Slovenija

Zelena luč za plače sodnikov

Ljubljana, 09. 09. 2009 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbor DZ za notranjo politiko je sprejel dopolnjene predloge novel zakonov, s katerimi bodo urejene plače sodnikov, tožilcev in pravobranilcev.

Po skrajšanem postopku je odbor DZ za notranjo politiko sprejel dopolnjene predloge novel zakonov o sistemu plač v javnem sektorju, o sodniški službi, državnem tožilstvu in državnem pravobranilstvu, s katerimi želi vlada uskladiti plače pravosodnih funkcionarjev z ustavnima odločbama. Plačna nesorazmerja bodo dokončno odpravili decembra 2010.

Vlada popustila pritiskom?

Alenka Jeraj (SDS) je, tako kot prej že njena strankarska kolega, napovedala, da novel ne bo podprla. Spomnila je, da se je prejšnja vlada odločila za enoten plačni sistem, ta vlada pa je izločila neko skupino. Jerajeva zato pričakuje, da bodo to zdaj zahtevale tudi druge skupine javnih uslužbencev. Po njenem mnenju je pravi način nagrajevanje tistih, ki so pripravljeni narediti več.

Silven Majhenič (SNS) je prepričan, da je vlada pristala na izsiljevanje sodnikov. Sicer pa je vsaka stvar za nekaj dobra, je dejal in dodal, da bi bilo dobro, da bi sodniki nadaljevali stavko, saj so v času stavke rešili več zadev. Zavzel se je tudi za ukinitev trajnega sodniškega mandata. Poslanec SDS Branko Grims se strinja s povišanjem plač pod pogojem, da bi morali biti sodniki izvoljeni vsaka štiri leta. Sicer pa se mu povezovanje sodniške plače s sodniško neodvisnostjo ne zdi sprejemljivo, saj imajo sodniki trajni sodniški mandat in popolno imuniteto.

Prepričan je tudi, da se grobo zavaja javnost z navedbami, da te spremembe državo ne bodo stale nič. Grims je ob tem pojasnil, da je država namenila zelo velika dodatna sredstva za odpravo sodnih zaostankov, vsa ta sredstva za vzpodbujanje storilnosti pa bo vlada zdaj razdelila "kar tako" in uvedla "totalno uravnilovko", zaradi katere se ne bo nihče več trudil za višjo storilnost.

Napadi na sodnike kar počez

Na razprave opozicije se je odzvala Darja Lavtižar Bebler (SD). Po njenem gre za "napade na sodnike kar počez", razpravljavci pa so polemizirali ne s sodniki, ampak z našo ustavno ureditvijo. Ustava določa, v katerih primerih preneha sodniški mandat in tudi sodniško imuniteto, je dejala in poslancem SDS očitala, da so svoje pripombe naslovili na napačnega naslovnika.

"Plače, izplačane iz proračuna, so za naše razmere prevelike," je ocenil poslanec SLS Gvido Kres. Predlagal je generalno prenovo vseh izplačil, ki gredo iz proračuna, razen izplačil socialno ogroženim. Podvomil je tudi v odločitev vlade, da ukine dodatek na učinkovitost in napovedal, da se bo pri glasovanju vzdržal.

Glede očitkov, da je neprimerno, da so ustavni sodniki odločali o sodniških plačah, pa je poslanka SD dejala, da je potem nezdružljivo tudi, da o zakonu o poslancih odločajo in o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije odločajo v DZ. Odbor je pri vseh novelah podprl koalicijska dopolnila. Novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju so člani odbora sprejeli z devetimi glasovi za in petimi proti.

Zmanjševanje števila sodnikov

Kot je pojasnila ministrica, ostaja obseg sredstev za plače do 1. decembra 2010 nespremenjen, in sicer 66,8 milijona evrov bruto. Ob dokončni uskladitvi plač pravosodnih funkcionarjev z odločbo ustavnega sodišča predlog sprememb predvideva v letu 2011 dodatna sredstva v višini 5,8 milijona evrov bruto na letni ravni oz. povečanje obsega sredstev za plače za 9,9 odstotka.

Temu pa se bodo poskušali izogniti z zmanjšanjem števila sodnikov, državnih tožilcev in državnih pravobranilcev do 1. decembra 2010 za 116. Poleg tega novela zakona o sodiščih, ki jo pripravlja vlada, predvideva ukinitev dodatkov za mentorstvo, specializacijo, magisterij in doktorat ter dodatek za manj ugodne delovne pogoje. S 1. decembrom 2010 pa bodo ukinjene tudi funkcije podpredsednikov vseh okrajnih sodišč, razen okrajnega sodišča z nad 300 zaposlenimi.

Pavlinič Krebsova je še pojasnila, da se za 148 pravosodnih funkcionarjev, to so predsedniki in podpredsedniki sodišč ter drugi vodstveni položaji, aktualna uvrstitev v plačne razrede ne bo spremenila. 880 pravosodnih funkcionarjev se uvrsti za en plačni razred višje, 217 za dva plačna razreda višje – od teh je 135 okrajnih sodnikov. 88 pravosodnih funkcionarjev se uvrsti za tri plačne razrede višje – od teh je 30 uvrstitev višjih sodnikov, 37 pravosodnih funkcionarjev se uvrsti za štiri plačne razrede višje – od teh je 35 okrožnih sodnikov.
 

Sodniki iskali pravico na sodišču

Sodniki se bodo po novem uvrstili v 47. izhodiščni plačni razred.
Sodniki se bodo po novem uvrstili v 47. izhodiščni plačni razred. FOTO: Dare Čekeliš

Zaradi nestrinjanja s plačno reformo so sodniki dvakrat iskali pravico na ustavnem sodišču, ki jim je tudi obakrat pritrdilo. Prvič je sodniške plače z ustavo poskušala uskladiti že prejšnja vlada, vendar je takratni minister za javno upravo Gregor Virant kot glavni pogajalec na vladni strani vztrajal pri nagrajevanju sodnikov glede na njihovo delovno uspešnost.

Tako so sodniki popravljeni zakon o sistemu plač v javnem sektorju še enkrat poslali v presojo ustavnemu sodišču, ki jim je decembra 2008 spet pritrdilo. Medtem pa so zaradi neuspešnih poskusov, da bi z vlado Janeza Janše vzpostavili dialog o sodniških plačah in po njihovem mnenju spornih zakonskih rešitvah, v aprilu 2008 pripravili opozorilne proteste, 1. julija 2008 pa je več kot 72 odstotkov sodnikov začelo belo stavko.

To pomeni, da so delali samo toliko, kolikor od njih zahteva pričakovani obseg dela oziroma sodniška norma, ter nujne zadeve. Sodniki so zahtevali ureditev sodniških plač v zakonu o sodniški službi, primerljivost plač s poslanskimi in ministrskimi ter ohranitev realne vrednosti sodniških plač.

Ob koncu uskladitve z odločbo ustavnega sodišča bodo okrajni sodniki uvrščeni od 47. do 51. plačnega razreda (1. julija 2009 od 43. do 50.), okrajni sodnik svetnik v 51. plačni razred (52.), okrožni sodniki od 50. do 53. plačnega razreda (od 46. do 52.), okrožni sodnik svetnik v 54. plačni razred (53.), višji sodnik od 55. do 57. plačnega razreda (od 51. do 55.), višji sodnik svetnik v 58. plačni razred (56.), vrhovni sodnik v 60. plačni razred (57.) in vrhovni sodnik svetnik v 61. plačni razred (58.).

