Slovenija

Odstop je bil pričakovan

Ljubljana, 29. 01. 2008 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na odstop političnega direktorja MZZ Drobniča so se odzvali tudi predstavniki poslanskih skupin. Podprli so ga.

Zunanji minister Dimitrij Rupel je sprejel odstop političnega direktorja zunanjega ministrstva Mitje Drobniča, ki se je decembra lani v Washingtonu sestal z visokimi ameriškimi političnimi predstavniki.

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: POP TV
Funkcijo političnega direktorja bo v času predsedovanja Slovenije Svetu EU opravljal državni sekretar Matjaž Šinkovec, so zapisali na spletni strani zunanjega ministrstva. Minister Rupel je danes v Bruslju v zvezi z Drobničevim odstopom dejal: "Mi se pač organiziramo tako, kot je potrebno za potrebe predsedstva, čim bolj učinkovito, čim bolj racionalno, čim bolj primerno glede na okoliščine."

Na MZZ so povedali, da nimajo dodatnih pojasnil glede odstopa, v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše pa so pojasnili, da se na odstop ne bodo odzvali. Zaradi objave vsebine Drobničevih pogovorov z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta je bil na posvet v domovino poklican slovenski veleposlanik v ZDA Samuel Žbogar, ki je še vedno v Ljubljani. Kdaj se bo veleposlanik vrnil v ZDA, ni znano.

Odzivi strank na Drobničev odstop
Po mnenju Mateja Lahovnika (Zares) je bil odstop pričakovan, pri čemer je dodal, da je prav, da nekdo prevzame odgovornost. Po njegovih besedah se je Slovenija spravila v zelo nezavidljiv, nehvaležen položaj, saj nam na nek način ne zaupajo verjetno niti več v Evropski uniji kot predsedujoči članici, hkrati pa je spravila v čuden položaj tudi ZDA.

Na odstop političnega direktorja zunanjega ministrstva Mitje Drobniča so se danes odzvali tudi predstavniki poslanski skupin ter ga podprli. Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) Jožef Jerovšek (SDS) je Drobničev odstop podprl. "Domnevam, da je Drobnič ponudil odstop zaradi delčka objektivne odgovornosti. Prav gotovo ne gre za subjektivno odgovornost, ampak želi s tem pripomoči k razčiščevanju zadeve in pokazal je visoke diplomatske profesionalne standarde," je Jerovšek še dejal za radio Slovenija.

Po mnenju Jožefa Školča (LDS) je razumljivo, da odgovorni uradnik, v tem primeru Mitja Drobnič, ponudi odstop. Vprašanje pa je, če so s tem razrešena vsa vprašanja, ki jih ta škandal prinaša. Jožef Horvat (NSi) je izrazil prepričanje, da se je zunanji minister Dimitrij Rupel odločil, da sprejme Drobničev odstop na podlagi rezultatov interne preiskave na zunanjem ministrstvu. "Če je ugotovil, da je Drobnič kriv za to, kar se je zgodilo, z dokumenti, ki ne bi smeli priti v javnost, potem je to logična posledica napak, ki jih naredil," je dodal za radio Slovenija.

Darja Lavtižar Bebler (SD) se strinja z Drobničevem odstopom, zdi pa se ji nezaslišano, da je diplomatski pogovor prišel v javnost. Spomnila je, da so bili veleposlaniki, ko je bila na MZZ, zelo previdni, ko so pisali različne depeše. "Mislim, da je spodobno to, kar je Drobnič naredil, čeprav nisem prepričana, da je on glavni krivec," je menila za radio.

Sramota v času predsedovanja

Tovrstno početje resno načenja vprašanja slovenske nacionalne identitete, njene samobitnosti in suverenosti. Pritiski s strani ZDA in prijateljevanje zunanjega ministra, ki so stalnica v neodločni zunanji politiki države, so z razkritjem omenjenega srečanja zgolj potrdili sprevrženo igro slovenske zunanje politike, tudi v času predsedovanja EU, so še zapisali v Lipi.

Odzvala se je tudi skupina nepovezanih poslancev Lipa. V sporočilu za javnost so zapisali, da je odziv MZZ in slovenske vlade na razkritje vsebine dokumenta zunanjega ministrstva, ki je nastal po sestanku Drobniča z visokimi predstavniki State Departmenta, z "lovom na čarovnice" zgolj še en dokaz pojmovanja demokracije premiera Janeza Janše in pomeni sramoto v času slovenskega predsedovanja uniji.


Američani namignili svoja pričakovanja

O pritiskih ZDA na Slovenijo kot predsedujočo EU se je v slovenski javnosti začelo govoriti, potem ko sta časnik Dnevnik in beograjska Politika minuli petek objavila vsebino dokumenta zunanjega ministrstva, ki je nastal po sestanku političnega direktorja MZZ Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu.
Na tem srečanju naj bi ameriški predstavniki dali Drobniču vedeti, kaj ZDA pričakujejo od Slovenije v času njenega predsedovanja EU.

Pisanje časnikov in dejstvo, da je v javnost prišla vsebina internega dokumenta MZZ, sta zelo odmevala. Dnevnik se je namreč v prispevku skliceval na dokument MZZ, ki je nastal po omenjenem sestanku. Na sestanku naj bi ameriški predstavniki omenili, kaj bi si želeli od slovenskega predsedovanja v zvezi s Kosovom, Bližnjim vzhodom in Kavkazom ter kaj naj bo zapisano v deklaraciji na vrhu EU in ZDA, ki bo predvidoma junija v Sloveniji.

Ameriški predstavniki naj bi na sestanku z Drobničem omenili, kaj bi si želeli od slovenskega predsedovanja v zvezi s Kosovom, Bližnjim vzhodom in Kavkazom.
Ameriški predstavniki naj bi na sestanku z Drobničem omenili, kaj bi si želeli od slovenskega predsedovanja v zvezi s Kosovom, Bližnjim vzhodom in Kavkazom. FOTO: Reuters


Lesjak ni prepričan, da je odstopila prava oseba

Po mnenju odgovornega urednika Dnevnika Mirana Lesjaka bi moral odstopiti tisti, ki je z "nekim ne dovolj premišljenim ravnanjem omogočil medijem, da neovirano poročajo o tem dokumentu." "Treba je ugotoviti, katera je ta oseba. V kolikor pa dejstvo, da so mediji pridobili ta dokument, priča o tem, da gre za izraz nekih neurejenih razmer na ministrstvu, je za te razmere odgovoren minister. Minister je nenazadnje odgovoren tudi za politiko, ki jo ima Slovenija tako do ZDA in EU. Del teh stališč je predstavljen v tej diplomatski depeši in slovenska javnost je, kolikor je meni znano, nad temi stališči začudena in presenečena. Najbrž mora tudi minister oceniti, kolikšna je njegova odgovornost za to," pravi Lesjak.

Dimitrij Rupel je sprejel odstop političnega direktorja zunanjega ministrstva Mitje Drobniča.
Dimitrij Rupel je sprejel odstop političnega direktorja zunanjega ministrstva Mitje Drobniča. FOTO: POP TV


Kot je še dejal, je bil Drobnič, sodeč po dokumentih, ki jih je objavil Dnevnik, zgolj udeleženec nekih pogovorov. "Če mu priznamo to dejstvo, da je tam nastopal kot udeleženec, potem bi lahko odstop razumeli kot priznanje neke napake ali odgovornosti za to, kar je on tam zastopal na sestanku. Odstop ni povezan z vsebino stališč, ki jih je tam zastopal ali slišal, ampak z dejstvom, da je bil ta dokument objavljen. In tukaj nisem prepričan, da je gospod Drobnič tisti, ki ga je mogoče šteti za odgovorno osebo. Pod dokument je podpisan naš veleposlanik, dokument ni bil označen z neko stopnjo zaupnosti in dvomim, da je gospod Drobnič oseba, ki bi morala odločiti o takšni oznaki. O takšni oznaki odloča nekdo drug in ta drug, če že, je vsaj toliko odgovoren kot gospod Drobnič," je dejal Lesjak.

Na vprašanje, kako komentira trditve, da sta slovenski Dnevnik in srbska Politika usklajeno objavila vsebino omenjenih dokumentov, Lesjak odgovarja, da ni šlo za usklajeno objavo. "Gre za dokument, ki ga je ekskluzivno pridobila Dnevnikova novinarka, članek o tem pa sta pisala dva Dnevnikova novinarja. Mi nikakor nismo bili seznanjeni, da namerava Politika na isti dan kot Dnevnik poročati o isti zadevi. To se je vendarle zgodilo in po informacijah, ki jih imam, se je to zgodilo zato, ker novinar, ki je sodeloval pri pisanju Dnevnikovega članka, ni dovolj skrbno ravnal z informacijami, ki jih je pridobil, in zaradi tega smo že sprožili ustrezne disciplinske postopke," je še pojasnil.

"Curljalo je tudi pri nas, kot je curljalo na MZZ," je še dejal Lesjak in dodal, da v ozadju ni nobene velike zarote, kot jo hoče pokazati in nam jo obesiti zdaj slovenska politika z namenom, da bi preusmerila pozornost javnosti z bistvenih vprašanj, ki so se sprožala ob objavi in zadevajo dejansko suverenost slovenske zunanje politike.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starmark@siol.net
30. 01. 2008 21.44
"pahorček", nisem neki posebni poznavalec judovske zgodovine in judovstva sploh, nekaj osnovnih dejstev pa le poznam: 1. judje kot "ljudstvo" (kaj je to "narod", takrat še niso vedeli, tako kot mi sami Slovenci še danes mešamo pojme: "ljudstvo", "narod" in "nacija") so imeli več plemen, eno od teh je bilo "Sinovi Israela". 2. Vsa judovska plemena so bila del takoimenovanega Semitskega ljudstva, ki so poleg "judovskih" plemen obsegala in obsegajo tudi danes, Palestince, Sirce, ostale "Arabce", tudi Maltežani (Malta) so del Semitskih ljudstev, del Libanoncev je del Semitskih ljudstev, dočim se nekateri Libanonci vidijo še danes kot potomci 3-4 let starih Feničanov. 3. Prvi anti-PROTIjud je bil sam Jezus iz Nazareta, ki se je rodil judom pred 2000 leti in se je potem uprl dotedanji judovski veri - Stari Zavezi, in začel naznanjati NOVO ZAVEZO - krščanstvo, česar prvi pristaši so bili nekateri dotedanji judje (Apostoli) in so tako postali prvi "kristajani". Nekateri judje pa niso sprejeli NOVE ZAVEZE - krščanske in so osali še naprej "judje" zvesti svoji STARI ZAVEZI. 4. Krščanstvo-NOVA ZAVEZA, se je začelo širiti in so ga vedno bolj sprejemala tudi NEjudovska ljudstva. Kristajani, ki sprejemamo NOVO Zavezo smatramo tudi STARO ZAVEZO kot del naše vere, Svetega Pisma, vedar tako, da na STARO ZAVEZO gledamo skozi "očala" NOVE - krščanske - ZAVEZE, judje pa so ostali samo pri svoji STARI ZAVEZI in so zavrnili in zavračajo še danes, in ne sprejemajo NOVE ZAVEZE-krščanstva, in stem so ostali in ostajajo "judje". 5. Beseda in pojem "antisemitizem" se je pojavil v 19.stoletju med tedanjimi Evropejci kot odpor do SEMITOV, Semitskih ljudstev sploh (judovskih ljudtev, Palestinskih, Arabskih, ...) iz Jutrovegana - Bližnjega Vzhoda. Tako da moramo ločiti ta dva pojma - besedi: "antijudovstvo" ki je staro že 2000 let s pojavom "krščanstva" in "antisemitizem", ki je pojem star slabih 200 let. 5. Saga o judih je znana že tisočletja in o tem so napisane na vagone knjig. Pomemben mejnik je ustanovitev nove države judov z imenom Izrael s posebno Resolucijo ZN leta 1948, in od takrat lahko spremlajmo "novo SAGO o judih" v svoji državi Izael, ki je dane seden od KLJUČNIH, še ne rešenih mednarodnih - svetovnih vprašanj - problemov. 6. Danes štejejo kakih 13-14- milijonov judov po vsem svetu, ad česar jih živi v svoji državi Izrael kakih 4-5 milijonov ( ne poznam točnega števila), in nekaj takega 4-5 milijonov (tudi tega števila ne znam točno) jih živi tudi v ZDA. 7. Ker so bili judje v določenem številu skozi svojo zgodovino pri ohranjanju svoje "identitete" in se niso asimilirali v druga ljudstav in vere, so se tako tudi vedno "organizirali" v vsakih razmerah ustrezno. Tako tudi v Ameriki. In danes je ta posebna "organiziranost" judov v Ameriki spet zelo značilna in specifična in povsem LEGITIMNA in ZAKONITA v celi zelo razvejani mreži ORGANIZACIJ, kakršnim Američani pravijo tudi "lobiji". IN značilnost tega judolobija je v tem, da je ZELO DOBRO organizirana, z zelo bogatimi člani in skupnostmi, v tesni povezavi z državo Izrael, in tako zelo VLIVNI, pri čemer je ena od specifik ravno v tem, da j ezelo povezan az Izraelom in si prizadeva za "izraelske interese" in j etako velikokrat težko ločiti kje so za ta lobi meje med "ameriškimi" interesi in med "izaelskimi interesi", kateri se me dseboj zelo prepletajo. In iz tega imenujem to: "judoizraelski lobby". In to je PROBLEM. 