Slovenija

Odškodnina za duševne bolečine

Ljubljana, 26. 03. 2008 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Popovič od države zahteva 16.000 evrov odškodnine zaradi po njegovem mnenju nezakonitega pripora.

Popovičev odvetnik Matoz je prepričan, da je šlo za politično naročeni pripor.
Popovičev odvetnik Matoz je prepričan, da je šlo za politično naročeni pripor. FOTO: Dare Čekeliš

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je danes začel prvi poravnalni narok, v katerem koprski župan Boris Popovič od države zahteva 16.667 evrov odškodnine zaradi po njegovem mnenju nezakonitega pripora iz leta 2003. Popovičev pravni zastopnik Franci Matoz je povedal, da ''zahtevajo odškodnino zaradi nezakonitega ravnanja preiskovalnega sodnika in ostalih, ki so v tej zadevi sodelovali pri odrejenem priporu 9. septembra 2003.''

Matoz je predlagal, da sodišče v okviru glavne obravnave, narok za glavno obravnavo bo 26. maja, zasliši več prič, ki bi potrdile dejstvo, da je šlo dejansko za politično naročeni pripor. Popovičev zagovornik je tako predlagal zaslišanje tedanjega generalnega direktorja policije Marka Pogorevca, tedanje generalne državne tožilke Zdenke Cerar, poslanca SDS Pavla Ruparja in tedanjega državnozborskega poslanca Lojzeta Peterleta. Te priče bi po navedbah Matoza potrdile, da je Pogorevc "izjavil, da je bil postopek zoper Popoviča politično motiviran, tako kot tudi sam pripor. Rupar, Pogorevc in Peterle so se sestali pred drugim krogom zadnjih predsedniških volitev s Popovičem in takrat je bila ta izjava dana," je povedal Matoz. Sodnica njegovega predloga ni sprejela.

Zaradi določitve višine odškodnine pa je Matoz predlagal zaslišanje Popovičevih ožjih sorodnikov. Sodnica Katarina Parazajda je predlog sprejela, tako bodo kot priče zaslišani Popovičeva žena Eva Popovič, njegova sestra Laura Ban in njegova mati Solza Popovič.

Na katero stran se bo prevesila sodniška tehtnica?
Na katero stran se bo prevesila sodniška tehtnica? FOTO: POP TV

Matoz je ocenil, da sodišče predloga o zaslišanju nekaterih prič ni sprejelo, ker ocenjuje, da bo sodišče raziskovalo le višino odškodnine in da podlaga zahtevka za odškodnino ni sporna, je prepričan Matoz. Sodnica je tako po njegovem mnenju ocenila, da je bil pripor nezakonit, zato bo zaradi določanja višine odškodnine zaslišala le Popovičeve najožje sorodnike glede duševnih bolečin koprskega župana.

Ko bo kazenski postopek proti Popoviču zaključen z oprostitvijo, se bodo akterji zgodbe, na podlagi katere je bil Popovič priprt, znašli v kazenskem postopku, je še napovedal Matoz.

Kot je znano, je policija Popoviča 9. septembra 2003 zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, pranja denarja in neupravičenega dajanja daril priprla skoraj za mesec dni. Razlog za to je bila nevarnost, da bo koprski župan vplival na priče. Iz pripora je bil izpuščen, ko je vrhovno sodišče presodilo, da pripor ni bil utemeljen.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malena__79@hotmail.com
27. 03. 2008 20.09
ja,res je fuuuuuuuuuuullllll naredil!..zasadil 4 palme tik pred volitvami!! pa cel kažin po Kopru s tole eno enosmerno,ki zgubim 1 uro,da pridem domov ,s tem kroženjem okrog celega mestnega jedra,cela kolona se tlači v eno in isto smer..!!..največ denarja,si je spravil v svoj lastni žep in razdelil med svoje ljudi,take ki so podkupljivi..jih je dosti! in nisem nič folšt. njemu!..oslarija!
pahor?ek
27. 03. 2008 09.32
Sam mislim, da Popovič pretirava. Prišel bo tudi čas, ko se mu bo izpelo...
Slovenica
26. 03. 2008 21.42
pajterblanka..samo tiho..obalna regija ste najvecji lenuhi in mafija v slo..ne ti nam o DELATI govort..
tinkivinki@email.si
26. 03. 2008 20.48
Res je, to kar je on natredil za Koper in okolico nebo in ni nihče, se pravi sposoben človek.
Buena Vita
26. 03. 2008 20.32
trajlajte trajlajte kar vas volja, za Koper in okolico je naredil v 5-tih letih več kot vse vlade v 50 letih,zato vam gre na jetra ki je dokazal kaj pomeni DELATI, Pa kaj --preverjeno je,,,,v Sloveniji častite lenuhe in zgubarje,deloholike sovražite foušarija,-foušarija,.ffoouuššaarr...
Dejan Keuc
26. 03. 2008 18.55
Še več bi moral dobit! Plačat pa bi morala tožilstvo in kriminalisti, ki spet očitno niso dobro opravili svojega dela.
malena__79@hotmail.com
26. 03. 2008 17.05
Ma dej župan,s končano osnovno šolo..naj,gre v tri krasne! ima več sreče,kot pameti!..nikoli mu ni dovolj pokradenega denarja,pa bi še in še......
kriss714@amis.net
26. 03. 2008 17.03
Še malo zahteva.
endrug
26. 03. 2008 15.24
nezakoniti pripor? Ha, to bo pa moral lepo dokazovati. Za pripor je dovolj sum.
Puppy
26. 03. 2008 15.23
hotu je rečt za duševno prizadetost.. pa se je zmotil..
Ptekleti lopov mafijski.Brez zaporne kazni se je s podkupovanjem sodnika izvlekel sedaj pa še hoče tožiti državo.Zapleniti mu vse saj si je z goljufijami vse nagrabil.
trout80
26. 03. 2008 15.10
Prav tako je pred leti enako tožil tisti ki je imel wolfsbank afero 40 mio mark šlo po gobe oz. v žep al neki takiga, ravno tako za ne vem koliko bivših milijonov pa je dobil tožbo. Hah lokal mu je pa žena od celjskiga kriminalista ahtala - no u bistvu mu ga je on, uradno pa njegovqa žena. Sami mutni poslovi vse podkuplen drug drugmu roko umivajo revn narod pa najebeeeeeeeeee.
trout80
26. 03. 2008 15.06
No evo še en lep primer funkcioniranja naše države in pravosodja. Pa naj mi en reče da niso sodniki podkupljen, seveda 16k evrov ni boh ved kva sam ko se pa par takih primerkov nabere pol pa rata problem. Sej a je kdo mislo, da bo kaj drugače, da ga bodo zaprli ah no - dokler bodo imeli sodniki doživljenske mandate se ne bo zapiralo prav nobenega razen spodnjega ranga populacije.
Jethro
26. 03. 2008 14.41
Ma bogi Popo, da se ne boš zjoku...bodi vesel, uživaj, poln si denarja, župan si, delaš kar se ti zahoče, čemu tožit in lupit davkoplačevalski denar? Ker si bil nepravično priprt? Lahko si srečen, da te ne zaprejo kot je treba! Duševne bolečine...zaslišali bojo bližnje iz družine...saj, kdo drug pa lahko še klamfa take oslarije, da je doživel duševne bolečine...v koprskem zaporu??!! Hahaha, boljši je od vseh hostelov po EU!!!