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

milan777@mail386.com
09. 09. 2009 19.14
Aja? 160.000 uslužbencem vzet, da se lahko kupi peščica sodnikov? ...Skrajni čas za ulico V tem je poanta!!!! Žakel je vedno isti samo če hočeš nekomu ,ki te izsiljuje nekaj dat moraš nekomur vzeti. In jemali bodo še naprej ker teh izsiljevalcev ne zmanjka .
puntova
09. 09. 2009 18.59
Največji lenuhi v državi, ker imajo garantirano do smrti ali penzije.
8JASMIN
09. 09. 2009 18.30
So edini, ki imajo garantirano delovno mesto, do smrti ali upokoja, sedaj še pa take ogromne plače !!! Ljudje kam gre Slovenija ???
illuminati
09. 09. 2009 17.38
Pa ta vlada se naravnost dela norca iz državljanov - sodnikom bodo v vsem ustregli - medtem , ko bodo v JS zmanjševali plače in v gospodarstvu odpuščali ??? SRAM ME JE , DA SEM SLOVENEC IN DA IMAMO TAKŠNO VLADO !!!...NA KOZLANJE MI GRE !!!
JADE7
09. 09. 2009 16.10
zgleda, da so plačani po>>> NEUČINKOVITOSTI, sicer ne bi višali plač.......na račun davkoplačevalcev.......mišljen predvsem "nižji družbeni sloj"......ker "velike glave" so za svoje svinjarije VEDNO oproščene>>> V SLOVENIJI, mislim.....najaha tist, ki je zgolj navaden tatič......uboga para......za mal drobižka.......tisti, ki so okradli cele firme......tisti so zmir NEDOLŽNI. piiiiiih......še tako sodstvo.......dol mi visi !
vadis
09. 09. 2009 15.17
pepar09.09.2009, 14:32 Vse to je bilo že videno.Če bomo dosegli kritično točko bo počilo.Upam da se motim.Razlika je le v tem,da so naše dede na ulice pognali tuji izkoriščevalci,nas in,ali pa naše otroke pa lastni sodržavljani,ki jih je pohlep povzdignil nad soljudi. Se popolnoma strinjam s teboj. Kako nič patriotskega ni v oblasti, prodane duše, brez morale in časti. Kako lahko povišanje plač zahtevajo tisi, ki so plačani od gospodarskih panog. Kot sem komentiral že pred časom : Isto bi bilo, da mati, ki dela v proizvodnji za 400 EUR da otroku 800 EUR žepnine .... ta pa jo ozmerja in želi povišico na 900 EUR...
porka.malorka
09. 09. 2009 15.04
Banda pokvarjena sodniška a vas ni sram da izkoriščate slovenski narod in ko se on prilagaja razmeram na trgu ga vi kradete sram vas bodi. Pokvarjenci. Me spominjate na francosko buržoazijo
jurgelj
09. 09. 2009 14.58
joj kolk maste eni proti plačam sodnikov.............pa sej oni so ubogi no a nben ne vid v kakem zaostanku so?majo dela čez glavo............revčki ubogi no.........imajo zelo težke pogoje za delat,delajo v izmenah petek svetek imajo normo k jim jo je dvignu minister skratka naj imajo višji od k res zaslužjo če oni ne kdo pa potem?poslanci?oni pa še bolj trpijo!!!!!!!
jacknicholson
09. 09. 2009 14.50
