Slovenija

Ko vlomilca nevede povabiš, da si kar postreže ...

Ljubljana, 25. 06. 2024 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
18

"Odšli smo na dopust, vrnemo se čez 14 dni!" Da, tudi listke s takšnimi obvestili nekateri ljudje nalepijo na vhodna vrata svojega doma, če bi jih v času njihove daljše počitniške odsotnosti kdo iskal. Ali pa na družbenih omrežjih objavijo, kako potujejo na drugi konec sveta. Ob tem pa ne pomislijo, da na ta način ponudijo priložnost, da v tem času njihov dom obišče tudi kdo, ki ga ne poznajo in nima dobrih namenov.

O vlomih policijske uprave dnevno poročajo. Vlomilci odnašajo vse, kar najdejo vrednega. Najraje imajo seveda zlatnino in denar, a odnesli bodo tudi vse ostalo, za kar menijo, da lahko preprodajo naprej in tako pridejo do hitrega zaslužka.  Mirela Čorić iz Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana je, kot ste danes videli v novi Kriminalni zgodbi v oddaji Svet na Kanalu A, povedala, da je že to, da pustimo odprto okno na "V", lahko zelo velik riziko in vaba za vlomilce. "V nekaj sekundah bo lahko vlomilec  v vašem stanovanju. Tistim, ki se tolažijo, da k njim ne morejo vlomiti, ker živijo v višjih nadstropjih, pa naj povem, da to ni nobena ovira. Brez težav bodo plezali po žlebovih, obravnavali smo pa tudi primere, ko so vlomili skozi strešna okna. Zato še enkrat pozivam vse, ki odidejo od doma, morda tudi samo za en dan, naj zaklenejo vsa vrata in zaprejo vsak okna in naj o tem nikar ne obveščajo z obvestili na vratih ali družbenih omrežjih," je povedala izkušena kriminalistka Čorićeva.

Kriminalistka PU Ljubljana Mirela Čorić
Kriminalistka PU Ljubljana Mirela Čorić FOTO: Sara Volčič

Poudarila je še, da je veliko tako imenovanih priložnostnih vlomilcev, ki so na delu sami. Ko vidijo, da bi lahko prišli v nek prostor, to tudi izkoristijo. "Zato je treba vse predmete, od lestev do lopat, vreč peska, denimo, morda kakšnih zabojev, ki jih imamo pred  svojimi domovi, če se odpravimo stran, tudi za samo en dan, odmakniti. Pred vrati, pod okni ne puščajte ničesar, saj marsikateri predmet, ki ga doma uporabljate za različne opravke, za vlomilca kaj kmalu lahko postane vlomilski pripomoček. Prav tako ključev svojega doma ne puščajte v cvetličnih lončkih ali pod predpražnikom, kar se na žalost še vedno dogaja," je opozorila.  

Listki z obvestili, da je družina na dopustu, visijo tudi na vhodnih vratih.
Listki z obvestili, da je družina na dopustu, visijo tudi na vhodnih vratih. FOTO: Sara Volčič

Policija je napisala že za več knjig nasvetov, kako se obvarovati pred neprijetnimi presenečenji, ko se z dopusta vrnemo, a ljudje nekako še vedno mislijo, da se njim to ne more zgoditi, nekateri tudi zato, ker doma nimajo ničesar tako zelo vrednega. In četudi je morda to res, tega ne vedo vlomilci, ki bodo iz vašega stanovanja odnesli prav vse, kar se sveti in to kaj hitro preprodali naprej, pa četudi le za nekaj evrov. Za vlomilca bo to nepomemben drobiž, za lastnika ukradenih predmetov pa morda dragocen spomin na ljubo osebo, ki ga je za vedno izgubil. Tudi ko Policija vlomilce izsledi, praviloma ne najde več ukradenih predmetov ali pa zasežejo predmete, pa ne vedo, čigavi so. Zato svetujejo, da si vse, kar imate vrednega doma, popišete in fotografirate, najbolje pa je, če te predmete, ko greste od doma, spravite varno v sef. 

Ne puščajmo ničesar v avtomobilih
Ne puščajmo ničesar v avtomobilih FOTO: Sara Volčič

Velika vaba za priložnostne vlome je tudi vse, kar imamo v svojih vozilih. Tudi če ne gre za denar in vrednejše stvari, tudi če imamo morda v vrečkah spravljene predmete, ki jih nihče ne bi ukradel, pa tega vlomilec ne ve. On vidi samo vrečke in si lahko predstavlja, da je v njih kaj vrednega, zaradi česar bo vlomil v vaš avto brez težav in zelo hitro. "Zato svetujemo, da vse, kar pustite v vašem vozilu, spravite v prtljažnik. Pred časom smo obravnavali vlom v vozilo, v katerem je bil v času vloma celo nekajletni otrok," je opisala Mirela Čorić. Kaj pa storiti potem, ko je že prišlo do vloma? Ko se vrnete domov, pa opazite, da je ključavnica odlomljena? Kot je povedal Borut Podkrajšek iz Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana do prihoda policistov ne vstopajte v hišo, stanovanje, kakšen drug prostor ali avtomobil, če vidite, da je bilo vlomljeno. "Vstop v prostor je lahko tudi nevaren, saj je morda storilec še vedno prisoten in ne moremo vedeti, kako bo reagiral, če vas zagleda. Lahko ima s seboj tudi kakšne nevarne predmete in bi ob srečanju lahko prišlo tudi do kakšne poškodbe ali celo česa hujšega," je povedal kriminalistični tehnik Podkrajšek. 
 

Kriminalistični tehnik Borut Podkrajšek pri zavarovanju sledi – prstnih odtisov.
Kriminalistični tehnik Borut Podkrajšek pri zavarovanju sledi – prstnih odtisov. FOTO: Sara Volčič

Predvsem pa je pomembno, kot je poudaril Podkrajšek, da tudi če že vstopimo, ne spreminjamo in se ne dotikamo ničesar na prizorišču kaznivega dejanja, kajti s tem lahko uničimo tudi sledi. "Obravnaval sem primer, ko je gospa, potem ko je bilo vlomljeno v njeno stanovanje, vse počistila in posesala, še preden smo prišli, in v takšnem primeru nimamo kaj," je opozoril. 

Z Generalne policijske uprave so nam posredovali podatke o problematiki vlomov in tatvin. Sporočili so, da se premoženjska kriminaliteta pojavlja v vsaki občini in vsakem kraju, kjer se zadržujejo ljudje in ima velik vpliv in posledice na življenje v lokalni skupnosti. Ljudje se počutijo najbolj prizadete, ko jim nekdo neko stvar odvzame, vdre v dom, vstopi v njihovo intimnost, preišče in premeče stanovanje s ciljem odvzema premoženja. Prav vlomi v stanovanja, stanovanjske hiše in gospodarska poslopja so v naši državi že vrsto let pogosta kazniva dejanja. Vlomi so za tatvinami najpogostejša premoženjska kazniva dejanja, storjena na območju Slovenije. V zadnjih letih so najpogostejši načini vlamljanja še vedno lomljenje ključavnice, vlamljanje na vzvod s pomočjo primernega orodja in s fizično silo.

Po vlomu se ne dotikatjte ničesar
Po vlomu se ne dotikatjte ničesar FOTO: Sara Volčič

Tatvine in vlomi se najpogosteje dogajajo v mestih, kjer je gostota prebivalstva in poslovnih prostorov večja. Storilci so pri kaznivih dejanjih vse bolj mobilni in še vedno izkoriščajo pomanjkljivo samozaščitno obnašanje oškodovancev ter zastarelost sistemov varovanja. Predmeti, ki so predmet napada pri vlomih, se skozi leta spreminjajo. Trenutno so najbolj iskane stvari gotovina, vrednejše ure, zlatnina. Zaznati pa je trend, da so znova aktualne tehnične naprave, kot so tablice in računalniki. Ukradene predmete storilci takoj preprodajo in zanje poskušajo iztržiti čim večjo vsoto. 
"Vlomi v bivalne prostore se dogajajo najpogosteje v dopoldanskem času v poletnem delu leta in v večernih urah v zimskem delu leta. Vlomi v poslovne prostore se večinoma odvijajo v nočnih urah. Preiskovanje tovrstnih primerov je zelo zahtevno, saj so storilci vse bolj pripravljeni in puščajo manj sledi, veliko pa je odvisno tudi od samozaščitnega ravnanja oškodovancev," so še zapisali v Policiji. 

