatajila le tržna inšpekcija, pač pa se je očitno pokazalo slabo sodelovanje med državnimi organi.

In kako odhod vidijo ostali inšpektorji? Glavni inšpektor za notranje zadeve Štefan Gostič, ki je po dogodku poostril nadzor nad varnostjo v diskotekah, Kladoškovo odločitev kot pravi spoštuje, sam pa o enaki potezi ne razmišlja.

Glavni prostorski inšpektor Srečko Valič odstopa ni želel komentirati, so pa na inšpektoratu za okolje in prostor zagotovili, da pri njih o odstopu ne razmišlja nihče.

Minister Vizjak je po nesreči pred lokalom Lipa ustanovil preiskovalno komisijo
Minister Vizjak je po nesreči pred lokalom Lipa ustanovil preiskovalno komisijo FOTO: POP TV

Minister Vizjak je od glavnega tržnega inšpektorja zahteval, da javnosti takoj pojasni vsa ukrepanja tržne inšpekcije v danem primeru in da o tem pripravi posebno poročilo, ki je pokazalo, da obstajajo utemeljeni dvomi o pravilnosti in pravočasnosti ukrepanja pristojne tržne inšpektorice kot tudi drugih pristojnih institucij. Zato je minister ustanovil posebno medresorsko komisijo, ki mora najkasneje do 20. januarja 2006 pripraviti celovito poročilo o ravnanju vseh vpletenih institucij. Ugotovitve bodo podlaga vladi za vsa nadaljnja ravnanja, tako s področja disciplinske odgovornosti, v kolikor ne bodo ti postopki sproženi že pred tem, kot tudi za morebitne sistemske zakonske spremembe, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Kladošek je poudaril, da se za nesrečo ne čuti odgovornega, prevzema pa vso objektivno odgovornost zaradi dvomov v pravilnost in pravočasnost odločanja tržne inšpektorice.

Glavni tržni inšpektor Roman Kladošek je s svojega položaja odstopil zaradi objektivne odgovornosti v primeru inšpekcijskih nadzorov v diskoteki Lipa v Spodnjih Pirničah, kjer se je 23. decembra zgodila tragična nesreča, v kateri so umrla tri mladoletna dekleta.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA