Slovenija

Odpovedal potovanja v tujino

Ljubljana, 20. 09. 2006 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.M./STA/M.R.
Komentarji
76

Predsednik Janez Drnovšek je končal boj z vlado za odobritev dodatnega denarja za njegova potovanja v tujino.

Potem ko se je predsednik republike Janez Drnovšek zaradi pomanjkanja denarja, s katerim bi poravnal stroške potovanja v ZDA, odpovedal svojemu govoru pred Generalno skupščino Združenih narodov, je včeraj obvestil vlado, da ne potrebuje dodatnih sredstev, za katere je zaprosil finančno ministrstvo.

Drnovšek tako ne bo odpotoval niti v Španijo, do konca leta pa naj bi se odpovedal vsem zunanjepolitičnim dogodkom v tujini in jih prestavil na prihodnje leto.

Predsednik države Drnovšek bo ostal v domačem okolju
Predsednik države Drnovšek bo ostal v domačem okolju FOTO: POP TV

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, se je Drnovšek za to odločil "zaradi nekonstruktivnega in večkrat celo žaljivega odnosa vlade do institucije predsednika države". Dodali so še, da je predsednik republike svoje predvidene mednarodne obveznosti do konca letošnjega leta prestavil na poznejši čas.

Predsednik države je konec minulega tedna izjavil, da še vedno velja, da se ne bo udeležil Generalne skupščine ZN v New Yorku, na državniški obisk v Španijo pa se bo odpeljal z osebnim avtomobilom. "Druge možnosti v tem trenutku ne vidim," je dejal po obisku Otroškega bazarja v Ljubljani. Kot je še poudaril, ne bi smelo priti do situacije, ko predsednik države nima denarja za svoje delovanje.

O načrtovanem Drnovškovem državniškem potovanju v Španijo s službenim avtomobilom pa je Janša menil, da bi Drnovšek tja lahko odpotoval z redno letalsko linijo.

Drnovšek je na vprašanje, ali bi se odpovedal kateremu od prejšnjih obiskov, če bi vedel, da bo sedanje finančno stanje urada takšno, kot je, pojasnil, da je "v določenem obdobju več dejavnosti, včasih pa manj" in da je imel v kakšnem drugem obdobju svojega predsedniškega mandata "zelo malo zunanjih obiskov".

Premier je Janez Janša je zatrdil, da bodo, če se Drnovšek vendarle odloči za udeležbo na zasedanju GS ZN v New Yorku, pri tistih proračunskih porabnikih, ki so bili bolj varčni, našli sredstva za njegovo pot. Ob tem je dodal, da se doslej še nikdar ni zgodilo, da bi predsednik države zahteval dodatna sredstva, letos pa je poraba urada izjemno velika. "Problem je, da se sredstva trošijo za zadeve, ki niso bile pričakovane in za Slovenijo niso pomembne," je povedal Janša.

"Poraba sredstev v uradu ni stvar vlade, saj ta ni kriva, da je urad predsednika v pol leta porabil sredstva za celo leto," je poudaril premier
"Poraba sredstev v uradu ni stvar vlade, saj ta ni kriva, da je urad predsednika v pol leta porabil sredstva za celo leto," je poudaril premier FOTO: POP TV

Finančni minister Andrej Bajuk je po Drnovškovem umiku zahtevka za dodatna proračunska sredstva, dejal, da se je tako odločil predsednik. "Gre za odločitev vsakega posameznega proračunskega porabnika," je ob obisku vlade v osrednji Sloveniji za medije še pojasnil minister Bajuk.

Večino potovanj odpovedal, nekaj prestavil

Zaostritev odnosa med predsednikom in premijem pa zagotovo ni v korist naši državi, odmeva tudi v tujini, primer je španski dnevnik ABC, ki je zapisal, da vse skupaj skrbi tudi Bruselj, saj bo Slovenija čez dobro leto predsedovala Evropski uniji.