8. Samo za nekaj informacij in dejstev, glej: http://www.csmonitor.com/specials/neocon/in... tega pa tudi najnovejšo knjigo iz lanskega leta v Ameriki dveh zelo eminentnih univerzitetnih profesorjev, enega iz Harvarda in enega iz Chicago In, - Stephen Walt - John Mearsheimer: " The Izraeli Lobby and American Foreign Policy", ki na izjemno strokoven-znanstven način analizira ravno vpliv tega "judoizraelskega lobija" na današnjo
ratetimestime
30. 01. 2008 11.32
Ne vidim druge možnosti. Cankarja ne berem, zato me turizem avstroogrskih smučišč ne zanima. Klošarjem dajem napitinino, samo zato, da potem pri športni napovedi nič ne zadanejo. Tako kot mi Marjan še vedno pošilja video kasete s svojih razpordanih nastopov, slovenski reševalci pa se vozijo po ulicah na državne stroške. Ščij v epruveto - in zadeni. Mene danes ni uspelo. Jutra so lahko tudi takšna.
pahor?ek
30. 01. 2008 10.12
starmark wrote: "judoizraelski lobi"...Judje in Izraelci...so en in isti narod...ne vem, kaj si nam s tem želel povedati...???
starmark@siol.net
30. 01. 2008 09.58
Menim, da ni nobene potrebe, da bi se "slovenceljni" tako smešili pri tej zadevi, saj nimajo na to nobenega vpliva. Niti ameriški predsednik Bush, niti Ameriška zunanja ministrica Conoleezza Rice NE odločata v ničemez o ameriški zunanji politiki. Amerika sploh nima več "svoje" zunanje politike, ki bi odražala resnične ameriške nacionalne interese. Ameriška zunanja politika je v CELOTI podrejena mičnemu "judoizraelskemu lobiju v Ameriki (in Izraelu), ki si je poplnoma podredil ameriško zunanjo politiko svojim specifičnim interesom. Ta Bush je samo navaden papagaj v rokah tega lobija, isto velja ua Condoleezzo Rice. IN preko Anglije, si ta judoizraelski lobi prizadeva RAZBIJATI tudi Evropo in jo podrediti svojim specifičnim interesom, tako, da: - poskuša n avse načine SPRETI Evropo in Rusijo, - postaviti neke nove RAKETE sredi Evrope -PODTAKNITI hoče NEvropsko-azijsko-muslimansko 75 milijonsko Turčijo kot članico EU in stem tudi uničiti Evropo kot "Evropo" -izsili "neodvisno" Kosovo kot prvo samostojno neodvisni pretežno muslimanski državo v Evropi - in tako naprej, in tako dalje. REsnična dolgoročna bodočnost Evrope j ev vsestarnskem sodelovanju Evrope in Rusije, seveda NE PROTI Ameriki, ne pa se pustit spreti me dRusijo in Evropo, za kar si pšrizadeva ta močan "judoizraelski lobi". Lp, M.S. Vse se vrsti okoli BLIŽNJEGA VZHODA, kjer judje niso imeli in NIMAJO namena omogočiti Palestincemn svoje države in nerešeni izraelsko-palestinsko vprašanje jejedro problema in GLAVNI VIR takoimenoivanega islmaskega mednarodnega TERORIZMA. Solženicinova-Putinova-Pravoslavna Rusija je to dojela in se puskuša tej peklenski manipulaciji upirati kolikor se lahko
mati.hari@email.si
30. 01. 2008 09.41
Ta Šinkovc se tudi seli iz veje na vejo pa nikjer nič od njega. Prvi ki bi moral dobiti nogo pri tej zadevi je veleumni Rupel in potem bo imel dovolj časa da se bo posvečal Marjetici in jo vozil po opravkih.
Tonček Balonček
30. 01. 2008 08.35
