Slovenija

Odpravili legionelo

Ljubljana, 22. 03. 2007 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na onkološkem inštitutu so uspešno odpravili legionelo. Prve bolnike bodo v stavbo E preselili v ponedeljek .

Legionele na onkologiji ni več
Legionele na onkologiji ni več FOTO: POP TV

Generalni direktor onkološkega inštituta Zvonimir Rudolf je na seji sveta sporočil, da so uspešno odpravili legionelo, zato bodo prve bolnike v stavbo E preselili v ponedeljek, je povedal predsednik sveta Tadej Battelino. Poleg tega je državna revizijska komisija zavrnila zahtevek Lesnine MG v zvezi z dobavo in montažo splošne, pisarniške in medicinske opreme za Onkološki inštitut, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Paciente bodo v stavbo E na onkologiji začeli nameščati v ponedeljek
Paciente bodo v stavbo E na onkologiji začeli nameščati v ponedeljek FOTO: POP TV

Trije vzorci negativni

V zadnjih petih vzorcih vode iz stavbe E je bila prisotnost legionele minimalna. "V treh vzorcih je bilo prisotnih nič, v enem tri in v enem 15 kolonij legionel. Slovenija sicer nima standardov dovoljenih kolonij, najstrožji standard v Evropi pa je 100 kolonij, torej je prisotnost desetkrat manjša od najnižje dovoljene," je razložil Battelino. Dodal je, da se ne bodo zanašali le na formalne izvide, ampak bodo še dodatno poskrbeli za varnost. Na vsa kritična mesta bodo zato namestili filtre, ki legionele ne prepuščajo. Dnevna kirurgija se bo tako v stavbo E preselila v ponedeljek.

Zvonimir Rudolf se bo zopet potegoval za mesto generalnega direktorja onkološkega inštituta
Zvonimir Rudolf se bo zopet potegoval za mesto generalnega direktorja onkološkega inštituta FOTO: POP TV

Zahtevo Lesnine MG zavrnili

Kot so sporočili z ministrstva za zdravstvo, je državna revizijska komisija zavrnila zahtevek Lesnine MG v zvezi z dobavo in montažo splošne, pisarniške in medicinske opreme za Onkološki inštitut. Ministrstvo je že začelo postopke za pripravo in podpis pogodbe za dobavo opreme z izbranim ponudnikom, avstrijsko banko Bank Austria Credianstalt. Komisija je zavrnila tudi zahtevo za povrnitev stroškov, nastalih z revizijo.

Obenem se pripravljajo vsi potrebni ukrepi, ki bodo omogočili primerno zdravljenje onkoloških bolnikov, so na ministrstvu še zapisali v sporočilu za javnost. Minister je imenoval komisijo, ki bo opravila nadzor nad gradnjo, na podlagi tega pa bodo sprejeti ustrezni ukrepi.

Na današnji seji sveta so prisotni sprejeli tudi sklep, da se pred iztekom mandata sedanjega generalnega direktorja Rudolfa izpelje redni razpis. Ta bo v roku enega tedna objavljen v uradnem listu in časniku Delo, odločili pa so se za daljši razpisni rok, in sicer 15 dni, je še povedal Battelino. Kandidaturo je napovedal tudi Rudolf, ki funkcijo generalnega direktorja opravlja že tretji mandat.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.