Drnovšek je vlado junija prosil za dodatnih 180 milijonov tolarjev proračunske rezervacije. In čeprav je vlada dodatne milijone odobrila tem petnajstim proračunskim uporabnikom, jih Uradu predsednika ni, zato je vsoto konec avgusta zmanjšal na 85 milijonov. A tudi to vsoto je vlada pogojevala s predhodnim dogovorom med Drnovškom in Janšo. V pismu, ki ga je v četrtek odprl minister Bajuk, Drnovškov urad celo piše, da gre za pogojevanja z dejanji, ki nimajo pravne podlage. Ob tem povejmo, da je nekdanji predsednik Milan Kučan za dodatna proračunska sredstva zaprosil trikrat. In denar po redni proceduri, brez kakršnihkoli predhodnih dogovorov, tudi dobil. Drnovšek pa ne bo več čakal. Odpovedal je vse. Ni ga na generalni skupščini OZN v New Yorku, ne bo ga na leto prej načrtovanem srečanju s španskim kraljevim parom, odpovedal je leto vnaprej dogovorjena srečanja z armenskim, makedonskim in albanskim predsednikom (srečanja je že prestavil na prihodnje leto). Odpovedal se je tudi uradnemu obisku v BiH ter odpovedal udeležbo na mednarodnih konferencah na Nizozemskem in v Italiji. Neuradno srečanje s hrvaškim predsednikom je še v zraku.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trip
22. 09. 2006 12.30
prvo kot prvo sploh ne gre za zapravljanje... meni se ne zdi to zapravljanje če se slo pokaže svetu... pa četudi je to kakšna država od katere direktno ne bomo imeli profita ampak bomo tej državi pomagali... fak.. če lahko hrvati mesiću dajo 2x toliko sredstev, zakaj potem janša jeb_ drnovška direktno v glavo za ta drobiž.. saj si ne bo kupil novega avta s tem denarjem ampak bo predstavil slo svetu.. mislim sramota.. malo primerjajte druge države in boste videli da ima naš predsednik zelo malo sredstev..
Andrejvito@yahoo.com
21. 09. 2006 23.47
dalša bi morala bit kot so ....
pomi@auspuh.com
21. 09. 2006 17.02
Ja glej ga janeza105. Strumno naprej, samo naravnost. Lepo so ga naučili in mu izprali možgane. Ja mi partijci se pa res v vsako zgago vtaknemo. Celo tisto vidimo, kar sploh nebi treba. Primanjklaj pa neumnosti...jej-jej
igor.ukmar@ccd.si
21. 09. 2006 14.39
Ne bom se spuščal v neplodna polemiziranja o upravičenosti dodatnih sredstev in njeni porabi. Zagovarjam dejstvo, da je presoja našega predsednika države po dodatnih sredstvih z vsakršnega vidika upravičena. Moti pa me ta članek, ki ni namenjen seznanjanju, temveč deluje dokaj posmehljivo. Tekst se navezuje na slikovne prispevke, ki naj bi prikazovali dr. Janeza Drnovška kot predsednika vseh državljank in državljanov Republike Slovenije. Slikovni material, ki ga objavljate s tem člankom, pa kaže na to, da nikakor ne morete mimo Janeza D., ki deluje v duhu Gibanja za Pravičnost in razvoj, kar dokazujejo fotografije, ki so bile posnete na 1. srečanju Gibanja na Turjaku. Bralec bi pričakoval na vaši naslovni strani 24ur.com, pod naslovom Janševe izjave ne držijo, da bo sledila nenavadnim slikam Janeza D., še kakšna primerna slika Janeza J.iz kakšnega drugega okolja ali kakšnega privatnega piknika. Pa temu ni tako. Vsekakor gre za porušen sistem vrednotenja v vašem poročanju, ki se kaže tudi skozi govorico slikovnega teksta. In da veste, to ni prvič!
partisfreek
21. 09. 2006 12.25
saj je predsednik naj zapravlja, saj si ni kupil nov avto ampak je šel na razna srečanja, kjer je predstavljal našo lepo slovenijo. JJ pa si je kupil novo mizo pa se noben ne pritožuje. SLEPI STE.