Še sreča, da se Bush in Janša nista kaj dogovarjala po telefonu, bi moral odstopiti še direktor SOVE-e. Ne razumem, zakaj je odstopil Drobnič, kaj pa ima on s tem, da je dokument prišel na Dnevnik?
ratetimestime
30. 01. 2008 02.01
Mene se ne da karikirati. Tako sem dolgočasen, da bi bila vsaka politična eskalacija tako suhoparna, kot je Školčeva frizura. Ničesar ne povem naravnost - in tudi če povem narobe, mi je vseeno - in to je moja prednost. Ne mislite, da me ne srbijo prsti. Ko grem s kolegi iz bifeja mi je nerodno, ker gledajo za novinarji. Pred spanjem si navijem uro. Slovenija, zjokajmo se.
kriss714@amis.net
30. 01. 2008 01.02
Ono je pa čefur. In kri ni voda. Enkrat čefur, vedno čefur.
cakalnica3
30. 01. 2008 00.50
Jožajoža - Lahko se strinjam s tabo, a hkrati se sprašujem, kaj si ti? Kaj so bili tvoji predniki. Enkrat izdajalec, vedno izdajalec. Kri ni voda. Tudi tvoja verjetno ne. Morda so bili tvoji predniki v nemški vojski, morda so sodelovali v srednjem veku pri sežigu kakšne čarovnice ... kdo ve. A pazi se. Kri ni voda!
ratetimestime
30. 01. 2008 00.42
***Umik iz gosopodarstva...ampak mi se moramo umakniti s celotne paradržavne fronte, in prehoditi pot kot vse predhodne predsedujoče članice evropske unije, in na lastni koži izkusiti borbo proti tajkunom. Štalo je treba zasrt, da se bomo potem lahko usklajevali. Mi smo ja v zaostanku. Argentinski škorec, čiv, čiv.
Jožajoža
29. 01. 2008 22.31
domobrantski bratovščini oz raznim drobničem se ure iztekajo na vseh frontah.enkrat izdajalec, vedno izdajalec. kri ni voda
dolejo
29. 01. 2008 19.49
Ubogi levi komentatorji, spet mi potrjujete moje navedbe. Evolucija vas bo počasi oklestila možganov, če jih ne boste uporabljali. Samo ponavljate, kar tvezijo v Mladini in Dnevniku. Realnost za vas ne obstaja, to mora pa res biti bedno. Dobro , da nisem slovenski butalski levičar. Lejte kost, tecite ...
deyvi.edini@gmail.com
29. 01. 2008 19.28
pooo@Na neki strani sem prebral, da pišeš nekaj o dreku. Tako kot ti zaseješ vse strani na tem portalu jih še ukaz »format.24ur« ne more spucat
enmann01@yahoo.it
29. 01. 2008 19.07
odstop je pač cena preusmeritve pozornosti od pravega problema drugam,odstopiti bi moral g. Rupel!!!! dolejo,verjetno se ti je prikradla tiskarska napaka in si mislil desničar,saj vse kar pripisuješ počne sedanja vlada,ki je še kako desničarska in jo bo takšno početje tudi spravilo z vodilnega položaja po volitvah....ufff končno
vedronebo
29. 01. 2008 18.47
Uporabnikom, ki bodo večkrat pošiljali komentarje, ki niso v skladu... PRAV NIČ MI NI JASNO, zakaj lahko pooo še vedno svinja po forumu in mu TRAJNO NE PREPREČIJO pošiljanje komentarjev!???
SEJ BO
29. 01. 2008 18.19
Tisti bebec Erjavec je izjavil,da bodo namesto orožja kupovali inkubatorje od kod taka dobrota ,ko pa so že zmetali ogromno denarja za razno orožje in šotore,ki danes smrdijo v skladiščih....a bodo kmalu volitve,ha,ha,ha,ha,ha
jansa-arms
29. 01. 2008 18.12
dolejo: vi pa znate mislit s svojo glavo? Pol smo pa dobil napačno informacijo! Gotov je Drobnič šel kavboje podučit kako morejo postopat v primeru kosova!
SEJ BO
29. 01. 2008 18.08
Zdaj je rekel na TV SVET,da se delajo norca po celi evropi iz Slovenije kaka sramota za vlado,bo treba glavo v pesek poriniti
SEJ BO
29. 01. 2008 18.02
koni9 nimajo šans tukaj se malo zezamo z njimi,da imajo mal upanja v realnem svetu pa jih poščijemo na celi črti..,ha,ha,ha,ha,ha,ha
SEJ BO
29. 01. 2008 17.58
dolejo pozabil si povedati,da porivaš lepe desničarke...