Ko je kriza naj se plače ne bi dvigovale. Poleg tega se mora odavčit luksuz oziroma je treba uvesti davek na premoženje ter postopoma ukinit davek na dohodek vsaj do te mere, da bo davek na premoženje nosil velik del bremena ter, da bi preostanek zapolnili z davkom na dohodek. Tukaj pa je še en moj post, ki vam bo razsvetlil dejansko situacijo v Sloveniji: "Jaz sem za, da se vsem zamrznejo plače v času krize ter tako prihrani, ampak le ob pogoju, da se obdavči luksuz. Resnično bogati, ki so ob čudnih okoliščinah v času tranzicije obogateli čez noč, saj so jim zakonodaja in politični botri to omogočili ter skrili sledi za tem denarjem ter imajo v Sloveniji prikazane le minimalne dohodke( redna plača jim ne pomeni kaj veliko denarja) niso obdavčeni. Zakaj minister Križanič tega ne obdavči, ampak hoče dvignit davek na dohodek že tako obubožanemu srednjemu sloju, ki je gonilo razvoja ter nosilec socialne države v vsaki razviti državi ter zakaj dviguje trošarine zaradi katerih bo najbolj reven sloj še bolj nastradal? Ne morem mimo dejstva, da so v ozadju trenutne koalicije resnično tranzitni tajkuni iz 90 let, ki jim je že takrat trenutna "socialna" politika omogočila dostop do denarja, ki je bil pridobljen z katastrofalno izpeljano privatizacijo(če bi se namreč dobro in pošteno izpeljala tega ne bi bilo). Kriza nas je toliko bolj udarila, ker se brazgotine tega žalostnega poglavja še danes niso zacelile."
Tonček Balonček
09. 09. 2009 14.48
Sodniki praktično nimajo nobene odgovornosti, saj se na vse njihove "izdelke" enostavno lahko pritožiš, zaradi njihovih napak, spregledov, zmot itd. nihče ne zboli ali umre, še več, še licence jim ni možno vzeti, imajo trajni mandat! Pa kaj mislijo da so ti ljudje v tistih smešnih cunjah? Čudno je, da nimajo še lasulj!
Buena Vita
09. 09. 2009 14.38
JA------------
pepar
09. 09. 2009 14.32
Počasi,počasi,vendar vztrajno in zgleda neizbežno se ponavlja zgodovina.Razlike v družbin se nesramno večajo,ljudje ki živijo od svojih rok,živijo vsak dan bolj bedno.Vse to je bilo že videno.Če bomo dosegli kritično točko bo počilo.Upam da se motim.Razlika je le v tem,da so naše dede na ulice pognali tuji izkoriščevalci,nas in,ali pa naše otroke pa lastni sodržavljani,ki jih je pohlep povzdignil nad soljudi.V naših glavah še nismo na čistem z enim pogromom v zgodovini naroda,pa se zgleda pripravlja novi.Bog nam pomagaj.
hrcekmuri
09. 09. 2009 14.26
pa saj si jih sami urejajo
Tisiteslo
09. 09. 2009 14.16
kako morete? Pri vsej njihovi samovolji? ja saj kaj jim pa moremo. mater smo bedaki slovenčeki.
finec
09. 09. 2009 14.14
Skorumpirani lenuhi.
zahod.west
09. 09. 2009 14.10
usluge je treba plačati pač
zahod.west
09. 09. 2009 14.10
da ja ne bo nevarnosti, da partija obvlada še naprej sodstvo...
Buena Vita
09. 09. 2009 14.05
KDO JE,,,,DELOVCE,NAJ POCRKAJO,SAMO DA JE ZA ELITE KOMUNISTOV TO JE ŠE ZADNJE OPORIŠČE KOMUNISTOV NA SVETU,MOSKVA IN SLOVENIJA
Buena Vita
09. 09. 2009 14.03
LENUHI SO PROTIUSTAVEN ELEMENT VSAKI DRŽAVI,IN SODNIKI SO TO DOKAZALI NA TISOČ IN EN NAČIN JA,KAJ PA MORAMO MI NAVADNI BUČMANI MAFIJI
petdan
09. 09. 2009 13.46
Sodniške plače so sigurno trenutno najbolj akutni problem v Sloveniji. Dejstvo, da se potapljajo Mura in druge dobre firme in pa vedno daljše vrste siromakov pred Rdečim križom in Karitasom so pa za to oblast in parlament obrobne zadeve. Naj se raje ubadajo s temi problemi. Tisti, ki pa imamjo tako ali tako že polno rit, pa naj počakajo na boljše čase.