janez105@gmail.com
21. 09. 2006 11.25
Dragi vsi, ta članek govori o našem PREDSEDNIKU ter o njegovem zapravljanju, ne pa o vladi pa proračunskem primanjklaju pa neumnostih, ki jih tukaj ven mečete. STICK TO THE TOPIC ali po slovensko DRŽITE SE ZAČETNE TEME ! ! ! Če pa hočete krcati vlado, pa to prosim počnite pod člankom, namenjenem njej ! Vsi imamo kaj za povedati o njej in njenih neumnostih ;)
Adolph
21. 09. 2006 11.01
Vsi posteni Slovenci se lahko sramujejo,kako postopate z REPREZENTANTOM Slovenije! ! ! !
Uporabnik113189
21. 09. 2006 10.56
Vprašanje odnosov med JJ in JD se mi zdi pomembno vsaj toliko kot luknja v proračunu. Zradi takšne štale lahko nastane še enkrat večja. Drnovšek je zadnja institucija, ki si jo vlada ni podredila. Če bo vladi uspelo tudi to, bo vladalo enoumje dokler se ne bo vse skupaj sesulo kot hišica iz kart. Takrat bomo zopet nasrkali državljani.
partisfreek
21. 09. 2006 10.16
Probleme bomo imeli z vlado in ne z gospodom predsednikom. Ne zatiskajte si oči in vso krivdo prenašat na druge. Saj vemo da je predsednik marioneta JJ in vsi vi ki mu vrjamete. Jaz mu pač ne, ker v teh letih mi ni še nič dal verjamem pa da nam je in nam bo še veliko vzel.
pomi@auspuh.com
21. 09. 2006 09.53
ja2rise, presenečen sem! Celo pametne komentatorje imamo tukaj. Ampak proračunski primankljaj ni atraktivna stvar za komentiranje tukaj. Lepše je pljuvati po predsedniku in še komu. Narod pač ljubi igre. Sploh, če so zanj neškodljive. Predsednikov proračun je krasna stvar za odvračanje pozornosti od resničnega problema. In vlada to ve. V vsakem primeru se bo nato zgovarjala na prejšnjo in pa seveda na komunistične ostanke v tej državi. A opaziš, koliko komentatorjev tukaj temu nasede??? Itak pa je pri komentatorjih tukaj vedno prisotno tisto slo načelo: naj mi crkne krava, sam da bosta sosedu dve. Beda.
s_slovenec@hotmail.com
21. 09. 2006 09.39
črni panter, preberi si argumente na forumu, potem pa boš videl ali so tvoja vprašanja in pripombe smiselne. Trenutno je tako, kot da si padel z lune.
ja2rise@email.si
21. 09. 2006 09.22
mene bolj skrbi 110-milijardni proračunski primanjkljaj, ki ga je skuhala vlada
ja2rise@email.si
21. 09. 2006 09.20
pimo: ali nam lahko razložiš po kakšnem kriteriju si ocenil predsednikove dejavnosti kot "bebave solistične akcije"
?rni panter 1
21. 09. 2006 09.15
Ne razumem zakaj se je potrebno sedaj spravljati na vlado, če dr. Drnovšek nima denarja? SAM si je izračunal koliko denarja bo potrošil v mandatu in vlada mu ga je odobrila. Potem ga pa več porabi in obtoži vlado.Ja super ane. Sej mu iščejo denar, a on se še naprej onaša kot razvajen otročaj in odpove vse aktivnosti. Tako je prav, naj ostane doma, bo najmanj škode naredu. Sem mislil da se je res spremenil, a vidim da je globoko v sebi popolnoma enak kot pred 15imi leti. Tisti pa ki tako pametnjačite o Janši, še dobro da ni sposoben za predsednika države. Poglej si kakšnega imamo. In še nekaj. Predsednik države ne odloča o ničemer (vsaj ne o pomembnih zadevah) zato bi moral delat koordinirano z vlado. Vlada odloča, predsednik je le figura. Nimamo mi sistema tako zastavljenega kot ZDA: Zato še dobro da ni več Drnovšek predsednik vlade. Je že vedel Rop zakaj so ga kandidirali za predsednika države. Da so se ga rešili z mesta predsednika vlade. Kaj bi še skuhal na takem položaju, glede na to kako otročje se obnaša. Žal pa vidite eni še vedno samo rdeče v svet, zato je treba tolčt po vladi, bilo kaj naredi, samo da ste proti. Vaš čas je potekel, samo da se tega še ne zavedate...
