Slovenija

Odprtja mostu ne bo

Ljubljana, 04. 07. 2006 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška je odpovedala napovedano odprtje mostu prek reke Mure na območju Hotize.

Mejni prehod Hotiza
Mejni prehod Hotiza FOTO: POP TV

Hrvaško ministrstvo za morje, turizem, promet in razvoj je sporočilo, da je odprtje mosta prek Mure pri Hotizi odpovedano.

V kratkem sporočilu, objavljenem na spletni strani ministrstva so zapisali, da je oprtje mostu na cesti Sveti Martin-Hotiza, ki je bilo napovedano za danes, odpovedano. Nov termin bodo sporočili naknadno.

Slovenija protestira proti enostranskim posegom

Kot je znano, je slovensko zunanje ministrstvo včeraj izročilo Hrvaški protestno noto, s katero je protestiralo zoper enostranske posege Hrvaške na območju Hotize.

Rupel je poudaril, da je bil most zgrajen brez soglasja Slovenije
Rupel je poudaril, da je bil most zgrajen brez soglasja Slovenije FOTO: POP TV
Na tem območju je Hrvaška zgradila most čez reko Muro ter povezovalno cesto do maloobmejnega prehoda Hotiza-Sv. Martin na Muri, ki bo po trditvah ministrstva povečala poplavno ogroženost naselij ob Muri, zato bo imela škodljive posledice za slovensko državno območje.

V noti slovenska stran izpostavlja, da je takšno hrvaško ravnanje v nasprotju z obveznostjo spoštovanja stanja na dan 25. 6. 1991, ki izhaja tudi iz izjave o izogibanju incidentom, ki sta jo državi podpisali junija lani na Brionih. Poudarja tudi, da je hrvaško ravnanje v nasprotju z določbami pogodbe med vladama držav o urejanju vodnogospodarskih razmerij in določbami sporazuma med o obmejnem prometu in sodelovanju (SOPS).

Zagreb: Most je na hrvaškem ozemlju

Hrvaško zunanje ministrstvo navedbe slovenskega zunanjega ministrstva zavrača in trdi, da je most zgrajen na "nesporno državnem območju Republike Hrvaške" ter da so dela izvedli "v skladu s predhodno doseženimi vsemi potrebnimi dogovori z uradnimi telesi Republike Slovenije v okviru izvajanja maloobmejnega sporazuma med državama (SOPS)".


Brod na Muri
Brod na Muri FOTO: POP TV

Zagreb tudi v celoti zavrača slovenske trditve, da se z gradnjo mostu in ceste do skupnega mejnega prehoda kršijo določila kateregakoli bilateralnega sporazuma med državama.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iqsto@yahoo.co.uk
05. 07. 2006 09.42
Ja, Pomi, in kartončkov z luknjicami za preverjanje zenic
pomi@auspuh.com
05. 07. 2006 09.19
iqsto nimaš prav. Bojijo se naše policije s paralizatorji.
GSG-9
05. 07. 2006 09.19
Kathy_tro, KAJ PA SI DRGUI MISLIJO O NAS?????!!!!!! Gledam veliko tujih programov in nikjer nisem zasledil sovraštva do slovencev. In če te ja sram to da nektari tu pokažejo malo nacionalizma/patriotizma potem pa tudi prav, se pa preseli dol na hrvaško če ti je toliko do njih. Meni osebno bodo požrli vse potrpljenje ker nas non stop jeb*** v glavo samo zato da bi prišli v EU za katerega niso zreli (in verjetno nikoli ne bodo)
iqsto@yahoo.co.uk
05. 07. 2006 09.01
ne kotali buč, Hrvati nas ne marajo. in pika. In to so mi že sami priznali (v prijateljskem pogovoru; saj vemo, da nismo sami krivi kaj smo) Če se pa že pogovarjamo, si pa bolj malo zavedna Slovenka, če si nekaj -thy, dobr, da nimaš še x pa q pa cirilico pa grške črke pa arabske.
Kathy_tro
05. 07. 2006 08.00
Berem te vaše komentarje in me je sram, da sem Slovenka. Toliko sovraštva do Hrvatov in nestrpnosti. Kakšen narod smo mi? Glejte malo druge TV postaje, ne mislim hrvaške, čeprav Hrvatje nikoli ne govorijo tako grdo o Slovencih ampak EU pa boste videli kaj si mislijo drugi o nas. Kar naprej pljuvate kot, da smo mi idealni!
iqsto@yahoo.co.uk
05. 07. 2006 07.14
Se bojijo, da bomo izstrelili rakete nad most
zamejec
04. 07. 2006 23.39
ce ne na morju pa na muri in vlada resno podpira vstop hrvaske v eu.?.?
Rijad Proši?
04. 07. 2006 19.49
Ne se sprenevedat, naša država ves čas gradnje mostu ni delala težav, potem pa en dan pred odprtjem plasira protestno noto Hrvatom zaradi mostu in ustavijo odprtje le tega. Folk pa tako kot zmeraj, misli, da nas Hrvati zajebavajo. Glejte tudi kakšno drugo televizijsko postajo.
strike51
04. 07. 2006 18.18
Mislim da se naši politiki, bojijo hrvaških, kar je očitno, ker lahko hrvati delajo kar hočejo in bilo kje na našem ozemlju naši politiki pa samo jamrajo ali je pa tle vpletena korupcija da se ne zavzemajo za interese Slovenske države.
bozicek_
04. 07. 2006 16.50
mah, te hrvati nas bojo zive pozrl. Most stoji na nasi zemlji, mejni prehod Plovanja prav tako.... havbice pa v postojni.... c c c c
zvone.romih@kks-kamnik.si
04. 07. 2006 16.31
Res smo kot "Hlapci" Ivana Cankarja, zraven pa se držimo še verske bedarije iz svetega pisma: "ti mene s kamnom, jaz tebe s kruhom". Nisem militanten, a če me kdo posiljuje, krade, zraven pa o meni širi neresnice, se bom boril, trudil in ne iskal kompromisov in opravičil o sosdskih odnosih ipd.. Zakaj ne ukrepamo? Recimo prepovejmo promet po tisti cesti, prepovemo prehod ki so nam ga vsilili, sploh pa, sicer je to že drugo vprašanje, kako so "Ti Sosedje" sploh prišli do skoraj celotnega Jadrana in tako dalje. SMo res samo trop zajcev in hlapcev, sploh pa je to zelo opazno v tem času, na dopustovanjih, kjer že skoraj vsak natakar , da o vladnih "uradnikih" ne govorim, zviška in posmehljivo gleda na nas,HLAPCE?!