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Julijann
26. 06. 2024 08.38
+1
Potem naj še napišejo, ključ je pod predpražnikom ali pod tretjim cvetočim koritom. Ljubi Bog kaj so eni nejasni, a ne.
TEDYC
25. 06. 2024 20.52
+1
Me zanima koliko procentov so upešni, da najdejo lopove!
tellerkit
26. 06. 2024 09.20
V povprečju med 60 in 70 % zadnjih deset let, če te že zanima...kar pa je odvisno od zelo zelo veliko dejavnikov...Tisti oškodovanec, kateri vse pospravi pred prihodom krimičev ( uniči vse sledi) naj ne pričakuje pozitivnega rezultata... Pa LP
Qwertzuiop
26. 06. 2024 19.13
Najdejo ja, tiste, ki pustijo vizitko z imenom, priimkom in naslovom. V tvojo statistiko pa se verjetno šteje večina manjših prijavljenih kraj, kot je npr. konzerva iz trgovine, potem ko jih ujamejo drugi, policisti pridejo naredit zapisnik in evo ti 70 posto...
oježeš
25. 06. 2024 19.46
+2
Najboljše je, da vse vrednostne predmete popišete, poslikate in nalepite na vhodna vrata in objavite na družbenih omrežjih.
ložjemož
25. 06. 2024 20.01
Pa še napišete kje je spravljeno, da se ne bi tolovaji preveč matrali z iskanjem.
čevapgpt
25. 06. 2024 19.32
+5
A tepe se jih že lahko? Ko bo to dovoljeno in ko bo par vlomilcev jedlo samo še po slamci se bodo zmanjšali vlomi...
Miškolin1890
25. 06. 2024 21.14
Čemu pa misliš, da služijo zemljanke, da imaš vlago po kleti?
Šestka6
25. 06. 2024 19.25
+1
Tako sem jaz enkrat objavila na Facebooku, da sem na Baliju. Ko je vlomilec vstopil v hišo in me zagledal na kavču sem se pogreznila v zemljo od sramu.
oježeš
25. 06. 2024 19.47
Maxx365
25. 06. 2024 19.56
Žuža88
25. 06. 2024 20.46
Ja ker so res tako neumni da prej ne posljejo nekoga na vrata pozvonit, da preveri situacijo. In tudi prej preverjajo nekaj dni ce je kdo v bajti predn vlomijo... konec koncev pa pravi lopovi kradejo takrat ko so lastniki doma in panckajo.
Nace Štremljasti
25. 06. 2024 19.22
+1
napišeš na kašelj da si na dopustu potem ga pa z deveto položiš na tla v hodniku stvar rešena,potem pa rečeš ko janšari da se ne spomniš ničesar pa ti nič ne morejo greš v stranko sds pa z jelko,grimsotom brije norce iz ostalih bo treba probati
AlexReal
25. 06. 2024 19.22
+3
... ali pa pošiljajo slike preko fejstbukova z dopustov ... da se ja ve, da so na dopustu...
Nace Štremljasti
25. 06. 2024 17.12
+1
mirela čorović ta je pa dobra
bandit1
25. 06. 2024 17.08
+9
Odšli smo na dopust za 10 dni in ga čakaš v shrambi da mu polomaš kosti.
Maxx365
25. 06. 2024 19.58
10 v shrambi kampiraš, vlomilca pa od nikoder.
Dr.Rugelj
25. 06. 2024 17.04
+2
Če se pa butli hvalijo kam vse gredo na dopust - vlomilcem se pa sline cedijo,...