?rni panter 1
21. 09. 2006 09.14
Ne razumem zakaj se je potrebno sedaj spravljati na vlado, če dr. Drnovšek nima denarja? SAM si je izračunal koliko denarja bo potrošil v mandatu in vlada mu ga je odobrila. Potem ga pa več porabi in obtoži vlado.Ja super ane. Sej mu iščejo denar, a on se še naprej onaša kot razvajen otročaj in odpove vse aktivnosti. Tako je prav, naj ostane doma, bo najmanj škode naredu. Sem mislil da se je res spremenil, a vidim da je globoko v sebi popolnoma enak kot pred 15imi leti. Tisti pa ki tako pametnjačite o Janši, še dobro da ni sposoben za predsednika države. Poglej si kakšnega imamo. In še nekaj. Predsednik države ne odloča o ničemer (vsaj ne o pomembnih zadevah) zato bi moral delat koordinirano z vlado. Vlada odloča, predsednik je le figura. Nimamo mi sistema tako zastavljenega kot ZDA: Zato še dobro da ni več Drnovšek predsednik vlade. Je že vedel Rop zakaj so ga kandidirali za predsednika države. Da so se ga rešili z mesta predsednika vlade. Kaj bi še skuhal na takem položaju, glede na to kako otročje se obnaša. Žal pa vidite eni še vedno samo rdeče v svet, zato je treba tolčt po vladi, bilo kaj naredi, samo da ste proti. Vaš čas je potekel, samo da se tega še ne zavedate...
trip
21. 09. 2006 08.58
s_slovenec.. lepo povedeno.. popolnoma se stinjam... pa še nekaj... če primerjamo SLO z drugimi državami, tako balkana kot evrope, imamo na spodnji meji povprečja denar ki je namenjen predsedniku in tudi naša južna (prijateljska?) soseda HR svojemu predsedniku omogoči veliko več sredstev.. skoraj 2x toliko kot našemu predsedniku... sedaj pa mi povejte če je to fer kar dela janša drnovšku... in to si ne zmišljujem, saj je bilo na Preverjeno... skratka moje mnenje je, ne le da bi mu dali ta drobižek, temveč podvojili znesek..predsednik je pomembno orodje naše razpoznavnosti!!! žalostno je tudi to da so kučanu odobrili 3x, pri drnovšku pa sprožili celo afero... pa še to.... vlada je 17 institucijam odobrila, pri drnovšku pa komplicirajo!!! še en dokaz da si janša skuša podrediti tudi predsednika, tako kot si je že podredil medije in ostale inštitucije, zamenjal vodilne in postavil svoje ljudi...
s_slovenec@hotmail.com
21. 09. 2006 07.29
Mislim, da se je prav odločil. Vsak človek, ki da kaj nase, ne bo moledoval in prosjačil za denar. Volilci smo tisti končni arbitri, ki bodo znali kaznovati takšen odnos do institucije predsednika države. Janša naj najprej pomete pred svojim pragom, predno drugemu očita kakršnokoli izmišljeno zapravljanje in "nepomembnost" nekaterih obiskov. Ni on predsednik države, da bi presojal o tem, kaj je pomembno in kaj ni pomembno. Tudi volilci mu nismo dali mandata za to, ker za to tudi ni sposoben.
mirjam.mirjanic@triera.net
21. 09. 2006 07.08
če bibil pravi predsednik, bi moral vztrajati ne pa da ga Janša vodi kot cucka!
rustijad@hotmail.com
21. 09. 2006 06.45
počasi si bo treba omisliti novega precednika
nask
21. 09. 2006 06.20
predsednik se obnaša kot otrok, če je na tem položaju, se naj obnaša tako, zakaj pa za dalajlamo, srb.karadžorževiča itd. ni rekel ne......., včasih se ni bonašal kot razvajen otrok, ali pa, pa da mi nismo opazili, jaz ga tudi ne bom več volila